Etsitään: Maailman kaunein hautausmaa – mikä on sinun suosikkisi?

Opastetut kierrokset hautausmaalla ovat erittäin suosittuja. Hautausmaat ovat kauniita ja rauhallisia paikkoja, joissa kiinnostavat niin taiteilijoiden kuin urheilijoiden viimeiset leposijat.Lue koko juttu

Etsitään: Maailman kaunein hautausmaa – mikä on sinun suosikkisi?

Kommentit (19)

Myös minä tykkään kävellä hautausmaalla, katsella hautakiviä ja miettiä minkälaisia elämäntarinoita nimien taakaa mahtaisi löytyäkkään.

Maailman kauneinta hautausmaata en osaa nimetä mutta tuo Tihvinän hautausmaa on yksi minunkin suosikeistani. Kuvassa Dostojevskin hauta joka on Tsaikovskin haudan ohella kalmiston etsityin nähtävyys.

Hautausmaan vastapäätä on vielä vanhempi kalmisto jonne on haudattu Venäjän ylhäisöä. Haudat ovat vierivieressä, isoja, synkkiä hautapaaseja. Hyytävää, synkkää tunnelmaa ei voi sanoa kauniiksi mutta se on hyvin vaikuttava.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eräät sotilashautausmaat  on sävähdyttäviä.  Pieniä ristejä  hehtaarikaupalla  kauniissa riveissä  pienet kukkaset ristin edessä.  Vaatimaton kumpu  jota huolella leikattu nurmikko peittää.

Sitten aivan toisenlaista  on  tuolla  etääntänä. Valkoista marmoria  isoissa paaseissa ja jykevät  hautakivet  joissa kaiverretut kullatut  kirjoitukset  välkkyy auringossa.  Joissakin oli myös  musta metalliaita ympärillä. 

Siellä aatoksissa kulkeissa  oli  helppo sukeltaa menneeseen aikaan.

En mielelläni kävele hautausmaalla silloin kun siellä on hämärää, eikä muita eläviä näkyvissä.

Tutussa seurassa, ja yksinkin, kävelen mielelläni päiväsaikaan poutasäällä esimerkiksi "omalla" Turun hautausmaalla, ihaillen muistomerkkejä ja tavaillen vanhoista  hautakivistä haalistuneita kirjoituksia. Täälläkin sankarihautausmaa on yksi käyntikohteistani, siellä usein juhlapäivinä on tilaisuuksiakin. Siunauskappeli on erikoisen kaunis. Pääkaupungissa Hietaniemen hautausmaalla ja Vanhan kirkon hautausmaalla on tullut käytyä useamman kerran, kesällä varmaan menen oikein ajan kanssa.

 

Kaikki hautausmaat ovat rauhallisia ja kauniita. Esim Lintulan luostarin hautusmaa Heinävedellä on yksi kauneimmista. Siellä mieli ja sielu rauhoittuu ja sinne palaan usein ajatuksissani. 

Yksi kauneimmista hautausmaista on Glasgowin necropolis. Sijaitsee korkealla kukkulalla, josta upeat näkymät yli kaupungin. Rauhallinen ja mystinen paikka.

 Roomassa on tosi kaunis ja rauhaisa protestanttinen hautasmaa joka on perustettu 1732 ja siellä on yli 4000 hautaa.Sinne on haudattu ateisteja,juutalaisia,muslimeja ja ortodokseja.Siellä on muun muassa englantilaisten kirjailijoiden haudat John Keatsin ja Percy Bysshe Shelleyn sekä suomalainen kuvanveistäjä Johannes Takanen. Siellä on niin kauniita muistomerkkejä kiviä ja veistoksia.On rauhaa ja kauneutta koko alue.

Mökin Muori - Krakovasta tuo kuva ei voi olla - tai on aikojen takaa. Hautausmaa on todella siisti ja hoidettu eikä muratit kasva hautakivien päällä - niillä on korkeintaan kasa kävijöiden muistokiviä sekä hautakivien hattujen (mitä tuossa kuvassa ei ole) alla viestilappusia. Tämännäköisiä enemmän tai vähemmän hylättyjä juutaisten hautausmaita näkee mm Saksassa. t. Hiljan käynyt ja kuvannut

Krakovassa on useita juutalaisten hautausmaita. Onko tuo sinun kuvaamasi hautausmaa Remun synagoogan kalmisto Kazimieristä, siltä ainakin kuulostaa?

Minun kuvani on hautausmaalta Novy cmentarz zydowski. Siellä on pieni synagooga sekä kuvassa oleva muistokivi, kuva on syksyltä 2013. Hautausmaa muistuttaa hyvin paljon Prahan juutalaisten hautausmaata tämä vain ei ole samanlainen turistikohde. Tuolla kun kävelin niin ympärillä aisti vain vuosisatojen historian.

Hietaniemen hautausmaa on rauhallisen kaunis paikka. Minusta paikkaa ei tee arvokkaaksi se onko sinne haudattu merkkihenkilöitä sillä jokainen meistä kuoltuaan on saman arvoinen.

 

Kuva on Wienin hautausmaalta, taiteilijoiden aueelta. 

Jarkko

Lausannen Bois du Waux hautausmaa on suoranainen taideteos! Se on upea puutarha ja hautausmaa. Sinne on haudattu mm. Coco Chanel, jonka hautakivi on kaunis.

Vierailija

Katselkaapa Helsingin edustan merialuetta sillä silmällä, että oma tuhka siroteltaisiin sinne kylmän haudan sijaan!

Vierailija

Kunpa muistaisin sanoa tyttärilleni, etteivät sirottelisi ihan Tallinkin reitille. Olen mielestäni ollut tähän ikään ihan tarpeeksi pyörityksessä. Mutta on varmaan mukava paikka siellä vanhojen hylkyjen joukossa Keski-Suomen asukille.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat