Iskikö iskias? Lamaannuttiko noidannuoli? Kärsitkö välilevyvaivoista tai haluaisitko vain vinkkejä selän tai ryhdin kunnossapitämiseksi?

Selkäliiton fysioterapeutti Hilkka Virtapohja vastaa tällä palstalla livenä kysymyksiinne heti pääsiäisen jälkeen keskiviikkona 8.4. klo 14-15.

Voit lähettää kysymyksesi jo nyt.

Tervetuloa kohtaamaan & keskustelemaan!

 

 

Sivut

Kommentit (22)

Käyn säännöllisesti erilaisissa jumpissa 3 krt/vk ja kun kaikki menee hyvin, tunnen olevani erinomaisessa kunnossa ja pirteä. Mutta silloin tällöin tulee jumpan jälkeen ristiselkään kipua, joka säteilee säären ulkosivulle ja joskus se on säteillyt myös polveen. Oikein inhottavaa kipua, jonka olen itse ajatellut olevan jonkinsortin hermokipua. Se tulee ja välillä häipyykin palaten taas uudelleen. Itse en ole pystynyt tarkentamaan, minkä liikkeen yhteydessä kipu iskee, jotta olisin voinut jättää sen tekemättä. Kipugeelillä olen mennyt muutaman päivän eteenpäin ja sitten kipu on hävinnyt. Mistä voisi olla kyse?

Hei! Kummalta puolelta alaselästä lähtee iskiashermokipu. Kun se tosi ilkeänä mene  pitkin reittä, säärtä ja jalkaterän ulkosivuun. Ja joskus kuin limpsauttaisi jalkaa alta. Talttuu aina kipuvoteella vähäksi aikaa kunnes on taas vaivana. Voiko se saada aikaan jalan pettämisen tai, että se hermo halvaantuu ja jalka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Noin kolme kuukautta sitten laulaessani, jota en tee kovin usein, yhtäkkiä niskani kuin olisi saanut iskun ja se lukkiutui ja oli tosikipeä, enkä saanut sitä kääntymään puolelta toiselle kuin hieman ja suurella kivulla. No minä tietysti käytin kipuvoidetta, relaksanttia ja särkylääkettä useita viikkoja, ensin päivittäin ja sitten harvensin kun kivun sieti. Olen venytellyt niskaa eritoten, lenkkeilen ja käyn salilla. Vieläkin on jäykkä ja kivulias aika-ajoin ja ärsyyntyy kantamisesta ja raskaammasta käsien käytöstä. Minulla on ollut aiemmin noidan nuolia muutaman kerran selässä, kyljessä ja lihakset ovat samoin lukkiutuneet kramppiin. On myös fibro ja syön mangnesiumia. Mikä voi olla syy, että niska ei parana?

Parisen vuotta sitten satutin alaselkäni nosto tilanteessa. Lääkäri sanoi sen olevan venähdys. Sen jälkeen alaselkä on vaivannut enemmän ja vähemmän. Kipu on nimenomaan alaselässä. Selkä kipeytyy helposti jos istun useita tunteja tai teen jotain fyysistä hommaa. Olen koittanut venytellä selkää ja vahvistaa selkälihaksia, ne ovat auttaneet vähän. Aloitin myös juoksu harrastuksen ja sekin on auttanut. Mutta selkä vaivaa silti vähän väliä ja vaikka työskentelen ergonomisesti, alaselkä kipeytyy välillä silti. Opiskelen lähihoitajaksi mutta en usko että voin sitä työtä tehdä, koska alaselkäni ei kestä. Mistä voi johtua, että selkäni on niin huono ja onko asialle mitään tehtävissä vai olenko tuomittu kärsimään helposti kipeytyvästä selästä?

Vierailija

Hei Valone

iskiashermo on parillinen. Se voi puristua kummalta puolelta tahansa ja kahden eri nikamavälin tasolta: sekä lannerangan alimman että toiseksi alimman välilevyn kohdalta. Silloin, kun oire ilmenee jalkaterän ulkosivulla, puristus on useimmiten alimmassa nikamavälissä. Voit testata pohjelihasten voiman puolieroa nousemalla yhdellä jalalla varpaille niin monta kertaa/jalka kuin pystyt. Kokeile myös kävellä kantapäillä huoneen päästä päähän. Jos oirepuolella jalkaterän tai nilkan voima on selkeästi heikompi, sinun kannattaa käydä lääkärillä tarkistuttamassa tilanne. Usein lihasvoima palautuu sitä mukaa, kun mahdollinen välilevypullistuma paranee ja imeytyy itsestään eikä halvautumisvaaraa ole.

Jos asia vaivaa sinua ja tuottaa pelkoa, on parempi käydä fysioterapeutilla tai lääkärillä. Pyri liikkumaan tavalliseen tapaan, se pitää lihasvoimaa yllä ja nopeuttaa toipumista.

Hilkka

Vierailija

Hei Jumppari,

hienoa, että harrastat säännöllistä liikuntaa! Jumppaat 3 krt/vk ja sinulla on selästä säären ulkosivulle heijastuvaa kipua ajoittain jumpan jälkeen.

Sääreen saakka ulottuva kipu voi olla iskiashermoperäistä. Selkälihasten, selän pikkunivelten tai nivelsiteiden kivut saattavat tuottaa heijastekipua, mutta tavallisesti polven yläpuolelle.

Silloin, kun iskiashermo on ärtynyt, sitä saattavat pahentaa voimakkaat selän kierrot ja äärietutaivutukset sekä voimakkaat ja pitkäkestoiset takareisivenytykset. Silloin voi esimerksi vatsarutistuksissa pyrkiä säilyttämään alaselässä pienen notkon ja välttää leuan viemistä voimakkaasti rintaan. Takareisivenytykset voi tehdä pumppaavina lyhyin pidoin.

Pyydä ohjaajaa pitämään silmällä selkäsi liikehallintaa. Halutessasi voit käydä myös fysioterapeutilla tarkistuttamassa liiketekniikkasi ja saamassa opastusta niihin.

On kuitenkin hienoa ja tärkeää, ettet pelkää käyttää selkääsi ajoittaisista kivuista huolimatta!

Terveisin,

Hilkka

Vierailija

Hei vierailija,

sinulle tuli niskaan kivulias lukko laulaessa kolme kuukautta sitten ja vieläkin niskasi on jäykkä ja kivulias aika ajoin.

Tavallisin äkillinen niskan lukkiutumisen syy on nikaman pikkunivelen eli fasettinivelen lukkiutuminen. Yleensä lukko laukeaa itsestään ajan myötä ja juuri noilla keinoilla, joita olet käyttänytkin.

Kaularangan normaaliin elämänkaareen kuuluu tavallisesti myös nivelrikkoa, jolloin nikaman pikkunivelet voivat olla tulehtuneet jonkin aikaa niinkuin muissakin nivelrikkonivelissä. Tulehdusvaihe menee ajan kanssa itsestään ohi.

Pitkäkestoisessa niskakivussa on apua erityisesti niska- ja kaulalihasten vahvistamisesta. Ne korjaavat mahdollista lihasten rakenteen heikkouksia ja myös parantavat liikkuvuutta. Täsmäohjeet täihin harjoituksiin antaa fysioterapeutti. Myös niskan mobilisaatiohoidosta voi kysyä samalla kertaa, auttaisiko se niskasi toipumista.

Terveisin,

Hilkka

 

Minulle on tehty selkäydinkanavan ahtauman leikkaus marraskuussa 2014. Selkää on kuvattu sekä röntgenkuvauksella että kaksi kertaa MRI-kuvalla, joista viimeisessä tilanne oli niin paha, että suositeltiin suoraan leikkausta. Leikkauksen suoritti pätevä ortopedi.  Selkä on ollut leikkauksen jälkeen lähes yhtä kipeä kuin ennen leikkausta, sen verran parantumista on tapahtunut, että pystyn kävelemään nykyään noin tunnin. Mutta selkä on heti aamusta jäykkä ja kipeä, kipu vetää/kiristää myös vasempaan jalkaan pohkeeseen saakka. Kipua on poikittaisesti koko alaselän alueella. Käyn kerran kuussa naprapaatilla, jossa saan selkään LPG-hoitoa ja manipulaatiota. Sain myös viimeksi hyvät ohjeet selän aineenvaihdunnan parantamiseksi. Teen niitä sekä hermolihasjumppaa ja kävelen päivittäin noin tunnin. Miksi selkä on vielä kovin kipeä ja miksi selkä on tullut jäykäksi, vaikka hermo on vapaa. Ortopedi sanoi, että hermo oli tarttunut lihaskalvoon kiinni ja on voinut tapahtua vauriota. Kuinka kauan hermojen parantuminen voi kestää, vai parantuvatko ne enää koskaan? Mikä ylipäänsä tekee säryn? Myös pakarat ovat kipeät. Syön särkylääkkeiteä Burana 600 sekä Panacod joka päivä. Mitä muuta voisin vielä tehdä? Auttaisiko kiropraktikko vai jokin muu hoito? Jokainen päivä on kurja, kun on kipuja.

Mainitsen vielä, että olen tehnyt istumatyötä yli 30 vuotta, olen 57-vuotias nainen. Minulla on myös todettu skolioosi ja ls-rangan reilut kulumat jo vuosia sitten, mutta sinnittelin kipujen kanssa töissä viime vuosiin saakka. Lopulta en voinut enää istua enkä seisoa pitkään, kipu pakotti ihan polvilleen ja pysähtymään 5 minuutin kävelymatkan jälkeen.

Tuskastunut

Vierailija

Hei Ella,

ikävä kuulla, että selkäkipusi on pitkittynyt kahden vuoden takaisen vamman jälkeen.

Pitkittyneenkin selkäkivun voi saada pois hyvällä kuntoutuksella eikä selkävaivan tarvitse estää sinua tekemästä lähihoitajan työtä.

Hakeudu lääkärin kautta tai suoraan fysioterapeutille, joka pystyy arvioimaan selkäkipusi pitkittymisen syyt ja ohjaamaan sinulle oikeanlaisen kuntoutuksen. Pitkittyneen alaselkäkivun syynä on tavallisesti kolme syytä:

1. Liikehäiriö, jolloin selässä on jäykkyyttä tietyissä nikamaväleissä. Liikkuvuutta parantamalla paraneminen lähtee käyntiin. Liikehäiriö voi liittyä muihin selän toiminnan häiriöihin, jotka ovat selvitettävissä ja hoidettavissa.

2. Liikekontrollin häiriö, jolloin vamman seurauksena selkäsi hallinta saattaa olla häiriintynyt ja selän kudokset ja hermosto herkistyneet kivulle sen vuoksi. Liikekontrollin häiriö on korjattavissa täsmäharjoituksilla.

3. Ei-mekaaniset syyt, johon liittyy esimerkiksi meille tavallisia, haitallisia uskomuksia, miksi selkä ei parane. Tieto kivun luonteesta ja työkalut, joiden avulla keskushermoston kivun säätelyhäiriötä voidaan korjata, auttavat selkäkivusta paranemista.

Älä siis menetä toivoasi vaan hakeudu lääkäriin ja pyydä kuntoutussuunnitelmaa.

Terveisin,

Hilkka

Vierailija

Hei tuskastunut 9536,

ikävä kuulla, että selkävaivasi ei jäänyt leikkauspöydälle. Hienoa kuitenkin, että olet hoitanut selkääsi ja että liikut. Kävelymatkasi on pidentynyt, se kertoo, että paranemista tapahtuu.

Vaikka leikkauksesta on kulunut kuukausia, paranemista tapahtuu vielä kauan, esimerkiksi nivelside- ja luuvammoissakin vielä vuosien jälkeen. Hermon paraneminen jatkuu tavallisesti ainakin vuoden ajan. Hermojuuren sähkönjohtokykymittauksessa (ENMG) näkyvät pysyvät hermojuurivauriot.

Selkäleikkauksen jälkeisestä kuntoutuksesta julkaistiin TtT, fysioterapeutti Sami Tarnasen väitöskirja viime syksynä https://www.jyu.fi/ajankohtaista/arkisto/2014/11/tiedote-2014-11-12-08-03-29-475085. Vaikka tutkimuksessa käsiteltiin pääasiassa selän luudutusleikkausta, periaatteet pätevät myös muihin selkäleikkauksiin. Usein selän liikehallinnassa ja lihasvoimassa on heikkoutta kivun vuoksi jo ennen leikkausta eivätkä ne korjaannu leikkauksella ilman lisäkuntoutusta.

Kuntoutuksessa harjoitetaan selän liikehallintaa ja selän ja vartalon tukilihasten voimaa. Lisäksi on näyttöä, että kroonisessa selkäkivussa on hyötyä moniammatillisesta kuntoutuksesta kivun lievittymiseen ja toimintakyvyn paranemiseen.

Suosittelisin sinua pyytämään lähetettä tai hakeutumaan fysiatrian erikoislääkärille kuntoutusarviota varten.

Terveisin,

Hilkka

Hei! Onko välilevyn pullistuma sellainen vaiva, että siitä pääsee mitenkään koskaan eroon? Auttaako leikkaus ja pitkääkö leikkauksen jälkeen ottaa fysioterapiaa? Kiitos vastauksestasi!

Miksi iskias tuntuu jalassa? Pelottava tunne, kun menee jalat alta. Voiko jalkalihaksia jumppaamalla päästä jotenkin vaivasta eroon?

Vierailija

Hyvät keskustelijat! Teknisistä syistä johtuen Hilkan vastaukset eivät valitettavasti näy tutulla keltaisella pohjalla. Mutta Hilkka siis paikalla vielä kolmeen saakka.

terveisin,

Leena

Vierailija

Hei Liisa, välilevypullistuma paranee yleensä itsestään ajan kanssa. Pullistumia leikataan harvoin ja silloin kivun lisäksi välilevypullistuma painaa hermoa niin, että tiettyihin jalan lihaksiin tulee heikkoutta ja tuntopuutoksia. Jos lisäksi ilmenee virtsan - tai ulosteenpidätyskyvyn ongelmia ja pakara-alueen tunnottomuutta, päivystysleikkaus voi tulla kyseeseen. Jos iskias pitkittyy, kuntoutuksesta on apua. Yleensä pitkäaikaiseen selkäkipuun littyy vartalon lihasten voiman heikkoutta ja selän hallinnan puutoksia, jotka vaativat kuntoutusta leikkauksen jälkeenkin.

Terveisin, Hilkka

Vierailija

Hei Heikki,

iskiashermo lähtee selkäytimestä ja tulee ulos alimpien nikamien välistä molemmin puolin. Se hermottaa monia alaraajan lihaksia jalkaterään saakka ja sen vuoksi oireet tuntuvat jalassa tai jaloissa.

Kun jalat menevät alta selkäkivun yhteydessä, hermopuristus on kuitenkin selässä. Yleensä hermoa painaa välilevypullistuma, mutta myös nikamasiirtymä tai selkäydinkanavan tai hermojuurikanavan ahtauma voivat puristaa hermoa.

Jos jalat menevät alta joidenkin liikkeiden yhteydessä, olisi hyvä selvittää, onko sinulla liikekontrollin häiriö jossakin nikamavälissä. Silloin voisit saada fysioterapeutilta täsmälliset harjoitukset, joilla parannat ensin nikamien välistä liikekontrollia ja sitten voisit edetä jalkalihasten vahvistamiseen, mikä on myös tärkeää.

Terveisin,

Hilkka

Vierailija

Hei Leena,

kiitos kysymästä! Oma kiinnostukseni selkäasioihin lähti jo edesmenneen isäni selkävaivasta. Hänellä oli nikamasiirtymä ja hänelle tehtiin luudutusleikkaus. Siihen aikaan leikkauksen jälkeen makuutettiin sairaalassa, isä oli kipsikaukalossa 6 viikkoa. Selästä tuli hyvä ja isä teki raskaita metsätöitä vielä yli 70-vuotiaana. Hän vetäisi tukiliivin päällensä aamulla ja tuli illalla kotiin. Siinä opin, että selkä kestää!

Omia selkävaivojakin olen kokenut kuten varmaan useimmat suomalaiset ja niistä aina toipunut. Ammattia ja työtehtäviäkin voi vaihtaa monta kertaa elämässä aina tilanteen mukaan.

Hilkka

 

Hei,

Mikä kumma minulla voi olla kun kävin 1,5 kk sitten mobilisoivalla hierojalla. Noustessani pöydältä tunsin jo kuinka alaselkä jäi jumiin ja oli kipeä. Kipu jatkui kolme viikkoa ja säteili oikeaan jalkaan ja koko lantioon. Sitten se alaselkä kipu helpotti. kivut olivat kuitenkin siirtyneet yläselkään koko lapojen alueelle ja on edelleen kipua. ihan kuin jotakin lukkoja? 

Olen koittanut kahdella tennispallolla liikuttelemalla avata lukkoja sekä pilates rullalla. hetkeksi helpottaakin olo eikä kiristä, mutta tunne palaa takaisin.

Olen miettinyt voiko vaivoilla olla tekemistä kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa mikä minulla on tai lisämunuaisen uupumisen kanssa jota minulta tutkitaan ?

 

En tiedä uskallanko mennä enää hierojalle kun kipu oli ihan kamalaa alaselässä ja jaloissa. Kyse oli siis vain niska hartia hieronnasta silloin.

 

Kiittäen , Jadelmiina

Jos on pieni välilevyn pullistuma vasen mitä ei leikata ja vasemmalla puolella reittä silloin tällöin ilmaantuva iskias kipu.Voiko kuntosalilla tehdä mitä vain liikkeitä  vahvistaakseen  lihasvoimaa.Huomannut että yli 10 kiloa ei lähde millään käsivetoa sivusuuntaa rinnasta  sivuun.

Vierailija

Hei Jadelmiina,

koska kipusi on jatkunut kuusi viikkoa, sinun pitäisi mennä lääkärille.

Kuvaamasi oikeaan jalkaan säteilevä oire olisi saattanut liittyä iskiakseen, joka joskus voi säteillä myös yläselkään tai lapojen alueelle.

Koska vaiva alkoi tuolloin hierojan pöydältä ylös noustessa, se kuulostaa mekaaniselta ja todennäköisesti liittyy selän kudoksiin - välilevyyn, nikaman pikkuniveliin tai lihaksiin.

Lääkäri ottaa kantaa kilpirauhasasioihin ta lisämunuaisen uupumiseen.

Jatka kuitenkin normaaleja toimiasi ja liikkumista. Kun oireet jalasta jo hellittivät, ne suurimmalla todennäköisyydellä hellittävät ylempääkin. Rullailusta ei ole haittaa.

Terveisin,

Hilkka

 

 

Vierailija

Hyvät keskustelijat! Fysioterapeutin vastaanottoaika päättyy klo 15. Sen jälkeen Hilkka ei enää anna virallisia vastauksia, mutta jos koitte keskustelun hyödylliseksi, antakaa palautetta ja jatkakaa toki kysymysten lähettämistä. Saamme tarvittaessa sovittua ehkä uuden vierailuajan.

 

Kiitos Hilkka ja kiitos keskustelijat! Aurinkoista torstaipäivän jatkoa!

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat