Unettomuus-kysely: Kivut ja huolet pitävät hereillä

Unettomuus-kysely: Kivut ja huolet pitävät hereillä

Valvotko öisin? Niin moni muukin. ET-lehden kyselyssä selvisi, että liki puolet vastaajista herää joka yö.Lue koko juttu

Kommentit (1)

Lapsena ja nuorena nukuin erinomaisesti.

Lapsena oli totutettu säännöllisiin nukkumaanmenoaikoihin jopa 20- 21.00. Nukahtamisessa en koskaan muista olleen ongelmia.....Paitsi joskus muistan tinkineeni Lumikki-kupillisen rusinoita.

8 tunnin yöunet menivät tasaisesti ja klo 6.30 herääminen tapahtui 6.30 ja jatkui työelämän ajankin ILMAN KELLON HERÄTYSTÄ.

Työelämän aikana joskus vitsailin itseironisesti (vaikka tein terv.h:ssa vastuullista työtä ja sain toteuttaa siinä yli 20 vuotta ns.luovuuttani erinomaisella tavalla ja saaden hyviä tuloksia työalan kehittämisessä)

- Vitsailin: "Minulla ei muita lahjakkuuksia olekaan kuin hyvät unenlahjat ! "

Eläkeikäisenä huomasin, että nukahtaminen ei suinkaan ollut vaikeaa, mutta.... aloin heräillä yöllä. Olikohan syynä kupillinen iltateetä - aloin miettiä, kun "venttilit" alkavat löystyä! Mutta eipä siitäkään teekupillisesta oikein voisi luopua?  Ja kun aamulla ei ollut "pakko"lähteä aikaisin minnekään - voihan sitä lehdenlukemisen jälkeen vielä torkahtaa.

Unia olen katsellut koko ikäni ajan, mutta vain ajoittain. Eläkeikäisenä aloin kirjoittaa HETI HAVAHDUTTUANI niitä muistivihkoon(muuten niitä ei muista) tai kerroin puolisolleni aamiaispöydässä, sillä niin uskomattomia tarinoita oli näissä"filmeissä"! Ihmettelinkin, kuinka ihminen unissaan voi keksiä noin erikoisia tarinoita, joilla ei tuntunut olevan yhteyttä todellisuuteen. - Nauramme  toisinaan näille mielettömille "filmitarinoille" puolisoni kanssa aamiaispöydässä.

Vuosien mittaan on vihko jos toinenkin tullut kirjoitettua näitä "filmitarinoita". Ajattelenkin koota niistä  jonkinlaisen "unisatu"-kertoilun, tai antaa jollekin unitutkijalle analysoitavaksi???? - Mistä ihminen unessa voi keksiä, vaikka EI MISSÄÄN - TIETOISESTI AINAKAAN - sellaisia tarinoita tiedä nähneensä tai kuulleensa.

Joskus unet vaikuttivat "enneunilta" ! Jopa varoitin ystäväänikin kerran, mutta hän ei osannut siltikään varoa ja tapaturma (jota uni ei ilmaissut) pääsi sattumaan. - Eräät "enneunet" järkyttävät vieläkin vuosikymmenten jälkeen. Näitä onnettomuustapahtumia ei kuitenkaan mitenkään olisi pystynyt estämään.Toisesta luin uutisista( toisella puolen maapalloa) ja toisen tietyn henkilön(ei edes tuttu) - kuulin pian joutuneen infarktin takia sairaalaan). 

Siinä 7-kymppisenä alkoi heräämisiä olla kaksi tai useita yössä. Aloin syytellä lehdenjakajaa ja öisin liikkuvia ihmisiä. Lopulta huomasin "allergisoituneeni" TÄYSIKUULLE, jonka vaikutusta aina olin pitänyt täysin keksittynä höpötyksenä. -Purjehtiessamme valtamerillä, oli pakko tajuta, että TÄYSIKUU saa aikaan valtavia vaikutuksia luonnossa ja erityisesti vuorovesissä ja esim. korallien lisääntymistapahtumassa ja MIKSIPÄ EI SIIS IHMISESSÄKIN?  Otinpa siis asian huomioon näillä vuosirenkailla!

Kun syytä ei voinut laittaa lehden kolahdukseen tai yökulkijoiden syyksi, - menin toiselle puolen taloa, olohuoneen ikkunasta tarkistamaan......."EI KAI NYT OLE TAAS TÄYSIKUU..... ?" ja siellähän se pistävän kirkkaana möllötti suoraan ikkunasta sisälle, vaikka ei sänkyynni asti näykään !

-  Sain lääkäriltä kokeeksi pari erilaista reseptiä, mutta kun sitä "nukahtamis"vaikeutta EI OLLUT, jäi se pois. Toinen oli rauhoittava, mutta vaikka vähensin sitä jatkuvasti - tuntui, että addiktio olisi lähellä? - Lopetin senkin. Lisäksi pelkäsin sen lamauttavan hengitystä nukkuessa, koska alkoi olla muutoksia kuorsaamisena....  - Jätin pois "nukutus"lääkityksen ja nyt heräilen 2-3 kertaa yössä, -samoihin kellonaikoihin: klo 02.15,  klo 4.20 ja joskus valvon 02 herätyksen jälkeen lehden tuloon asti. luen lehden ja nukun taas n. 8-9.00 asti , jolloin puoliso usein tulee varovasti silittelemään aamiaisherätyksen(herää  edelleen n.klo7.00).

Yöllä teen ristikon tai pari tai luen jonkin lyhyen lehtikirjoituksen, joita varaan yöpöydälle. Käyn vessassa ja käyn keittiössä juomassa lasillisen haaleaa vettä vesipannusta tai joskus on pakko keittää oikein YÖTEET. Tuntuu, että lämmin vesi mahassa nukahduttaa uudelleen????.

On ollut pakko todeta: " SE VIIMEINENKIN LAHJAKKUUS ON SIIS MENNYTTÄ !"

Viimeisin keinoni on ollut typerältä kuulostava, mutta kaikkea joutuu kokeilemaan, kun kemiallisia keinoja ei haluaisi käyttää: KORVANAPPIRADIO !  -  Öisinkin tulee puheohjelmaa, joka on jopa kiinnostavaakin tai ihan joutavaa puheen solinaa. Patteriradio ei ole vaarallinen ja minikokoisena sen saa vaikka tyynyn alle eikä kevyesti irtoavista "piuhoistakaan" ole vaaraa vaikka nukahtaisi.

Kirjan lukeminen on mahdotonta yövalvomisen aikana - sitten valvoo aamuun asti. Joskus miettii: "Nythän olisi hyvää aikaa TEHDÄ MITÄ VAIN ", mutta ei millään jaksa kuitenkaan, vaikka EI YHTÄÄN NUKUTA ! Ainoastaan kuvaristikoiden tekeminen sopii ja sen saa helposti yöpöydältä käteensä ja myös takaisin, ellen sitten nuku silmälasit päässä ja (paloturvallinen !) pöytälamppu valaisten. 

Huomasin, että kausi-influenssarokoteen jälkeen muutama vuosi sitten sairastin 2½ kk pahaa bronkiittia (2x lääk.vast.otolla, kunnes vaadin antibiootit, joilla se lopulta parani) ja tulin siihen tulokseen, että sen jälkeen PAHENIVAT NUKKUMISONGELMAT. - SENJÄLKEEN OLEN NUKAHDELLUT aika usein TV:n katseluun(oli pv tai- ilta) tai jos vain " tilaisuus tarjoutuu" päivälläkin.

Olenkin pohtinut - olisiko rokote sittenkin aiheuttanut "AIKUISENAKIN PAHENTANUT NUKAHTELUTAIPUMUKSEN OIRETTA" ???? - Sitä on tietenkin mahdotonta todeta - eikä sitä ainakaan TUNNUSTETA missään tapauksessa, vaikka JUURI MINUN (GEENEILLENI) ROKOTE OLISI AIHEUTTANUTKIN TUON NARKOLEPSIA- oireyhtymän ja nukahtelen tahattomasti ja taas valvoskelen sitten öisin ? 

Kuinka monille ikäihmisille huonosti testattu rokote aiheuttikaan narkolepsia-oireita? kaikki on helppo laittaa ikääntymisen tiliin! - Pianhan nämä valittajat poistuvat "rivistä" ! Aikuisnarkolepsia-oireyhtymä voidaan haudata meidän mukanamme !

Näillä kai on siis mentävä lopun matkaa!

Olen onnellinen, että olen näinkin kohtalaisessa kunnossa saanut tänne asti elellä! Purjehdimme kesäisin puolisoni kanssa. Veneessä nukun paremmin aaltojen keinutellessa, mutta joskus on noustava keskellä yötä, kun jonkinlainen "runosuoni" on yllättäin "puhjennut" ja ON PAKONOMAISESTI kirjoitettava pursuavat riimit  tai "unifilmit" vihkoon ! - Valtamerten purjehduksella ns. "runojen" pursuaminen oli yllättävää ja oli pakko saada ne "ulos" - ennenkuin pääsi irti niistä ja niitä tulikin siinä "häiriöttömässä ympäristössä " pienen kirjasen verran - omiksi muistoiksi!

Onko nykynuorten valvominen  - myöhään,  eräs tulevaisuusden suurista terveysongelmista. Terveysalanasiantuntijana näen sen vaikuttavan ihmisten huonoon oloon Suomessa. Muisssa maissa olen nähnyt ihmisten huolehtivan nukkumisestaan paljon paremmin! 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat