Kilpirauhasen vajaatoiminta ja lääke: Onko lääkäri väärässä?

Kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkitys askarruttaa monia. Mitä sanoo lääkäri näistä TSH-luvuista?Lue koko juttu

Kommentit (4)

Lääkäri, joka vastaa potilaskysymykseen ei osaa kilpirauhashormonien aineenvaihduntaa. TSH on aivolisäkehormoni eikä kilpirauhashormoni. TSH:n mataluus ei aiheuta liikatoimintaa. Liikatoiminta tarkoittaa KILPIRAUHAShormonien liikamäärää. TSH ei ole kilpirauhashormoni. T4V ja T3V ovat kilpirauhashormoneja. Kysyjällä oli normaali T4V, joten hänellä ei ollut mitään alkavaakaan liikatoimintaa.

Vierailija

Moni suomalainen (vauvasta vaariin) kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista. Yleisimmät ravinnepuutokset ovat kalan Omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA), rauta, folaatti, B12-vitamiini, D-vitamiini (ruuasta on mahdotonta saada riittävästi D-vitamiinia, oli se millainen tahansa), C-vitamiini, jodi, seleeni, magnesium, sinkki ja K2-vitamiini, joka on äärimmäisen tärkeä verisuonten ja luuston hyvinvoinnille. 

Näiden puute altistaa kaikenlaisille ikäville puutossairauksille.

Esim. kilpirauhasen vajaatoiminta tulee jos ravinnossa on liian vähän Seleeniä, Jodia, Sinkkiä, Kuparia ja Magnesiumia sekä D-vitamiinia. Näiden hivenaineiden ja D-vitamiinin puute on yleistä suomalaisilla. Pelkästään D-vitamiinin puutostila voi johtaa kilpirauhasen autoimmuunisairauden syntyyn.

Suomalaisten jodin saanti ravinnosta on vähentynyt lähes kolmannekseen siitä, mitä se oli parhaimmillaan 1960-luvulla.

Eli ei nää sairaudet ihan taivaasta tipu. Toki on sairauksia, joihin ei voi edes ravinnolla vaikuttaa, mutta ne eivät ole lisääntyneet.

Jodin puutostilat aiheuttavat terveysongelmia lähes kaikkialla maailmassa. Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi, että koko maailman väestöstä noin 30 % ei saa tarpeeksi jodia. 

Raudanpuuteanemian (ja D-vitamiinin puutostilan) oireet sekoitetaan usein kilpirauhasen vajaatoiminnan oireisiin.

Näiden kuukausihinnaksi tulee noin 5 euroa, joten ei ole rahasta kiinni terveyden ylläpito.

Vierailija

Ei kukaan väittänyt TSH:n olevan kilpirauhashormoni. Hyvin matala TSH vain kertoo sen, että aivolisäkkeen mielestä kilpirauhanen on liikatoiminnalla, eli t4:ää on verenkierrossa liikaa. Siksi TSH laskee. Liikatoiminnan rajat t4v:n suhteen ovat yksilölliset, jollekin se 17 voi olla jo liikaa. TSH sen kertoo, mikä on liikaa tai liian vähän, niin kauan kuin aivolisäke toimii normaalisti ja kilpirauhashormonien aineenvaihdunta on normaalia. Kannattaisiko opetella itse nämä asiat ensin ennen kuin lähtee "pätemään"...

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat