Terveelliset eläinrasvat

Vierailija

Brittilehti Daily Mailin mukaan kolesterolipitoiset munat ja voi ovat olleet ruokailijoiden syntilistalla jo 1970-luvulta. Kolesterolin on katsottu tukkivan verisuonia, aiheuttavan sydänsairauksia ja aivohalvauksia.

Nyt näyttää siltä, että voi ja munat eivät olekaan niin vaarallisia terveydelle kuin on pelätty.

Yhdysvaltojen hallitus on vapauttanut kolesterolin huolestusta herättävien ravintoaineiden listalta ja suurimmaksi huolenaiheeksi on noussut sokeri.

Näyttää siltä, että kolesterolipitoisten elintarvikkeiden kuten voin, äyriäisten, pekonin ja maksan välttämiskehotukset ovat olleet virheellisiä. Ravitsemusneuvontaa antava komitea ei aio enää varoittaa ihmisiä kolesterolipitoisista elintarvikkeista.

U-käännös on tulos lähes 40 vuotta kestäneille kolesterolivaroituksille. Kardiologi Steven Nissen sanoo, että päätös on oikea.

– Ruokavalio-ohjeet ovat olleet väärät. Ne ovat olleet väärät vuosikymmeniä.

Amerikkalaiset lääkärit ovat nyt siirtymässä pois kolesteroli ja tyydyttynyt rasva -varoituksista ja keskittymässä sokeriin suurimpana terveydellisenä uhkana.

 

Eläinrasvassa on usein alle puolet tyydyttynyttä ("kovaa") rasvaa.

Lohen rasvahapoista 21 % on tyydyttyneitä. Broilerin ja kananmunan rasvahapoista 32 %. Sianlihan rasvahapoista 40 %. Naudanlihan rasvahapoista 56 %. Voin rasvahapoista 68 % on tyydyttyneitä. Voin rasvastakin on siis melkein kolmannes Fogelholmin suosittelemaa "pehmeää" rasvaa, naudanrasvasta lähes puolet ja muista mainituista eläirasvoista yli puolet. Broilerin rasvasta 15 % on aivan samaa monityydyttymätöntä linolihappoa kuin vaikkapa rypsiöljyssäkin. Sian rasvasta 10 %. (Lähde: Fineli)

"Maailman laajimman ravitsemusasiantuntijoiden yhdistyksen (AND) mukaan kolesterolin, suolan ja tyydyttyneen rasvan sijaan sokeri on suurin kansanterveysongelma. Näyttöön perustuvan tutkimuksen mukaan nimenomaan sokerin vähentäminen parantaisi amerikkalaisten (ja suomalaisten) terveyttä."
http://www.newswise.com/articles/academy-of-nutrition-and-dietetics-commends-strong-evidence-based-dietary-guidelines-report

Kommentit (1)

Vierailija

Hyvä, maalaisjärki peliin viimeinkin.

Meillä käytetään voita leivontaan, kalan paistamiseen ja usein myös leivän päällä. Kalaa syömme useamman kerran viikossa, samoin possua. Sokerin käyttö on minimaalista. Kolesteroliarvoni on 4,9.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat