Lääkäri vastaa: Sydänvaivoja kilpirauhaspotilaan Thyroxin-lääkityksestä?

Kuva 123RF

Voiko kilpirauhasen ongelmat aiheuttaa rytmihäiriöitä, kyselee pahasta tykytyksestä kärsivä nainen. Katso, mitä ET-lehden omalääkäri Risto Laitila vastaa.Lue koko juttu

Lääkäri vastaa: Sydänvaivoja kilpirauhaspotilaan Thyroxin-lääkityksestä?

Kommentit (4)

Hei. Minulla on kanssa rytmihäiriöitä, kurkussa tuntuu,  joka päivä tykytys. Minulla on lääkitys Thyroxin ja Tyrazol. Todettu basedonin tauti. Mietinkin,  että johtuvatko sydäntuntemukseni noista lääkkeistä. 

eljii

Rytmihäiriöitä on sekä vajaatoiminnassa että liikatoiminnassa. Jo v. 2012 terveysblogisti "Valtsu" http://bit.ly/1dhz0U5 etsiskeli kilpparihormonien ja sydänvaivojen yhteyksiä ja nyt syksyllä 2015 on aivan tuore blogi:

https://hypotyreoosi.wordpress.com/2015/10/22/pitkaaikainen-t3-monoterap...

T3-lääkkeen mustamaalauksessa sydänvaivoilla pelottelu on yleistä, mutta Suomen osaavimman endon mukaan turhaan:  http://bit.ly/1PP0VPk

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Omalääkäri määräsi minulle kilpirauhasen vajaatoimintaan 0,5 milligrammaa Thyroxinia. Siitä seurasi sydämentykytystä ja rytmihäiriöitä. Otin yhteyttä yksityiseen sydänlääkäriini.

Hän piti tärkeänä, että Thyroxinin aloittaminen on tehtävä pienimmällä mahdollisella annoksella eli 25 mikrogrammalla. Sillä mentiin pari kuukautta, jonka jälkeen annokseni nostettiin 0,5 milligrammaan. Se annos on riittävä, koska minulla on kilpirauhasen piilovajaatoiminta, jolloin kilpirauhanen toimii vielä, mutta ei riittävästi. Rytmihäiriöitä ei tällä mitoituksella ole tullut.

Lienee siis tämän kokemuksen perusteella tärkeää, että varsinkin sydänpotilailla lääkitys aloitetaan pienellä annoksella ja sitä lisätään verikokeiden tulosten mukaisesti.

Lio on sydänystävällinen

Ystävättäreni lisäksi on myös netissä ja lehdissä tullut vastaan tapauksia joissa Thyroxin (T4) aiheuttaa rytmihäiriöitä. Ystävättärellä on yhdistelmälääkitys mutta sydän ei yleensä kestä Thyroxinin ottamista. Hän ottaa vain Liothyroninia. On vähän harmissaan kun Thyroxin vaikuttaisi tasaisemmin eikä Liothyronin-palasen unohtaminen niin haittaisi

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat