Vierailija

Vaimo kuolee ja jättää keskinäisellä testamentilla hallintaoikeuden kaikkeen omaisuuteensa aviomiehelleen. Aviomies ilmoittaa perukirjoitustilaisuudessa käyttävänsä hallintaoikeuden muuten, mutta jättää hallintaoikeuden ulkopuolelle kolme käteistiliä joilla on yhteensä käteisvaroja summa X. Muuta omaisuutta on merkittävä määrä (autoa, venettä, huvilaa, omakotitaloa ym.) eli hallintaoikeudesta aiheutuvasta vähennyksestä huolimatta veroja on nuorille ihan huomattava summa. Ajatuksena leskellä on siis, että pariskunnan 5 lasta, jotka ovat kaikki täysi-ikäisiä mutta köyhiä opiskelijoita saisivat maksettua niillä perintöverot ja ehkä hieman käyttörahaa jakamalla loput rahat keskenään.

Leskeksi jäänyt aviomies on kuitenkin vähävaraisempi kuin edesmennyt vaimo ja tasingon laskennallinen arvo on summa Y. Kuolinpesä haluaa siis jakaa pesän osittain (eli jakaa hallintaoikeuden ulkopuoliset käteistilit = maksaa perintöverot ja sen jälkeen lopettaa tilit jakamalla rahat viiteen osaan) ja jättää lopun pesän jakamatta. Pitääkö lasten maksaa miehelle tasinkoa ennen verojen maksua ja rahojen jakamista? Onko tässä väliä sillä, haluaako mies tasinkoa maksettavan nyt vai ei? Voiko tasinkona antaa hallintaoikeuden mukaista omaisuutta ja onko sillä veroseuraamuksia?

 

Miten saisi lapsien arkea helpotettua perintöverojen osalta?

Kommentit (1)

Itse tein siten, että jaoimme kateisvarat 50 % itselle ja lapselle ja 50 %. Lapseni maksoi sillä saamansa perintöveron. Asun edelleen samassa ja puoliksi omassa, edesmenneen puolisoni asunto-osakkeessa jonka arvo on  huomattava. Irtaimiston arvo ei ole tavalliselle kodin irtaimelle juuri mainittava. Huolehdin asunnosta aiheutuvat hoitovastikkeet ja muut vastaavat kulut. Lapsille tästä ei tule yhtään kuluja elinaikanani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat