Seuraa 
Liittynyt8.5.2014

Monelle Kizin saari on jo ennestään tuttu mutta varmasti on niitäkin jotka eivät koskaan ole saarella käyneet. Tämä Äänisen saari on puukirkoistaan kuulu ulkoilmamuseo ja myös Unescon maailmanperintökohde.

Kirkkojen rakentamiseen on käytetty ainoastaan puunauloja ja pääkirkkoa on restauroitu jo yli 30 vuotta työn jatkuessa edelleenkin.

Kirkot Ääniseltä nähtynä.

Kommentit (9)

Mökin muori
Seuraa 
Liittynyt8.5.2014

Oshenevin kylästä on saarelle siirretty talonpoika Oshenevin karjalaistalo vuodelta 1876. Opin karjalaisista tavoista paljon uutta. Oven läheisydessä oli katossa orsi jonka ali vieras ei saanut astua tupaan ennenkuin oli saanut siihen talon isännältä  luvan. Jos taas vieras oli kosioaikeissa hän heitti rukkasensa orrelle. Sitten keitettiin kahvit ja jos kosoimies ei ollut mieleinen niin kahviin lisättiin suolaa. Varsin hienotunteinen tapa antaa rukkaset, näin ei kosiomiehen ylpeys eikä itsetunto kärsinyt.

Taloa kiersi kauniisti koristellut parvekkeet mutta niille ei ollut ovia, parvekkeet olivat vain pelkkiä talon koristeita.

Mökin muori
Seuraa 
Liittynyt8.5.2014

Arkkienkeli Mikaelin kappeli on 1600-1700 luvulta, sen tarkkaa ikää ei tiedetä. Kappelin nuori kellonsoittaja antoi meille konsertin, nuorukainen soitteli kelloja ilman minkäänlaisia kuulosuojaimia.

pitulo1
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Kiitos sinulle Mökin muori tästä Kizin saaren informaatiosta ja hienoista kuvista. En ole koskaan käynyt Kizin saarella mutta juttusi jälkeen lisään sen listaani " käy tässä kohteessa vielä joskus".

Tästä Kizin saaresta tulee mieleeni juttu, jonka olen lukenut jostain lehdestä. Juttu oli sellainen, että suomalainen lentäjä oli sota-aikana määrätty tuhoamaan Kizin kirkot, koska epäiltiin, että niissä piileskelee vihollisjoukkoja. Tämä lentäjä oli lentänyt saaren yllä ja saari oli vaikuttanut aivan autiolta lumihangessa ei ollut näkynyt minkäänlaisia jälkiä ja talvinen aurinko oli kullannut kirkon kupolit. Niinpä lentäjä oli päättänyt olla tuhoamatta kirkot. Sitä en muista kerrottiinko jutussa sitä, saiko lentäjä rangaistuksen, kun ei totellut esimiestään, mutta nyt jälkeenpäin hän on muistaakseni saanut jonkun tunnustuksen siitä, ettei tuhonnut kirkkoja. Valitettavasti minulla on huono nimimuisti, joten nimet eivät ole jääneet mieleen.

Mökin muori
Seuraa 
Liittynyt8.5.2014

Kiitos tiedosta vierailija. Olin kyllä tietoinen jotta puukirkot olivat suomalaisten pommituslistalla mutta  sitä en tiennyt miksi niitä ei sitten tuhottukkaan. Näin ne tiedonmuruset siirtyvät pala palalta kohdilleen. Olisihan se ollut suuri kansallinen häpeä jos nuo kirkot olisi suomalaisten toimesta hävitetty.

Haapapaanuista tehdyt kupolit ovat karjalaisten kirvesmiesten todellinen taidonnäyte.

 

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat