Kommentit (4)

Kiitos arvostelusta ystäväni.    Paatsama on todella syytä tuntea monesta syystä.   Minua oikein harmitti, kun kuulin jonkin päiväkodin lapsen syöneen paatsaman marjoja ja ainoa ratkaisu asiaan oli hakata paatsamat nurin.  Kun olisi ollut hyvä tilaisuus opettaa lapset tuntemaan paatsama, tavallinen suomalainen kasvi.   Eihän kaikkia luonnon myrkyllisiä kasveja voi mitenkään hävittää - ne pitää tuntea.

Muuten esi - isille ja edelleenkin lääkkeenä paatsama on tärkeä kasvi ummetukseen, kuitenkin ohjeen mukaan valmistettuna ja käytettynä.   Toivo Rautavaarakin tuntee kasvin käytön kirjassaan hyvin.

Kasvisvärjäreille paatsama on yksi parhaista kasveista , koska siitä saa niin monia eri värejä: vihreää, kellanruskeaa, keltaista, ruskeaa, vaaleanpunaista, ruskeanpunaista, sinistä, violettia jne.   Eri osista ja -menetelmillä eri värejä.

Itselleni se on ollut puutarhan vanhus ja kaunistus sellaisenaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyllä muistinkin oikein tuon Paatsaman täälläpäin ei juuri kasva, Näsiääkin vain vähän Mutta Terttu ja Musta  Seljaa runsaasti. Minusta on kauniita  Kvintti puu ja Mahonia pensas

Kiitos paljon runoistasi niitä on aina ilo lukea ♥

Kiitos kiitoksesta - mukava aina kun joku viitsii kommentoida.     Mutta mielenkiintoista on se, kuinka luonnonkasvienkin esiintymistiheys tai -harvinaisuus voi vaihdella päinvastaisesti.   Omalla kotiseudullani, Länsi-Suomessa, paatsama ei varsinkaan lihavilla mailla ole lainkaan harvinainen, mutta näsiä hyvinkin harvinainen.      Kun sitten yhdellä  rajatulla alueella sitä kasvaa melko paljon ja selvässä metsässä, olen alkanut epäillä, että näsiä vaatii jotain erityistä maaperältä, ehkäpä kalkkipitoisuutta.  Sen paremmin en ole asiaa silti tutkinut.     

                                                                               Merikivi

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat