Kortisoni - tarkista nämä 10 faktaa ennen kuin aloitat!

klo 7:02 | 25.8.2017
Voiko kortisonia käyttää jatkuvasti? Voiko käytön seurauksena olla osteoporoosi tai lihavuus? Tarkistat faktat tästä.Lue koko juttu
Voiko kortisonia käyttää jatkuvasti? Voiko käytön seurauksena olla osteoporoosi tai lihavuus? Tarkistat faktat tästä.Lue koko juttu
Ladataan...
Ei sanaakaan siitä, milloin kortisonia tulisi ottaa, jos sitä on pakko käyttää? Minulle määrättiin astman pahenemisvaiheen hoitoon pillerimuotoista kortisonia, jota jouduin sitten aikanaan ottamaan. Otan aamulääkkeet ja vitamiinit yleensä aamiaisen jälkeen, tuolloin yhdeksän jälkeen ja otin siis kortisonin siinä ohessa. Jalat turposivat aivan järjettömästi, kenkien saumat ihan kirjaimellisesti natisivat ja tätä jatkui, kunnes älysin ottaa selvää MILLOIN suun kautta otettava kortisoni kannattaa ottaa. Se otetaan 06:00 08:00 välillä, ennen kuin kehon oma kortsisonituotanto on päässyt vauhtiin. Tällä välttää mahdottoman turvotuksen ja toimintakyky säilyy parempana. Minä olen 50- vuotias mies, en ole koskaan kohdannut tuollaista tilannetta jossa jalkapohjatkin ovat turvonneet ja kävely sen vuoksi vaikeaa.
4.
Suomessa terveellinen ja monipuolinen ravinto ei riitä pitämään yllä tervettä luustoa, nivelsiteitä, välilevyjä ja niveliä. Ravintolisänä tarvitaan:
C-vitamiinia 400 mg/vrk
D-vitamiinia 50-100 µg/vrk
K2-vitamiinia 50-100 µg/vrk
Magnesium (sitraattia) 200-400 mg/vrk
Edelleen on tilanne niin, että rasvaliukoisten yliannostus on vaarallista ihmisille.
A,E,D ja K muistaakseni kuuluvat rasvaliukoisiin...
Miksi tässä artikkelissa on käsitelty niin suppeaa määrää kortisonin haittavaikutuksista ???? On aika jo reumalääkäreiden kertoa potilailleen jotka joutuvat aloittamaan kortisoni lääkityksen, myös laajasti lääkkeen haittavaikutuksista. ja jos ei viitsi/halua kertoa, olisi potilaille ehdottomasti annettava kotiinviemisenä lista mitä kaikkea haittoja voi olla odotettavissa. Tämä on iso ongelma monille esim reumasairauksia sairastaville uusille potilaille ja myös heille jotka jo ovat jonkin aikaa esim. Prednisolonia käyttäneet - ihmetellään vertaistukiryhmissä mitä oikein itse kullekin tapahtuu.
Purkista ei tarvitse ottaa vitamiineja,
monipuolinen ja riittävä ravinto takaa riittävän vitamiinin saannin.
Suomessa ei tule puutetta mistään, jos ei ole sairauksia.
K-vitamiinia voi tuskin saada liikaa ? Kukaan tuskin syö liikaa K-vitamiinia
sisältäviä ruokia esim tummanvihreitä kasviksia kuten parsakaalia.
Ikävää, etteivät reumasairaatkaan saa riittävästi tietoa,
eivät nimittäin ole ainoa ryhmä, jotka jäävät ilman monesta sairauttaan ja lääkitystään koskevasta tiedosta.
Aina ei tajua ruveta tietoa kaivelemaan, kun uskoo että lääkärit kertovat kaiken tarpeellisen.
Lääkkeitten tuoteselosteessa on vähän tietoa.
Ja Duodecim - Lääkärien Terveyskirjastosta löytää melkein minkä tiedon vaan, jos onnistuu "googlata" oikein.
Periaatteessa kortisonia ei tulisi oikeastaan ottaa ollenkaan. Se ei lääkkeenä paranna vaan se ottaa pois kehon oman signaalin aivoille, ettei ole terve. Siten muuttuu vaaraksi, mm urheilussa; raskaassa työssä jne, että ylirasittaa kehon ja saa vamman siitä vamman. Eräät nk päänsärky lääkkeet tekevät ihmisen riippuvaisiksi niistä. Ellet ota niin saat päänsäärkyä jotta otat ja kauppa käy!!
Niin minulle on joskus sanottu ja en ole kortisonia käyttänyt. Elän muutenkin lääkkeille vastaista elämään MUTTA kun tulee elämää ylläpitävistä lääkityksistä kyse niin silloin otan. Sellaisia ovat mm verenohjenus lääke, Equis muistaakseni on yksi sellainen ja ilmeisesti verenpaineen hallintaa tulee aikanaan lääkitys sillä vanhuksena etenkään talvella ei tule tarpeeksi harrastettua liikuntaa. Lumitöitä on mutta silti pitäisi liikkua enemmän.
K-vitamiinin osalta, etenkin vanhuksia ajatellen on pienikin yliannostus olla hengen vaarallista. Ja samoin on D-vitamiininkin suhteenkin, sen yliannostuksen saanti etekin kesäisin auringosta on otettava huomioon etenkin vanhusten joilla on veren ohennuslääkitys. E- ja Avitamiinien suhteen on sama olgelma mutta harvinaisempi esiin tuleva mutta mm apteekista saa tietoa kysymällä mutta varminta otattaa kokeet.