Sivut

Kommentit (88)

Vierailija

En missään nimessä sanoisi muoti-ilmiöksi. Taas on Kiminkisen vähättelytyyliä. Potilaan oireet pitää selvittää laboratoriokokeilla ja harkita lääkitykksen aloittamista pienimmällä annoksella. Suomessa on harmillisen vähän kilpirauhasen toimintahäiriöistä osaavia lääkäreitä. Arvauskeskus antaa Ei-vastauksen melkein kaikkeen mitä potilas valittaa ellei kyse ole halvauksesta tai infarktista. Vai onko se kustannuskysymys jos otetaan potilaasta ennen lääkitystä ja lääkityksen alettua kokeita? Ainahan lääkkeen voi lopettaa, jos siitä ei ole selkeää hyötyä.

Vierailija

Tuttuni kilpirauhasen vajaatoiminta oireita  ovat olleet jatkuva väsymys ,tasapaino ongelmat, kylmyydentunne rintakakehän alueella, kädet, jalat jäässä, kylmä nihkeä iho lämpö 34.6  Kaksi kertaa otettu labrakokeet  ei ihan vastaa jotain arvoaja, joten ei  päästetä isätutkimuksiin. On ainaki pyytänyt Steressihormoonitestiin, terveyskeskuslääkäri ei  suostu jatkotutkimuksiin

Minun tyttärellä allergia ja astma otettu aikanaan kaikki mahdolliset kokeet, mutta eivät vaan kaikissa näkynyt Kuitenkin on lääkäri jonka asiakkaana ollut ikänsä tietää taustat ja vaivan On muuten lääkäri joka ei turhaan lääkityksiä määrää   Tyttäreni on autistinen, joten vaikuttaa asiaan ja moniin viitearvoihin Tyttärellä ollut Venttoli ja Bulmigot, ilman niitä jatkuvasti oireita.

Liikaa katsotaan viitearvoihin eikä  yksilönä kun esim. ikä, sukupuoli sairaudet Säästötoimenpiteet estää tutkinuksia ja hoidonsaamista Kaikki ei voi mennä yksityiselle tai ulkomaille hoidattamaan itseään. Suomessa rankka byrokratia

Valvira yrittäntyt virasta pois lääkäreitä, jotka eivät pysyttele heidän säädöksisään. Yksityisillekkin lääkäreille sama ukaasi eivät voi  Kilpirauhasen ja Borreoloosin kanssa antaa hoitoa jos arvot ei vastaa. Monet ovat menneetesim. saksaan ja saaneet lääkityksen 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
mummo

Minulla oli myös noita kilpirauhasoireita ja peräkkäin kaksi keskenmenoa  Vata vuosia myöhemmin lääkäri sanoi, että minulla varmasti oli silloin vajaatoimintaa. Ei laittanut tämä lääkärikään tutkimuksiin, ei ole vieläkään katsottu

Ei  tiedä voiko parantua  itsestään vai olla lievänä piilevänä  Nukun kyllä useimmiten kymmenen tuntia yössä  Minulla on todettu mielenterveys ongelma  on jatkuva lääkitys  Olen nyt yli viisikymmentä vuotias, kun vertaan tuohon aikaan, niin tunnen kyllä nyt ettei ole vajaatoimintaa

Jukka

Tshernobyl ja muut ydinsaasteet aiheuttavat kilpirahasen toimintahäiriöt,normaali kilpirahanen tuottaa useita hormooneja ,tyroksiini ainoastaan yhtä,säteilyn aiheuttamia haittoja halutaan systemaattisesti salata.

MJR

Kiminkinen on hyvin lääke yhtiöiden talutusnuorassa. Pidetään ihmiset sairaana, niin lääkkeet myy, ja mitä sairaampi ihminen, sitä tuottoisampi.
20 vuotta kärsin hoitamattomasta vajaatoiminnasta. Minuun tungettiin lääkkeitä hurjia määriä. Minusta tuli käytännössä työkyvytön, joka roikkuu sosiaalituilla, vaikka takana on ammattitutkintoja ja 10 vuotta koulutusta. Kaikki tämä olisi ollut estettävissä, jos olisin saanut diagnoosin ja hoidon ajoissa. Olisin nyt työssä käyvä veronmaksaja.

Yhdistelmälääkitty

Merkillistä, että kun maassa on saman verran diagnosoituja diabeetikkoja ja kilpirauhaspotilaita, niin ensiksi mainittu on kansansairaus ja jälkimmäinen muotisairaus. Maalaistohtori jyrää mennen tullen professori Matti Välimäen, joka on maan ykkösendokrinologi. Millä pätevyydellä?

Suomen kilpirauhaspotilaat ry

Vastine maalaistohtori Kiminkiselle

Syyskuu alkoi mielenkiintoisissa merkeissä, kun heti aamu-tv:ssä maalaistohtori Kiminkinen kertoi näkemyksiään nykyajan potilaiden vääristyneestä tavasta sairastaa. Diagnooseja etsitään monenlaisilta nettisivustoilta ja halutaan aloittaa tarpeettomia ja mahdollisesti vaarallisia lääkityksiä. Sitten perustetaan potilasyhdistyksiä ja lähdetään barrikadeille. Kiminkisen mielestä kyse on vain siitä, että kilpirauhasen vajaatoiminnasta on tullut muotisairaus. Tätä muotisairautta sairastaa kuitenkin 300.000 suomalaista. Myös diabetesta sairastaa 300.000 suomalaista, ja sen kohdalla puhutaan kansansairaudesta. Mikä tekee toisesta muotisairauden ja toisesta kansansairauden, vaikka sairaita on saman verran?

Kiminkisen mielestä tulisi sairastaa maalaisjärkeä käyttäen, kuten ennen tehtiin. Mutta onko meillä kansantaloudellisesti varaa jättää iso määrä ihmisiä hoitamatta tai huonon hoitotasapainon varaan? Mitä pelättävää on koelääkityksen määräämisessä vahvasti oireilevalle potilaalle? Elimistön oman hormonitoiminnan negatiivinen palautejärjestelmä, eli negative feedback loop pitää huolen siitä, että turhaan määrätty lääke ei auta. Jos lääkitys kuitenkin auttaa, eikö se silloin ollut tarpeen? Edullinen ja yksinkertainen keino tukea yksilön työ- ja toimintakykyisenä säilymistä? Maamme kenties arvostetuin endokrinologi Matti Välimäki puhuu koelääkityksen puolesta silloin kun arvot ovat alakanttiset ja potilaalla on selvät oireet. Hän tuo esille sitä, että viitearvot ovat viitearvoja ja potilaan vointi on se mikä ratkaisee. Lääkäreiden tulisi kuunnella potilasta numeroiden tuijottamisen sijaan. Eikä empatiakaan haitallista olisi. Sen sijaan potilaiden vähättely ja muotisairaiksi leimaaminen osoittaa lääkäriltä hieman erikoista asennetta.

Kiminkinen haikailee vanhoja hyviä aikoja, jolloin lääkärit olivat arvossaan ja internetiä ei ollut keksitty. Niihin aikoihin ei ole paluuta. Nykyään ihmiset haluavat tietoa ja se on myös kaikkien saatavilla. Siitä on seurannut se, että ihmiset osavaat vaatia lääkäreiltä parempaa hoitoa ja parempaa perehtyneisyyttä asioihin. Ei ole paluuta siihen aikaan, kun piti vain nöyränä kärsiä. Ei lääkärikunnan auktoriteetti ole mihinkään kadonnut, mutta rooli on kiistatta muuttunut. Hyvä lääkäri toimii nykyään potilaiden terveyden tukemiseksi, jo siinä vaiheessa kun terveyttä on vielä jäljellä eikä olla vielä vakavasti sairaita ja toimintakyvyttömiä. Mielestämme maalaistohtori Kiminkinen ymmärtää terveyden tukemisen ideologian ja on tehnyt hyvää työtä mm. liikunnan saamiseksi osaksi ihmisten perusarkea. Tämä on myös kansantaloudellisesti järkevää. Tätä kehitystä haluamme yhdistyksenä olla tukemassa.

vajis

"– Silloin täytyy tehdä testi, jossa ensin otetaan vasta-aineet pois. Lääkärin täytyy olla hereillä, Kiminkinen sanoo."

Millä Kiminkinen ottaa vasta-aineet POIS?? Työterveyslääkärini otatti kilpirauhasen vasta-ainekokeen kerran, arvona 759, sen jälkeen ei ole otettu ja olen kuullut että joidenkin lääkäreiden mukaan ei kannata useammin ottaakkaan(joidenkin mielestä arvoa ei pysty edes laskemaan). Asiaa enemmän tunteva lääkäri sitten alkoi asiaa hoitamaan ja nykyään arvo on enää 100 ja alenee vaan.

Toivoisin Kiminkisen mielummin olevan hiljaa kun möläyttelevän älyttömyyksiä (tietty hän yrittää mahd.paljon saada nyt julkisuutta jotta kirjansa myisi)

Potilasaktiivi

Ensinnäkin, minusta on hyvin loukkaavaa ja osoittaa lääkäriltä kunnioituksen puutetta potilaita kohtaan nimetä tämän kärsimys muotisairaudeksi. Lisäksi jopa lähihoitajille opetetaan koululääketieteen perusteissa hormonitoimintaan liittyvä negatiivinen paleutevaikutus, joka liittyy myös kilpirauhashormonien toimintaan. Jos hormonipitoisuus veressä nousee, aivolisäke erittää vähemmän TSH-hormonia, jotta liikatoimintaa ei pääse syntymään. Teoriassa siis jos ihmiselle, jolla ei ole kilpirauhasen vajaatoimintaa aletaan antamaan kilpirauhashormonia purkista, hän ei joudu liikatoiminnalle vaan hänen oma hormonituotantonsa vähenee. Liikatoiminta seuraa vain liikaa annostellusta kilpirauhaslääkityksestä, joka huomataan parhaiten oireista: hermostuneisuutta, univaikeutta, ripulia, tihentynyttä pulssia, vapinaa. Minäkin ihmettelen tuota vasta-aineiden poisottamista. Mitä ihmettä lääkäri Kiminkinen tällä tarkoittaa? Tunne useita kilpirauhasen vajaatoimintaa hoitavia lääkäreitä, joille ei saa enää aikoja, koska potilaat ovat heihin niin tyytyväisiä että sana on kiertänyt ja heidän vastaanottonsa ovat aivan täydet. Yksikään heistä ei höpöttele tällaisia joutavia kuin Kiminkinen, jonka sietäisi päivittää osaamisensa tähän päivään. Ei ehkä kannattaisi kuunnella niitä endokrinologeja ja sisätautilääkäreitä, joihin heidän potilaansakaan eivät ole tyytyväisiä. Lääkärin pätevyyden jossain asiassa määrittää etupäässä se, miten hyvin hän pystyy auttamaan potilaitaan voimaan paremmin. Lääkärin pätevyyttä sen sijaan ei määritä se että hän on sukkela ja hauska tai että hän on kuuluisa tai että hän on julkaissut paljon tai kirjoittanut kirjan.

Potilas

Minusta on erikoista, että yhä useampi lääkäri putkahtaa ulos valkoisesta takistaan ja alkaa esitellä muotisairautta julkisuudessa. Mikä on motiivinne? Minä en ole lainkaan iloinen, että sairastan tätä sairautta, mieluummin olisin ilman. Olen saanut riittävästi vähättelyä ja hymähtelyjä osakseni ympäristöltä sairauden ominaisuuksien vuoksi. Vaikka lääkitykseni yhdistelmällä ja ravintolisillä on tasapainossa, niin siitä huolimatta tulee harmaita päiviä. En pidä niitä lainkaan muodikkaina. Onneksi oma lääkärini on asiallinen ja kannustava, eikä vähättele minua potilaana. On pöyristyttävää, että lääkäri ja lääkärit hakeutuvat jatkuvasti julkisuuteen vähättelemään potilaitaan. Ketä ja mitä haluatte tällä hännystellä? 

Potilaan omainen

Toivoisin medialta myös edes hieman normaalia toimittajan työhön liittyvää lähdekritiikkiä, asiaan perehtymistä ja ns. toista mielipidettä. Kilpirauhaslääke ei ole piriste tai huumaava aine. Mm. THL:nkin myöntämä jodinpuute, erilaiset ravinnepuutokset, stressi ym. aiheuttavat vajaatoimintaa. Se on todellinen ongelma, eikä ongelma oli liian suuressa määrässä diagnooseja vaan vakavassa alidiagnosoinnissa. Lääkäreiden osaaminen on yleisesti melko huonoa, kokeisiin menijöitä ei ohjeisteta oikein (syömättä, juomatta, heti herättyä, lääkkeittä ja ilman rasitusta, ennen klo 10), joten koetulokset jäävät juuri ja juuri viitteisiin, vaikka olo on huono.

Liian usein pikadiagnoosi on "masennus" (se, jos joku on muotitauti, koska kaikki vaivat, fyysisestikin, joiden syy ei heti selviä, laitetaan masennuksen piikkiin ja määrätään masennuslääkitys - joka ei ole vaaratonta suinkaan), mutta harvoinpa masennus aiheuttaa hiustenlähtöä, palelua, fyysistä pahaa väsymystä jne...

Liikatoiminta on suhteellisen harvinaista lääkityksen seurauksena, ja sen saa helposti pois vähentämällä lääkitystä. Oikea ja iso ongelma on vajaatoiminta, joka aiheuttaa hoitamatta vakavia oireita ja altistaa mm. lapsettomuudelle, keskenmenoille, lasten kehityshäiriöihin ym. Myös aivan turhaa, väärää lääkitystä annetaan "kummallisiin oireisiin", koska vajaatoimintadiagnoosia ei löydetä/tajuta.

Kiiminkinen tekee vakavaa hallaa sairaille ihmisille, lääkäreiden osaamiselle ja empatiakyvylle ja sitä kautta koko kansantaloudelle. Miten kalliiksi tuleekaan niin potilaalle kuin yhteiskunnalle hoitamaton vajaatoiminta sairaslomina, sairaseläkkeinä, turhina lääkärikäynteinä ja tutkimuksina, lapsettomuutena ym.

Mjukka

Jos olisin itse aikanaan uskonut sokeasti tk-lääkäriä, olisin varmaan edelleen 8 vuoden jälkeen työkyvytön. Onneksi jaksoin selvittää asioita ja sain korvaamatonta tukea Kilpirauhasfoorumilta. Nyt sentään jaksan käydä töissä tehden lyhennettyä työviikkoa. Itselleni oli netti pelastus. Ja nyt olen osaavan lääkärin hoidossa ja käytän eläinperäistä kilpirauhaslääkettä. Minusta tuo vähättely on ala-arvoista ja loukkaavaa, jota jutussa oleva lääkäri on viljellyt.

anne

Minullakin on tämä "muotisairaus", meillä näyttää koko suku isäni puolelta olevan muotitietoisia, ovat olleet jo sata vuotta. ;-) kyllä nyt surettaa tällainen oikean sairauden leimaaminen muotisairaudeksi. Kiminkinenkö ottaa vastuulleen ne oikeasti tautia sairastavat, jotka eivät saa apua omilta lääkäreiltään tällaisen julkilausuman myötä tulevan liiallisen varovaisuuden vuoksi. Tai jos potilaat eivät tohdi lähteä apua hakemaan oireisiinsa, kun ne vahvasti täyttävät tämän muodin merkit. Phyh.

anne

Minullakin on tämä "muotisairaus", meillä näyttää koko suku isäni puolelta olevan muotitietoisia, ovat olleet jo sata vuotta. ;-) kyllä nyt surettaa tällainen oikean sairauden leimaaminen muotisairaudeksi. Kiminkinenkö ottaa vastuulleen ne oikeasti tautia sairastavat, jotka eivät saa apua omilta lääkäreiltään tällaisen julkilausuman myötä tulevan liiallisen varovaisuuden vuoksi. Tai jos potilaat eivät tohdi lähteä apua hakemaan oireisiinsa, kun ne vahvasti täyttävät tämän muodin merkit. Phyh.

Tuuli2015

Mikäköhän tohtori Kiminkisen mielestä kilpirauhasen vajaatoiminnasta tekee muotisairauden? Oletan, että tohtori Kiminkinen ei tunne henkilökohtaisesti yhtään ihmistä, joka tätä salakavalaa tautia sairastaa. Vähättelyllä saadaan aikaan vain pahaa miletä, menetettyjä työpäiviä, huonosti voiva kansa. Mikään näistä ei ole kansakunnan etu, saati yksilön.

Itse inhoan jo sanaa muotisairaus, en nimittäin ole koskaan tavannut ketään, joka sairastuu vain siksi, että se on muodikasta. Muodin takia sen sijaan hankitaan tekoripsiä, vaatteita, käsilaukkuja, autoja jne...

Sen sijaan lääkärien keskuudessa on syntynyt varsin ikävä muoti-ilmiö, se on potilaiden oireiden ja sairauksien vähättely. Sen sijaan, että asioista otettaisiin selvää, lähetettäisiin paremmin asiaa tuntevalle lääkärille tai potilasta tutkitaisiin ja kuunneltaisiin huolella, lääkärit viittaavat potilaiden oireille kintaalla. Ilmeisesti keski-ikäisten NAISTEN (suurin osa potilaista on naisia, jotka ovat sairastuneet keski-iän huitteilla tai ainakin aikuisiässä) sairastelu ei ole riittävän mediaseksikästä, joten potilaan voi jättää heitteille. Perään kuulutankin vanhan ajan lääkäriyttä, jossa potilasta arvostettiin ja potilas pyrittiin parantamaan.

Pipsa

voi voi Tapani... Nyt meni viimeinenkin uskottavuus. Muotitietoisena ihmisenä sain vajaatoiminta diagnoosin noin 10 vuotta sitten. Silloin sain tyroksiinin, joka vuosia toimikin. Kunnes tuli stoppi. Onneksi on trendilääke liothyron, jota nyt nautin yhdessä tyroksiinin kanssa. Valitettavasti en viitsi epätrendikkäästi jättäytyä sairaseläkkeelle ilman lääkkeitä. Tätini ei ymmärtänyt muodista mitään. Söi terveellisesti, liikkui ja vältti rasvaa. Silti kolesterolit taivaissa. Tapasi tarpeeksi muotitietoisen lääkärin vasta vanhainkodissa ja sai tyroksiinin. Silloin oli valitettavasti jo vahinko verisuonten osalta jo tapahtunut ja sai aivohalvauksen. Viimeiset vuodet makasi liikuntakyvyttömänä. Ilmeisesti kiminkinen haluaa maahan lisää vastaavia kohtaloita. Tämä on viime aikaisten kommenttien perusteella pääteltävä. 

Tuulius

Asia ei ole noin yksinkertainen. Noin väittäessään lääkäri loukkaa suurta osaa sairaudesta kärsiviä ihmisiä. Tiedän monia, jotka ovat kärsineet oireista, joille on diagnosoitu vajaatoiminta, ovat saaneet lääkkeet jne. ilman muotitietoisuutta! Tiedän myös monia, joilla on aikuisiän diabetes, onko sekin muoti-ilmiö? 

Miina

Hmmm. mielellään vaihtaisin tämän 'muotisairauden' johonkin muuhun, josta 'tavallisetkin' lääkärit ymmärtäisivät vähän enemmän, joka otattaisiin vakavasti, jota tutkittaisiin tarpeellisin testein, johon saisin minulle yksilöllisesti sopivan lääkityksen, johon saisin hoidon ihan työterveyspalveluista tai jopa terveyskeskuksesta eikä minun tarvitsisi laittaa vähiä roposiani kalliille yksityislääkäreille ja ennenkaikkea ei tarvitsisi lukea tuollaista potaskaa potilaita halveksivalta ja aliarvioivalta populistilta. Olen lukenut muutaman tämän lääkärin vastauksen jostain lääkäripalstalta ja aina on jäänyt epäselväksi, yrittääkö hän epätoivoisesti olla hauska vai halventaako todella tahallaan ko. asiakkaita, lehden lukijoita/tilaajia.  Mitä tulee 'vanhojen aikojen haikailemiseen' niin valitettavasti (onneksi) niihin ei enää digiaikakautena ole paluuta. Tietoa on netti tulvillaan, tyhmähän se on joka ei yritä ottaa selvää asioista. 

Kilpirauhaspotilas

Sen lisäksi, että Kiminkisen sanat pöyristyttävät, olen pöyristynyt että ET-lehti päästää tällaisen lääkärin puhumaan sivuilleen. ET-lehden lukijoissa on varmasti paljon kilpirauhassairaita, osa heistä ehkä sairastanut jopa vuosikymmeniä, kun kukaan lääkäri ei ole uskonut heidän oireitaan. Itse ihmettelen sitä, että kun jotkut lääkärit (kuten arvon herra Kiminkinen) eivät usko potilaan oireiden johtuvan kilpirauhasen vajaatoiminnasta, miksi he eivät sitten etsi syitä. Liian usein potilas lähetetään vastaanotolta pois ilman diagnoosia tai jatkotutkimuksia tai sitten masennusdiagnoosin kanssa. Masennuslääkkeillä pelataan vuosikausia ilman vastetta ja kaikki oireet laitetaan masennuksen piikkiin. Tiedoksi Kiminkiselle, että myös kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa masennusta.

Toivon, että ET-lehti pyytää haastattelun myös kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon erikoistuneelta lääkäriltä, joka on hoitanut potilastaan menestyksekkäästi, vaikka laboratorioarvot eivät ensi silmäyksellä olisivatkaan näyttäneet vajaatoimintaa.

Tarja

Ihanko oikeasti Kiminkinen on asiantuntija esim. kilpirauhassairauksissa??? Eikö olisi voitu pyytää esim. funktionaalisen lääketieteen asiantuntijaa vastaamaan (ihan mihin tahansa kysymykseen), joka tietää asioita oikeasti. Kiminkinen tuntuu olevan vain julkisuutta haluava tk-lääkäri, jonka ammattitaito ei todellakaan (näköjään) riitä kilpirauhasen vajaatoimintaa hoitamaan. Itselläni on onneksi melko helppo vajaatoiminta, lääkkeillä oloni korjaantuu. Tiedän ihmisiä, joiden tilanne on ihan toinen. Osa saa hyvää hoitoa mutta on kestänyt kauan saada tilanne hyväksi lääkkeillä. Osaa ei oteta tosissaan kun lääkärit eivät lue ohjeitaan joissa sanotaan että potilaita tulee hoitaa voinnin mukaan, ei pelkästään verikokeiden tulosen mukaan. Herätkää nyt hyvät ihmiset ja uskokaa että nuo ihmiset eivät ole minkään muoti-ilmiön luojia vaan oikeasti sairaita ja apua tarvitsevia ihmisiä. 

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat