klo 14:13 | 8.9.2015
Näkymätön kukka pientareella,
hiljainen ja melkein harmaa.
Kauneuden kukkatantereella
sen häviö on aina varmaa.
Säät se silti kestää pystypäin,
vaikka toiset lakastuu ja kuolee.
Vielä eilen kukkivan sen näin,
kun jo syksy maita nuolee.
Ehkä sama rohto, jota kantaa
kukka pieni arkipuvussaan,
parannuksen voiman antaa
tuntemattomille luvussaan.
Huomaat usein runoissai ne pienet ja vaatimattomat, jotka kuitenkin ovat kauniita ja kestäviä . Minusta Siankärsämö on nätti kukka Voidaan käyttää mausteenakin ja miten punatulkut, urpiaiset ja muutkin linnut talventörröttäjän siemenillä herkuttelevatkaan
Eikö siinä siankärsämössä ole kamalan paha haju? Nättihän se kyllä on.
Melkein samanlainen kuin kaunis keltainen Mimosa.
Voi voi! Nyt minä sotkin! Sehän on Pietaryrtti se kiva keltainen nappisilmä (se pahanhajuinen) joka on Mimosan näköinen kukka!
Punainen siankärsämö on perinnöllinen muoto,eroaa vaan värissään. On Pohjansiankärsämökin, eroa ei juuri huomaa Pietaryrttiä on paljon käytetty värjäyksessä Mimosa kaunis ja ihmeellinen tuo sen ominaisuua, siksi sanotaankin Tuntokasviksi Merinivi saa aina mukavaa rupattelua aikaiseksi !!
Muistan lapsuudesta sen, että isoäitini keräsi siankärsämön kukintoja koriinsa ja keitti niistä rohtoa. Sanoi tekevänsä sydänlääkettä isälleni. Keittiöstä tuli kyllä sellaiset tuoksut, että luulisi puolikuolleenkin heräävän kun lasillisen kumoaisi.
Käytimme useasti ihan vain terveysjuomana vaikka mitään oireita ei ollut.
Kaikille kommenoijille ja luikijollekin kiitos mielenkiinnosta runojen sanomaan, vaatimattomasta muodosta huolimatta. Mutta siankärsämö, sekin on hyvin mitättömän näköinen , mutta täyttä tavaraa. Ei kauan sitten, sitä kerättiin lääkkeitten valmistusta varten, mutta nykyäänhän ne tehdään melkein kemian keinoin.
Muistan, että siankärsämö toimii sekä verenvuodon tyrehdyttäjänä että desinfiointiaineena ja kuten luimme, myös vatsalääkkeenä. Mutta netistä löytyy varmaan vastaus tähänkin. Joskin varoittaisin syötävistä omatoimilääkkeistä.
Kaunista kesänjattoa ystävät!