Olin tänään 3,5 tuntia metsässä etsimässä sieniä. Mihin ihmeeseen kaikki sienet ovat kadonneet? Löysin muutaman haperon, vähän kanttarelleja, yhden keltaorakkaan, yhden lampaankäävän, 6 kpl karvalaukkuja ja yhden punikkitatin. Hieno, puolipilvinen, lämmin ilma. Sen suhteen ei valittamista vaan mihin ihmeeseen ovat sienet kadonneet!  Viime vuonna tähän aikaan löytyi rouskuja niin paljon, että kannoin niitä väärällään kotiin ja silti jäi metsään tuhansia, miljoonia(?).

Miten teillä muilla sienestäjillä?  Löytyykö sieniä ja jos löytyy niin mistä päin Suomea?

En kanna kännyä tai kameraa mukana sienimetsällä mutta te jotka kannatte, ladatkaa vaan tähän ketjuun sienikuvia. Jossain ketjuissa niitä on ollut ja ovat olleet hienoja. Tekee mieli heti lähteä metsään vaikka mitään ei löydykään...

Kommentit (14)

Sienikuva jossa lähes pihalla kasvavat sienet,en tunnista ja muita sieniä ei sitten olekkaan.Eli nuo kuvassa olevat ovat varmaan myrkkysieniä tai kelvottomia kaikki.

Metsästä löytyi hyvin vähän kantarellia,ei kangasmaastossa muita ollut ei edes kangasrouskuja .

Ei ole sieniä Karjalan kunnaillakaan. Kuivuus vaivaa, sadetta ei ole tullut lähes kahteen viikkoon. Kävelin eilen metsissä monta kilometriä enkä nähnyt kuin muutaman lehmäntatin. Punikkitattejakin jokunen oli, mutta niitä en ota. Muutama vuosi sitten tein niistä muhennoksen ja tarjosin innoissani sitä miehelleni. Hän totesi, ettei aio syödä karhunpas ei kun kakkaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä niitä on kuin sieniä sateella. Syötäviä sieniä en ole löytänyt ainakaan kuukauteen, paitsi mustarouskuja joita kasvaa pihalla. Pihalta vain ei voi kerätä mitään koska koira on saattanut pissata niihin. Onneksi viime vuosi oli hyvä sienivuosi joten suolasienet sekä kuivatut sienet eivät aivan heti lopu.

Vierailija

Anian pihalla on mun mielestä valkokärpässieniä (kuvassa alhaalla oikealla) ja oiskohan nuo ylhäällä vasemmalla olevat pulkkosieniä (myrkyllisiä), vaikea sanoa kun ei näe helttaa eikä jalkaa. Muista ei aavistustakaan. Tunteeko joku muu?

Onkohan noi Mökin muorin sienet herkullisia koivunkatosieniä vai myrkkynääpiköitä ? Kiva kuva. Näyttävät ihan uusilta potuilta.

Syövätkö teillä kaikki sieniä? Sarmuusan mies on ilmoittanut ettei syö karhunkakkaa ja meillä mies syö vain kanttarelleja. Ei tatteja,ei lampaankääpää, niiden nimetkin kuulemma puistattavat. Kun viimeksi tein kanttarellikastiketta ei siihen ollut riittävästi pelkkiä kanttarelleja joten laitoin sekaan lampaankääpiä. Miehen kysyessä onko vain kanttarelleja vastasin silmät kirkkaina jotta kyllä on.Hyvin maistui mutta jos olisin jälkikäteen tuon pienen valkoisen valheen tunnustanut niin ikinä mies ei  enää sieniä suuhunsa pistäisi.

Nyt sataa, sataakohan suppilovahveroille, muut sienet taitavat olla jo menetettyjä.

Luin "jostain", että elokuun kuivuuden takia sienten itiöemiöt kuivuivat. Sen vuoksi suuri osa sienisadosta on menetetty, ainakin loppukesän sienet.  Viime vuonna keräämäni sienet ovat kaikki menneet talven aikana parempiin suihin niin että en kyllä hevillä heitä vielä kirvestä kaivoon sienien suhteen.

Suppilovahveroiden lisäksi syksyllä voi löytyä mustarouskuja (satokausi marraskuuhun), leppärouskuja (lokakuuhun) ,kanttarellit (marraskuuhun),keltahaarakas (lokakuuhun), vaaleaorakas (marraskuuhun), lampaankääpä (lokakuuhun).  Tuolla 3,5 t sieniretkellä huomasin että esim. vaaleorakkaat olivat vasta nousemassa, niitä oli niin pieninä pisteinä ryhmissä, ettei kannattanut vielä noukkia.

Onko harvinaista: En tunne ketään lähipiirissäni, joka ei pitäisi sienistä. (pikkulapsia ei lueta)

Isoja kantarellia löytyy mutta ei vieläkään vakipaikoista ja pieniä suppiksen alkuja myös.

En tunnista kuin valkoisen kärpässienen valkoisista sienistä,mitähän nämä lähes nurmikolla olevat valkoiset sienet on?Olisi kiva tunnistaa toinenkin valkoinen sienilaji.

Vierailija

Tuommoinen tanakka ja valkoinen jalka on kaikilla haperoilla. Koivuhaperon lakki on valkoinen tai harmaa mutta eivät nuo ole koivuhaperoita. Haperoille on kanssa yleensä nuorena kuvan mukainen pallomainen lakki ja vanhemmiten laakea. Jos haperoharrastaja saa tämän sienen käsiin niin vasta sitten pystyy sanomaan varmasti,onko hapero. Heltat, tuoksu,malto jne?

Visainen kysymys. Toivottavasti löytyy sieniasiantuntija sanomaan, mikä sieni kyseessä.

Sain kunnon kantarellisaaliin rantapolultamme yllättäen. Myös voitatteja otin koriini. Rouskuja ei näkynyt kuin muutama pikkuinen haapasellainen. Lehmäntatteja sekä punahaperoita oli runsaasti. Eilen löysin pienen vaaleaorakkaan, toivottavast niitä nousee lisää. Ukon- ja akansieniä en ole tavannut yhtäkään kuluvana sieniaikana.

Pyyän teitä tunnistamaan kuvan sienet. Kasvoivat sammaleella kuusikossa ja niitä oli tosi paljon. Lienevätkö myrkyllisiä?

Sieni-fani

Sarmuusan sienet näyttävät nuorilta limanuljaskoilta mutta pitäisi nähdä sienen heltta, jotta voi sanoa varmasti. Limanuljaska on melko yleinen sieni ympäri Suomen eikä ollenkaan niin limainen kuin kuvitellaan. Mielestäni lakkikaan ei ole varsinaisesti limainen vaan sen verran kosteahko, että roskat tarttuvat siihen kuten Sarmuusan kuvassa. Lakin saa helposti irti tarttumalla johonkin sen reunoista ja vetämällä irti. Limanuljaska on ihan hyvä ruokasieni, ei tarvitse ryöpätä.

Onneksi en vielä heittänyt kirvestä kaivoon. Karvalaukut/-rouskut ovat nousseet. Poimin niitä tänään viitisen litraa. Kannattaa mennä tarkistamaan tutut karvalaukkupaikat ennen kuin satokausi menee ohi.

Löysin myös ihastuttavia violetteja sinivalmuskoja. Tämän sienen kyllä tunnistaa kun se on kokonaan violetti: lakki, heltat,jalka. Sinivalmuskaa ei kerta kaikkiaan voi olla nappaamatta koriinsa! Lataan tähän kuvan poimimani sinivalmuskan helttapuolesta.

sienivirus päässä

Tykkään tästä ketjusta. Kivoi kuvii ja sienitietoo. Mix joku alaspeukuttaa alotusta,  28 kpl? Että viittiiki nähä vaivaa ja minkä takii? Onx nii ett asiallisii ketjui ei hänen mielest sais olla vai mist puristaa. Ainku alaspeukuttaa pitäs kans vaatii kannanottoo, ett mix, vai kui.

Sienihulluna, metsähulluna ja luontoihmisenä arvostan tätä keskustelua yli kaiken. Pitulo, kiitos kun aloitit tämän.

Sienifanille kerron, etteivät kuvani sienet olleet limanuljaskoita. Tutkittuani asiaa heitin ne pois. En käytä mitään sieniä, ennen kuin olen varma lajista.

Sienivirus päässä, näillä sivustoilla alapeukutetaan pelkälle nimimerkille, ei asialle. Varsinkin eräs "liigaan" kirjoittava harrastaa peukutuksia, ei sienestystä.

Muistan kokkikoulutukseni aikaan, kun ope kertoi eräästä lehtiartikkelista, jossa luki: Opettele tuntemaan kaikki myrkkysienet. Kerää vain tuntemiasi sieniä. Haloo!

Tänään vein eräälle ihanalle ikäihmiselle eilen keräämäni kantarellit käsiteltyinä, eli pannulla käytettyinä ja rasiassa. Hän neuvoi minulle mainion karvarouskupaikan, jonne vielä suunnistan. Toivottavasti ei tule yöpakkasia. Viime yönä riistakamera näytti alavalla paikalla olleen miinus kaksi astetta. Meillä ei pakkasta ollut, kun asumme mäellä.

Ihania hetkiä, sieniretkiä toivotan teille ja meille.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat