Julkkislääkärien kilpirauhaskiista: Nyt puhuu Antti Heikkilä

Antti Heikkilä tyrmää Kiminkisen väitteen siitä, että kilpirauhasen vajaatoiminta olisi muotisairaus. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila puolestaan pitää Kiminkisen puheenvuoroa tehokkaana keskustelun avaajana.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (21)

lapsena todettu

Mulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta vuoden ikäisenä, tosin aivan liian myöhään jolloin jouduin HYKS:ssä lämpökaappiin 3 viikoksi. Silloin ei tiedetty kyseisestä sairaudesta sitä mitä nykyisin (olen synt. v 57). Se ehti tehdä vaurioita kuten puhevika tuli sen ansiosta että huomattiin myöhään. Mutta arvot ovat olleet kohdallaan jo vuosia mutta lääkkeistä en pääse enää eroon, se on elinikänen sairaus kun se todetaan.

Tukiopetusta lääkäreille

Miksi lehden omalääkäri Laitila ei puhu potilaan oireista tai kliinisestä tutkimisesta mitään? Hänkin näköjään vaan tuijottaa laboratorioarvoja :/ Nämä numerontuijottajat saavat aikaiseksi valtavaa tragediaa potilaan ja läheistensä elämässä. Eikä kansantalous takuulla kiitä myöskään, kun meistä potilaista tehdään huonolla hoito-osaamisella ihmisraunioita.

Lifeline

Professori Matti Välimäki puhuu juurikin tästä "harmaasta alueesta" Studio55 ohjelmassa 14.9.2015. Siinäkään ei tuoda esille autoimmuunitulehduksen testaamista, joka kuitenkin on yleisin vajaatoiminnan syy. Silloin katsotaan laboratoriokokeella kilpirauhasen vasta-aineet TPOAb ja/tai TyglAb. Näitä testejä hyvin harva lääkäri osaa määrätä varsinkaan julkisella puolella, jonne tutkimukset ja hoito kuuluu.

Itse käytän eläinperäisen ja T3:n yhdistelmää, koska Thyroxin ei sopinut vaan pahensi vajaatoiminnan oireita entisestään.

http://www.studio55.fi/

Vierailija

Saahan sitä lääkäri todeta, että oireet johtuvat muusta kuin kilpirauhasesta, kunhan ottaa selvää siitä muusta syystä ja hoitaa sen pikaisesti pois. Ongelma on, että potilaalla voi olla invalidisoivat oireet, jotka jätetään hoitamatta.

Lääkäri voi myös epäillä, että potilaalla on jokin toinen sairaus - kun sitä ei löydy eikä hoitoa löydy - uskaltaako lääkäri hoitaa silloin kilpirauhasta vai passittaako mielenterveyspuolelle, jossa eivät fyysiset sairaudet parane?

Viitealueen sisälle mahtuu ihmisiä ja sukuja, joilla todella on kilpirauhasvika.

Harmi

Ikävää että Suomi tulee tässäkin jälkijunassa. Kirjallisuutta aiheesta löytyy muilla kielillä mielinmäärin sen lisäksi että potilaita hoidetaan lääkityksellä. Olen itse henkilö joka ei ole saanut lääkitystä mutta muokannut sitten oman elämän sellaiseksi että selviän tämän jatkuvan kipuilun, väsymyksen, ummetuksen, palelun ja ties minkä kanssa. Tasan jokainen oire täsmää, paitsi ne arvot, jotka ovat kovin heitteleväistä sorttia. Vaan en jaksa valittaa enkä kuluttaa aikaa typerien lääkäreiden luona ja olen hakenut muita keinoja ja tapoja joilla selviän arjesta.  Kaikilla ei ole mahdollisuutta työskennellä vähemmän ja nukkua enemmän,  kaikki eivät halua olla lapsettomia, eikä tämä ole mielestäni hyvinvointiyhteiskunnan merkki.. Kuinka paljon tehokkuutta jää puuttumaan työelämässä olevilta ihmisiltä ja kuinka moni ei siellä tämän vaivan takia ole? Antti puhuu asiaa ja tuo Kiminkinen ei nyt ole ihan asian tasalla. Miksi on lääkäri jos ei ole kiinnostunut ihmisten VOINNISTA. Ylipäätään kuka on sanomaan toiselle, että ei sinussa mitään vikaa ole, jos vaikka tuntuu että viimeisestä 10 vuodesta ei muista mitään muuta kuin sen että ei vaan herää vaikka kaikki talon kellot soisivat.. ja että yöt menevä h*tillisissä kivuissa.. Tää on ihan loistavaa! Mut olen nyt valinnut vaan päässäni et tää on tosi hienoa niin selviän paremmin ;-D

Antin kannalla

Pisteet Antille jälleen!  Lekurit joko tietävät mutta haluavat vaieta tai paremminkin käsketään vaikenemaan tai sitten osa ei oikeasti tiedä myös sitä että taustasäteilyn kymmenkertaistuminen aiheuttaa myöskin moisia kilpirauhas ongelmien lisääntymisiä. Eikä asiaa yhtään auta se että nykyruoka on ravinne köyhää kuka saa edes nykyään aitoa VuoriSuolaa missä on jodia luonnostaan.  Aina varotetaan Suolan käytöstä mutta siinähän tarkotetaan tätä valkosta jätettä jota nykyään myös Suolaksikin kutsutaan. Täytyy myös huomioida kaikkinainen säteily siis kännyköidenkin! Nythän jo 4G astuessa kuvaan kehitelläänkin kovaa vauhtia 5g:tä. Huh huh missä mikrossa eletään ja kilpirauhaset huutaa MERCY!!!

Jussi

Lääkärikunnassa Antti Heikkilä vastaa politiikan Paavo Väyrystä. Yleensä aina eri mieltä. Molemmat saattavat olla joskus jopa oikeassa.452

Landelady

voi Pyhä  Äiti!

Menkääpä kirjanoppineet pellolle, jossa on vuosisatoja ruokamme tuotettu.

Ravinteista köyhtyneet pellot tuottavat sitä, mitä niihin on kylvetty ja miten ne on lannoitettu. Ja puutarhoihin, joissa erilaiset taudit ottavat vallan. Maan puutostauti, esim seleenin, jodin, boorin jne vajaukset aiheuttavat puutostauteja ihmisissä.

Eläimille annetaan hivenaineita ja vitamiineja tuotannon takaamiseksi mutta ihimispoloinen on kirjanoppineiden (typerien) riitojen välikappaleena.

Elikkä. Suomeksi. Menkää pellolle!!!

T3 kaikkeen lääkitykseen mukaan!

T4 -hormoni on vain raaka-aine, solut tarvitsevat T3-hormonia. Jota sitäkin kilpirauhanen tuottaa vähän ja vähintään tämä pieni määrä pitäisi kaikessa lääkityksessäkin olla mukana. T4 pitäisi a) muuntua elimistössä T3:ksi ja b) päästä soluihin. Näillä edellytyksillä henkilön aineenvaihdunta toimii oikein.

Mittauksia pitäisikin kehittää selvittämään T3-hormonin pääsy soluihin ja/tai perusaineenvaihdunnan taso. On arvailtu että perusmittauksissa (vain TSH ja T4v) kolmasosa vajaatoiminnoista jää piiloon. Eräs tutkimus (pubmed 3094667) ehdottaa veriarvomittauksista luopumistakin

hoito-ohje

Eräällä kommentoijalla oli hyvä nimimerkki "tukiopetusta lääkäreille". Varmaan tarkoitti opetusta kilpirauhasasioista, mutta jotain auttaisi jo lukutaidon terästäminen niin että voisi lukea Kilpi-lehdestä 3/2013 Vesa Ilvesmäen hoitoproseduurin, väliotsikon "Miten yhdistelmähoito toteutetaan käytännössä" alla.

Jos normaali TSH-ohjattu hoito ei tepsi, tehdään huolellinen annosnostokokeilu pelkällä Thyroxinilla ajaen TSH viitealueen alarajalle tai allekin, T4v viitealueen yläosaan.

Jos ei auta tai tulee liikatoimintaa, lisätään lääkitykseen T3:a, vähennetään T4:ää ja tarkkaillaan T3v-arvoa, jonka asetuttava välille 5...6 pmol/l.

Jos yhdistelmäkään ei tehoa, siirrytään eläinperäiseen lääkkeeseen, taaskin T3v-arvo asetuttava välille 5...6 pmol/l.

BTW: "Ylipäänsä liian suuret kilpirauhashormoniannokset eivät ole potilaalle miellyttäviä. Tämän vuoksi näiden valmisteiden väärinkäyttö ei käytännön työssä ole ongelma toisin kuin osa lääkäreistä epäilee" hänen mukaansa

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat