Tiesitkö tätä? Oluella on yllättäviä terveysvaikutuksia

klo 7:02 | 18.9.2016
Maailman vanhin alkoholijuoma on nautintojuoma, mutta sen terveysvaikutukset ovat hauska lisä. Kaksi asiantuntijaa listasi viisi syytä nauttia tuopistasi hyvällä omallatunnolla.Lue koko juttu
En tiennytkään, että oluella on tällaisia terveysvaikutuksia. Sitä on tullut nautittua, kohtuudella, läpi elämän. Tykästyin makuun jo pikkulikkana kun hämäläinen isoäitini teki sahtia. Mummolassa juotiin sahtia ruokajuomana ja paremman puutteessa pilsneriä. Sahti on toki makeampaa ja tuhdimpaa juomaa kuin olut. Nykyisin minulla on ruokajuomana vesi tai rasvaton maito mutta juon kaksi keskikaljaa saunan jälkeen. Lisäksi palkitsen itseni kahdella kaljalla isojen urakoiden jälkeen kuten suursiivouksen tai kaikkien ikkunoiden pesun jälkeen. Olutta voi nauttia jos sitä juo kohtuudella. Ja nyt näköjään ihan hyvällä omalla tunnolla.
Kuka nauttii mistäkin! Olutta ei tarvitse B-vitamiinin tähden juoda, kaukaa haettu lupa.
Mites ne alkoholiprosentit?
Olut on ihan hyvä ruokajuoma. Arvo Ylppö sanoi aikoinaan ettei mikään ruoka tai juoma ole pahasta kun niitä käyttää kohtuudella. Samaa mieltä.
Mikä on kohtuus? Koska sallivuuden rajakin on muuttunut, on varmasti kohtuuden kanssa sama, kenellä jokapäiväinen määrä promilleita, joillakin jotain vähemmän. Siis mikä on kohtuus alkoholinkäytössä! Kuin jossakin tv- sarjassa näytetään kovaa bisnestä ja viskin juonti on tavallista muutama lasillinen muutaman kerran päivässä, olisiko se kohtuus:) ..Esikuva kohtuudesta!
Eiköhän jokainen itse määrittele oman kohtuutensa alkoholin ja oluen juonnissa. Jos on tykästynyt oluen makuun niin sitä voi ostaa myös alkoholittomana. Tosin, oman kokemukseni mukaan, siinä ei maistu silloin samat aromit kuin alkoholipitoisessa oluessa. Mitä whiskyyn tulee niin tavallisin annos lienee whisky jäillä. Siihen tulee vain 4 cl whiskyä ja sulavat jääpalat miedontavat juomaa. Jos juo kaksi whiskyä jäillä päivässä niin en katso juojan olevan alkoholisti. Mummini oli uskovainen kristitty eikä millään muodoin alkoholisti. Hän vihki minut alkoholin "salaisuuksiin" lapsena syöttämällä minulle ison ruokalusikallisen konjakkia jos minulla oli flunssa. Minusta se oli kohtuullista. Tuli muuten hirveä kammo konjakkiin enkä ole pystynyt juomaan sitä lapsuuteni jälkeen.
Ja nyt on oluen vuoro olla hyväksi terveydelle,punaviini on myös ollut,no en juo kumpaakaan. Sain pienenä maistaa mummon karjalan viiniä korkillisen ei tullut kammoa viineihin.Viski oli myös hyvä juoma kohtuukäytössä,no ei tietysti lapsena. Nykyään en juo juuri mitään alkoholijuomia,jouluksi ostin pullon cherryä,vielä sitä on jäljellä. Joskus lonkerotölkki .En usko minkään ruuan tai juoman olevan erityisen terveystuotteen,geenit ratkaisee terveyden ja hyvä tai huono tuuri.Ja toisekseen näiden ns. terveystuotteiden haittavaikutuksista ei koskaan kirjoiteta juuri mitään.
Tosi epäterveellinen juoma - suuren hiilihydrattimäärän vuoksi.
Väite ei pidä paikkaansa!
100 grammassa keskiolutta on vain 4,1 grammaa hiilihydraatteja. Vertailun vuoksi: appelsiinimehussa on 100 grammassa 10 grammaa hiilihydraatteja eli yli kaksi kertaa enemmän kuin keskioluessa! Ja vielä enemmän hiilihydraatteja on sokeroiduissa limonadeissa ja juotavissa jugurteissa.
...joo, mutta enemmän niitä haitallisia vaikutuksia! Kaikki mikä liittyy viljaan, on tosi surkeeta kamaa.
Lähes jokaisesta väitteestä puuttuu tieteelliset lähdeviitteet.
Osa väitteistä on 100% varmasti vääriä, ainakin tämä:
"Pii on välttämätöntä luiden hyvinvoinnille, mutta osteoporoosin ehkäisemiseksi olutta ei kannata juoda. Tavallisesta monipuolisesta ruuasta saa niin hyvin piitä, ettei sille ole määritetty suositeltua saantitasoa".
Mutta mikä on imeytyvyys ruoasta? Oluesta imeytyvyys on hyvä. Myös joistakin lisäravinteista imeytyvyys on hyvä, mutta ei kaikista lisäravinteista!
PubMedista löytyy useita tutkimuksia, joiden mukaan piilisä ravintolisänä lisää luuston tiheyttä, ja parantaa ihon, kynsien ja hiusten kuntoa.
Mitä alkoholitonta olutmerkkiä suosittelette? Pitäisi olla kohtuuhintainen, jotta olisi järkeä juoda! Rainbow, Pirkka ja Lidlin oma merkki ovat esimerkkejä kohtuuhintaisista. Myykö esimerkiksi Tokmanni alkoholitonta jonkun oman merkkinsä alla?
Juho Leikas teki pro gradu -tutkielmansa aiheenaan Oluen hivenainepitoisuuksien analysointi. Olut-gradu on luettavissa täällä: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/45235
Alkoholittomia oluita voisi tutkia tarkemmin. Oluessa Pii (Si) on erittäin hyvin imeytyvässä muodossa.
Taulukko 16: Eri alkoholiprosenttisten Lageroluiden keskimääräiset hivenainepitoisuudet ja hivenaineiden päivittäinen tarve.
Pii eli Si, keskiarvot: 0% olut 12 mg/L, I-olut 21mg, III-olut 40mg, IV-olut 28mg/L.
Taulukko 17: alkoholittomia oluita ei mukana tässä.