Tarjoaako hallitus auttavan käden verorikollisille?

Markku Hirvonen
 

Hallituksen 2. lokakuuta julkaiseman tiedotteen mukaan valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosasto on saamassa läpi vuosia valmistelemansa hankkeen suomalaisten osakkeenomistajien oikeudesta siirtää omistamansa osakkeet hallintarekisterin suojiin. Nimettömän omistuksen mahdollistava uudistus olisi käsittämätön tilanteessa, jossa kansainväliset pyrkimykset tähtäävät omistuksen avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisäämiseen.

Tiedotteessa annetaan harhaanjohtavasti ymmärtää, että hallintarekisteröinti perustuisi EU:n vaatimuksiin. Tämä ei pidä paikkaansa. EU:n arvopaperiasetukseen neuvoteltu poikkeus sallii esimerkiksi Suomen suoraan omistukseen perustuvan järjestelmän säilyttämisen.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan uudistus ei tekisi osakeomistusten piilottamista aiempaa helpommaksi, koska piilottaminen on mahdollista jo nykyisin, jos joku haluaa sen tehdä. Totta, mutta erona on se, että nyt piilottaminen tulisi lailliseksi...

Ensin lopetettiin harmaan talouden tutkinta. Nyt vielä rahat pitäisi saada piilottaa laillisesti.

Kamelin selkä katkeaa, jossain tulee raja vastaan...

Kommentit (1)

Vierailija

Poliisi on jäämässä vaille lisärahoitusta harmaan talouden torjuntaan tulevina vuosina. Kevään budjettiriihessä lisämäärärahoja lupailtiin syyttäjälaitokselle ja verohallinnolle.

Harmaan talouden torjunta oli yksi Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen kärkihankkeista. Poliisi palkkasi 6,4 miljoonalla eurolla 99 tutkijaa talousrikoksia selvittämään.

Rahoituksen loppuessa suurin osa tutkijoista joutuu poistumaan tehtävistään, kertoo sisäasiainministeriön poliisitarkastaja Antti Simanainen.

Vaarana on, että talousrikosjuttuja alkaa taas kertyä poliisin pöytälaatikkoon.

Uudessa hallitusohjelmassa pyritään kuitenkin saavuttamaan jopa 150 miljoonan euron lisätulot muun muassa kitkemällä harmaata taloutta

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat