Montako hoitajaa vanhus tarvitsee?

klo 9:54 | 7.10.2015
Hallitus on vähentämässä vanhustenhoitajien määrää, uutisoi Keskisuomalainen. Onko tämä oikein? Osallistu kertomalla, montako hoitajaa per vanhus pitäisi olla. Välitämme toiveet vaikuttajille.Lue koko juttu
Sivut
Paljon riippuu vanhuksen kunnosta. Meillä nyt omalla osastolla (10 vanhusta) aamussa 2 hoitajaa, illassa 1-2, yössä (yhteensä 46 vanhusta hoidettavana) 2 hoitajaa. Jossain vaiheessa hoitajamäärä tuntui sopivalta, nyt kun väki huonontunut, (enemmän kahden autettavia ja syötettäviä) tuntuu ettei hoitajamitoitus ole riittävä. Lisäksi muut tehtävät lisääntyneet (pyykkihuolto, siistiminen, ruokahuolto). Aikaa pitäisi riittää myös hoitosuunnitelmien ja RAI:n tekemiseen, apuvälineiden huoltamiseen, puhumattakaan virikkeellisyydesta! Jos mitoitusta lasketaan, olen varma että työ muuttuu vielä enemmän liukuhihnatyöksi, josta inhimillisyys on kaukana. Eivätkö kaikki ansaitse hyvän loppuelämän? Palvelutalot eivät saisi olla paikkoja, joissa vain odotetaan kuolemaa!
Mieheni on palvelutalossa hoidossa ja on täysin autettava, joutuu olemaan paljon yksin omassa huoneessaan lukkojen takana,kun ei hoitajilla riitä aikaa olla läsnä tai ottaa yhteisiin tiloihin. Osastolla on aamussa kolme hoitajaa ja illasas kaksi, yksi yöllä. Asukkaita osastolla 15 suurin osa paljon autettavia. Henkilö kuntaa on liian vähän jotta jäisi aikaa olla asukkaiden seurana ja lähellä. Aika menee perushoitoon. Mitoitus vähintään 0,5 ja olisi saatava lakiin, niinkuin aiemmin oli tavoite. Työt ei vähene päin vastoin.
Ei kun tervetuloa vaan asiasta päättävät tahot jonain päivänä itse asumaan vanhainkotiin.. sitten on turha tiristä siitä että kun ei hoitajille ole aikaa mihinkään..!!
Vanhustenhoidossa nyt jo liian vähä hoitajia, ja ollaan vielä vähentämäs. Aivan järjetöntä. Järjen käyttö sallittua päättäjilläkin!!
Mielestäni vanhus tarvitsee tietysti kunnosta riippuen ,riittävää turvallista ja kiireetöntä hoitoa määrä ei voi korvata laatua.Yksi hyvä tuttu koko ajan ja muita avuksi , jos asuu muualla kuin kotona. Kotona asuvilla ramppaa lähihoitajia liiaksi se ei ole inhimillistä , parempi olisi tuttu hyvä hoitaja koko ajan.Joka tekisi myös muutakin kuin tätä liiaksi "ylistettyä hoitotyötä " pikku siivousta ruuan laittoa , ym pesua ym .. Niin itse ainakin haluisin kun siihen on tarvetta. Kiitos
Meillä kohtalaisen huonokuntosii asukkaita ja monet kaatuilevii. Meillä 3 hoitajaa per aamu ja ilta. Yhtään ylimääräistä hoitajaa ei ole. Kyl se kalliix tulee ne lonkkamurtumatkin......
Kuunnelkaa kyseistä hoitotyötä tekeviä, he tietävät käytännössä parhaiten, ei tule alalle tunkua, jos on liian stressaavaa hoitaa liian pienellä henkilömäärällä ja jo tämän päivän hoitolaitoksissa on liian vähän henkilökuntaa
3 hoitajaa
Näin lähihoitajana vastaan että mitoitus 0,6 olisi loistava, 0,5 minimi joka pitäisi saada lakiin! Työt ei tekemällä vähene eikä varsinkaan silloin kun hoitajamäärää pudotetaan
Ehdottomasti olisi pyrittävä siihen 0.5. Työt vaan lisääntyy ja vanhusten kunto heikkenee, en ymmärrä logiikkaa että silloin tulisi vähentää henkilökuntaa??
On tulleet uudet arviointikaavakkeet vanhuksille, joiden perusteelliseen täyttämiseen menee tunteja. Keskimäärin asukkaan syöttämiseen menee kaikkiaan 15-25min, miten kaksi hoitajaa saa kaikki asukkaat ravittua jos asukkaita on vaikka 20, joista syötettäviä 10 ja hoitajia kaksi; kun ne pesut ja muutkin kohtaamiset tulisi tehdä siinä välissä. Huhhuh, mihin tämä maailma on menossa. Itse olen täydellä sydämellä VIELÄ pelissä mukana ja menen töihin vanhusten vuoksi, heidän iloksi ja heidän onneksi. Sanoin VIELÄ siksi, etten tiedä kuinka kauan jaksan. Olen vielä alle 30vuotias.
Nämä vanhukset joita tässä nyt poljetaan ovat olleet rakentamassa meille tätä valtiota... Ihan itkettää, ja niin itkettää vanhuksiakin.
Kyllä yli 0,5 hoitajaa per vanhus pitäisi olla. Yksi per vanhus olisi täydellinen mutta tuskin koskaan toteutuu.
Meillä on töissä meidän solussa 13 vuoteeseen hoidettavaa, kahden autettavaa asiakasta. Hoitajia on arjet ja pyhät 3 aamussa, 2 illassa ja 2 yössä, tosin yöaikaan näillä 2 hoitajalla on vastuullaan myös 2 muuta solua. Toisessa on muistisairaita, ketterästi liikkuvia vanhuksia ja toisessa lähinnä kotona asuvia, jotka intervallihoidossa meillä. Noissa kahdessa muussa solussa on ilmeisesti myös 10-15 vanhusta. Kiirettä riittää ja se kuntoutus ja viriketoimintahan se tietysti arkihommissa kärsii. Onko oikeasti imisarvoista elämää, jos ei pääse sängystä mihinkään koko päivänä, koska kukaan ei kerkiä auttamaan, jos tarvitsee 2 hoitajaa siirtämään pyörätuoliin tai tukemaan liikkumisessa fordin avulla? Onko sekään ihmisarvoista, jos ei koko päivänä ole muita kontakteja muihin ihmisiin kuin se, että hoitaja tulee ja tuuppaa ruoan suuhun, seuraavassa hetkessä on pesemässä alapäätä ja sen jälkeen vaihtaa asentoa ja häipyy taas pariksi tunniksi? Eli en tiedä suhdelukuina, paljonko meillä on työntekijöitä, mutta mielestäni liian vähän kuitenkin.
Kyllä hoitajamitoitus on kiinni hoidettavien kunnosta, mutta eihän mihinkään hoitopaikkaan pääse kun jonkun pisteytyksen jälkeen. Huonokuntoiset jopa muistisairaat vanhukset hoidetaan kotiin max4kertaa15 minuuttia kotihoidoilla. Muita kontakteja ei ole varsinkaan lapsettomilla vanhuksilla. Hoitopaikkaa odotat systeemillä: kunhan joku kuolee, niin sitten vapautuu paikka. Karkailevia muistisairaita etsitään lähes joka viikko. Jopa paikoista, joissa ovet ovat lukittuina karataan, kun niitä hoitajia ei ole riittävästi. Kaatuillaan ja lonkat murtuu ja sekin johtuu paljolti hoitajien vähyydestä. Se 0,5 on ainakin kirjattava vanhuspalvelulakiin minimiksi. 0,7 olisi huonokuntoisimpien osastoilla hyvä hoitajamäärä.
Ensinnäkin keittiössä ja siivouksessa tulisi olla ammatti-ihmiset, ettei hoitajien tarvitse kokota/siivota/pestä pyykkiä. Meillä hoitokodissa 18 vanhusta, olisi hyvä olla aamussa 3-4 hoitajaa, illassa 3, öissä 1-2. Sairaanhoitaja sitten vielä erikseen, joka hoitaisi lääkehoidon ja lääkäriasiat yms. Tällöin jäisi oikeasti aikaa olla vanhusten kanssa, pitää erilaisia virikehetkiä ja ulkoilla. Tällä hetkellä on aamussa 3-4, illassa 2 ja yössä yksi hoitaja. Ja näihin sisältyy nuo kaikki oheistyötkin.
Ympärivuorokautista hoitoa ajetaan muutenkin alas, joten hoitoon pääsevät ovat jatkossa entistä huonokuntoisempia. Tällä hetkelläkään hoidon määrä ja laatu eivät täytä inhimillisyyden vaatimusta. Jos esim. vanhus ei pääse wc:seen, vaan hänen on henkilöstön vähyyden vuoksi tehtävä asiat vaippaan, on todellakin arvoissamme vikaa. Poliitikot ovat täysin tavallisen ihmisen elämästä vieraantuneita, kun tätäkin asiaa mukamas pakon nimissä kehdataan heikentää.
Minusta tämän hetkinen mitoitus 0.5 vanhusta kohti on vähimmäs määrä hoitajia!! Vanhukset ansaisevat saada apua, kuntoutusta ja turvallista hoitoa. Hoitajien tulee jaksaa nykyisten eläke-iän nostojen takia yhä pidempään työssä. Hoitajien pitää myös saada olla ihminen ihmiselle, eikä robotti.
Meillä on tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeri, joka tietää itse perushoitajana työskennelleenä aivan ruohonjuuritasolla mitä on hyvä vanhustenhoito ja millaisella mitoituksella se toteutuu. Kuunnelkaa häntä. Hoitajamitoitus tulisi miettiä aina vanhusten kokonaisvaltaisen toimintakyvyn kannalta. Yksi hoitaja kymmentä vanhusta kohti ei riitä, jos kaikki kymmenen vanhusta ovat vaikeasti muistisairaita, ruokailuissa ja wc:ssä täysin autettavia ja laaja-alaisesti käytöshäiriöisiä. Tällä hetkellä useimmissa paikoissa tilanne on se, että yksi hoitaja vastaa kymmenestä dementoituneesta ja aikaa ei jää muuhun kuin välttämättömään, eli lääke- ja perushoitoon, kirjaamiseen, pakollisiin arviointeihin, siivoukseen ja ateriahuoltoon liittyviin töihin. Todellinen vuorovaikutus, viriketoiminta ja ulkoiluttaminen puuttuvat kokonaan ja toiminta on robottimaista, liukuhihnamaista. Hoitajan on pakko kovettaa itsensä ja suhtautua työhön liukuhihnatyönä, että kestää työssään ja sen epäinhimillisissä vaatimuksissa. Suomalainen vanhustenhoito on tällä hetkellä täysin medikalisoitunutta ja esimiestaso ei puutu todellisiin ongelmiin. Henkilöstömitoituksen lisäämisen sijaan lisätään vanhusten psyykelääkitystä. Sosiaalisten kontaktien ja virikkeiden puutetta oireilevia vanhuksia lääkitään passiivisiksi ja uneliaiksi. Käytöshäiriöitä tulkitaan virheellisesti. Omaiset syyttävät jatkuvasta kiireestä hoitajia, vaikka he ovat aivan väärä taho ottamaan syyt niskoilleen riittämättömästä miehityksestä. Hoivakotien arkea tulisi dokumentoida, tehdä sen tämänhetkisiä todellisia ongelmia päättäjille paljon näkyvämmäksi ja siten lisätä tietämystä nykytilanteesta.
Meillä on 16 PAH-paikkaa ja 5 LAH-paikkaa, 4 hoitajaa aamussa ja 4 illassa, 1 yössä. PAH-asukkaista on vähintään 8 kahden hoidettavaa, nostolaitteen varassa siirrettävää. LAH-asiakkaat vaihtelevasti yhden/kahden hoidettavia,mutta pääasiassa kuitenkin kahden hoidettavia ja siirrot nostolaitteen varassa. Hoitojen ohessa hoidamme kattaukset, tiskaukset, asukaspyykit, (ei liinavaatteita), aktiviteetit, virikkeet, ulkoilut, kirjaamiset, RAI- arvioinnit, HOISU- HOIYHT-, sekä muut paperipäivitykset, lääkehoidon, omaiset, saattohoidot, ym.,ym., kaikkia töitä ei voi edes luetteloida, koska tulee myös ne ennalta arvaamattomat tilanteet, jotka voivat sotkea koko systeemin. Mitoitus pitäisi olla vähintään 0,6-0,7, koska hoidettavat vanhenevat ja muuttuvat fyysisesti, psyykkisesti ja kognitiivisesti vain heikompaa suuntaan.
Vanhuksilla ei ole kohta ainuttakaan hoitajaa, kun nykyiset hoitajat väsyvät työmäärään ja uudet eivät alalle halua. Tämä touhu menee todella järjettömäksi. Minkä ihmeen takia leikkaukset kohdistuvat ihmisten hyvinvointiin? Onko hallituksella minkäänlaista omaatuntoa? Meidän muistiyksikössämme on 12 autettavaa, 2 hoitajaa. Voikun jäisi hommat näiden ihmisten auttamiseen ja hoitoon, vaan ei. Jaetaan lääkkeet, hoidetaan pyykkihuolto, valmistellaan ateriat, jaetaan ne ja osalle syötetään. Hoidetaan astiat 5 kertaa päivässä koneeseen, ja tietysti sieltä pois. Iltaisin tulee siivota "sali", eli luututa, järjestellä ja pyyhkiä pinnat. Pitää kirjata joka päivä, pitää tehdä paljon sihteerikön töitä. Tehdään sisään- ja uloskirjaukset, hoidetaan talon ostolaskut, tehdään työvuorolistat, tilataan tavaraa... Tehdään lääketilaus, pidetään yhteyttä omaisiin, päivitetään hopasuja, täytetään miljoonia lupalappuja(aina vain tulee uusia tyhjänpäiväisiä). Pitää tehdä työvuorolistat. Pitää soittaa ja sopia intervallijaksot, palaverit ja pitää kouluttautuakin. Sairaanhoitaja saa viikossa yhden tai kaksi päivää hoitaa lääkäriasioita, reseptiasioita ja muuta "pientä", mutta pitää lisäksi tehdä perusmittauksia ja ottaa kokeita, ei lähihoitajat ehdi työn ohella. Olen luopunut tauoistani noin reilu vuosi sitten, kun osastomme laajeni. Omaa tyhmyyttäni luovuin, mutten vaan voi jättää asioita tekemättä...vaikka joudun jättämäänkin, mutta tiedän antaneeni kaikkeni. Ylityötä 3vkon listalla 4-18h. Kohta en saa niistäkään juuri mitään mainittavaa korvausta.
Meidän osastolla on tosiaan 12 muistisairasta. Kaikella rakkaudella työhön olemme pyrkineet heitä hoitamaan. Rauhoittavia lääkkeitä menee vähän. Ei mene kauaa, sillä lääkkeettömänä hoitona läsnäolo vanhuksille on kuollut ja kuopattu juttu. Suihkitaan ohi kuin tuli hännän alla, on kiire. Illalla kotiin päästessä vähän itkettää, jäi niin paljon tekemättä. Ja huomenna taas sama vastassa. Joku päivä en enää jaksa.
Sanoisinko että 0,5 hoitajaa per asukas on EHDOTON minimi, ja johtajat hoitamaan omat työnsä, hoitajat ovat hoitajia, eivät sihteerejä.
Juu laskekaapa vaan hallitus mitoitusta alle 0,5, ja otetaan sitten parin vuoden päästä luvut missä säästitte. Sairauslomat lisineet väh 50%, sijaisten kulut siis nousseet ropinalla ja vanhusten turvallisuus ja hyvinvointi kärsinyt huomattavasti. Kokeilkaapa. Onnea yritykseen! P.s vaihdan alaa, selkä kohta poikki.
Sivut