Montako hoitajaa vanhus tarvitsee?

Hallitus on vähentämässä vanhustenhoitajien määrää, uutisoi Keskisuomalainen. Onko tämä oikein? Osallistu kertomalla, montako hoitajaa per vanhus pitäisi olla. Välitämme toiveet vaikuttajille.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (43)

Eeva

Paljon riippuu vanhuksen kunnosta. Meillä nyt omalla osastolla (10 vanhusta) aamussa 2 hoitajaa, illassa 1-2, yössä (yhteensä 46 vanhusta hoidettavana) 2 hoitajaa. Jossain vaiheessa hoitajamäärä tuntui sopivalta, nyt kun väki huonontunut, (enemmän kahden autettavia ja syötettäviä) tuntuu ettei hoitajamitoitus ole riittävä. Lisäksi muut tehtävät lisääntyneet (pyykkihuolto, siistiminen, ruokahuolto). Aikaa pitäisi riittää myös hoitosuunnitelmien ja RAI:n tekemiseen, apuvälineiden huoltamiseen, puhumattakaan virikkeellisyydesta! Jos mitoitusta lasketaan, olen varma että työ muuttuu vielä enemmän liukuhihnatyöksi, josta inhimillisyys on kaukana. Eivätkö kaikki ansaitse hyvän loppuelämän? Palvelutalot eivät saisi olla paikkoja, joissa vain odotetaan kuolemaa!

Leena Kähärä

Mieheni on palvelutalossa hoidossa ja on täysin autettava, joutuu olemaan paljon yksin omassa huoneessaan lukkojen takana,kun ei hoitajilla riitä aikaa olla läsnä tai ottaa yhteisiin tiloihin. Osastolla on aamussa kolme hoitajaa ja illasas kaksi, yksi yöllä. Asukkaita osastolla 15 suurin osa paljon autettavia. Henkilö kuntaa on liian vähän jotta jäisi aikaa olla asukkaiden seurana ja lähellä. Aika menee perushoitoon. Mitoitus vähintään 0,5 ja olisi saatava lakiin, niinkuin aiemmin oli tavoite. Työt ei vähene päin vastoin.  

Anna

Ei kun tervetuloa vaan asiasta päättävät tahot jonain päivänä itse asumaan vanhainkotiin.. sitten on turha tiristä siitä että kun ei hoitajille ole aikaa mihinkään..!!

teija niemistö

Vanhustenhoidossa nyt jo liian vähä hoitajia, ja ollaan vielä vähentämäs. Aivan järjetöntä. Järjen käyttö sallittua päättäjilläkin!!

Vierailija

Mielestäni vanhus tarvitsee tietysti kunnosta riippuen ,riittävää turvallista ja kiireetöntä hoitoa määrä ei voi korvata laatua.Yksi hyvä tuttu koko ajan ja muita avuksi , jos asuu muualla kuin kotona. Kotona asuvilla ramppaa lähihoitajia liiaksi se ei ole inhimillistä , parempi olisi tuttu hyvä hoitaja koko ajan.Joka tekisi myös muutakin kuin tätä liiaksi "ylistettyä hoitotyötä " pikku siivousta ruuan laittoa , ym pesua  ym .. Niin itse ainakin haluisin kun siihen on tarvetta. Kiitos

Emppu

Meillä kohtalaisen huonokuntosii asukkaita ja monet kaatuilevii. Meillä 3 hoitajaa per aamu ja ilta. Yhtään ylimääräistä hoitajaa ei ole. Kyl se kalliix tulee ne lonkkamurtumatkin......

Leena Korhonen

Kuunnelkaa kyseistä hoitotyötä tekeviä, he tietävät käytännössä parhaiten, ei tule alalle tunkua, jos on liian stressaavaa hoitaa liian pienellä henkilömäärällä ja jo tämän päivän hoitolaitoksissa on liian vähän henkilökuntaa

Heluna

Näin lähihoitajana vastaan että mitoitus 0,6 olisi loistava, 0,5 minimi joka pitäisi saada lakiin! Työt ei tekemällä vähene eikä varsinkaan silloin kun hoitajamäärää pudotetaan

Huolestunut hoitaja

Ehdottomasti olisi pyrittävä siihen 0.5. Työt vaan lisääntyy ja vanhusten kunto heikkenee, en ymmärrä logiikkaa että silloin tulisi vähentää henkilökuntaa??

On tulleet uudet arviointikaavakkeet vanhuksille, joiden perusteelliseen täyttämiseen menee tunteja. Keskimäärin asukkaan syöttämiseen menee kaikkiaan 15-25min, miten kaksi hoitajaa saa kaikki asukkaat ravittua jos asukkaita on vaikka 20, joista syötettäviä 10 ja hoitajia kaksi; kun ne pesut ja muutkin kohtaamiset tulisi tehdä siinä välissä. Huhhuh, mihin tämä maailma on menossa. Itse olen täydellä sydämellä VIELÄ pelissä mukana ja menen töihin vanhusten vuoksi, heidän iloksi ja heidän onneksi. Sanoin VIELÄ siksi, etten tiedä kuinka kauan jaksan. Olen vielä alle 30vuotias. 

Nämä vanhukset joita tässä nyt poljetaan ovat olleet rakentamassa meille tätä valtiota... Ihan itkettää, ja niin itkettää vanhuksiakin. 

Taru

Kyllä yli 0,5 hoitajaa per vanhus pitäisi olla. Yksi per vanhus olisi täydellinen mutta tuskin koskaan toteutuu.

TiinaM

Meillä on töissä meidän solussa 13 vuoteeseen hoidettavaa, kahden autettavaa asiakasta. Hoitajia on arjet ja pyhät 3 aamussa, 2 illassa ja 2 yössä, tosin yöaikaan näillä 2 hoitajalla on vastuullaan myös  2 muuta solua. Toisessa on muistisairaita, ketterästi liikkuvia vanhuksia ja toisessa lähinnä kotona asuvia, jotka intervallihoidossa meillä. Noissa kahdessa muussa solussa on ilmeisesti myös 10-15 vanhusta. Kiirettä riittää ja se kuntoutus ja viriketoimintahan se tietysti arkihommissa kärsii. Onko oikeasti imisarvoista elämää, jos ei pääse sängystä mihinkään koko päivänä, koska kukaan ei kerkiä auttamaan, jos tarvitsee 2 hoitajaa siirtämään pyörätuoliin tai tukemaan liikkumisessa fordin avulla? Onko sekään ihmisarvoista, jos ei koko päivänä ole muita kontakteja muihin ihmisiin kuin se, että hoitaja tulee ja tuuppaa ruoan suuhun, seuraavassa hetkessä on pesemässä alapäätä ja sen jälkeen vaihtaa asentoa ja häipyy taas pariksi tunniksi? Eli en tiedä suhdelukuina, paljonko meillä on työntekijöitä, mutta mielestäni liian vähän kuitenkin.

Päivi mummu

Kyllä hoitajamitoitus on kiinni hoidettavien kunnosta, mutta eihän mihinkään hoitopaikkaan pääse kun jonkun pisteytyksen jälkeen. Huonokuntoiset jopa muistisairaat vanhukset hoidetaan kotiin max4kertaa15 minuuttia kotihoidoilla. Muita kontakteja ei ole varsinkaan lapsettomilla vanhuksilla. Hoitopaikkaa odotat systeemillä: kunhan joku kuolee, niin sitten vapautuu paikka. Karkailevia muistisairaita etsitään lähes joka viikko. Jopa paikoista, joissa ovet ovat lukittuina karataan, kun niitä hoitajia ei ole riittävästi. Kaatuillaan ja lonkat murtuu ja sekin johtuu paljolti hoitajien vähyydestä. Se 0,5 on ainakin kirjattava vanhuspalvelulakiin minimiksi. 0,7 olisi huonokuntoisimpien osastoilla hyvä hoitajamäärä.

Tarja Rossi

Ensinnäkin keittiössä ja siivouksessa tulisi olla ammatti-ihmiset, ettei hoitajien tarvitse kokota/siivota/pestä pyykkiä. Meillä hoitokodissa 18 vanhusta, olisi hyvä olla aamussa 3-4 hoitajaa, illassa 3, öissä 1-2. Sairaanhoitaja sitten vielä erikseen, joka hoitaisi lääkehoidon ja lääkäriasiat yms. Tällöin jäisi oikeasti aikaa olla vanhusten kanssa, pitää erilaisia virikehetkiä ja ulkoilla. Tällä hetkellä on aamussa 3-4, illassa 2 ja yössä yksi hoitaja. Ja näihin sisältyy nuo kaikki oheistyötkin.

Maija

Ympärivuorokautista hoitoa ajetaan muutenkin alas, joten hoitoon pääsevät ovat jatkossa entistä huonokuntoisempia. Tällä hetkelläkään hoidon määrä ja laatu eivät täytä inhimillisyyden vaatimusta. Jos esim. vanhus ei pääse wc:seen, vaan hänen on henkilöstön vähyyden vuoksi tehtävä asiat vaippaan, on todellakin arvoissamme vikaa. Poliitikot ovat täysin tavallisen ihmisen elämästä vieraantuneita, kun tätäkin asiaa mukamas pakon nimissä kehdataan heikentää.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat