Makkara mahdollisesti myös diabeteksen riskitekijä

Vierailija

Paljon makkaraa ja muita prosessoituja lihatuotteita syövät naiset
saattavat sairastua aikuistyypin diabetekseen ruokavalionsa takia.
Ranskalaistutkijat pitävät mahdollisena, että yhteys johtuu prosessoitujen lihojen
suuresta nitraatti- ja suolapitoisuudesta.

Ranskalaisten tulokset perustuvat 66 000 terveen naisen ruokavalio- ja terveystietoihin, jotka kerättiin vuosina 1993-2007. Keskimäärin kuusitoistavuotisen seurannan aikana 1 400 naista sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Riski sairastua diabetekseen oli tulosten perusteella noin kolmanneksen suurempi naisilla, jotka söivät prosessoitua lihaa vähintään viidesti viikossa kuin naisilla, joille liha maistui harvemmin kuin kerran viikossa. Suurkuluttajat söivät prosessoitua lihaa keskimäärin 40 grammaa päivittäin.

Diabetes Care -lehden julkaisemat tulokset ovat linjassa aiempien havaintojen kanssa.
Lihapainotteinen ruokavalio on yhdistetty muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin,
aivohalvauksiin ja moniin syöpiin. Yleensä riskit ovat rajoittuneet prosessoituihin lihavalmisteisiin.

Suomalaiset syövät lihaa keskimäärin 1,5 kiloa viikossa.
Kulutus on kaksinkertaistunut viidessäkymmenessä vuodessa.

Uutispalvelu Duodecim
http://www.poliklinikka.fi/?page=7874754&id=1143272
Itse aloin miettiä noita lisäaineita ja päätin siirtyä prosessoimattomaan lihaan,
vaikka se makkara olis niiiiin "helppo"...niin pian kuumenee mikrossakin..sinkkuateria...
"Ruokavaliomuutos"

Kommentit (3)

nummisuutari
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

> Suomalaiset syövät lihaa keskimäärin 1,5 kiloa viikossa.

Joulun jälkeen luin, että suomalaisten lihan kulutus on 80 % jotenkin lasketusta eurooppalaisesta keskiarvosta. Ollaan siis hyvällä puolella.

Takavuosien makkarakeskusteluista jäi mieleen tunnetun ravitsemusasiantuntijan lausuma. Sen mukaan 5 kiloa makkaraa, ihan sama oliko se päivässä vai viikossa aiheuttaa syöpää.

Suuri nitraatti- ja suolapitoisuus ovat yksi tekijä. "Prosessoidun" makkaran laatuun ei aina kiinnitetä huomiota. Jos syödään keitettyyn luuydinrasvaan liuotettua vehnäjauhoa ja kamaraa lauantaimakkarana, se on silkkaa itsetuhoa. En ihan ensihätään aio hylätä lähiruokavalmistajani tuoremakkaraa, jonka lihapitoisuus on yli 85 % , ohraryynejä ja yrttejä loput.

Vierailija

Lainaus:
Anonyymi 20.01.2012 09:52
Itse aloin miettiä noita lisäaineita ja päätin siirtyä prosessoimattomaan lihaan,
vaikka se makkara olis niiiiin "helppo"...niin pian kuumenee mikrossakin..sinkkuateria...
"Ruokavaliomuutos"

Hyvä päätös :-) Mikroaaltouunihan lisäksi tuhoaa kaiken elollisen ruoasta:

http://www.aitoterveys.fi/Mikroaaltouuni.php

......Todellisuudessa vesimolekyylien liike mikrouunissa on huimaa. Mikrouuni saa ne värähtelemään miljardeja kertoja sekunnissa. Tämä vimmattu värähtely tekee tuhoa myös vesimolekyylin ympärillä, muuttaen esim. proteiinien rakennetta ja tuhoten valtaosan ruoan vitamiineista, entsyymeistä ja antioksidanteista. Tämä jos mikään kuulostaa tuhoutuneelle ruoalle. Se ei pysty enää tukemaan terveyttämme. Mikrouunissa lämmitetty ruoka on vatsantäytettä eikä ravintoa. Terveydestään huolehtivan ei kannata kuormittaa elimistöään elottomalla ruoalla......

Vierailija
Karpalo

Hyvä päätös :-) Mikroaaltouunihan lisäksi tuhoaa kaiken elollisen ruoasta:

Tämä ei pidä paikkaansa. Vitamiinit tuhoutuvat yhtä lailla muillakin keinoilla kuumennettaessa. Mikroaallot eivät sitä tee. Itse asiassa nopea mikrossa kypsennys on monesti vitamiineille parempi kuin pitkäaikainen keittäminen. Toki esimerkiksi kasviksille paras kypsennys on höyryttäminen, mutta mikro tulee suoraan perässä. Keittäminen on todella huono idea.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat