James Bond, virkeä 62-vuotias

Daniel Craig James Bondina elokuvassa Spectre

Salainen agentti 007 ilmestyi Ian Flemingin romaanin sivuille vuonna 1953. Ennen kuin säntäät katsomaan Spectreä, lue ilmiöstä nimeltä Bond.Lue koko juttu

James Bond, virkeä 62-vuotias

Kommentit (3)

Vierailija

Ian Fleming ei paljastanut romaaneissaan tai novelleissaan, milloin James Bond on syntynyt. John Pearsonin mukaan Bond on syntynyt 11.11.1920, kun taas John Griswold ajoittaa tutkielmassaan Bondin syntymän vuotta myöhemmäksi (1921). Bond on nyt, mikäli hän on vielä elossa, virkeä 95- tai 96-vuotias.

Kukaan elokuvissa Bondia näytelleistä ei täysin vastaa Ian Flemingin kuvausta Hoagy Carmichaelin näköisestä miehestä, mutta Sean Connery ja Timothy Dalton pääsevät siinä varsin lähelle. Kuka on näyttelijöistä paras? Mielipiteet vaihtelevat, mutta jokaisella Bondia näytelleistä on omat vahvuutensa: Sean Connery on kaikilla osa-alueilla hyvin vahva näyttelijä. George Lazenby taas osallistuu paljon stunttien tekemiseen Timothy Daltonin tapaan, joista jälkimmäinen pyrkii esittämään Bondia realistisemmin Flemingin hengessä. Roger Moore tuo Bondin rooliin lisää herrasmiesmäisyyttä ja nokkelaa huumoria, kun taas Pierce Brosnan asettuu jonnekin Daltonin ja Mooren välimaastoon. Daniel Craig on taas kova kuin Connery, ja realismiin pyrkivä, kuten Dalton.

Bond-elokuvista Ian Flemingin kirjojen hengen tavoittavat parhaiten 1960-luvulla valmistuneet elokuvat. Oli hyvä, että George Lazenby kieltäytyi tekemästä enempää kuin yhden Bond-elokuvan. Siinä missä "Elät vain kahdesti" ottaa jo etäisyyttä Flemingin romaaniin, niin "Timantit ovat ikuisia", "Elä ja anna toisten kuolla" ja "007 ja kultainen ase" ottavat jo reilusti etäisyyttä Flemingin alkuperäismateriaaliin. Loput viisi Roger Mooren tähdittämää Bondia ovat lähempänä Ian Flemingin henkeä. "Erittäin salainen" perustuu vahvasti Flemingin novelliin "Riisikaapelia". "Kuuraketti" ja "Octopussy - mustekala" taas on nähtävä jatko-osiksi Flemingin romaanille "Kuuraketti" ja novellille "Mustekala". Monet pitävät näitä elokuvia sarjan hulluimpina, mutta ennen tällaisten ajatusten esittämistä kannattaisi aluksi tutustua Flemingin alkuperäismateriaaliin ja kiinnittää erityisesti huomiota elokuvaan "Timantit ovat ikuisia", joka on täynnä vitsejä ja sisältää juonellisesti useita kanonisia ongelmia, kuten Ernst Stavro Blofeldin päävihollisena ja Bondin yltiöpäisen halun kostaa hänelle. (Romaani sijoittuu 1950-luvulle.) Edellä mainitut kaksi Mooren tähdittämää Bondia sopivat yhteen Flemingin Bond-maailman kanssa. "Kuuraketin" Hugo Drax (Jr.) on häikäilemätön, kuten isänsä. "Octopussy - mustekala" sen sijaan olisi ollut parempi, jos sen esinäytöksessä olisi käytetty novellissa kerrottua Dexter Smythen ja Hannes Oberhauserin kohtaamista sen lentokone-episodin sijaan, jota oli alkujaan suunniteltu käytettäväksi "Kuuraketissa". Tämä valinta paljastettiin "Inside 'Moonraker'"-dokumentissa. "007 rakastettuni" ja "007 ja kuoleman katse" toimivat hyvin itsenäisinä tarinoina, ja jälkimmäisessä elokuvassa tuolloin 57-vuotias Moore ei todellakaan ollut liian vanha näyttelemään yli 60-vuotiasta James Bondia. Kyseinen elokuva onkin yksi sarjan aliarvostetuimmista elokuvista.

Vierailija

Molemmat Daltonin tähdittämät Bondit ja Pierce Brosnanin tähdittämä "007 ja kultainen silmä" sopivat myös hyvin Flemingin luomaan maailmaan. Daltonin elokuviin tuodaan realistisempi, flemingmäisempi James Bond, ja "007 ja kultainen silmä" on hieno päätös James Bondin aikakaudelle: kylmän sodan aikakaudelle ja sen loppumiselle. Bondin korkea ikä ja erään aikakauden päättyminen ovat varmasti tärkeitä tekijöitä selitettäessä kolmen muun Brosnanin tähdittämien Bond-elokuvan heikentynyttä tasoa. Brosnan koki sen kohtalon, mikä olisi voinut koitua Lazenbylle, mikäli tämä olisi tehnyt yhdestä kolmeen Bond-elokuvaa lisää.

Daniel Craigin tähdittämät Bond-elokuvat ovat hienoja, mutta niissä on paljon kanonisia ongelmia ja ristiriitoja. "Skyfall" paljastaa Bondin vanhempien hautakivet, mikä osaltaan todistaa teoriaa siitä, että on vain yksi James Bond. Vaan voiko yli 80-vuotias James Bond enää toimia salaisena agenttina, ja miten Bond voi joutua elämänsä aikana kahdesti taistelemaan Le Chiffreä ja Blofeldia vastaan? Tietenkin Felix Leiter, Bondin hyvä kaveri, joutui hain syömäksi elämänsä aikana kaksi kertaa, mutta samat asiat eivät voi toistua loputtomiin edes James Bondin elämässä. Jos "Casino Royale" olisi rohkeasti sijoitettu 1950-luvulle ja Miles Messervy olisi ollut jälleen M, olisi elokuva helposti yksi sarjan parhaimmista. Jo modernisoitunakin kyseinen elokuva on uskollinen alkuperäismateriaalille noin puolet koko elokuvan kestosta. Aika näyttää, kuinka Danel Craigin tähdittämät Bond-elokuvat selviävät ajan hampaissa, mutta varhaisemmista Bond-elokuvista tullaan muistamaan useita, ja ne tulevat aina säilyttämään asemansa klassikkojen joukossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kävijä

Nyt odotellaan jo 25. James Bond -elokuvaa, jossa on luvattu 007-agentin viimein vaihtuvan toiseen. Tämän olisi pitänyt tapahtua jo Pierce Brosnanin elokuvien jälkeen juuri niistä syistä, joita yläpuolen kommenteissa on esitetty. Bond saavutti (ja jopa ylitti reilusti) ansaitun eläkeikänsä hienosti jo Die Another Dayssa (2002).

Haluaisin korjata yläpuolella olevaa kommenttia. Fleming tuntui ensimmäisissä Bond-romaaneissaan haparoivan eikä näyttänyt olevan täysin varma siitä, minkä ikäisen tahtoi Bondin olevan. Kuitenkin, toiseksi viimeisessä romaanissaan Elät vain kahdesti (1964) hän paljasti viimein James Bondin oikean syntymävuoden: 1924. James Bond täyttää tänä vuonna 96 vuotta, joten onnea myös sataa vuotta lähestyvälle James Bondille!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat