Oliko ihmiset ennen terveempiä? Oltiinko ennen onnellisempia? Kuoltiin kyllä huomattavasti nuorempina, jos kuoli 70 vuotiaana niin kuolinsyy oli vanhuus. Nyt miehetkin elää 75-85 vuotiaiksi ja useimmat kärsii moninaisista vaivoista, itsekkin.

Muistan monta hyvää asiaa lapsuudesta ja varhaisnuoruudesta. Oli turvallista, elämä oli niukkaa, syötiin perunaa ja ruskeaa kastiketta, joskus viikonloppuisin voi herkutella jopa lihalla. Töitä piti tehdä kotona ja jo 14-15 vuotiaasta palkkatöitä. Työviikko oli 50 luvulla aluksi 48 tuntia, siitä se putosi 46 tuntiin ja olikohan 60 luvun alkua, kun saatiin lauantait vapaaksi ja viikkotunnit putos 40. Työ oli tärkeää, laiskottelu oli melkein syntiä.

Nyt elämme 2015 lukua. Tekniikka  menee eteenpäin, ettei enää oikein mukanakaan pysy, kohta autotkin kuskaa meitä ilman kuljettajaa. On nettiä Wifiä. Wlania, laajakaistaa, mokkulaa ja skypeä. Kaikkea löytyy liian kanssa.. Voi tilata Kiinasta paidan ja Saksasta oluet ja konjakit, tuodaan vielä kotiin asti.

On tullut EU ja Eurot, on vapaa liikkuvuus ja EUn vapaakauppa-alue. Kaiken pitäisi olla hirmu hienosti, kaikki asiat. Kekkosen ollessa presidenttinä nousi työttömyys 50 000. Silloin hajotettiin hallitus ja perustettiin hätätilähallitus. Nyt työttömyys 300-400 000 ja jatkuvasti vain lisääntyy, puhutaan työvoimapulasta - Taitaa kyllä olla työhalujenpula.

Paljon kehitystä ja hyvää on tapahtunut. Onko se tuonut turvallisuutta ja onnellisuutta. On vuodesta toiseen leipäjonot, liki kymmenen tuhatta asunnotonta. Nuoret naiset ja vanhukset ei uskalla liikkua iltaisin kotipaikkansa kaduilla ja teillä.. On pelkoa ja turvattomuutta.

Kanssakirjoittajat, kertokaa kuinka näette tilanteen.

Kommentit (7)

Vierailija

Entisaikaan oli  töitä.  -60 luvulta  -80 luvun loppuun.   Raksalla hommat loppui  niin kotimatkalla käytiin   toisella rakentajalla  ja aamulla töihin.   Loviisan atomivoimalatyömaalla   tekijöitä ostettiin   kovemmalla palkalla.   Varmasti  muuallakin.       Normitilanteessa   oli parit, kolmet   työmaat varttumassa, tuu kun vapautut.

Palkka oli hyvä (toki työstä riippuen)   Kun työmarkkinat hiljeni niin  itse porskutin  täystyöllistettynä.  

Jotkut asiat olivat ehdottomasti paremmin ennen. Valmistuttuani minulla oli mahdollisuus valita työpaikka monen vaihtoehdon joukosta. Olin tuolloin 18 ja luokkani paras. Tyhmyyksissäni valitsin väärin. Onneksi pian avautui uusia mahdollisuuksia ja perustin oman yrityksen parikymppisenä.

Sain valtavasti tukea ystäviltäni, suvultani sekä kaikilta vanhempani ja minut tunteneilta ihmisiltä. Yritykseni menestyi hyvin. Naapurit ja vakituiset asiakkaat olivat uskollisia ja avokätisiä, keskittivät ostoksensa ja vapaa-aikansa yritykseeni.

Vuosikymmenten mittaan toisista välittäminen on vähentynyt rajusti. Raha ja materia ovat nousseet kaikkien arvojen edelle. Tosin minua on pyydetty töihin useinkin ilman, että olisin niitä hakenut. Nyt, kun olen 61 vuotias ja eläkkeellä vakavan sairauteni vuoksi en enää vastaa myöntävästi työtarjouksiin. En vain enää jaksa.

Olo oli turvallista ja leppoisaa vielä 1980 luvulla ainakin täällä maaseudulla. Ulko-ovia ei pidetty lukossa. Seuraavana vuosikymmenenä kuvioon tulivat huumeet, rajumpi alkoholin käyttö ja näistä syistä johtuvat ongelmat. Olemme asuneet lähellä itärajaa, jota valvotaan säännöllisesti. Koen, että saamme hyvin turvallisessa paikassa nyt, kun pihallemme ei pääse kukaan tietämättämme. Meillä on koiria, liiketunnistimia sekä rajavartiointi. Mieheni metsästysaseita ei ole tarvinnut käyttää kuin hirvien ja muun riistan ampumiseen. Näin etenemme. Väitän, että 40 vuotta aiemmin elämämme oli parempaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vuosikymmenten mittaan toisista välittäminen on vähentynyt rajusti. Raha ja materia ovat nousseet kaikkien arvojen edelle.

Edellinen kirjoittaja ilmaisi asian viisaaasti. Juuri noin.

 mutta palaan kunhan saan muikut paistettua tai sitten myöhemmin, ehkäpä huomenna.

Voisitko lähettää muutaman muikun vaikka sp:llä... Himottaa

Vierailija

Ennen oli paremmin se ettei ollut niin jumalattoman kiire. Ei puskettu, ei puhuttu koko ajan kasvun tärkeydestä. Edistys oli hitaanpaa.

Vierailija

La mer kirjoitti:

 mutta palaan kunhan saan muikut paistettua tai sitten myöhemmin, ehkäpä huomenna.

Voisitko lähettää muutaman muikun vaikka sp:llä... Himottaa

No tässäpä pahimpaan himoon- kaikille, ja jos nuo loppuu, niin on niitä muualla lisää. Olkaapa hyvät!

Tässä http://koti.japo.fi/~retyyni/Toista%20oli%20ennen.html mielestäni hyvä ja aiheeseen erittäin sopiva kirjoitus.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat