Vierailija

Asumiskielto - menetänkö kotini?

Kävi todella näin. Viime toukokuussa pyysin terveystarkastajan apua, kun paritalon naapurikämpästa alkoi valua vettä sisäseinille ja lattioillemme. Tarkastajan kiireet olivat hitaat ja vasta syyskuussa päästiin katsomaan, että kylmillään rullaverhojen piilossa oli läpimärkkä ja täysi homentunut entinen asuinhuoneisto. Terveystarkastaja ja mukana olleet muut virkamiehet luonnehtivat kuntoa täydelliseksi tuhoksi. Huoneiston ulkokatto oli vuotanut sisälle vuosikaudet ilman, että asiasta olisi kerrottu yhtiölle.  En ole saanut tietooni, miksi huoneiston hoito ja lämmitys  oli laiminlyöty 14 vuoden ajan, vaikka siellä käytiin säännöllisesti.

Poliisi ilmoitti, ettei  asiaan liity rikosta ja jätti sen tutkimatta. Vakuutusyhtiö ilmoitti, että kattovesivahinkoja ei korvata, mutta harkitseen oikeusturvaedun myöntämistä, jos vahingonaiheuttajalle on asiasta reklamoitu. Kun toimitin yhtiöön kiukkuisen viestini naapurilleni, vakuutusyhtiö ilmoitti ettei oikeusturvaetua myönnetä, kun reklamaation kohde ei ollut vastannut siihen. No, ei hän aiokaan.

Asunto-osakeyhtiölaki jakaa rakennuksesta vastuuta yhtiölle ja osakkaille. Osakkaalla on velvollisuus tiedottaa vioista viipymättä yhtiölle. Terveystarkastaja palkitsi aloitteelisuuteni määräämällä molemmat paritaloyhtiön huoneistot asumiskieltoon, koska omistaja on asunto-osakeyhtiö. Hain  siis terveydelleni  suojaa siihen palkatulta viranomaiselta, joka palkitsi vetämällä turpaan niin, että veri roiskuu.

Kun puolet Suomen pientaloista on homevaurioisia, joku varmaan tietää, mitä eläkeläinen voi tehdä. Jättää koko elämänympäristö ja omaksi maksettu kämppä seisomaan, kun raha menee vieraalle maksettaviin vuokriin eikä vesivaurioiden korjaamiseen? Ja oma kämppäkin pitää lämmittää.

Seuraako asumiskiellon noudattamatta jättämisestä uhkasakkojen kierre?

Kommentit (2)

Vierailija

Tiedän, että näissä asioissa oikeusturva on satunnainen. Kerro viestisi oikeusaputoimistolle. Ja ryhdy korjaamaan rakennuksen vaurioita (jos olet hallituksen jäsen). Kysy rakennustarkastajalta mitä saat tehdä ja teettää. Pitkän riidan päättyessä saattaa naapurisi naksaa viulut, vaikka ette riitaa keskenänne sopisikaan.

Vierailija

Älä hermoille. Se on pelote, jolla eläkeläisten rahat siirretään rakennustarviketeollisuutta le. Mutta aikaa annetaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat