Testosteroni ja syöpä

Miehelleni pistettiin testosteronia, Nebidoa, kolmen kuukauden välein. Eturauhasarvo PSA nousi arvoon 12, mutta koepaloissa ei ollut onneksi syöpää. Testosteronin antaminen keskeytettiin, ja PSA oli vuoden päästä 4. Voiko testosteroni aiheuttaa eturauhassyöpää? Mikä on noin 70-vuotiaan...Lue koko juttu

Testosteroni ja syöpä

Kommentit (7)

On todella vaikeaa olla varma jos käyttää NEBIDOA tai ei-minulla on annettu tätä läkettä ainakin viisi vuotta-kokeet on otettu-säännöllisesti -arvot on pysyneet aika hyvinä siis PSA -aika lailla normaaleissa rajoissa -välillä nousi vähän oli kait jotain n. kolme-olin ilman piikkiä 7-8 kuukautta -taas on arvot alle kolmen niin erikoisl.urologi tykkäs että voin turvallisesti ottaa taas neb. koska mulla on ollut vain positiivisia kokemuksia lääkkeen käytöstä -jaksaa paljon ememän -ei oo sillei väsynyt ja vetelä-mikä myös on hyvä kalu on kovempi-seisoo aina joka aamu kun käytän nebidoa...käyn nyt kontrollissa joka kolmas kuukausi-ja urol. sanoi että voin ottaa piikin joka 10.s viikko-oon 59v.-vähän kyllä jännää meneekö hyvin-mutta täytyy ajatellla myös elämänlaatua-ilman piikkiä ei tahdo jaksaa juuri mitään-laiska veltto -olo-haluton-niinkuin kaikki tietää jos on PSA -arvot alhaalllla........

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uudet tutkimustulokset osoittavat, että testosteronihoitoa saavat miehet kuolevat muita todennäköisemmin sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen.

Testosteronia annetaan usein miehille, joiden testosteronitasot ovat niin alhaiset, että se aiheuttaa esimerkiksi erektiohäiriötä ja väsymystä. Testosteronihoitojen on kuitenkin havaittu kasvattavan riskiä kuolla sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen.

Tutkimukseen osallistui 8709 testosteronivajeesta kärsivää yli 60-vuotiasta miestä. Joka seitsemäs miehistä osallistui testosteronihoitoon ja sai kehon luontaista testosteronia pistoksina tai geelinä. Kaikkien miesten verisuonten kunto oli kartoitettu ennen tutkimuksen aloittamista.

Havaittiin, että 20 prosenttia niistä, jotka eivät käyttäneet testosteronia, kuolivat tutkimusjakson aikana. Vastaavan jakson aikana kuoli jopa 26 prosenttia niistä, jotka eivät käyttäneet testosteronia. Juuri verisuonten tukoksiin testosteronin käyttäjät kuolivat 29 prosenttia todennäköisemmin kuin testosteronia käyttämättömät.

Erot eivät selittyneet verenpaineen tai sydänlääkityksen vaikutuksella. Testosteronin käytön aloittaneet olivat ennen käyttöä paremmassa kunnossa kuin ne, jotka eivät aloittaneet käyttöä.

Suurimmalla osalla tutkimukseen osallistuneista miehistä oli jo ennen tutkimuksen aloittamista ollut sepelvaltimotaudin oireita, korkea verenpaine, diabetes tai muita terveysongelmia. Ei siis ole varmaa, päteekö tutkimustulos nuorempiin ja terveempiin testosteronihoitoa saaviin miehiin.

Testosteronin pitkän aikavälin riskit tunnetaan yleisesti huonosti. Jotkut tutkimustuloksen viittaavat siihen, että testosteronihoito voisi myös pahentaa uniapneaa tai kasvattaa kivessyöpäriskiä.

Lähde: Reuters

Dosentti, seksologi ja kliinisen fysiologian erikoislääkäri Juhana Pihan vastaanotolla selkäkipuinen 40-60 -vuotias miespotilas on tuttu tapaus. Selittämättömät selkä- ja nivelkivut saattavat paljastua testosteronivajeen aiheuttamiksi.

- Yleensä testosteroni liitetään lihaksiin ja seksiin, mutta yksi vajeen oire voi olla alaselän, käsien tai jalkojen säryt ja nivelkivut. Hoidon alettua kivut vähenevät tai loppuvat kokonaan, Piha kertoo.

Miehistä noin kolmanneksella ilmenee testosteronivajeen oireita jossain elämänvaiheessa. Näistä noin 30-40%:lla vaje oireilee muun muassa selkäkipuina.

Testosteroni on yksi luiden hyvinvointiin vaikuttavasta tekijästä. Muita tekijöitä ovat riittävä kalsiumin, D-vitamiinin, C-vitamiinin, magnesiumin, K2-vitamiinin ja proteiinin saanti sekä liikunta. Pitkäaikainen testosteronivaje voi johtaa luuston haurastumiseen eli osteoporoosiin.

Testosteroni vaikuttaa myös lihasten kuntoon ja kestävyyteen. Lihasten yksi tehtävä on tukea luurakenteita ja suojata luita vaurioilta. Jos lihakset haurastuvat eivätkä suojaa luita, tulee ongelmia.

Pistoksena tai ihon kautta annettu hoito saa nivelpinnat, lihakset ja luut voimaan paremmin, mikä saa kivut vaimenemaan.          

Vierailija

Onko suomessa ollenkaan olemassa normaaleja potilas-lääkäri suhteita? Vai mistä nämä kaikki Hillevit oikein nousevat esille kyselemään miesten vaivoista? Onko tosiaan niin että näistä, miesten vaivojen hoidosta, päätetään ihan muualla ja niitä hoidetaan muualla, kuin pitäisi? Kukaan tuskin haluaa arkaluontoisiksi luokiteltavia asioitaan netin keskustelupalstoille "olkoonkin tarkoitus ihan mikä tahansa", naiset, juorutkaa, ja hoitakaa, OMAT asianne. Harva mies menee nettiin kirjoittelemaan naistuttavansa yksityisasioista.

A Abbora

Eturauhaseni poistettiin eturauhassyövän vuoksi.  Mielialassa tapahtui jyrkkä muutos:  elämänhalu heikkeni, samoin aloitekyky, passivoiduin, laihduin, liikuntatulokset heikkenivät.  Kiinnostus ja kyky seksiin väheni, parisuhde kärsii. Voiko testosteronin puute vaikuttaa näin? Mikä on testosteronin suhde  prostatan poistoon? Olisiko hormonihoidosta apua vai ovatko oireet pelkästään ikään liittyviä ilmiöitä, sitä on sentään 74 vuotta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat