Ns. taitettu indeksi syö eläkkeiden ostovoimaa.

kerääjä

Työeläke on ansiosidonnainen etuus. Indeksoinnin tehtävänä on varmistaa työuran aikaiseen tulotasoon suhteutetun eläkkeen ostovoiman säilyminen. Se voidaan toteuttaa vain sitomalla eläkkeen kehitys ansiotulojen kehitykseen.
Alun perin työeläkkeissä käytettiin pelkkää ansiotasoindeksiä. Se oli voimassa vuoteen 1977. Puhdas palkkatasoindeksi on käytössä maailman parhaiksi arvioiduissa eläkejärjestelmissä Alankomaissa ja Tanskassa.

Suomen nykyinen työeläkeindeksi ns. taitettu indeksi ei kykene ylläpitämään työeläkkeen ostovoimaa elintason noustessa. Eläkkeensaajien tulot ovat jääneet kehityksestä jälkeen.
Nyt on kuitenkin tehty kansalaisaloite asian korjaamiseksi.

https://kansalaisaloite,fi/fi/aloite/1591

Nyt on mahdollisuus vaikuttaa, käytetään kaikki sitä mahdollisuutta. Ole ystävällinen ja allekirjoita aloite.

Sivut

Kommentit (23)

Vierailija

Kävin juuri kannattamassa aloitetta.

Meitä eläkeläisiä lienee n 1.500 000. Tähän suureen määräämme nähden, kovin hitaasti ääniä karttuu.

Miksi?

Vierailija

Hyvä kysymys. Tätä olen jo vuosia miettinyt, että miksi eläkeläisten edunvalvonta ei toimi, vaikka yhdistyksiä ja järjestöjä on pilvin pimein.

Yksi asenne on, että mikään ei hyödytä. ei kannata. Se on väärä asenne. Eläkeläisten joukko on niin suuri, että halutessaan/yhdistyessään se saa paljon aikaan.

Työeläke on ansiosidonnainen etuus - ainoa perusteltu tapa ylläpitää eläkkeen arvo on sitoa se palkkatasoindeksiin.

Leipäjonoissa seisovista on 39% eläkeläisiä ja työttömiä on 37%. Nämä kaksi ryhmää ovat suurimmat apua tarvitsevista.

Taitetusta indeksistä luopuminen paikka valtion kassaa.

Nipistetään eläkerahastojen tuotosta.

Vierailija

Eläkkeiden korotus parasta elvytyspolitiikkaa.

- Ostovoiman lisäys suoraan kotimaiseen kysyntään.

- Valtion ja kuntien verotulot lisääntyvät.

- Asumistuki- ja toimeentulotuki menot vähenevät.

- Verovaroja ei tarvita, vaan rahat ulkomailta eläkerahastojen sijoitustuotoista.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1591

Vierailija

Pankkipalvelut murroksessa - raha-asioiden hoitaminen siirtyy älypuhelimiin.

Pankkitoiminnassa  tapahtuu työnjakoa automatiikan ja ihmistyön kesken: ihmiset erikoistuvat siihen , missä ihminen on hyvä ja koneet siihen , missä koneet on hyviä.

Entä vanhukset, jotka eivät jostain syystä pysty käyttämään nettiä ja älypuhelinta?

Hyvin suunniteltu ja oikein toteutettu teknologia on iäkkäille hyvä apu. Ikäihmisten on vaan oltava mukana näissä suunnitteluissa.

Vierailija

No eipä tarvitse enää äänestää kun on jo nyt ottaneet kantaa reilusti. Sattaa olla että vaalien alla taas luvataan vaikka mitä eli valehdellaan niinkuin ennenkin.

onnellinen

Yritin eilen katsoa tuota ohjelmaan mutta alkoi niin ahdistaa ja mieli meni maahan, että vaihdoin kanavaa.

Ja sitäpaitsi, eläkkeeni on niin pieni ettei se nouse tästä vaikka mitä tehtäisiin, ja sitäpaitsi en tarvi enää mitään "ostovoimaa", kaikkia on mitä tarviin, enempää en tarvii.

Vierailija

Ohjelma jäi katsomatta,mutta kysyn nyt tarkoittaako tuo taitettu indeksi sitä etteivät eläkkeet nouse ollenkaan,niinkuin nyt ei nousseet?Nousivatko palkat?En ole jaksanut kaivaa tietoa netistäkään.

Heikki Ranki

Taitettu indeksi tarkoittaa sitä että 20 % on sidottu ansiotasoindeksiin ja 80 % elinkustannusindeksiin. Kun on kyse taitetusta indeksistä, niin puhutaan työeläkeindeksistä. Valtion maksamat kansaneläkkeet on sidottu elinkustannusindeksiin ja ne laskivat 0,4 % vuoden vaihteessa. 

Taitetun indeksin ongelma on se, että eläkkeet jäävät jälkeen palkoista ja eläkeläiset eivät pääse nauttimaan yleisestä elintason noususta. Tämä köyhdyttää eläkeläisiä.

Vuonna 2015 ansiotasoindeksi nousi  1,2 %. Jos työeläkkeet olisivat olleet sidoksissa palkkoihin, niin eläkkeet olisivat nousseet 1,2 %. Ansiotasoindeksi on noussut joka vuosi ainakin viimeisen 20 vuoden ajan. Indeksi tulee nousemaan jatkossakin, koska aina tehdään henkilökohtaisi yms. yrityskohtaisia palkan tasokorotuksia.

Vierailija

Me kansalaiset valitsemme eduskunnan aina neljän vuoden välein. Neljä vuotta eli 48 kuukautta. Kaksi kuukautta ennen vaaleja meitä eläkeläisiä aletaan suitsuttamaan, saamme kultaa ja kunniaa. Luvataan melkein kuu taivaalta. Sitten 46 kuuta ollaan taas rupusakkia. Ehkä kunnallisvaalien alla hieman saamme nostetta, kun ääniämme lypsetään.

Meitä eläkeläisiä on noin 1,5 miljoonaa, eli olemme valtava voimavara. Tai olisimme, jos olisimme yksimielisiä ja pitäisimme puolemme. Politikkojen ja puolueiden onneksi olemme eripuraisia.

Nyt tarvittaisiin joku "Väyrynen", joka kokoaisi meidät yhteen porukkaan. Näin ehkä saisimme tämän taitetun eläkeindeksinkin entrattua

Joku voi sanoa: älä unta nää...

Vierailija

Meitä eläkeläisiä helpottaisi jo se, että raippavero poistettaisiin meiltä. Mehän maksamme enemmän veroa niistä eläkkeistämme kuin palkannauttija saman suuruisesta palkasta. Tämän luulisi hoituvan pienemmällä porulla kuin taitetun indeksin poistaminen . MOT

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat