Vierailija

Seniori, uskallatko matkustaa ilman eurooppalaista sairaanhoitokorttia?

ILMOITUS Aktiiviset eläkeläiset matkustavat runsaasti. Vaikka elämänkokemusta on karttunut, kaikki eivät silti huolehdi terveysturvastaan matkoillaan.
– Saamme säännöllisesti tietoa eläkeläisistä, jotka matkustavat ilman eurooppalaista sairaanhoitokorttia ja matkavakuutusta. Se on huolestuttavaa, sillä iäkkäämmillä ihmisillä on usein jonkinlaisia perussairauksia tai muita kremppoja, joita voi joutua hoidattamaan myös matkalla, kertoo kehittämispäällikkö Noora Heinonen Kelan terveysosastolta.

Kelan tietoon matkat tulevat, kun seniori sairastuu Euroopan matkallaan ja hänet viedään hoitoon julkiseen terveydenhuoltoon tai sopimuksen tehneelle lääkäriasemalle. Sairaala voi selvittää, kuuluuko potilas Suomen sairausvakuutuksen piiriin eli vastaako Suomen valtio hänen hoitonsa kustannuksista.

– Tiedämme tapauksia, joissa potilas on päässyt hoitoon vasta, kun Kelasta on lähetetty tieto siitä, että henkilö kuuluu Suomen sairausvakuutukseen. Asia olisi hoitunut nopeammin, jos potilaalla olisi ollut mukana eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Miten pitäisi sitten varautua matkalle?

– Kelasta kannattaa tilata ilmainen eurooppalainen sairaanhoitokortti. Se käy kaikissa EU- ja Eta-maissa ja myös Sveitsissä. Kortilla saa sairaanhoitoa paikallisessa julkisessa terveydenhuollossa samalla asiakasmaksulla kuin paikallisetkin potilaat, Heinonen kuvailee.

Jos sairastuu matkallaan vakavasti tai joutuu useammaksi päiväksi sairaalahoitoon, hoidolle voi kertyä hintaa tuhansia euroja. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla hoidosta maksetaan vain paikallinen asiakasmaksu, hoidon todelliset kustannukset maksaa Suomen valtio.

– Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla pääsee hoitoon myös, jos pitkäaikaissairaus edellyttää sairaanhoitoa matkakohteessa, Heinonen muistuttaa.

Noora Heinonen muistuttaa ottamaan kortin mukaan myös lyhyelle matkalle.

Tilastokeskuksen syyskuussa julkaiseman tiedon mukaan ulkomaille suuntautuvilla päivämatkoilla 65–74-vuotiaat ovat suhteessa yliedustettuina. Myös silloin, kun matkalle lähdetään hieman pidemmäksi aikaa ja tarkoitus on yöpyä yksi tai useampi kerta ulkomailla, matkaan lähtijän ikä on useimmin 40-vuoden paremmalla puolella.

Kela suosittelee kaikille matkailijoille eurooppalaisen sairaanhoitokortin ja matkavakuutuksen hankkimista.
– Matkavakuutus yleensä vastaa esimerkiksi matkakustannuksista, matkatavaroista tai matkan peruuntumisesta.
Kannattaa myös selvittää etukäteen, miten terveyspalvelut on matkakohteessa järjestetty.

– Se onnistuu helposti Kelan nettisivuilta www.kela.fi/sairaanaulkomailla. Sivuilta voi lukea maakohtaisia perustietoja, miten julkinen terveydenhuolto toimii ja miten hakeudutaan lääkäriin.

http://www.iltasanomat.fi/kela/seniori-uskallatko-matkustaa-ilman-euroop...

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat