Vierailija

Mieheni 79-vuotias äiti on vielä aika hyväkuntoinen, mutta asuu yksin vanhassa talossaan. Häntä pelottaa, ei nuku hyvin, ei jaksa oikein enää hoitaa taloa, siivota ym. Lisäksi pelkää kaatuvansa kun huimaa. Olemme yhdessä keskustelleet, että hän muuttaisi meille asumaan, koska tilaa on ja minäkin olen perhehoitajana kotona päivät. Miehelläni on sisaruksia, mutta käytännössä mieheni on se, joka päivittäin on ollut anoppiin yhteydessä ja auttaa arjen sujumisessa. Omaishoidon tukea emme varmaankaan saa, koska anoppi ei kuitenkaan tarvitse varsinaista hoitoapua.

Nyt kuitenkin pohdituttaa miten käytännössä järjestämme asumisen niin, ettei tulisi riitaa tai epäselvyyksiä. Emme halua hyötyä anopista taloudellisesti, mutta emme myöskään elättää häntä. Emme halua aiheuttaa eripuraa myöskään sisarusten kesken, eli asiat olisi kai parempi selkeästi sopia paperilla? Kohtuullista olisi kai, että anoppi osallistuisi asumis- ja ruokakuluihin? Pitäisikö meidän tehdä anopin kanssa jonkinlainen vuokrasopimus?

Kaikenlaiset neuvot olisivat nyt arvokkaita miten järjestää asia käytännössä reilusti niin, ettei kenelläkään jäisi mitään valitettavaa ja samalla tietysti ehkäistä jo ennalta minkäänlaiset syytökset jälkikäteen, että olemme jotenkin anoppia hyväksikäyttäneet. Anoppihan on edelleen täysjärkinen ja hänellä on oikeus päättää omista asioistaan, mutta sisarukset ovat riidoissa keskenään jo nyt emmekä haluaisi soppaa enempää sekoittaa.

Kommentit (1)

Lycka till

Ehdottomasti kannattaa tehdä kirjallinen asiakirja ennen anopin muuttamista luoksenne. Asiakirjassa pitää eritellä kulut anopin asumisesta, ruokailusta ja muusta mahdollisesta, jonka hän maksaa teille.

Erittäin tärkeää on, että tekemällänne sopimuksella on kaksi (suvun) ulkopuolista todistajaa eli allekirjoittajaa, testamentin todistajien tyyliin: " Vartavasten kutsuttuina ja yhtäaikaa läsnäolevina todistamme täten, että  "Maija Meikäläinen", jonka henkilökohtaisesti tunnemme, on tänään terveellä ja täydellä ymmärryksellä sekä vapaasta tahdostaan suostunut edellä olevaan sopimukseen sekä että hän on sen omakätisesti allekirjoittanut.

Suosittelen tämän tekemään varotoimenpiteenä, koska kirjoitat sisarusten olevan jo nyt riitaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat