Seuraa 

Taas keskustellaan eläkeiän nostamisesta, koska rahat eläkkeiden maksamiseen uhkaavat loppua. Yleisen eläkeiän nostamisen rinnalla ollaan nostamassa myös joidenkin ammattiryhmien, kuten poliisin, tavallisesta poikkeavia eläkeikiä.

Itse viisikymppisenä en usko, että eläkeiän pakkonosto poistaisi eläkkeiden rahoittamiseen liittyviä ongelmia. En myöskään usko, että työuria voidaan pidentää pakolla. Kyllä siihen tarvittaisiin aivan muita toimia, jotka edellyttäisivät myös työnantajapuolella asennemuutosta.

Ajatelkaapa, miten poliisin kenttätyössä, kuten roistoja kiinni juoksemassa ja nistien kanssa painimisessa, pärjäävät reilusti yli 60-vuotiaat konstaapelit? Jonkun mielestä tämä on ikärasismia, mutta poliisit itse tuntuvat olevan eri mieltä. Suuri osa jää työkyvyttömyyseläkkeelle jo paljon ennen 60 ikävuotta.

Kuitenkin kaikilla, ammattiin katsomatta, pitäisi olla oikeus jäädä eläkkeelle terveenä. Pitää olla mahdollisuus nauttia elämästä vielä työelämän jälkeenkin, joten työkyvyttömyyseläke ei voi olla tavoite.

Monet sanovat, että voihan sitä vaihtaa kevyempiin tehtäviin, jos kunto ei enää kestä. Tässä tulee vastaan se todellinen ikärasismi. Kun monelle viisikymppiselle, terveelle, työhaluiselle ja motivoituneelle ammatinvaihtajalle jo sanotaan, että olet liian vanha, niin on hurskastelua väittää, että 60-vuotias kolmivuorotyön rasittama, jatkuvan väkivallan uhan alla työtä tehnyt ihminen otettaisiin innolla vastaan hänen hakeutuessaan aivan erilaisiin töihin.

Kuulin äskettäin 58-vuotiaasta, täysin työkykyisestä logistiikka-alalla toimivasta henkilöstä, jolle työnantaja ei enää halunnut järjestää täydennyskoulutusta, koska tämä ”kuitenkin lähtee kohta eläkkeelle”. No, mitään eläkkeellelähtösuunnitelmia hänellä ei ollut ennen tuollaista kohtelua.

Ymmärrän kyllä, että hallituksen on vaikea pakottaa työnantajia muuttamaan asennettaan ikääntyviin työntekijöihin ja työnhakijoihin. Mutta jotain on tehtävä, jos halutaan oikeasti pidentää työuria. Eivät ne eläkeiän pakkokorottamisella pitene.

Toisaalta: edes työelämän laadun parantaminen ei auta ihmisiä jaksamaan tietyissä tehtävissä, kuten juuri poliisissa, nykyistä pitempään. Siksi allekirjoitin adressit.comista löytyvän Poliisin toimintakyky turvattava -nimisien adressin:
http://www.adressit.com/poliisin_elakeika

Kommentit (3)

Yleensäkin menosta. Ollaan korottamassa eläkeikää, poistetaan osa-aikaeläke, ns. eläkeputkenkin poisto houkuttaa, osatyökyvyttömyyseläke / työkyvyttömyyseläke ei onnistu, ei myöskään töitä tarjolla. Puhumattakaan tulevasta kulutusverojen korotuksesta ja lääkkeiden korvattavuuden muutoksesta. So what??? Taitavat puheet asennemuutoksista, työolojen korjaamisista, työntekijän jaksamisesta jne. jne... jäädä vain toiveiksi.

Tosiaan. Ja kun se osa-aikaeläke nimenmoaan olisi yksi niistä asioista, jotka auttaisivat jaksamaan työelämässä pitempään.

Kuulin muuten eräältä poliisilta, joka itsekin oli allkerijoittanut tuon Poliisin toimintakyky turvattava -adressin Adressit.comisssa, että tieto nousevasta eläkeiästä voi viedä ne viimeisetkin voimat sinnitellä. Ja tämä pätee varmaan muillakin aloilla. Eli vaikka tuntuu, että voimat alkavat olla jo vähissä, niin moni ajattelee, että kyllä minä vielä vuoden jaksan. Mutta sitten tuleekin tieto, että pitää jaksaa vielä kolme vuotta lisää. Voi olla, että silloin ei pysty sinnittelemään enää sitä vuottakaan.

Ja kuten sanottu: ei voi olla oikein, että työelämän viimeiset vuodet ovat pelkkää sinnittelyä. Pitäisi olla edes mahdollisuus myös työn iloon - siitä sitä tulosta syntyy!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sinnittelyäpä. Itselleni kävi niin ikävästi että olin jo sopinut työnantajan kanssa osa-aikaeläkkeelle jäämisestä mutta hurulumpsis se poistettiin juuri minun syntymävuodesta lähtien. Nyt sitten sinnittely on sairaslomaa ja sitä sinnittelyä :)! Osatyökyvyttömyyseläke jatkaisi osittain työtäni, en päässyt. Siispä kortistoon kun voimat loppuvat enkä ole taatusti ainut tässä maassa. Ja kortistoonhan eläkelaitoksesta neuvotaankin hylyn jälkeen. Et silleen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat