14 kysymystä kilpirauhasesta – lääkäri Risto Laitila vastaa

Kilpirauhasen ongelmat vaivaavat ja puhuttavat yhä useampia. Kokosimme yhteen lukijoiden kysytyimmät kilpirauhasongelmat ET-lehden omalääkärille Risto Laitilalle.Lue koko juttu

14 kysymystä kilpirauhasesta – lääkäri Risto Laitila vastaa

Kommentit (15)

MJR

Nämä lääkärin ohjeet sotivat osittain jopa virallisia endokrinologien ohjeita vastaan, ja ennen kaikkea kokonaisvaltaisesti koulutettujen lääkärien ohjeita vastaan. Lisäksi potilaat voivat todistaa kokemuksen perusteella monta näistä ohjeista täysin vääriksi. Kokemusasuantuntija on paras henkilö neuvomaan alkuun ja ohjaamaan pätevälle lääkärille.

AVA

Kiitos, että tartutte asiaan. Siihen loppuvat kiitokset.
Valitettavaa on, että asiantuntijalääkärinne ei ole kovin hyvin perillä tämän keljun sairauden oireista ja hoidosta.
Minä maallikkona, mutta 10 vuotta sairauden kanssa eläneenä tunnen nämä asiat paremmin kuin asiantuntijanne. Toivottavasti kukaan ei näiden ohjeiden perusteella jätä hakeutumatta hoitoon ja korjaamaan omaa hoitoaan.
Kilpparilääkärini totesi minulle monta vuotta sitten 'tunnet tämän sairauden paremmin kuin moni lääkäri'. Näin valitettavasti taitaa olla. Huoh!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Lifeline

 Kirjoituksesta huokuu, miten lapsen kengissä kilpirauhasen tutkiminen ja hoito on Suomessa. Ennemmin vahditaan viitteiden alarajalla olevia arvoja, kuin kuunnellaan potilasta, saati tutkitaan lisää. Itselläni rytmihäiriöt loppuivat oikealla kilpirauhaslääkityksellä ja rautakuurilla ja lisämunuasiten tukemisella. Jo Thyroxinin pakkausselosteessa mainitaan lisämunuainen, sitä vaan ei noteerata kilpirauhasen tutkimisen kohdalla. Jos koette, ettei kilpirauhas hoitonne ole tasapainossa, niin vertaistukiryhmistä saa paljon faktaa teitoa, varsinkin jos itsellä ei ole kielitaitoa hakea relevantteja tutkimustuloksia ulkomaisilta alan huipuilta. Oma lääkitykseni on T3 ja eläinpeärisen yhdistelmä, sopimatonta Thyroxinia en suostu enää ottamaan takaisin.

Vierailija

Jodin puutteesta ja siitä,  ettei jodia ole maaperässä Suomessa on tutkimuksia jo 90-luvulta. Siitä johtuen viranomaiset ovat laatineet 2015 ohjeistuksen jonka mukaan kaikki leipomot, suurkeittiöt ja ruokateollisuus joutuu käyttämään jodioitua suolaa sekä lisäämään jodia esim. leipään.  Tämä lääkäri on erittäin epätietoinen muutenkin kilpirauhasasioista, kannattaisi samat kysymykset esittää vaikkapa kilpirauhassairauksien asiantuntijalle, endokrinologian professorille Matti Välimäelle.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa s...

Miksi ihmeessä ko. asioita kysytään lääkäriltä jolla ei ole mitään tietoa kilpirauhassairauksista??? Endokrinologi olisi lääkäri jolle nämä sairaudet kuuluvat. Näitä Risto Laitiloita on jo liikaa terveyskeskuksissa ja siksi niin monet kilpirauahsenvajaatoiminnasta kärsiviä hoidetaan väärin tai ei hoideta ollenkaan. Älkää nyt hyvät ET-lehden tekijät enää omalta osaltanne lisätkö näiden ihmisten kärsimystä toimittamalla tällaisia kirjoituksia. 

Huoh

Jalkojani särkee ja lämpöä on 35 astetta. Onko syy kilpirauhasessa?

"Jos Thyroxin-annos on säädetty niin, että verikokeissa TSH on noin 1 ja T4 viitealueella, niin luitasi kolottaa jokin muu – tuskin kuitenkaan luulotauti."-------Eikö tämä lääkäri tiedä mikä T3 hormooni on, vaikuttaa nimenomaan ihmisen lämpötilaan. Oikea lämpötila on 36.7 jos kilpirauhashormoonit toimii oikein. Voisi nyt edes tuon asian opetella miten tärkeää on että T4v muuntuu tarpeeksi T3:seksi,jos ei muunnu on syytä olla lääkkeenä tyroxinin lisänä T3lääke tai eläinperäinen kilpirauhaslääke. Voi olla myös niin että tyroxin annos on liian pieni ettei siitä muunnu tarpeeksi T3:sta eli syöpähoidetun lääkitys kuuluu olla niin iso että TSH on nollilla, koska TSH voi lisätä syövän uusiutumista, ja T4v yli 20 eli ei riitä sanonta viitteessä vaan se on oltava yli 20 ja seurattava arvo on T3v ei niinkään T4v eikä laisinkaan TSH,  käskyttäjä hormoonia ei tarvita kun ei ole kilpirauhastakaan. Ja vointi on tärkein joka sairaudessa.

AP

Kyllä oli surkeita neuvoja!! Hankkikaa nyt joku oikeasti perehtynyt lääkäri asiantuntijaksi...t4v kuuluu olla thyroxin-lääkityksellä yläkolmanneksella, ei pelkästään viitteissä. Ja kilpirauhasen vajaatoiminta ei ole lääkärin uskon asia, potilaan oireet tulee ottaa vakaasti. Suomessa hoidetaan aivan liikaa arvoja, ei ihmistä niiden takana😑

Vierailija

Lääkärinlisenssi pitäisi olla määräaikainen. Ehkä kolme tai viisi vuotta, jottei näin kärryiltä tipahtaneita ammatinharjoittajia esiintyisi vastaanotoilla tai lehden palstoilla "asiantuntijoina".

Määrävuosien jälkeen sitten suorittamaan uusi tutkinto

hoidon portaat

> t4v kuuluu olla thyroxin-lääkityksellä yläkolmanneksella, ei pelkästään viitteissä.

Kyllä. Jos ylipäätään halutaan hoitaa epäfysiologisesti pelkällä tyroksiinilla. Terve kilpirauhanen erittää myös T3-hormonia, mutta Suomessa "tavispotilailla" se otetaan mukaan vasta hoidon kolmannessa vaiheessa. Typerää että allaolevan vaiheistuksen nollaportaallekin on vaikea päästä,. Usein Hashimoto ja sydänvaivat saavat jatkaa kehittymistään

0. Hoito niin että verikoearvot saadaan viitteisiin Verikokeet jättävät suunnilleen puolet kilpirauhasen vajaatoiminnoista näyttämättä. (Holformed'in mukaan 80% jää piiloon). Oireilut voivat jatkua täysin tai melkein entisellään

1. Hoito niin että T4 nousee viitealueen ylärajoille, joskus ylikin kunhan T3v pysyy viitteissä.

2. Jos kroppa ei kestä edellistä ilman liikatoimintaoireita otetaan mukaan T3-lääke ja vähennetään tyroksiinia. Annostelua seurataan T3v:llä joka oltava 5...6

3.Jos edellinen ei toimi, vaihdetaan lääke eläinperäiseen Erfa Thyroidiin. Valitettavan kallista. Annostelua seurataan taaskin T3v:llä joka oltava 5...6

4. Erittäin harvinaisissa tapauksissa lääkkeenä pelkkä T3-hormoni. Annostelu ja seuranta hyvin vaativaa.

Vierailija

"Mutta älä huoli. Sydän huolehtii sinunkin kohdallasi tehtävästään eli verenkierron ja verenpaineen säätelystä."

Tässä Laitilan vastaus rytmihäiriöistä huolestuneelle.

Tuo varmasti päteekin terveelle sydämelle, mutta mutta...

Kun minulla todettiin kilpirauhasenvajaatoiminta, terveyskeskuslääkäri määräsi ihan reippaan annoksen Thyroxinia. Sydän alkoi hakata mielestäni sopimattomasti ja varmuuden vuoksi otin yhteyden sydänlääkäriini. Hän sanoi, että kun ennestään on rytmihäiriöitä, lääkitys pitää aloittaa pienimmällä mahdollisella annoksella. Sitä voidaan vähitellen lisätä, kun samalla seurataan kilpirauhasarvojen kehitystä. Kerroin tuon terveyskeskuksessa ja niin sitten tehtiinkin. Nyt on lääkitys sopivalla tasolla ja sydän sen kanssa sovussa.

En syytä ketään, mutta eivät yleislääkärit mitenkään voi tietää kaikkia asioita. Pitäisi vain olla varovainen, kun sydän on aika tärkeä elin.

kysyisitte oikeasti tietäviltä

Se uudempi korruptoitumaton potilasyhdistys (Kilpirauhaspotilaat ry) voisi kertoa, keneltä lääkäriltä voi saada oikeasti pätevää tietoa. Taitavat Suomen kaikki kaksi oikeasti osaavaa endokrinologia (Ilvesmäki ja Välimäki) olla ylikuormitettuja.

Suomessa on parikymmentä muutakin osaavaa kilpirauhaslääkäriä, mm. ne viisi joilta valvira on endoyhdistyksen masinoimana poistanut oikeudet hoitaa kilpirauhasia,

Tässä jutussa esiintyvä lääkäri on kilppariasioissa ihan pihalla tai korkeintaan 70-luvun tasolla tiedoiltaan

Vierailija

kysyisitte oikeasti tietäviltä kirjoitti:
Se uudempi korruptoitumaton potilasyhdistys (Kilpirauhaspotilaat ry) voisi kertoa, keneltä lääkäriltä voi saada oikeasti pätevää tietoa. Taitavat Suomen kaikki kaksi oikeasti osaavaa endokrinologia (Ilvesmäki ja Välimäki) olla ylikuormitettuja.

Jihadistin raivolla muut endokrinologit taistelevat kunnollista hoitoa vastaan. Tällä hetkellä tuorein hyökkäys on tammikuun 2016 Duodecim-lehden kirjoitus vajaatoiminnan hoidosta. Osaan sen omituisuuksista on lainauksessa mainittu kipirauhaspotilaat.fi  julkaissut oikaisut (joita lehti ei suostunut julkaisemaan.)

Yksi ilman kommentteja jäänyt on valhe, että hormonien kudostason vaikutuksia ei voi selvittää. Kyllä voi useammallakin (ainakin 3...5 kpl) tavalla. Vuorokausivirtsan T3 on suosituin:

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13590840050043521

12 oireesta saatu indeksi tai pelkkä nilkkarefleksi ovat muita tapoja:

https://drive.google.com/open?id=0B94Wq-KMIhMVMXczT2pQcVhINm8

Toinen ilman kommentteja jäänyt  on terveen kilpirauhasen suoraan erittämän T3-hormonin määrä. Hormonitasapainoisilla mutta kilpirauhasen poistoon syövän takia joutuneilla tehdyt mittaukset osoittavat T3-erityksen luokkaa viisinkertaiseksi endojen väittämään verrattuna.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Lääkärinlisenssi pitäisi olla määräaikainen. Ehkä kolme tai viisi vuotta, jottei näin kärryiltä tipahtaneita ammatinharjoittajia esiintyisi vastaanotoilla tai lehden palstoilla "asiantuntijoina". ... 

Tällaista sekoista puppua ei palstoille ilmaantuisi jos haastateltavan saisi valita se uusi korruptoitumaton potilasyhdistys (Kilpirauhaspotilaat ry).

Hyvä valinta on toisen potilasyhdistyksen lehteen 2-2016 s. 19 kirjoittanut lääkäri Pöntynen  http://kilpirauhasliitto.fi/kilpi-lehti/kilpi-lehtien-arkisto/ 

(Vesa Ilvesmäki taitaa olla toisen lehtiyhtiön "varaama".)

kuolema on apu tähänkin sairau...

mitä väliä. itse olen sairastanut 15 vuotta. paras olisi kuolla. en jaksa enää tapella mitään parempaa lääkitystä,itselleni koska lääkärit ei vain välitä kun arvot on suhtkoht kunnossa. kuntotesti näyttää ettei jaksa vaikka harjoittelee kävelyä monta kertaa viikossa. enää ei vain jaksa.

Vierailija

Kun kroppaa vaivasi kovat säryt eikä niin mikään auttanut mitattiin T3v.
Se oli arvojen alapuolella ja niin sain Liothyronin rinnalle. Säryt lähti ja olo on todella hyvä. Muut arvot oli hyvät jotenka tämä lääkäri ei nyt ole ihan kartalla tässä sairaudessa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat