Tuntuu jotta talven selkä on taittunut kun siemenpussit ovat ilmestyneet marketteihin. Tästä se kasvimaan vuosi alkaa.... Porkkana, herneet ja persilja kuuluvat perusjuttuihin, salaatteja kylvän montaa eri laatua. Tänä vuonna uutuuksiin kuuluu korianteri, kirveli sekä punajuuri jota en ole koskaan ennen viljellyt.
Minkään esikasvatusta vaativan kanssa en aio ryhtyä puljaamaan, ne kasvavat kuitenkin huonossa valossa vain pituutta ja taimipolte koituu lopulta niiden kohtaloksi.
Onko teillä jo suunnitelmia mitä kylvätte, joko sormianne syyhyttää?

Kommentit (12)

St.Paulia

Sormet kyllä syyhyävät. Ongelmana vaan on, miten jakaa rajallisen ajan kaupunki- ja maaseutuasunnon välillä kesällä. Kas kun on niin, että mitä hyvänsä istuttaa niin kastelemisesta täytyy pitää huolta. Kesällä tykkään laitella kaupunkiasunnon parveketta, orvokit, pelargoniat jne vaativat jokapäiväistä kastelua, varsinkin jos on aurinkoisia päiviä. Maalla odottavat pitkät kukkapenkit ja niistäkin pitäisi pitää huolta. Onneksi ruusut sentään pärjäävät vähälläkin kastelulla. Samoin yrtit esim rakuuna ja persilja. Retiisikin pärjäilee. Pitkälti olen luopunut kasvien viljelystä tämän kasteluongelman takia. Onneksi omenapuut, viinimarja-, karviais- ja vadelmapensaat + pensasmustikka + raparperi pärjäävät hyvin ilman erillistä huolenpitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Minä en onnistu koskaan taimien esikasvattamisessa, vain samettiruusut tykkäävät kohtelustani. Pitkiä, hentoja roippanoita tulee, vaikka kuinka yritän koulia niitä. Eteläikkunalla luulisi olevan tarpeeksi valoa ja multa on aina tarkoituksen mukaista. 

Tyydyn siemeniin, jotka kylvän suoraan maahan. Ihan varmoja tällaiselle osaamattomalle ovat salaatit, tilli ja persilja. Tomaatit ostan amppeleissa, viime kesä ei ollut niille mitenkään hyvä. Onneksi saan ystäviltäni siemeniä ja joskus jopa taimiakin. 

Puutarhassamme ja pihalla meillä on paljon perennoja sekä omenapuita. Herukkapensaita meillä on liikaakin. Saamme nauttia kukkaloistosta sekä puutarhan sadosta joka vuosi. Kasvun ihme on aina yhtä ihmeellistä.

Vierailija

Mansikka  on kesän isoin juttu.  Kaikki penkistä pois ja nuoret tilalle.  Pitkään nuo satoa tuotti mutta  sitten vaihvihkaa tyrehty. 

Tomaatit  unohdan, niitä saa kaupasta  tai naapureilta noin euron kilo.  Ruusut ei tuota mutta  ovat kauniita pitkin kesää.  Niissä ongelma on kateelliset naapurit  jotka myrkyttää  puskaat pois.  Joten olkoot.

Joitakin maustekasveja  kuitenkin  yritän saada  onnistumaan.

Enää en pidä kasvimaata, enkä tiedä vielä, onko enää kesäpaikkaakaan ensi kesänä. Nyt kuitenkin koeidätin muutamia siemeniä, kun myyn niitä torissa. En voi kaupata mitään, jos en tiedä, että itävät ainakin minun käsittelyssäni.

Niinpä yhdessä 11 cm:n ruukussa koeidätyksessä olleet keijunmekot itivät paremmin kuin luulin. En voinut tuhota taimia vaan näpläsin ne eilen erilleen. Suurin osa on selvinnyt hengissä ainakin yön yli.  Jos kasvavat hyvin, myyn sitten taimet, jos ei maata enää ole. Itselleni on keijunmekko talvetettuna ikkunalla ja toisen saan siitä kantapurkista, josta nuo erottelin. Pinsettejä siinä tarvittiin myös.

Sormet syyhyävät jo pusseja minullakin.Laitan tänne missä asun tilliä,persiljaa ja salaattia ja ehkä kokeilen tätä uutta tomtato perunatomaattia,josta saan sekä tomaattia,että perunaa.

Mökille laitan kasvamaan sipulia,perunaa saaveihin ja tilliä.Tässä kuva viime kesältä saavissa kasvatetusta perunasta,joka nousi viikossa.

Itse kasvatan myös grassin viimevuotisista siemenistä ja ehkäpä laitan myös samettiruusuja,vaikka viime kesänä ne ei onnistuneetkaan.

Vierailija

Huomenta, Mustanmeren ruusuista käpysiä  laitoin jo itämään, ovat vahaa lajia, kylällä mökistä toiseen  jaettua käpyä.

pelargoia laitoin myös siemenistä,nekin vanhaa lajiketta, ovat jo söpöjä pienokaisia,kasvilampun alla.

Joriinit odottaa n10 asteen komerossa,hyvin ovat säilyneet, jonkun voin laittaa vähä sisällä alkuun,mutta suurimman osan laitan suoraan penkkiin,lämpimän seinän viereen,ja aluksi harson  alle.

T.Mustis.

Siellähän se kasvihuone on talven jäljiltä vielä pystyssä. Aivoissa raksuttaa millä sen täyttäisin. Tomaatteja, chilejä ja kasvihuonekurkkuja nyt ainakin. Paprikasta taidan luopua koska se vaatii turhan pitkän kasvukauden. Jospa keväällä laittaisi kasvamaan jälleen Bertta Bataatinkin...

Puutarhavajalle pitäisi luoda polku sillä siellä ovat taimimulta ja ruukut.Jospa sittenkin koettaisi esikasvattaa selleriä ja laventelia ja...

Tuulikki

Mökin muorin kasvihuonekuvasta muistuu mieleen isäni kasvihuone 50 vuotta sitten. Hän kasvatti siellä ainoastaan tomaatteja, ihania, isoja, meheviä ja epämuotoisiä, ei tällaisia tasapaksuja, nykyajan yhteen muottiin ja standardiin pakotettuja, mauttomia tomaatteja, joita kaupoissa myydään. Kesäisin meillä oli tomaatteja niin paljon, että annoimme niitä ilmaiseksi naapureillekin.

No nythän tämä siemenpussieni kuva kelpasi jo tännekin kun aikaisemmin aamulla yritin turhaan moneen kertaan. Näitä tuli kirjeessä, jollakin ehkä on kokemuksia näistä. Kissankäpälän lisäksi kiinnosti erityisesti tuo oranssikeltano koska meilläpäin, siis kesäpaikkaseudulla en ole niitä tavannut.

Toivottavasti saan ne leviämään hyvin siellä.

Katrinka, minäkään en ollut nähnyt oranssikeltanoa ennen kuin se v. 2012 jostakin putkahti puutarhaan tyrnimaalle. Siinä sitä on ollut sen jälkeen. Keräsin välillä siemeniä ja yritin levittää talon taakse "kedolle". Ei ole oikein onnistunut, kun maa ei ole tarpeeksi karua ja heinät tuppaavat valtaamaan muutkin kukat. Kukkien väri on tosi voimakas oranssi, että kasvi on nimensä väärti.

Tuo kuva on siltä löytökesältä.

Kiitos Vanha elli, tiedostasi oli kyllä apua. Ei siis sinne missä heinä hyvin kasvaa noita oranssikeltanoita vaan sinne missä muutkin keltanot viihtyvät. Luulenpa, että meillä melkein pihapiiristä löytyy karua ja soraista rinnettä kun muutenkin on rinnepiha. Näen jo silmissäni niiden kasvupaikan ja odotan kovasti, että pääsen toteuttamaan suunnitelmaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat