Kasarihaaste: Mitä kaipaat eniten 1980-luvulta?

Keikauskakku, Dingo ja Annen tv-jumppa. Muun muassa nämä ilmiöt leimasivat kasarin kulta-aikaa. Mitä 1980-luvun asiaa sinä kaipaat eniten? Äänestä!Lue koko juttu

Kasarihaaste: Mitä kaipaat eniten 1980-luvulta?

Sivut

Kommentit (28)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Silloin oli valtio kunnossa.  Oli töitä ja palkkaa.  Nyt tämä  kokoomus- keskusta  on riistänyt maan velkavankeuteen eu  mieliksi.

Sammakkovaara

80luvulla meillä oli Ns reilu meninki - melkein kaikilla aloilla !

Suuret IKÄPOLVET olivat kaikki töissä ja nuoriso kapinoi heitä vastaan !

Nyt kun sitten ollaan EUssa ja nuoriso ihmettelee että miksi ja miten tähän ollaan tultu ja kenen ehdoilla.

STUBB aamulla kertoi että HÄN ei voi hyväksyä Brysselin tapahtumia - ja että sotiin meidän arvoja vastaan...

ja tavallaan yritti kertoa että EUn arvot kohtelee kaikkia samalla tavalla !

Vierailija

80-luvulla oli enemmän töitä ja työpaikkoja, pitkäaikaistyöttömille oli tarjolla työllistämistukityötä jopa vuoden mittaisilla sopimuksilla. Kaikkia tukirahoituksia oli helpommin saatavilla.

Äitini haki varhennettua eläkettä, jota sitten ilokseen ja tuekseen saikin. Silloin ei ollut aavistustakaan että joskus tulee tällainen aikakausi jossa eläkeikää nostetaan ja ihmisistä piiskataan kaikki irti.

Asuntokauppa sujui normaalisti, pankit myönsivät asuntolainaa, ostimme mieheni kanssa ensimmäisen omistusasuntomme 80-luvun alussa. Markka-aikana kaikki hinnat tuntuivat kohtuullisilta. Siihen aikaan ei ollut velkaneuvonta ja ylivelkaantuminen jokapäiväistä kuten nyt.

Lääkärin vastaanotolle ja tutkimuksiin pääsi nopeammin eikä ollut vastaanottomaksua. Pieniä terveysasemia oli enemmän, palvelut olivat ihmistä lähempänä. Saman lääkärin luona asiointi helpotti ja selkeytti hoidon saantia. Nyt palveluita on yhdistelty isoiksi sumpuiksi, tieto ei kulje eikä lääkäreitä ole riittävästi, maksut vaan nousee ja tutkimuksiin saa jonottaa joskus kohtuuttoman kauan.

Vierailija

Taitaa klo 12.15 kohdalla aika kullata muistoja jonkin verran. Muistan kun miesystäväni otti asuntolainan 80- ja 90-lukujen vaihteessa, korko oli ruhtinaallinen 14 % ! Lainoja suorastaan tyrkytettiin. Eipä ollut todellakaan velkaneuvontaa eikä ihmisillä minkäänlaisia realistisia ajatuksia siitä, minkälaisiin lainoihin sitoutuu. Näiden ihmisten surullisia tarinoita on sitten saanut lukea 90-luvulta lähtien.

Vierailija

12.48 kirjoittaja,  80-luvun alkupuolelle nuo muistelmani enempi sijoittuu. Jos vaikka aika kultaisikin muistoja, eihän siitä täällä haittaa ole ja oikeata elettyä elämää se kaikki on. Mukaviakin muistoja saa olla.

90-luvun alku toi sitten lama-ajan koetukset, pitkäaikainen työpaikka irtisanoi satoja henkilöitä, osui arpa meidänkin talouteen.

80-luvulta kaipaan myös kaikkia niitä asiointipaikkoja joissa oli ihminen vastaanottamassa asiaa, nykyään ihmisen paikalla on kone josta saat painaa nappia. Näenkö vielä ajan jolloin robotit toimivat kampaajina, lääkäreinä jne.?

Tv-sarjoista muistan Dynastian jota tuli seurattua silloin ahkerasti.

12.15 kirjoittaja

Yskä ymmärretty kyllä

Minulle kasari on sellainen esine, joka pannaan hellalle. En oikein tykkää näistä lyhenteistä,  ysäri-jysäyksistä.

Viimeksi minä Cosbyn ohjelmaa kaipaan, kun miehestä on nyt paljastunut kauheita.

Vierailija

 Kyllä kaipailen sitä hyvinvointia. Ei tarvinnut katsoa hintaa kun osti jotakin tarpeellista.

Seuraelämä oli vilkasta, oli ihanaa järjestää kutsuja, illanviettoja ystävien kanssa ja kesäisin puutarhajuhlia, elokuussa puutarhalyhtyjen kera. Matkustettiin kotimaassa etupäässä kun lapset olivat pieniä, oli asuntovaunukin. Elämä oli helppoa ja rikasta, oli työtä ja toimeentuloa. Oli 70-luvun alussa valmistunut iso omakotitalo. Oli kaikki toisin kuin nyt, niin omassa elämässä jota vietän yksin, kuin koko maailman tilanne, oli rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto. En kaipaa mitään sen ajan idoleita. Vain rauhaa maailmaan!

barbie and the rockers

86-vuoden lapsena kaipaan vanhoja lelukauppoja, joissa myytiin ihania barbeja prinsessamekkoineen ja normaleineen silmineen. Kaipaan äidin tekemiä kotletteja ja porkkana-ananassalaatia. Launtain saunailtaa, jolloin tuli ruusunaika ja napakymppi. Saunajuomana oli lasipullosta aku ankka limsa.

Vierailija

Menneessä.. silloin 70 - 80-luvulla sai itse osallistua elämäänsä monilla toimilla, ihminen oli ohjaksissa omassa elämässään, nyt se on koneilla ohjelmoit ja jokainen haluaa olla julkinen.

Oli enemmän kosketuspintaa "jalat maassa"elämään.

Ajatteluuni tietysti vaikuttaa, että tämän kirjoittaja on paljon vanhempi kuin silloin :)

Anfin

80-luvulla nuorilla tuntui olevan vähemmän huolia. Pidettiin hauskaa, juopoteltiin, tupakoitiin ja diskoultiin. Liika terveysvalistus ei vielä ollut pilannut elämän hurjuutta! No, se on kyllä kostautunut, mutta huolettomuutta kaipaan!

Vierailija

Niinpä, tupakka ei ollut yhtään vaarallista vielä 80-luvulla.  Minäkin opettelin kun ihan nolotti olla joukossa polttamatta ja onhan se vieläkin tunnettua, että tupakkaringissä ne parhaat jutut kuulee. (en polta enään, onneksi järki voitti)

Silloin juotiin kunnon maitoa, leivänpäällä oli oikeaa voita, käytiin tanssimassa kossunvoimalla tai ilman. Elämä oli helppoa ja huoletonta ,oli töitä ja ystävien kanssa kokoonnuttiin , ei nääs ollut kännyköitä seurustelukavereina.

Vieläkin olen sitä mieltä ettei  terveellisissä elämäntavoissa ei ole mitään jännää.

Tytti-tättä

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä tärkeämmäksi koen terveydestä huolehtimisen. Jospa liikunnalla ja hyvällä ravinnolla voisin lisätä vuosia elämään.  - Minulle liikunta on yksi ilon lähde, eikä se tunnu tylsältä jos löytää itselleen sopivan liikuntamuodon.  - Miten tanssiminenkaan voisi olla tylsää, katsokaa vaikka iloista Arja Samulinia!  Ei mielestäni ole mitään jännää tai kiehtovaa siinä että tupakoi tai ryyppää itsensä sairaaksi ja kivulloiseksi (ja pahan näköiseksi).

Vierailija

Tytti-tättä kirjoitti:
Mitä vanhemmaksi tulen, sitä tärkeämmäksi koen terveydestä huolehtimisen. Jospa liikunnalla ja hyvällä ravinnolla voisin lisätä vuosia elämään.  - Minulle liikunta on yksi ilon lähde, eikä se tunnu tylsältä jos löytää itselleen sopivan liikuntamuodon.  - Miten tanssiminenkaan voisi olla tylsää, katsokaa vaikka iloista Arja Samulinia!  Ei mielestäni ole mitään jännää tai kiehtovaa siinä että tupakoi tai ryyppää itsensä sairaaksi ja kivulloiseksi (ja pahan näköiseksi).

Voi luoja.   Miksi ei ensin lueta otsikkoa, ettei puhuttaisi maat ja taivaat.

 Otsikko on Mitä kaipaatte 80-luvulta?  Ei mitä kaipaan 80-vuotiaana.

Vierailija

Teillä obn niin hienoja muistoja, että melkein hävettää kertoa tämä. Kerron kumminkin.

Meidä perheen pinen kesäpaikan naapuriin tuli sodan jälkeen Tytärsaarelaisia "pakolaisia", siirtolaisia. Miehet meni heti sahalle töihin ja rakensivat kaksi rintamamiestaloa. Naisväki työskenteli naapureille ja hoiti kaoja sekä lampaita. !960-luvulla ostivat yhteisiksi neljä lehmää ja  alkoivat myydä pastöroimatonta maitoa ja ihanaa tuorejuustoa, jota maustettiin ruohosipulilla ja muilla tuoreyrteillä. Joimme maitoa, josta oli laajassa  punasavikulhossa kerätty kerma talteen. Kesän mittaan söimme mielettömiä määriän tuorejuustoja ja tilasimme niitä talvella Matkahuollon kautta ystävillemmekin. Kuten myös juureen leivottua maalaisleipää.

.

Joskus 1980-luvun alkuvuosina iskivät kunnan terveysviranomaiset silloin jo eläkeikäisten karjalaisten navetan "maitokeittiöön". Juuston teko piti lopettaa ja meijeri ei ottanut vastaan jäähdyttämätöntä maitoa. Lehmät myytiin "makkaratehtaalle". Sitä karjalaista LÄHIRUOKAA minä kaipaan.

Vierailija

1980-luvulla oli mukava saada ja itsekin kirjoittaa "etanapostia". Yllätysvieraatkin olivat paikallaan mökkiin kuin mökkiin.

Tuntui kuin kenelläkään ei ollut mitään valittamista , oli rauha maassa ja tekeville töitä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Hyvähän se on välillä Luojaansakin ajatella, eikä vain näitä maallisia.

Selitys: Tuolla viittasin toisen vierailijan kommenttiin (2.4. klo 21.50), jossa mainittiin Luoja sekä maat ja taivaat.

(Jälkeenpäin huomasin, että välissä oli vielä toinenkin sivullinen kommentteja.)

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat