8 kysymystä verenpaineesta

Kun verenpaine jää pysyvästi koholle, on aika aloittaa lääkitys. Mutta riittävätkö pelkät pillerit? ET-lehden omalääkäri Risto Laitila vastaa.Lue koko juttu

8 kysymystä verenpaineesta

Sivut

Kommentit (29)

Miksi salmiakki ei nosta verenpainetta? Sehän on ammoniumkloridia eli suolaa itsessään. Olen ymmärtänyt että lakritsissa verenpainetta nostava vaikutus tulee glykurritsiinin kautta ja tämä on mainitsemasi aldosteronin kaltainen vaikutus (natriumit takaisin ja kaliumit pois elimistöstä).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen 60v. normaalipainoinen nainen.Työterveyslääkäri lähetti minut jatkotutkimuksiin,
kun verenpaineeni oli 138/88.
Gardiologi tutki minut ja sanoi,että ei aihetta lääkitykseen,seurailen ja mittailen verenpainetta kerran 2kk.
Hän kertoi,että jos ei ole ylipainoa,eikä omenavartaloa ja on muuten terveen oloinen niin verenpaineeseen ei puututa ennenkuin se on 140/90 tai yli.
Hän kehoitti liikkumaan säännöllisesti ja välttämään liikaa suolaa ja lakritsia.
Viimeisin mittaus oli 135/85.Kuulun kyllä riskiryhmään kummankin vanhempani puolelta,joten olen kyllä ottanut ohjeista vaarin.Liikun säännölisesti ja katson mitä suuhuni laitan.
Salmiakin himosyöjänä luulin,että sekin kuuluu kiellettyjen listalle,niinkuin lakritsikin.
D-vitamiinia otan 30 mikrogrammaa vuorokaudessa.Varaa olisi varmaan lisätäkin.

Lainaus:

Olen 60v. normaalipainoinen nainen.Työterveyslääkäri lähetti minut jatkotutkimuksiin,
kun verenpaineeni oli 138/88.

Tuohan on ihan normaali.

Miksi ei puhuta kahvin vaaroista,vaikka en mielestäni juonut paljon ,niin verenpaine vaan alkoi nousta,tressaannuin!Lopetin kahvin juonnin,vähensin suolan käyttöä ja lisäsin hiki liikuntaa,kuukauden päästä olin normaali lukemilla.Vähän aikaa oli kahvia ikävä ,siihen littyy mukavia hetkiä ,niin kuin nautinto aineisiin aina.Puolivuotta on mennyt näillä itsehoito lääkkeillä ja verenpaine on kurissa,kahvia en kaipaa,kyllä ihminen sopeutuu kun tahtoa riittää.

Kuinkaa monta verenpaine lääkettä syötte te ,joilla tuo paine on ongelmana?Itselläni on ollut jo vuosia ja aina vaan lisätään lääkettä.Kahvia toki juon ,mutta jos se olisikin niin yksinkertaista,että jättää kahvin pois,niin kai verenpaine lääkkeet olisikin pois jo markkinoilta.

Kuten toisaalla olen jo kertonut, olen minä voinut lopettaa viisi vuotta käytössä olleet verenpainelääkkeet (kaksi kpl) syömällä 100 mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa. Verenpaine tällä annoksella hyvällä tolalla!

Onkohan kokemusta sellaisesta verenpaine lääkkeen vaikutuksesta,kun Kaliumin vaje?Se siis tulee lääkkeistä,joilla nestettä poistava vaikutus.Millaiset oireet ovat olleet teillä ja kuinka nopeasti korjaantui lääkkeillä?

Diovan 80 mg eli pilleri päivässä ja lääkärin mukaan loppuelämä... saas kattoo sitten, miten on.
Jostain luin, että lääkityksellä alaspainettu verenpaine ei ole niin hyvä, kuin jos se saataisiin alas esim. ruokavaliolla tai laihduttamalla. Lääkärin mukaan minulla on verenpainetauti, joten en pääse eroon siitä näillä toimenpiteillä?

Jokaisen kannattaisi varmaan ensin kokeilla, auttaisiko D-vitamiini (kuten vierailijalla 7.6.2012 klo 8:22).

Itse ainakin mieluummin söisin vitamiinia kuin lääkettä, jos vaikutus olisi toivottu.

"Jos verenpaine jää pysyvästi koholle". Tärkein kysymys on, että mitä on tehty sen alentamiseksi. Mitä lääkäri on osannut tehdä. Minkälaisille asiantuntijoille on ohjattu ja miten on seurattu kehitystä. Yleensä lääkärit eivät "ohjaa" mihinkään ja mitenkään ei seurata. Vasta sen jälkeen voidaan todeta, onko jäänyt pysyvästi. Nykyään vain seurataan ja sen jälkeen todetaan. Jos tällaisessa tilanteessa aloitetaan lääkitys, niin syyt jäävät ikuisesti piiloon. 

Hei olen syönyt muutamia vuosia verenpainelääkettä. Alussa kokeiltiin useita eri valmisteita -osa yskitti - osassa  hurjia huimauksia- ja vihdoin löytyi suht passeli. Koskaan aiemmin minulla ei ole ilmennyt sellaiia oireita- hikoan päästä niin että vesi nokkuu pitkin niskaa - ja ohimoita. Lisäksi olen huomannut - välillä tulee aivan hillitön himo suolakurkkuihin - salmiakkiin ja lakritsaan. Summa summaaruun - olen todennut nämä lääkkeet poistavat elimistöstä nesteitä ja oma kroppa ryhtyy huutamaan apua kun tilanne on elimistössä on sekava. Urheilen todella paljon ... ja en välillä tiedä ottaako pilleriä vaiko ei.    

Noniin

Lääkärien koulutuksessa lienee jotain vialla, kun AINA ja jokaiseen "vikaan" / vaivaan määräävät lääkettä.

Vaihtoehtoisia ruokavalio-, liikunta- ym. ohjeita en ole itse ainakaan sieltä taholta saanut. Pitää olla tosi sitkee ja kokeilla kaikkea mahdollista, usein apu löytyy myös ilman lääkitystä.  Vai onko tosiaan kyse siitä, että lääketehtaat laajamittaisesti "lahjovat" lääkäreitä? 

Ei kannata uskoa kaikkea mitä kuulee, kannattaa kokeilla ja ottaa vastuu omasta terveydestä omiin käsiin. Ei tietenkään aina, joskus on pakko uskoa......

Ajattelemisen aihetta

Ja aika kummallista, että 70-80 vuotiaille vielä syötetään kolestrolilääkkeitä, joista lihakset ja nivelet tulevat kipeiksi. Tuossa iässä ei ole mitään hyötyä yrittää alentaa kolestrolia. Ei lääkkeet siihen enää auta. Miksi vanhuksia kuolee sepelvaltimoiden tukkeutumiseen vaikka syövät kolestrolilääkkeitä?

Ninni

Tuo kohta missä sanotaan että salmiakki ei nosta verenpainetta jäi mietityttään. Eikö salmiakissa just oo hirveesti suolaa?

Vierailija

Yleensä puhutaan korkeasta verenpaineesta mutta liian alhainen verenpaine on myös monelle ongelma. Edesmennyt äitini kärsi alhaisesta verenpaineesta . Meillä oli aina lapsuuskodissani lakritsia, jota äitini nautti mielihyvällä. Auttoi verenpaineen nostamiseen. Minulla on päinvastoin koholla oleva verenpaine ja tiedän, että lakritsia pitäisi välttää. Sorrun silti joskus tähän herkkuun, noin joka kolmas kuukausi 100-200 grammaa.

75v.

Vierailija kirjoitti:
Olen 60v. normaalipainoinen nainen.Työterveyslääkäri lähetti minut jatkotutkimuksiin,
kun verenpaineeni oli 138/88.
.

Aivan samoin minulla, mutta olen mies. Minä sanoin että tulin oikeasti ja nyt heti hakemaan verenpainelääkettä. Lääkäri  onnekseen ymmärsi heti ja sain sellaista joka 2,5 mg hidastaa 60 ja 5 mg noin 50 lyöntiin ja siitä pidän hyvänä, on jotenkin hyvä olla kun vp. on alle 110/70. Nyt olen 14 v nauttinut hyväsrä olosta. 

Ninnu

Oman kokemukseni mukaan verenpainelääkitystä edeltää ruokavalion muutokset ja liikunnan lisäys, ja sitten vasta siirrytään lääkitykseen, jos ne eivät tehoa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat