Vierailija

Hei ja terveisiä Suomen Refluksin sivustolta kaikille lukijoille!

Refluksikoille ei ole vielä valitettavasti yhdistystä, joten toimimme pääasiallisesti
verkossa! Tampereella on ollut muutamia vertaistukikokouksia asiantiimoilta.
Laitan tähän viestiä, jos sattumalta joku vakavista (tai vähemmän vakavista) oireista kärsii.

Suomen Refluksin sivustolta http://www.refluksi.fi löytyy pari sataa sivua tietoa refluksitautiin liittyen sekä ajankohtaisia uutisia refluksirintamalta kuukausittain. Meillä on myös aktiivinen keskustelupalsta.

Tervetuloa poikkeamaan - älä jää hankalien oireittesi kanssa yksin!

Sivut

Kommentit (26)

Kiitos vinkistä! En ole ajatellut et siitäkin eri muotoja löytyy. Paljon teilä on kyllä tietoa. Oma astma pahenee aina kun närästyskausi alkaa. Siunausta sinne teille!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hei!

Kiinnostuneille refluksikoille:

Sivustolla julkaistiin nyt lauantaina uutisjuttuja http://www.refluksi.fi/227 mm.
pallea - tärkein hengityslihas, probiootit voivat vähentää stressiä ja ahdistuneisuutta, vatsavaivaisille hengitystekniikoita, pappi, juristi, myyntitykki, Maija Haavisto: Hankala potilas vai hankala sairaus (kirjaesittely), nanoteknologiaa mikrobien metsästykseen, Askel eteenpäin – luokittelua ja nimityksiä vilja-allergioihin ja yliherkkyyksiin.

Refluksitauti on nykyään hyvin yleinen.

Refluksi on tila, jossa mahalaukun hapollista sisältöä joutuu ruokatorveen. Siellä se ärsyttää limakalvoja aiheuttaen kipua ja painontunnetta sydänalaan. Englannin kielessä vaivasta käytetään nimitystä heartburn, mikä tarkoittaa vapaasti suomennettuna polttelevaa sydäntä. Nimen taustalla on se, että joskus refluksitautia on vaikea erottaa sydänperäisestä kivusta. Vaivaa hoidetaan happosalpaajalääkkein, jotka pitkään käytettynä valitettavasti lisäävät mahasyövän riskiä.

Hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan lievätkin oireet lisäävät syöpäriskiä huomattavasti. Lääkkeet vain peittävät oireet.

Ruokavalio on tehokas ja luonnollinen tapa hoitaa vaivaa. Ainoa tehoava hoito on Pellinkidieetti. Hiilihydraattien lisäksi refluksia aiheuttaa myös viljojen gluteiini.

No mutta ;DDD AH:n opetuslapset heränneet. Pellinki? Hohhoijaa.
Vatsaärsytystä lisäävät todellisuudessa rasvaiset ja mausteiset ruuat, erityisesti raskas liharuoka! Monille eivät sovi myöskään raa´at kasvikset. Ylensyönti on yksi suuri syyllinen. Liian vähäinen liikunta toinen suuri syyllinen eli yleensäkin ylipaino! Ns. ruokalepo eli pitkälleen asettuminen täydellä mahalla on myös pahasta.

Juu, kyllä refluksitautia pahentavat voimakkaat liharuuat. Nehän eivät oikeasti sovi kenenkään suolistoon. Ajatelkaapas, mitä siellä suolessa tapahtuu, kun se huonosti sulava liha alkaa siellä mädäntyä.
Refluksi tietysti on ylempien ruuansulatusteiden ongelma, mutta kyllähän se elimistö yrittää jo siinä vaiheessa puolustautua, eikä haluaisi sitä itseensä. Ja tosiaan tuo liian täyteen itsensä ahtaminen on ehkä se kaikkein suurin syyllinen. Ja ylipaino tietysti.

No siinä taas kaksi täysin tietämätöntä yrittää esittää jotakin viisasta, huh huh, vai pitäiskö nauraa?

Kyllä nimenomaan rasvainen liharuoka, sipuli, ym.vahvasti mausteinen ruoka ja myös suklaa eri muodoissa tuo heti oireet.
Näitä olen yrittänyt välttää, niin eipä juurikaan happo-oksentelua kärsittävänä.

Refluksirintamalta http://www.refluksi.fi/234 uutta luettavaa refluksitautia sairastavalle mm.

- testauksessa oleva ruokatorven alasulkijan tahdistin
- viimeisin Käypä hoito – suositus
- tämän päivän tutkimus - huomispäivän hoito?
- kolajuoma tehokas lääke hankaliin suolitukoksiin
- lääkehaittojen raportointi uudistui
- Sairasta! Lääkärien käyttöohje potilaille

Reseptivapaiden närästyslääkkeiden jatkuva käyttö on yleistynyt. Suolahappoa neutraloivien ja sen tuotantoa ehkäisevien lääkkeiden päivittäinen käyttö sotkee kuitenkin helposti mahalaukun luonnollisen toiminnan.

- Ei ole suotavaa käyttää närästyslääkkeitä pitkään ilman lääkärin tarkempaa tutkimusta. Erityisen tarkkana kannattaa olla reseptilääkkeiden ja käsikauppalääkkeiden yhteiskäytön kanssa, ettei tulisi turhaa päällekkäisyyttä.

- Tilapäisesti käytettynä närästyslääkkeet ovat toki melko vaarattomia, mutta pitkäaikaisessa käytössä ne voivat peittää joitakin oireita ja vakaviakin tauteja, jotka kaipaisivat lääkärihoitoa.

Närästyslääkkeiden ahkera käyttö sotkee helposti mahalaukun luonnollisen, aseptisen tehtävän.

- Lääkkeet vaikuttavat mahalaukun vastustuskykyyn bakteereja kohtaan, joita saamme ruuan mukana. Mahahappojen tehtävä olisi niiden torjuminen ja tappaminen ja kun maha tehdään hapottomaksi lääkkeillä, kasvaa suoliston tulehdusten riski ja ravintoaineiden imeytymättömyys ruuasta.

Ennen apu ruokavaliosta, nyt lääkekaapilta

Suomalaisista 10-15 % kärsii päivittäisestä närästyksestä. Useimmiten syynä ikävään vaivaan ovat väärät ruokailutottumukset, stressi, tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö.

- Refluksitauti liittyy usein myös ylipainoon. Annoskokojen kasvaminen ja raskas ruoka ovat myös suurimpia syitä taudin taustalla. Kun aiemmin lääkkeitä ei vaivaan ollut, apu oli pakko saada ruokavalion muutoksesta.

- Ennen mahavaivoja koitettiin selättää löytämällä parempi ruokavalio, mikä on paljon terveellisempi tapa. Nyt otetaan vaan lääkettä, mikä on helpompaa. Ei tarvitse luopua kahvista, runsaasta viljan ja sokerin syömisestä, prosessoiduista maitotuotteista tai runsaasta kasvisrasvapohjaisesta ruuasta.

- Parempi olisikin keventää syömistä ja välttää ruoka-ainetta, jonka epäilee närästystä aiheuttavan.

Paras ja halvin närästyslääke on vanha kunnon ruokasuuda veden kera.

Viisi minuuttia närästyslääkkeiden mahdollisista riskeistä
http://sundqvist.blogspot.fi/2011/08/viisi-minuuttia-narastyslaakkeiden....

Mielenkiintoinen artikkeli pepsiinistä ??

Pepsiini refluksioireiden ja vaurioiden taustalla
Pepsiini ja happo - kaiken pahan alku ja juuri?

Vatsan limakalvon rauhaset erittävät vatsaan päivittäin normaalisti n. 1,5 -2,5 l mahanestettä, joka koostuu mm. emäksisestä limasta, suolahaposta ja entsyymeistä.

Nk. pääsolut erittävät vatsaan entsyymiä nimeltä pepsinogeeni, joka aktivoituu pepsiiniksi matalan pH:n ja olemassaolevan pepsiinin vaikutuksesta. Pepsiinin tehtävänä on pilkkoa ruoan proteiini ennenkuin ruoka siirtyy eteenpäin suolistoon. Pilkkoutuminen jatkuu suolistossa haiman ja suolinesteiden vaikutuksesta. Vaikkakin pepsiinin merkitystä ruoan alkusulatuksen kannalta usein korostetaan, todetaan toisaalta sen merkityksen olevan vähäinen normaalin proteeinin sulamisen kannalta (R. Julkunen, Farmakologia ja toksilogia: Ruoansulatuskanavan lääkkeet, 2007).

Toimiakseen optimaalisesti pepsiini vaatii melko alhaisen pH:n (pH 2). Sen on kuitenkin huomattu olevan aktiivinen vielä jopa pH:n ollessa reippaasti yli 4, joka yleensä on esim. happosalpaajalääkityksen tavoitearvo. Näin ollen pepsiiniä saattaa löytyä hapottomassakin refluksissa lääkityksen kanssa. Esim. Kim et al (2008) havaitsi pepsiiniä 45% tutkittavista refluksikoista, vaikka lääkityksenä oli 2 x 40mg esomepratsolia vuorokaudessa. Pepsiinin läsnäolon kurkussa (pH 6 tai enemmän) havaitsi myös mm. Johnston et al (2007) tutkimuksessaan.

Kun aikaisemmin happo nähtiin ensisijaisena syynä ruokatorven ja kurkun limakalvojen vaurioihin, nykykäsityksen mukaan aiheuttaja on pepsiini tai nimenomaan pepsiini-happoseos. Kaasuuntuneen pepsiinin on epäilty aiheuttavan mm. kroonista yskää, astmaa ja jopa poskiontelo- sekä välikorvantulehduksia. Eräs viimeaikainen tutkimus ihmisen ruokatorven epiteelisoluilla ja pepsiinillä osoitti selvästi alkavia tulehdusreaktioita ei-happamessa ympäristössä (Samuels & Johnston, 2009).

Uusimpien tutkimustulosten joukossa on myös solutason havainto; pepsiini näyttää pystyvän kiinnittymään (inaktiivisena) kurkun limakalvolle joksikin ajaksi ja muuttumaan siitä uudestaan toimintakykyiseksi (vaurioita aiheuttavaksi) pH:n laskiessa merkittävästi. Tällaista uudelleenaktivointia saattaa tapahtua esim. seuraavien vatsasta nousevien hapokkaiden ylösnousujen myötä. Myös solun oma kemiallinen rakenne saattaa vaikuttaa aktivoitumiseen; pH:n laskua ilmenee, kun (inaktiivinen) pepsiini päätyy kurkun epiteelisolujen soluelimiin (esim. Golgin laite, lysosomit), joidenka sisäinen pH on huomattavasti matalampi.

Pepsiinin liittyvien tutkimustulosten perusteella lääkitys pitäisi haponeston sijaan tulevaisuudessa keskittyä pepsiinin estoon. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esim. pepsinogeenin aktivoitumisen tai inaktiivisen pepsiinin limakalvoon kiinnittymisen estämistä.

Tällä hetkellä refluksikoilla ei ole keinoja suojata limakalvojaan pepsiinin vaikutukselta. Ruokatorven ulkopuolisten oireiden kohdalla on saavutettu hyviä tuloksia alginaattituotteilla, jotka perustuvat ylösnousun estoon heti vatsassa. Varsinaisia kurkun limakalvoja suojaavia aineita ei vielä ole. Markkinoille on kuitenkin ehkä jo ensi vuonna tulossa Peptigon, jauhemainen suun kautta otettava lääkesuihke, joka muodostaa kurkun limakalvon pinnalle suojaavan kalvon. Lääkkeeseen voi tutustua Peptigon - sivustolla.

(Medical News Today, 2006, 20.7., Farmakologia ja toksilogia: Ruoansulatuskanavan lääkkeet, 2007, Hippokratia, 2007, 11:3, Laryngoscope, 2007, June 117, Digestion, 2008, 77: 3-4, Ann Otol Rhinol Laryngol. 2009 Sep; 118:9, Otolaryngol Head Neck Surg, 2009 Nov; 141:5)

Vappulukemista refluksimaailmasta http://www.refluksi.fi/237

- Kurkkurefluksiguru Koufman ja tri Oz - tv ohjelma
- Vatsatähystys pelätyimpiä
- Vesipiippu kostuttaa
- Mitä jokaisen tulisi tietää äänenkäytöstä
- Äänellä on väliä - Maailman Äänipäivä 16.4.

Toukokuun uutisjutut http://www.refluksi.fi/238

- Happotaskusta lisäselitystä taudin syntyyn
- Vatsaa ja nielua polttaa (Seura, 2012)
- Vihdoinkin aloite ravitsemushoidon Kela - korvattavuudesta
- Klikistä maksullista lääkeneuvontaa
- Potilasjärjestöt (mm. Syöpäjärjestöt) varoittavat tupakoitsijoita Acetiumista

On todella mielenkiintoisaa lukea näitä niin erlaisia mielipiteitä tästä todella hankalasta taudista.
tavallinen ,sopimattomasta ruuasta ja liikasyönnistä johtuva närästys on aivan eri asia.
Siihen auttaa kyllä Wissyvesi tai terveyssuolat.
Refluksitauti on paljon vakavampi ja vaikea ongelma.
Ruokasooda oli siihen aikoinaan ensiapu monella vanhalla miehellä.
Nitrokin jotakin voi auttaa,vatsahaava on seuraus jos antaa hoidon pitkittyä..

Hei hyvät ihmiset, jos Nitro auttaa närästykseen yms. EI kyse ole vatsaongelmasta vaan sydänperäisestä. Nitro ei tosiaankaan vaikuta vatsan oireisiin yhtikäs mitään. Siis Nitron vaikutusmekanismi on se, että se laajentaa verisuonia, joten siitä ymmärtänette, ettei se voi vaikuttaa mitenkään siihen, että vatsassa on liikaa suolahappoa tai se pääsee seilaamaan ruokatorveen.

Klo 22.26., olen kanssasi todella samaa mieltä!

Kyse ei ole useimmiten liiasta haposta vaan siitä, että se pääsee väärään paikkaan eli ruokatorven ja pahimmassa tapauksessa sen ulkopuolelle kurkunpäähän, keuhkoihin, nieluun, suuhun ja onteloihin.

Kaikilla refluksitautia sairastavilla ei ole vatsaongelmia, kuten yleisesti luullaan.

Nitroja käytetään silloin, kun ruokatorven peristaltiikka on niin voimakas, että se aiheuttaa voimakkaita rintakipuja tms. Tällaisia ovat esim. diffuusi spasmi, pähkinänsärkijäruokatorvi sekä akalasia. Osalla heistä on myös refluksitauti.

Kesäkuun uutisjuttuissa uutta sulateltavaa:

- Happosalpaajalääkitys 9. määrätyin - tutustu, miltä Kelan tilastot näyttävät
- 24 pH – mittaus hyödyllinen jo alkumetreillä
- Ruokatorven ulkopuolisen refluksin ja kurkkusyövän yhteys vahvistuu
- Verkosta löytynyttä

http://www.refluksi.fi/240

Kiitos teille refluksisivusto uraauurtavasta työstänne refluksitaudin tiedotuksen suhteen.

Toivottavasti saatte potilasjärjestön tälle taudille aikaiseksi. Kauan sitä on kaivattukin.

Aloitin 10 vuotta sitten lääkärin suosittelemilla ruokavaliomuutoksilla. Sen jälkeen viljatonta, maidotonta, karppausta, paleo, laatikainen fdmap jne jne. Teidän koufmanin ruokavalio on ollut pitkästä aikaa uusi tuulahdus lukuisten ruokavalioiden joukossa, joita tulee joka tuutista.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat