Ravinto vaikuttaa

Vierailija

Ravinto vaikuttaa!
http://personal.inet.fi/koti/remeli/ravinto.JPG

Lähes 50 vuotta monet ovat noudattaneet perinteisen terveydenhoidon sanelemia ravintosuosituksia, joissa neuvotaan runsaasti hiilihydraatteja ja vähän tyydytettyjä rasvoja sisältävää ruokavaliota. Lopputuloksena on ollut 700 %:n diabeteksen lisäys samalla aikavälillä, ja monet ovat alkaneet pitää diabetesta parantumattomana kroonisena sairautena.
Tämä ei ole totta, mutta väistämätön seuraus karkeasti virheellisistä ravintosuosituksista.
http://blog.vogel.fi/2012/03/alakarppia-aloittelijoille/

-Syö puoli kiloa erilaisia vihanneksia, joista osa vihreää.
-Syö vähintään kahta hedelmää tai marjoja, joista yksi on sitrus.
-Syö muutama eri lajin pähkinä.
-Syö ainakin vähän jotakin merenelävää.
-Syö vähintään yksi muna.
-Syö joko lihaa tai palkokasveja tai molempia.
-Katso että proteiinia tulisi vähintään 80 g päivässä.
-Syö ekstraneitsyt öljyä.
-Syö varastoitua juustoa ja hapanmaitotuotteita, jos ne sopivat.
http://mirkankysymyksia.blogspot.com/2012/04/karpin-kymmenen-kaskya.html

Kuka päättää, miten Suomi syö?
http://www.kemikaalicocktail.fi/2012/05/kuka-paattaa-miten-suomi-syo/

Yli 40 vuotta on ylistetty täysjyväviljan hyvyyksiä, mutta silti lihavuus vaan lisääntyy ja sairaudet. Kummallisinta on se, että kun viljat ja pottu vaihdetaan kasviksiin = KARPPAUS, hedelmiin ja marjoihin sekä luonnollisia rasvoja ja proteiinia syödään ihan suositusten mukaan (1g/painokilo), niin läski lähtee, voi syödä hyvää ruokaa, ei kärsi nälkää, parantuu lukuisista sairauksista ja moni muukin selittämätön vaiva, johon lääkärillä kyllä yrittää keksiä jonkin lääkkeen sieltä Pharmaca Fennicasta taikka sitten on vika potilaassa, kun lääke ei auta (ruokavaliota edes kysytä). Mutta on se hienoa, että rahaa silti laitetaan kaikenmailman tutkimuksiin, jotta pääsee esittelemään powerpoint- esityksiä niitä haluaville. No onhan tässä se työllistävä vaikutus aina. Toivottavasti rahat näihin ei mene veronmaksajien taskuista.

Karppaus EI aiheuta diabetesta
Suuri suomalainen "hiilihydraattitutkimus" hämmentää ihmisiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL) tehtyä Minna Similän väitöskirjaa Glycemic Index in Epidemiologic Study of Type 2 Diabetes on uutisoitu mediassa harhaanjohtavasti, niin että karppaus muka aiheuttaisi diabetesta. Väitöstyö ei anna mitään tukea tällaisille väitteille, sillä tutkimuksessa ei ollut mukana ainuttakaan karppaajaa.

Pidän valitettavana sitä, etteivät toimittajat perehtyneet itse tutkimukseen, vaan tyytyivät THL:n harhaanjohtavaan tiedotteeseen. "[Ruoan] matala glykemiaindeksi ei liittynyt diabetesriskiin", lukee väitöskirjassa. "Karppaus aiheuttaa diabetesta", otsikoivat lehdet, vaikka tutkimuksessa ei ollut ainuttakaan karppaajaa. Uutisointi on herättänyt ihmetystä myös Ruotsissa ja muualla ulkomailla. Uutinen on absurdi, sillä on fysiologisesti ja biokemiallisesti mahdotonta, että vähähiilihydrattinen VHH-ruokavalio voisi suurentaa veren sokeripitoisuutta ja aiheuttaa insuliiniresistenssiä ja diabetesta.

Katsokaamme, mikä tutkimus oikein oli. Tutkija teki yhden (!) ateriakokeen, johon osallistui 11 henkilöä, ei lähes 26 000, kuten media antaa ymmärtää. Ateriakoe kesti vain yhden päivän, ei 12 vuotta, eikä siitä voida tehdä mitään johtopäätöksiä hiilihydraattien ja diabetesriskin suhteista. Kokeessa terveet, normaalipainoiset henkilöt söivät Oululaisen ruisleipää, Vaasan hiivaleipää, Raision Elovena-puuroa ja amerikkalaista perunamuussia. Ne vaikuttivat hyvin eri tavoin koehenkilöiden veren sokeripitoisuuteen. Tällainen koe ei ole mikään tohtorinväitöstyö.

Toiseksi Similä käsitteli tilastollisesti lähes 30 vuotta sitten Setti-tutkimuksessa kerättyjä kyselylomaketietoja. Tutkimus alkoi 1985 ja siihen osallistui lähes 26 000 miestä, iältään 50–59 v, kaikki suurtupakoitsijoita. Tupakointi lisää tunnetusti diabeteksen riskiä. Miehille annettiin ruoan lisänä beetakaroteenia tai E-vitamiinia tahi molempia taikka lumetta, ja seurattiin mahdollista sairastumista keuhko- ja muihin syöpiin, ei diabetekseen. Miehet olivat täyttäneet monisivuisen kyselylomakkeen, jolla tiedusteltiin 276 eri ruoka-aineen syöntiä. He ilmoittivat kuitenkin syöneensä 821 eri ruokalajia! Muutaman sivun täytön jälkeen ruutuihin alkoi siis tulla mitä sattuu.

Kyselylomakkeiden tiedot ole luotettavia, eikä niistä voida päätellä mitään diabetesriskistä, etenkään kun tutkimusta ei ollut edes suunniteltu tähän tarkoitukseen. Lomakkeiden tiedoista tutkija sitten yritti laskeskella taulukoiden avulla miesten syömien hiilihydraattien määrää ja suhteuttaa sitä diabetesriskiin. Hän myöntää itsekin menetelmän olevan "rajallinen". Kelan tilastojen mukaan 12 vuoden aikana (1985–1997) 1098 aineiston miestä sairastui diabetekseen. Sairastumisella ei voitu havaita yhteyttä ruokavalion glykemiaindeksiin eikä annettuihin ravintolisiin. Väitöstyö ei oikeuta missään tapauksessa päättelemään, että karppaus aiheuttaisi diabetesta!

Karppaus sopii hyvin diabeetikolle, sanoo diabeteslääkäri, sisätautiopin dosentti Juha Saltevo Iltalehdessä 13.4.2012. "Jos potilas syö leipää maltillisesti ja käyttää leivän päällä voita, sillä ei ole vaikutusta juuri mihinkään. Sen voin voi syödä", sanoo Saltevo.
http://www.iltalehti.fi/diabetes/2012041315271227_di.shtml

Uuden tutkimuksen mukaan liika sokerin syönti voi tehdä meistä unohtelevaisia ja mahdollisesti aiheuttaa pysyvän aivovaurion, uutisoi Forbes.
http://www.forbes.com/sites/gerganakoleva/2012/05/17/binging-on-sugar-we...

YLIOPISTON RAPPIO
http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=268

Karppi-salarakas ja Kohuvegaani-viidakkobeibe tappelivat yökerhossa
http://blogit.iltalehti.fi/varpu-tavi/2012/04/20/karppi-salarakas-ja-koh...

Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn tarjotaan hiilareita ja lakritsia?!?
http://uusimusta.squarespace.com/voita-ja-apiloita/2012/4/18/tyypin-2-di...

Hesari tarinoi karppaajista
http://vahahiilihydraattinen-ruokavalio-vhh.blogspot.com/2012/04/hesari-...

Länsimaisesta lääketieteestä on tullut painajaista siksi, että ihmisillä on nykyään oletusarvo, että lääke on oikea vaihtoehto vaivaan kun vaivaan. Ja jos lääkkeestä tulee oireita ne hoidetaan seuraavalla lääkkeellä. Lääkkeellä on tietysti paikkansa oikeassa tilanteessa, mutta miksi pehmeämpien keinojen käyttäminen on niin paha asia ja leimataan "huuhaaksi"?

Lääkebisnekselle terve ja terveenä pysyvä asiakas on huono asiakas, voittoa tuottamaton asiakas.

Sivut

Kommentit (16)

Vierailija

Aloittajalle: asiallista tietoahan tuo on ja luin kaiken kuuliaisesti :-),
mutta eikös myö jo kaikki tiedetä kaikki terveellisistä ruokavalioista
ja karppauksesta? He jotka ovat kiinnostuneita omasta hyvinvoinnistaan
ja siitä mitä suuhunsa pistävät, osaavat kyllä itse etsiä sitä tietoa muualta
kuin näistä palstakeskusteluista.

Vierailija

Lainaus:

osaavat kyllä itse etsiä sitä tietoa muualta
kuin näistä palstakeskusteluista.

Itse aikoinaan löysin juurikin parhaimmat linkit ja sivustot keskustelupalstoilta. Ei niitä oikein googlella löydä. Tai löytää joo sitä virallista syö leipää ja pottua ;)

Miten niit muuten löytää?

Vierailija

Aika vanhaa, monesti kuultua vanhaa liirunlaarumia tuo aloittajan teksti. Ei mitään uutta. Aloitit sitten uudella otsikolla päästäksesi taas kopioimaan erilaisia linkkejä ja uskot ihmisten ihastuvan "valtavasta tietomäärästäsi" ;DDDDD

Kertoisitko vielä, missä virallissuosituksessa kehoitetaan syömään runsaasti hiilihydraatteja? Ei ainakaan niissä jotka minä tunnen. Mietitäänpä vaikka lautasmallia, puolet kasviksia, yksi neljännes lihaa tms. ja vain yksi neljännes, käytännössä hyppysellinen pastaa, perunaa tai riisiä. Mikä vika?

Ja kyllä, kyllä dosentti Saltevo sanoi noin ( on sanonut sen myös monella luenolla) että karppaus sopii myös diabeetikolle eli vähän että ei siitä nyt suurta haittaakaan ole, muttei se missään tapauksessa ole mikään hoitomuoto.

Aloitit sitten uudella otsikolla vanhan liturgiasi. Voi sinua. Kasvahan aikuiseksi.
Millähän kompetenssilla kritisoit Minna Similän väikkäriä? Tee se sitten vasta kun olet itse tehnyt paremman!
( Sitäpaitsi - jos liiallinen rasvan käyttö ei aiheuta sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriötä, niin mikä sitten ;D hei haloo)

Vierailija

Tällä taas tuo sama eo. kahjo jakelee suomen virallistahon viisauksia. Tietosi ovat jostakin kivikaudelta.

Vierailija

Aivan. Mistä tuollaisia keheleita riittääkin. Kuvittelevat olevansa ravintoasiantuntijoita. Samaa levyä jauhetaan, syö sitä, syö tätä... Turhaa ajanhaaskausta!

Vierailija

Viitannette tuohon aloittajaan - kyllä samaa mieltä. Käyttäisi aikansa, oman ja muiden johonkin asiallisempaan.

Vierailija

Lainaus:

Millähän kompetenssilla kritisoit Minna Similän väikkäriä?

Kannattaisko sinun lukea se ensin =DD

Siinä ei ollut mitään uutta, vaan vanhaa ja valheellista.

Vierailija

Lainaus:

...
Länsimaisesta lääketieteestä on tullut painajaista siksi, että ihmisillä on nykyään oletusarvo, että lääke on oikea vaihtoehto vaivaan kun vaivaan. Ja jos lääkkeestä tulee oireita ne hoidetaan seuraavalla lääkkeellä. Lääkkeellä on tietysti paikkansa oikeassa tilanteessa, mutta miksi pehmeämpien keinojen käyttäminen on niin paha asia ja leimataan "huuhaaksi"?

Lääkebisnekselle terve ja terveenä pysyvä asiakas on huono asiakas, voittoa tuottamaton asiakas.

Oletpas sinä vainoharhainen ravintotieteilijä. Mikä tieto sinut vakuuttaa, oma napa?
Tuollaiset lainaukset yllä kertovat kovaa kieltä siitä miten suhtaudut asioiden ymmärtämiseen ja toisiin ihmisiin.

Sanat eivät olleet hänen omiaan, mutta hänelläkin oli niille sisältöä.

Vierailija

Lainaus:

Viitannette tuohon aloittajaan - kyllä samaa mieltä. Käyttäisi aikansa, oman ja muiden johonkin asiallisempaan.

Ei viitattu aloittajaan, vaan eo. anonyymiin-

Vierailija

Lainaus:

Anonyymille 17.57
Kuule, olen lukenut tuon väitöskirjan - oletko sinä?

Vieläkö jaksat horista tuosta Similän tutkimuksesta? Hohhoijaa! Eihän siinä tutkittu karppausta eikä diabetesta vaan keski-íkäisiä tupakoivia miehiä. Materiaali tutkimuksessa oli yli 20 vuotta vanhaa dataa. Voi voi

Vierailija

On paljon maita ja kansoja, jotka ei edes tiedä,mitä vilja on ja he voivat oikein hyvin ja elävät pitkään.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat