Oho – viljaa on vaikka missä! Katso lista

Onko illallis- tai kahvipöytään tulossa vieras, jolle viljat eivät sovi? Pidä tarkasti silmällä pakkausselosteita. Yliherkkyydestä, allergiasta tai keliakiasta kärsivälle monet tutut elintarvikkeet ovat vaaranpaikkoja.Lue koko juttu

Oho – viljaa on vaikka missä! Katso lista

Kommentit (8)

-erityisruokavalio-

Heti kiinnitin huomiota kohtaan sipsit. Keliakikkona suosittelen lukemaan myös pussisipseistä tuoteselosteen! Ainakin osa halpasipseistä sisältää vehnäjauhoja. Pakettijäätelöissä on myös paljon tuotteita jotka sisältävät vehnäjauhoja.
Aina jos ostaa keliakikolle jotain tai vilja-allergiselle niin lue tuoteselosteet. Ja kaikista parasta on kysyä ihmiseltä itseltään onko jotain tuotteita josta jän tykkää.
On myös tärkeää muistaa että et laita viljattomia tuotteita samalle lautaselle viljallisten kanssa. Tai leikkaa samalla veitsellä molempia tuotteita. Jos tarjoilee levitettä(esim margariini) on se hyvä tarjota täysin käyttämättömästä paketista.(vinkkinä: osasta kaupoista saa ostettua myös pieniä voi tai margariini nappeja jotka eivät maksa paljoa ja ovat turvallisia tarjota).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Kaikki glukoosifruktoosisiirapit eivät sovi keliaakikoille. Osassa on vehnää,osassa ei. Tuo väite,että olisi valmistusprosessissa se gluteeni hävinnyt... Itse ainakin saan oireita.
Sen sijaan soijakastikkeista en. Niistä oli vuosia sitten Keliakia-lehdessäkin juttua,että niitä voi käyttää.

Gluteeniton vehnäleipä

Vehnätärkkelys ei ole ainakaan täysin varmasti gluteeniton, jos ainesosaluettelossa ei erikseen lue "gluteeniton vehnätärkkelys". Herkkiä keliaakikkoja ja ihokeliaakikkoja suositellaan välttämään myös ohramallasuutetta, joka on juuri siinä rajapinnalla sen suhteen, onko se gluteeniton vai ei. Se on siis vähägluteeninen ja siksi sitä kannattaa välttää, ellei keliaakikko itse tiedä voivansa ilman oireita sitä syödä. Ohramallasuutetta löytyy monesta tuotteesta, karkeista valmiskastikkeisiin. Yksi petollinen tuote ovat kaurahiutaleet. Kauran on oltava täysin puhdasta ja gluteenitonta ollakseen turvallista keliaakikoille ja gluteeni-yliherkille. Varmoja valintoja ovat esimerkiksi Semperin ja Provenan gluteenittomat kaurahiutaleet. Fazerin suklaissa (paitsi jutussa mainituissa nougateissa) lukee kaikissa "Saattaa sisältää vehnää", koska tuotteet valmistetaan vehnää sisältävien tuotteiden kanssa samoilla linjastoilla. Näissä tuotteissa ei ole varmuutta siitä, etteivät ne sisällä gluteenia kontaminaation takia. Niiden syöminen on aina pieni riski. Itse pystyn yleensä syömään niitä ilman ongelmia, mutta kerran sattui kohdalleni mustikkasuklaalevy, jonka jouduin jättämään kesken oireiden takia. Fazerin ja Maraboun sijaan onkin parempi valita kahvipöytään Pandan suklaita, sillä ne ovat (yleensä) gluteenittomia. Odottelen sitä päivää, kun Fazer ja Maraboukin tekisivät suklaata gluteenista puhtailla linjastoilla. Joulukonvehdeissakin saa olla tarkka. Joissakin konvehdeissa voi olla vehnää, joissakin ei. Pandan juhlapöydän konvehdit ovat oma ehdoton suosikkini.

Mima

Onpa sekava juttu. Asiaa tuntematon menee takuulla sekaisin kun puhutaan ees taas allergioista ja keliakiasta. Mutta mukava että edes yritätte.

Piiloviljaa kaikkialla...

Mukava artikkeli, mutta metsään menee jo otsikossa, jossa viitataan viljoihin, mutta artikkelissa itsessään puhutaan lähinnä vehnästä. Sinänsä hyvä, että näihin ihmisiä herätellään, mutta toimittajalta voisi pyytää tarkkuutta tärkeässä asiassa.

Samansukuisia viljakasveja ovat vehnä, kaura, ruis, ohra, riisi, maissi ja hirssi. Esimerkiksi tuo sipsien korvaaminen maissilastuilla tai popcorneilla on tällöin yhtä tyhjän kanssa. Itselläni nuo kaikki aiheittavat oireita ja sama vaiva lienee monella muullakin kanssakulkijalla.

Kotona kokatessa nuo kaikki ovat korvattavissa helpostilin pienellä vaivannäöllä, mutta kaupassa saa kyllä olla tarkkana tuoteselosteiden kanssa. Hyvin toimittaja on kyllä löytänyt samoja viljattomia tuotteita, joita itsekin olen pitkään hakemalla onnistunut löytämään!

Vierailija

Kyllä nuo sinapit ja ketsupit kannattaa jättää vilja-allergikon hyllyyn koska sisältävät etikkaa joka tehty vehnästä. Vai onko jutun kirjoittaja selvittänyt valmistajalta josko kyseessä onkin omenaviinietikka tms.?
Muutenkin kannattaisi selvittää mikä on keliakia, mikä hengenvaarallinen allergia ja mikä herkkyys. Ne tarkoittavat aivan eri asioita. Gluteeniton ruoka ei todella tarkoita viljatonta ja viljaton on aivan eri juttu kuin pelkästään vehnätön. Kiva yritys mutta näillä vinkeillä tarjoilut menee metsään.

Oppe

Soijakastike on kylläkin gluteenitonta vaikka valmistusaineissa olisikin vehnää. Vehnän sisältämä gluteeni nimittäin hajoaa valmistusprosessissa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat