Vierailija

Olen oma-aloitteisesti alkanut syödä primasapania 50 mg/päivä. Tämä koska minulla on korkea kolesteroli ja veritulppia suvussa. Lisäksi syön hormonikorvaus-valmistetta, jolloin veritulpan riski myös kasvaa. En tiedä mikä olisi sopiva annos koska tuotevalmisteessa lukee, että sitä tuleee ottaa lääkärin määräyksen mukaan.

Kellään kokemuksia tästä lääkkeestä ja annostuksesta? Tiedän että se on "vain" aspiriinia mutta kai silläkin voi olla sivuvaikutuksia.

Sivut

Kommentit (81)

Lainaus:

Olen oma-aloitteisesti alkanut syödä primasapania 50 mg/päivä. Tämä koska minulla on korkea kolesteroli ja veritulppia suvussa. Lisäksi syön hormonikorvaus-valmistetta, jolloin veritulpan riski myös kasvaa. En tiedä mikä olisi sopiva annos koska tuotevalmisteessa lukee, että sitä tuleee ottaa lääkärin määräyksen mukaan.

Kellään kokemuksia tästä lääkkeestä ja annostuksesta? Tiedän että se on "vain" aspiriinia mutta kai silläkin voi olla sivuvaikutuksia.


Minä söin ensin Asperiinia, ei sopinut, tuli aikamoisia vatsavaivoja ja mustelmia. Korvaushoito oli 15v olen lopettanut. 4v sitten, ja kaikki vaivat tulivat lopetuksen jälkeen, masennuksen kera. Siis ei kannata lopettaa ainakaan liian aikaisin. Vie kauan, että elämä normalisoituu lopetuksen jälkeen. Lääkärin määräyksestä aloiti Primaspaanin 50mg aamulla ateria yhteydessä, samalla kuin sydänlääkitys.
Samanlailla suvussa suuret riskitekijät ja sydäntaudit.

Lainaus:

Mitä ihmettä? Olet aika kahjo, miksi kolesterolia pitäisi muka alentaa? Ehkä et halua elää kovin vanhaksi...

? En ymmärrä tuota asennetta....

- Meille ainaki, miehelleni ja minulle, on lääkäri määrännyt kolesterolia ALENTAVAA lääkettä !
Primaspania otamme myös päivittäin, jotta "veri ei paakkuntuisi" näin maalikko kielellä.
- Miehellä ollut kaksi sydäninfarktia, niin sen jälkeen syönyt muutamaa lääkettä auttamaan ettei enää tukoksia tulisi.
- Vaikka ei eläisikään pitkään, niin ainakin elämänlaatu on hyvää, kun on edes yrittänyt jotakin terveytensä hyväksi.
- Reipas liikunta maastossa kuuluu harvoihin harrastuksiimme , myös kuoroissa laulamme molemmat !

Nimimerkki : E l e t ä ä n <3 t ä y s i l l ä - Nyt !

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei kannata välittää. Täällä käy viestittelemässä joku psyykevammainen, joka tahallaan yrittää provosoida muita järkeä vailla olevilla kommenteillaan, enää ei ole hänellä kyse ainoastaan asenteista, vaan silkasta kiusanteosta.

Primaspan on erittäin hyvä lääke ja aikaansa seuraava ja valistunut lääkäri suosittelee sitä kaikille joilla; diabetes todettu tai vahva riski sairastumiseen, sepelvaltimotauti, kohonnut kolesteroli + muita riskejä sepelvaltimotaudin suuntaan, verenpainetauti tai vaikka olisi vain vahva sukurasite diabetekseen ja sepelvaltimotautiin.

Ja mitä tulee tuohon negatiiviseen kommentoijaan, oma diagnoosini hänestä on; reilusti ylipainoinen, itseänsä ja elämäänsä inhoava parisuhteen puutteessa elävä henkilö, joka ei viitsi tehdä mitään terveytensä eteen ja jota ärsyttävät kaikki ne henkilöt, jotka vaivautuvat hoitamaan itseään yms.

Lainaus:

Olen oma-aloitteisesti alkanut syödä primasapania 50 mg/päivä. Tämä koska minulla on korkea kolesteroli ja veritulppia suvussa. Lisäksi syön hormonikorvaus-valmistetta, jolloin veritulpan riski myös kasvaa. En tiedä mikä olisi sopiva annos koska tuotevalmisteessa lukee, että sitä tuleee ottaa lääkärin määräyksen mukaan.

Kellään kokemuksia tästä lääkkeestä ja annostuksesta? Tiedän että se on "vain" aspiriinia mutta kai silläkin voi olla sivuvaikutuksia.


No itse en ainakaan alottaisi ennen lääkärissä käyntiä. mutta vapaassa maassa jokainen tehköön niin kuin haluaa.
On myös niin että täällä ohjeita antavat ei tunne sairaskertomustasi joka on lääkärilläsi käytössä.

1. MITÄ PRIMASPAN ON JA MIHIN SITÄ KÄYTETÄÄN

Primaspan-enterotabletit sisältävät asetyylisalisyylihappoa. Asetyylisalisyylihappoa käytetään kipu-, särky- ja kuumelääkkeenä sekä lievittämään tulehduskipuun liittyvää turvotusta. Asetyylisalisyylihapon on todettu jo pienempinä annoksina vaikuttavan myös veren hyytymisominaisuuksiin ja ehkäisevän veritulppien syntymistä mm. sydämen ja aivojen verisuoniin.

Vaikutuksensa vuoksi Primaspan-enterotabletteja käytetään verisuonitukosten syntymistä estävänä lääkkeenä.

Primaspan on suunniteltu pitkäaikaiseen salisylaattihoitoon. Se on päällystetty mahanestettä kestävällä kalvolla, joten se liukenee vasta ohutsuolessa. Tavallisiin asetyylisalisyylihappotabletteihin verrattuna Primaspan-enterotabletin vaikutus alkaa hitaammin ja kestää vastaavasti pidempään. Primaspan-enterotabletti aiheuttaa myös vähemmän ruoansulatuskanavan ärsytystä kuin tavallinen tabletti.

2. ENNEN KUIN KÄYTÄT PRIMASPANIA

Älä käytä Primaspania

jos sinulla on tuore ruoansulatuskanavan haava
jos sinulla on taipumus verenvuotoihin (esim. verenvuototaudin tai verihiutaleiden niukkuuden vuoksi)
jos sinulla on vaikea munuaisten tai maksan vajaatoiminta
jos sairastat astmaa ja oireesi vaikeutuvat särkylääkkeiden käytöstä
jos olet yliherkkä (allerginen) asetyylisalisyylihapolle, jollekin valmisteen apuaineelle tai muille tulehduskipulääkkeille.
Raskauden viimeisen kolmanneksen aikana ei pidä käyttää 100 mg ylittäviä vuorokausiannoksia.

Ole erityisen varovainen Primaspanin suhteen

jos sinulla on vatsahaava tai vaikeita ruoansulatushäiriöitä
jos sinulla on astma, polyyppeja nenässä tai yliherkkyysreaktio muista tulehduskipulääkkeistä
jos sinulla on sidekudossairauksia
jos sinulla on sydämen, munuaisten tai maksan vajaatoiminta.
Kerro lääkärille, jos jokin yllä mainituista koskee tai on koskenut sinua.

Asetyylisalisyylihappo lisää vuotoriskiä, mikä tulee ottaa huomioon kirurgisten toimenpiteiden yhteydessä. Päätös hoidon jatkamisesta tai keskeyttämisestä tulee perustua huolelliseen arvioon potilaan riskeistä, ottaen huomioon sekä verisuonitukosten että verenvuotojen riski.

Muiden lääkevalmisteiden samanaikainen käyttö

Kerro lääkärille kaikista käytössäsi olevista lääkkeistä. Tämä koskee sekä reseptilääkkeitä että ilman reseptiä saatavia lääkkeitä, rohdosvalmisteita ja luontaistuotteita. Muista myös mainita, jos olet äskettäin käyttänyt jotain lääkettä.

Mitä sinun pitäisi välttää kun otat tätä lääkettä?

Eräät muut lääkkeet voivat samanaikaisesti käytettynä vaikuttaa asetyylisalisyylihapon tehoon tai asetyylisalisyylihappo voi vaikuttaa näiden lääkkeiden tehoon tai turvallisuuteen, esim:

verenohennuslääkkeet veritulppien estoon (kuten varfariini ja hepariini)
elinsiirron jälkeen hylkimistä estävät lääkkeet (esim. siklosporiini tai takrolimuusi)
verenpainelääkkeet (esim. nesteenpoistolääkkeet tai ACE:n estäjät)
kipu- ja tulehduslääkkeet (esim. kortisonivalmisteet ja tulehduskipulääkkeet)
kihtilääkkeet (esim. probenesidi)
syöpä- ja reumalääkkeet (esim. metotreksaatti)
masennuslääkkeet (litium ja serotoniinin takaisinoton estäjät esim. fluoksetiini, paroksetiini, sertraliini, sitalopraami)
sulfonamideja sisältävät antibiootit
sydänlääke (esim. digoksiini)
epilepsialääke (esim. barbituraatit)
Alkoholi voi voimistaa asetyylisalisyylihapon ruoansulatuskanavaan kohdistuvia haittavaikutuksia.

Ennen kuin otat asetyylisalisyylihappoa, kerro lääkärille mitä muita lääkkeitä käytät. Jos käytät asetyylisalisyylihappoa säännöllisesti, kysy lääkäriltä neuvoa ennen kuin otat mitään muuta lääkettä (mukaan lukien ilman reseptiä saatavat lääkkeet).

Muista mainita Primaspanin käytöstä seuraavien lääkärissä käyntien yhteydessä.

Raskaus ja imetys

Kysy lääkäriltä tai apteekista neuvoa ennen minkään lääkkeen käyttöä raskauden tai imetyksen
aikana.

Valmiste kuuluu lääkeryhmään (tulehduskipulääkkeet), joka voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Tämä vaikutus kumoutuu lääkkeen käytön lopettamisen jälkeen.

Primaspanin käytöstä raskauden aikana on neuvoteltava lääkärin kanssa.

Primaspanin tavanomaisella annostelulla rintamaitoon erittyvät lääkeainemäärät ovat sen verran pieniä, ettei niillä oleteta olevan haitallista vaikutusta imeväiseen.

Ajaminen ja koneiden käyttö

Primaspan ei vaikuta ajokykyyn eikä kykyyn käyttää koneita.

Tärkeää tietoa Primaspanin sisältämistä aineista

Lääke sisältää laktoosia 26 mg (50 mg tabletti), 52 mg (100 mg tabletti) tai 51 mg (250 mg tabletti). Mikäli et siedä glukoosi- tai galaktoosisokeria, selvitä hoitavalta lääkäriltä, voitko käyttää tätä lääkevalmistetta.

3. MITEN PRIMASPANIA KÄYTETÄÄN

Verisuonitukosten estohoito aloitetaan lääkärin aloitteesta ja ohjauksessa. Ota Primaspania juuri sen verran kuin lääkäri on määrännyt. Tarkista annostusohjeet lääkäriltä tai apteekista, jos olet epävarma. Tavanomainen annos on 100 - 300 mg vuorokaudessa.

Lääkäri on voinut määrätä lääkkeen annostusohjeeksi muun ohjeen kuin tässä mainitun. Noudata aina lääkärin ohjetta.

Tärkeää!

Primaspania ei suositella ensisijaiseksi kuumelääkkeeksi lapsille (alle 16-vuotiaille).
Enterotabletit otetaan riittävän nesteen kera (esimerkiksi lasi vettä) ja niellään kokonaisina, jolloin ne liukenevat vasta suolistossa. Tällöin voidaan vähentää mahaärsytystä ja säilyttää valmisteen ominaisuudet. Rikottuna Primaspan-enterotabletti käyttäytyy päällystämättömän asetyylisalisyylihappotabletin (Disperin, Aspirin) tavoin.

Annostus maksan ja munuaisten vajaatoiminnassa:
Asetyylisalisyylihappoa tulisi käyttää varoen maksan tai munuaisten vajaatoimintaa sairastaville potilaille. Asetyylisalisyylihapon käyttöä tulisi välttää mikäli mahdollista potilailla, joilla on vaikea maksan tai munuaisten vajaatoiminta.

Jos otat enemmän Primaspania kuin sinun pitäisi

Ota välittömästi yhteys lääkäriin, sairaalaan tai Myrkytystietokeskukseen (puh 09-471977), jos otat tai joku muu, esim. lapsi ottaa vahingossa liian suuren annoksen lääkettä.
Yliannostustapauksissa voi tajuissaan olevalle potilaalle antaa ensiapuna lääkehiiltä.
Ota tämä lääkepakkaus mukaan, jos hakeudut lääkäriin tai sairaalaan.

4. MAHDOLLISET HAITTAVAIKUTUKSET

Mahalaukun ärsytys ja verenvuoto mahan limakalvolta ovat tavallisten asetyylisalisyyli-happovalmisteiden yleisiä haittavaikutuksia, ja pitkäaikaisessa käytössä seurauksena saattaa olla mahahaava. Kokonaisena nieltyinä Primaspan-enterotabletit liukenevat vasta suolistossa, jolloin mahaärsytyksen mahdollisuus vähenee. Koska asetyylisalisyylihappo estää veren hyytymistä, voivat haavat vuotaa tavallista pidempään. Turvotuksia voi esiintyä, etenkin sydämen tai munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla henkilöillä. Tavallisimpia yliherkkyysoireita ovat nokkosrokko, keuhkoputkien supistuminen ja vaikea nuha. Reaktioita esiintyy yleisimmin astmaatikoilla.

Pitkäaikaisessa käytössä suurilla annoksilla voi esiintyä salisylismin oireita, kuten korvien soimista, päänsärkyä, huimausta, pahoinvointia, hikoilua, hyperventilaatiota ja joskus ripulia.

Jos kokemasi haittavaikutus on vakava tai sitä ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa, ota yhteys lääkäriin tai apteekkihenkilökuntaan.

Vai että kisantekijä...? Eihän idiooteille kanattaisi mitään viisauksia kertoa. Oletteko edes vitsineet lukea kirjoja " kolesterolimyytti", jne?

Autoklinikka-tutkimukseen mukaan suomalaisten miesten optimaalinen veren kolesterolipitoisuus osoittautui olevan 5 – 7 mmol/l ja naisten vastaavasti 6 – 8 mmol/l. Nykysuositushan kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta on alle 5 mmol/l.

Timo Strandberg osoittivat helsinkiläisiä vanhuksia koskevassa tutkimuksessa, että suuri veren kolesterolipitoisuus osoittautui olevan selkeässä yhteydessä hyvään terveydentilaan. KELAn ja Turun yliopiston suorittama tutkimus kohdistui yli 65-vuotiaisiin henkilöihin, joita seurattiin 11 vuotta. Kuolleisuus oli suurinta ryhmässä, jonka veren kolesterolipitoisuus oli alle 5 mmol/l. Kuolleisuus oli vähäisintä ryhmässä, jonka kolesteroliarvo oli yli 8.1 mmol/l.
Molemmat tutkimukset päätyvät toteamaan, ettei veren suuri kolesterolipitoisuus ennusta sydän- ja verisuonitauteja ja että eläkeiän ylittäneiden kolesteroliseurannasta tulee luopua. Näiden suositusten jälkeen statiinilääkitys on kuitenkin lisääntynyt noin 20 %:n vuosivauhdilla, erityisesti vanhemmassa ikäpolvessa. Nyt noin 40 % tästä ikäryhmästä on statiinilääkityksessä.

Monet arvovaltaiset lääkärikunnan edustajat toteavat yksityiskeskusteluissa, että kolesterolilääkitys on lähtenyt ”lapasesta”. Että näin suomessa.

Lainaus:

Primaspan on erittäin hyvä lääke ja aikaansa seuraava ja valistunut lääkäri suosittelee sitä kaikille joilla; diabetes todettu tai vahva riski sairastumiseen, sepelvaltimotauti, kohonnut kolesteroli + muita riskejä sepelvaltimotaudin suuntaan, verenpainetauti tai vaikka olisi vain vahva sukurasite diabetekseen ja sepelvaltimotautiin.

Ja mitä tulee tuohon negatiiviseen kommentoijaan, oma diagnoosini hänestä on; reilusti ylipainoinen, itseänsä ja elämäänsä inhoava parisuhteen puutteessa elävä henkilö, joka ei viitsi tehdä mitään terveytensä eteen ja jota ärsyttävät kaikki ne henkilöt, jotka vaivautuvat hoitamaan itseään yms.

Totta. Pieni määrä k.o. lääkettä vaikuttaa niin, että verihiutaleet estyvät klimppantumasta ja muodostamasta vertulppaa eli trombia. Hyvä ja yksinkertainen, halpa lääke veritulppien estoon. Tietoa on, ei mutua.

Kyllä olen ehdottomasti sitä mieltä, että kannattaa keskustella lääkärin kanssa ennenkuin aloittaa lääkkeen syönnin.

Kolesteroli on aivan sivuseikka terveyspuolen asioissa, paljon merkittävämpi terveyteen vaikuttava tekijä on veren trilyseridi-arvo , joka tulisi olla 0,5-0,6. Kolesterolilla ei ole mitään merkitystä tai vaikutusta mihinkään, paitsi silloin jos se on alhainen tai keinotekoisesti alennettu lääkkeillä.

Hei edellä oleva, mikä sinun ongelmasi on?
Miksi jaksat päivästä toiseen, viikosta toiseen ja kuukaudesta toiseen kaikilla mahdollisilla palstoilla jauhaa samaa skeidaa? Suurin osa täällä olijoista on kuitenkin valistunutta kansaa, joka osaa ottaa itse asioista selvää.

Äitini söi aamuisin 50mg primaspania sydänlääkärin määräyksestä. Itse otan neurologin määräyksestä 250mg. Kysyin omalta kardiologiltani miksi näin suuri ero määrissä. Hän sanoi, että sydänlääkärit määräävät pienempiä annoksia kuin neurologit. Tulppia ei ole sen jälkeen ollut.
Aurinkoista päivää kaikille. Anna sinäkin joka paikan nokkailija auringon paistaa sydämeesi, voit paljon paremmin ja elämä ja ihmiset tuntuvat mukavammilta. Adele

Olen ottanut jo v:sta 2005 alkaen joka päivä yhden 100mg:n tabletin Primaspania reumatologin määräyksestä enkä ole huomannut mitään sivuvaikutuksia. Ne ovat varmaan yksilöllisiä, toiselle ei sovi yksi lääke eikä toiselle toinen.

Turvallisesti voi itsemäärättynä ottaa 50 mg Primaspania joka toinen päivä. Liimautumista estävä vaikutus kestää syntyvissä punasoluissa sen verran pitkään ettei joka päivä lääkettä ole syytä ottaa.

Lainaus:

Kylläpäs täälä on pähkähullua porukkaa!

Kaikki asioista perillä olevat ihmiset jo tietävät, että yli 50 v. kolesteroli arvoilla ei ole mitään merkitystä yhtikäs mihinkään. Oikeastaan vain siten, että mitä korkeampi arvo on, sen parempi. Aivotkaan ei toimi kunolla, mikäli luku on alhainen - ja sehän tässäkin keskustelussa on jo niin selkeästi todettu.

Kylläpäs on kiva, että täällä on yksi älykäs ja hienotunteinen meitä pähkähulluja oikaisemassa. Vielä kerran kiitos Sinulle.

Hei, ota lääkkeesi ja mene vaikka lepäämään. Asiallisessa keskustelussa ei kaivata Sinunlaistasi haahuilijaa.
Vasta 70-80 vuoden iässä kolesterolia ei kannata lääkityksellä hoitaa, sitä nuoremmilla ehdottomasti. Eikä tuokaa ikä merkitse sitä, etteikö kolesteroli olisi haitallinen tai etteikö ikäihmisiä kannata hoitaa, vaan siksi ettei tuon ikäisenä noussut kolesteroli ehdi tehdä tuhojaan elimistössä.

Korkea kolesteroli on selkeä valtimotukosriski, sitä ei voi kukaan muuksi muuttaa. Kolesterolin hoitaminen siis on ehdottoman tärkeää.
Tämän ketjun aihe oli kuitenkin Primaspan. Sillä ei suoraan vaikuteta kolesteroliin, mutta veren hyytymistä ( = tukoksia) estävä aine on sitä tärkeämpi mitä enemmän on muita riskitekijöitä.

Minä en ainakaan esitä ajatuksia tai mielipiteitä vaan puhdasta lääketieteellistä faktaa.
Primaspan on aika harmiton lääke. Luulen, että he, joilla on selkeä veren hyytymisjärjestelmän häiriö tai käyttävät esim. Marevan-lääkitystä tai sairastavat vatsa/pohjukaissuolen haavaa ovat hyvin tietoisia, ettei Primaspan silloin sovi. Mutta suurimmalle osalle väestöstä se sopii ja on halpa estolääke ajatellen esim. aivo- tai sepelvaltimotukoksia. Ja esimerkiksi erikoissairaanhoidossa asiansa osaava lääkäri aloittaa Primaspanin aina esim. uudelle diabeetikolle ( kakkostyypin).

Jos ajatellaan ennenvanhaisia ihmisiä, erityisesti iäkkäitä naisia, hehän ottivat kuin varuilta ja kolotuksiin aspiriinia muutaman kerran viikossa ja ehkäisivät samalla tietämättään tukoksia ja hoisivatpa samalla aivoverenkiertoakin.
Luonnollisesti, jos on epävarma siitä, voiko Primaspania käyttää, kannattaa ottaa yhteys ensin lääkäriin.

Kolestroolilääkehuijas on pahimpia huijauksia mitä yhteikunnassamme on tapahtunut, aikoinaan television MOT ohjelma todisti, tämän mutta kun tarpeeksi korkeat tahot on mukana huijauksessa mukana mitää rikosta ei siis voi olla edes olemassa.
Tämä on ns. eri virainomaisten laillistama huijaus.
Lääketehtaat tahkoavat rahaa aivan tyhjästä, suurin osa lääkäreitä on mukana kuvioissa jotta lääkkeen myynti on taattua.

Muistan kun lapsena kävin naapurissa jossa oli kaksi vanhaa mummelia, he usein sanoivat, että tarttee ottaa Aspiriinia ettei tule flunssa ja hekin näin tietämättään ehkäisivät tukoksen, infarktin tuloa.

Miksi hyvä ystävä (edellinen kirjoittaja) sun on noin paha olla? Mitä pahaa lääkärit/hoitajat/apteekit ovat sinulle tehneet? Ilmeisesti inhoat itseäsi ja elämääsi. Olen pahoillani puolestasi. Tsemppiä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat