Turvattomuus lisääntynyt

Tämän päivän Hesarissa on artikkeli : suomalainen ei pelkää, mutta pitäisikö? Jutun mukaan suomalaisten turvallisuuden tunne on maailman huippuluokkaa.

Olisi mielenkiintoista tietää, miten te muut koette turvallisuuden muuttuneen Suomessa vuosikymmenten myötä?

Olen 50-luvun lapsi maaseudulta. Ympäristö oli turvallinen enkä osannut pelätä mitään. Yksin vaeltelu ja hiihtäminen synkissä kuusimetsissä ei pelottanut. Koulumatkan 4 km tarvoin yksin aamuin ja iltapäivisin säässä kuin säässä, ei pelottanut liikenne eikä mikään muukaan.

Teini-iässä, 70-luvun alkupuolella, piti päästä muiden nuorten pariin lähikaupunkiin (10 km matkaa). Läksyjen teon jälkeen sinne mentiin linja-autolla , tanssittiin järkkärillä tai istuttiin kahvilassa. Viimeisellä bussilla tultiin yöllä kotiin. Ei pelottanut vaikka oli pimeää eikä katulamppuja ollut.

19-vuotiaana muutin pois kotoa suurkaupunkiin opiskelemaan. Turvallisuuden tunne seurasi mukana. Osallistuin opiskelijoiden rientoihin, joista kävelin yösydännä yksin asunnolle, koskaan minulle ei tapahtunut mitään, joka olisi järkyttänyt turvallisuuden tunnettani. Kukaan ei käynyt päälleni kadulla tai puistossa, yrittänyt ryövätä tai raiskata. Joskus pojat huutelivat autoista, että tule tyttö kyytiin mutta siihen se jäi.

80- ja 90- luvut olivat myös turvallista aikaa Suomessa. Yksinäinen nainen saattoi hyvin palata yöllä kävellen kotiinsa. Tosin joskus 90-luvulla aloin kiinnittää huomiota, että harmittomien alkoholistien lisäksi katukuvaan oli ilmestynyt huumeiden käyttäjiä. Pidän heidän käytöstään arvaamattomana ja sikäli pelottavana.

Nyt rutkasti yli kuusikymppisenä, kaupungissa asuvana, kaipaan sitä turvallisuuden tunnetta, mikä minulla oli 50-luvulla. Pelottaa liikkua iltaisin ja yöllä kaupungilla. Myös päivisin joutuu katsomaan käsilaukkunsa perään, ettei joku nuorisojoukko nappaa sitä mukaansa. Tuntuu, että joutuu koko ajan olemaan varuillaan. Mihin on kadonnut muiden kanssaihmisten kunnioitus? Minulta ovat tulleet pyytämään rahaa esim vähän yli 10 vuotiaat pojankoltiaiset ja kun en ole antanut niin ovat haukkuneet minua huoraksi ja lehmäksi. Ei tällaista ollut Suomessa siihen aikaan kun olin nuori vaan nuoret kasvatettiin kunnioittamaan vanhempia ihmisiä.

Sivut

Kommentit (48)

Vierailija

Ei  ole.  Pelkästään  maan sisäiset touhut  on riski ihmiselle.  Vasta oli uutinen kun vuodepotilas oli  unohdettu  vuoteeseen.   Levottomuutta  nostaa myös  sairaalassa kuolleet.  Tai lääkärin  toiminta.  Antaa  päänsärkypotilaalle  asperiinia,  ei  tutkinut laisin,  kyseessä   oli  verenvuoto päässä..

Tässä vain malliksi.

Vierailija

On ihan kauhiaa kun ei ole turvassa edes sairaalassa! On valelääkäreita ja valesairaanhoitajia ja sitten näitä mielipuolisia sairaanhoitajia jotka tappavat sairaita.  Hirviäksi on mennyt meno. Maalla voi ennen jättää ovet auki kun lähti kauppaan. Nyt täytyy pitää turvaketju päällä päivällä että ei tule rosmot sisään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pitää pelätä ja olla varuillaan

Suomalaisen kannattaa pelätä ainakin liikenteessä. Minusta tuntuu, että jotkut eivät noudata liikennesääntöjä laisinkaan. Suojatielle astuminen on oman henkensä asettamista alttiiksi kuolemalle. Ihan tässä sydän vuotaa verta niiden pikkuisten koululaisten puolesta, jotka ovat kuolleet koulumatkalla piittaamattomien autoilijoiden takia. Sellainen sana kuin liikenneraivo oli tuntematon ennen vanhaan. Nykyään on näitä hulluja autoilijoita, jotka ajavat tuhatta ja sataa, kiilaavat ja ohittelevat muita holtittomasti. Heidän pääkoppa kumisee tyhjyyttä. Mihin on kiire? Tappamaan, kuolemaan, häivtykseen? Liikenteessä on myös paljon enemmän rattijuoppoja kuin ennen. En tiedä tilastoja mutta tuntuu siltä kun lukee lehtijuttuja kuinka taas joku rattijuoppo aiheutti onnettomuuden ja surmasi useita henkilöitä, omassa autossaan olleita ja vastaantulijoita.

Vierailija

Lisäisin tuohon edelliseen  myös  huumehörhöt,   Hiljainen maaseutukaupunki   silti lähes joka viikko  poliisin haaviin   jää näitä  aivot pilvessä.

Vierailija

On laskettu, että Suomessa vasta 1911 lääketieteen tase kääntyi positiiviseksi. Sitä ennen terveydenhoitojärjestemä tuhosi terveyttä enemmän kuin paransi.

.

Vasta parin vuosikymmenen ajan on ymmärretty. miten erilaiset toimijat ovat huijanneet ihmisten rahat ja omaisuuden joutumatta vastuuseen.

.

Vasta parin vuosikymmenen ajan on ylläpidetty liikennekuria, joka kieltää vaarantamasta toisen ihmisen henkeä, ts. pyritty nappaamaan talteen kaaharit ja kännipääy.

.

Sosiaaliturva ulottuu tehokkaasti kaikkiin Suomen kansalaisiin, Niin ei ollut vielä 1960-luvulla alkeellista sossua lukuunottamatta.

.

Suuri ongelma on, että kaikkista turvallisuustoimieta  huolimatta on "kuria ja järjestystä" vaativien ihmisten joukko, joka pelkää maailman liberalisoitumista ja elämän helpottumista. Enää ei tarvitse elää niin kuin "aina on ollut tapana meidän kylillä".  Onneksi niin.

Vierailija

Kyllä Suomi on erittäin turvallinen maa, kun verrataan muihin maapallon maihin. Turvallisessakin maassa on yksittäistapahtumia ja asioita, joissa on korjaamisen varaa. Silti täällä on hyvä elää ja asua.

Vierailija

Nyt ei ole kysymys siitä, onko Suomi turvallinen maa verrattuna muihin maihin vaan siitä, onko turvattomuus Suomessa lisääntynyt edeltävistä vuosista. Mielestäni on lisääntynyt.

Tietenkin kaikki rikollinen toiminta, ryöstöt, tapot, murhat, päälleajot jne ovat yksittäistapauksia. Ne ovat yksilöiden tekemiä , siispä yksittäisiä. Mutta näiden yksittäistapauksien määrä on lisääntynyt huimasti. Lisäksi on ilmaantunut rikoksia, joita ei ollut vaikka 50 vuotta sitten esim. huumeiden vaikutuksen alaisena tehdyt taikka sellainen, että iso miesjoukko piirittää yksinäisen naisen ja tekee hänelle seksuaalista väkivaltaa!

Entisaikoina ei myöskään kaadettu mummoja kumoon keskellä kirkasta päivää ja ryöstetty heidän laukkujaan, ei soiteltu vanhusten ovikelloja ja viety väkisin heiltä rahaa, ei urkittu pankkikoodia otto automaatilla ja sitten ryövätty sitä korttia. Riittäähän näitä esimerkkejä.

Se että myöntää ja tajuaa turvattomuuden lisääntyneen ei poissulje sitä, etteikö Suomessa olisi hyvä elää ja asua.

Vierailija

Monia asioita on tiedostettu uudella tavalla. Elämä on yhtä vaarallista kuin ennenkin. Kaikki kuollaan, vaikka kuljettaisiin sukkasillaan koko elämä. On rikollista pelotella ihmisiä sillä, mitä kaikkea voi tapahtuu. Jotain siitä tapahtuisi joka tapauksessa. Yhdestä olemme vapautuneet. Kristinusko on joutunut hylkäämään vuosisataisen jumalanruoskansa, eivätkä ihmiset elä helvetin pelossa. Se on historiallisesti ollut kauhistusten kauhistus.

Ollaan ainakin kirkolta turvassa.

Vierailija

Turvattomuus lisääntynyt kirjoitti:

Olisi mielenkiintoista tietää, miten te muut koette turvallisuuden muuttuneen Suomessa vuosikymmenten myötä?

En arjessani koe turvallisuuden muuttuneen mitenkään. 60-luvun Helsingissä varoiteltiin yöllä liikkumisesta. Nyt kuljen mihin aikaan tahansa,  jos on tarvis, eikä kukaan varoittele. Ei ole ollut uhkia vielä tähän mennessä. En tosin ole testannut Helsingin rautatieasemaa, koska asun toisaalla Suomessa ja vastasin vain aloittajan kysymykseen.

Turvattomuus lisääntynyt

Vierailija kirjoitti:
Monia asioita on tiedostettu uudella tavalla. Elämä on yhtä vaarallista kuin ennenkin. Kaikki kuollaan, vaikka kuljettaisiin sukkasillaan koko elämä. On rikollista pelotella ihmisiä sillä, mitä kaikkea voi tapahtuu. Jotain siitä tapahtuisi joka tapauksessa. Yhdestä olemme vapautuneet. Kristinusko on joutunut hylkäämään vuosisataisen jumalanruoskansa, eivätkä ihmiset elä helvetin pelossa. Se on historiallisesti ollut kauhistusten kauhistus.

Ollaan ainakin kirkolta turvassa.

Oh hoh. Onpa eriskummallinen kannanotto tosiasioiden kertomiseen. Onko siis niin, että koko Suomen media, sanomalehdet ja television uutiset syyllistyvät rikollisuuteen ja pelotteluun kertoessaan ei toivottavista tapahtumista?  Esim tänään Helsingin sanomat kertoo etusivullaan, että kaksi hoitajaa olivat pahoinpidelleet potilaita Malmin sairaalan päivystyksessä ja saivat potkut. Onko tämän kertominen siis rikollista pelottelua ?

Mielestäni tällaisista asioista kertominen on pelkästään hyvästä, jotta ihmiset osaisivat nykyaikana olla varuillaan. Ennen oli ennen ja nyt on nyt.  Monen itseensä kohdistuvan rikoksen voi välttää ennakoimalla sen esim ei avaa ovea tuntemattomille, ei pysähdy kadulla jutustelemaan kerjäläisten kanssa jne.

Jos tähän mennessä ei ole joutunut rikoksen kohteeksi niin ei silti pidä tuudittautua turvallisuuden tunteeseen. Maailma ja Suomi sen mukana on muuttunut huimasti vuosikymmenten myötä.  Milloin hyvänsä itse kukin meistä voi joutua rikoksen kohteeksi ja se on todennäköisempää kuin vaikkapa 60 luvulla.

Vierailija

"Ei elämästä selviä hengissä" taisi joku, oliko se Juice vai kuka, laulaa. Ei kannata uhrata energiaa pelkäämiseen. Normaali varovaisuus "liikenteessä" riittää, mitä se sitten tarkoittaneekin.

Vierailija

Ollaan kirkolta turvassa, mutta ei turvassa omassa mielessä  pyörimässä olevasta pahasta olosta ja tuhon ajatuksista. Pitkälle on tultu ja maallistuttu ja asiasta voi olla montaa mieltä, koska jokainen tulee uskollaan autuaaksi, on ainakin sitkeä luulo! Huolissaan oleva mummo kirjoitti näin.

Sportgamerherostyles

Ei suomi ole turvallinen maa. Turvattomuutta riittää kaikkialla. Aina pokemon Go retkillä saa pelätä henkensä puolesta. Kuin myös pyöräretkillä ja potkupyöräretkillä. Hulluja riittää paljon kaikkialla. Varsinkin liikenteessä kaaharit ja rattijuopot. Maaseutu ja metsä tarjoaa meille myös turvattomuutta. On vihaisia ihmisiä, vaarallisia jätteitä heitelty metsään esim huumeruiskuja, kotieläimet voi käydä päälle vaikka ne on aitauksessa. On vihaisia koiria ja kissoja. Villieläimet voi käydä päälle. Metsässä voi olla koiria irti. Syksyisin ja talvisin liikkuu hulluja, esim pellejä jotka pelottelee viattomia ihmisiä maskit päässä hallussaan pesäpallomailoja ja teräaseita. Ja vaikka mitä hulluja. Kannattaa pelätä.

Vierailija

Jos seuraa maailman tapahtumia niin ei voi välttyä selvyydeltä, että turvallisuuden taso on roimasti laskenut siellä,

Ja Turunkin tapahtuman seuraksena tiedämme että "rajat auki" ilmiö ei ollut hyödyksi eikä sitä rajaa ole edelleenkään älytty sulkea. Sen lisäksi suomalaiset itse hakee ongelmia sairaan hoidonkin rasitteeksi, mm HIV tapaukset ovat viimevuosi lisääntyneet järkyttävästi. Joten pelättävää  riittää jos pelkäämään alkaa ja siihen on vähintään varauduttava, valitettavasti.

Vierailija

Muistelen kirjoista lukeneeni monenlaisista häjyista ja  eikös Suomi ottanut vastaan ryssien hyökkäyksiä, joiden osoitteena oli Ruotsi,. Sittemmin oli niitä ajopuusotia ja vielä kommunistien kähinöitä ja nyt on persut. Ei täällä historiallisesti ole kovin rauhallista ollut. Nyt olisi, mutta poliisit on linnoittautuneet virastotalojen kaltereiden taakse ja ilmestyy sieltä vain luotiliiveissä ja konepistoolien kanssa. Kyllä niitä on pelättävä ja turvallisuuden puolesta kanssa.

Vierailija

Jos en enää tänne valittele toi humalainen karju on hakannut mut. Voitte  heti hälyttää apua tänne Äikkälään.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Sanan- ja mieliteen vapaus on Suomen Peruslailla turvattu oikeus.

HUOM!

Tosin sanan ja mielipiteen vapaus asettamyö mm moraalisia esteitä. Ei saa laittaa esim. ilman pitävää näyttöä juttujaan. Jos osoitta syytöntä rikolliseksi niin on itse rikollinen.

Saikkua, saikkua!

Vierailija kirjoitti:
On ihan kauhiaa kun ei ole turvassa edes sairaalassa! On valelääkäreita ja valesairaanhoitajia ja sitten näitä mielipuolisia sairaanhoitajia jotka tappavat sairaita.  Hirviäksi on mennyt meno. Maalla voi ennen jättää ovet auki kun lähti kauppaan. Nyt täytyy pitää turvaketju päällä päivällä että ei tule rosmot sisään.

On niitä valepotilaitakin sairauspäivärahaa kärttämässä. Kyllä SAIKKU on menestyksen avainsana Suomessa. Se luo turvallisuutta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat