Lestadiolaisliikkeestä eronnut Vuokko Ilola: "Perheissä otettiin lapsia huostaan ja hankittiin sitten lisää"

Vuokko Ilola on syntynyt Kajaanissa vuonna 1964. Hän on koulunkäytiavustaja ja Kotimaa 24 -verkkosivuston blogisti. Vuokko on kirjoittanut kirjan vanhoillislestadiolaisten äitien kokemuksista.

Vuokko Ilola ei ole enää vanhoillislestadiolainen. Silti hän uskoo edelleen samaan Jumalaan kuin ennen. Sitä ei tosin tarvitse enää pelätä, niin kuin ei elämääkään.Lue koko juttu

Lestadiolaisliikkeestä eronnut Vuokko Ilola: "Perheissä otettiin lapsia huostaan ja hankittiin sitten lisää"

Kommentit (19)

Psirk

Ei yhtään kommenttia? Uskomatonta, että vielä 2000-luvulla ihmisiä voi manipuloida hurahtamaan tällaisiin "uskontoihin".

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Hieman on tullut sellainen vaikutelma että lestadiolaisia ja heidän toimintaansa hämmästyneesti suhtautuvat kommentit eivät pääse julkisuuteen tai ne poistetaan samantien.

Tulee vaikutelma että lestadiolaiset saavat toimia miten vain. Eikö tällainen ole jo hyökkäys lestadiolaisten taholta kaikkia muita ihmisiä/kansanryhmiä vastaan?

Aivan kuin Suomen lait eivät koskisi lestadiolaista millään tavalla. Eivät he kuitenkaan näytä noudattavan edes Suomen lakeja😮 etenkään mikäli siviililestadiolaisen asiaa hoitaa lestadiolaisvirkamies niin aina voi mennä lain rajoja hipoen lestadiolaisten taloudellisten etujen mukaan!

Kunhan ei vaan jää kiinni niin kaikkea saa tehdä!

Vierailija

Minulle kävi niin, että kun nuoruusaikaisen ystäväni mies kääntyi viitisen vuotta sitten vanhalestadiolaiseksi, kyläilyt loppuivat siihen paikkaan. Me vanhat ystävykset soittelemme joskus toisillemme. Jos mies on kotona, vaistoan sen vaimon sanoista ja puhelu loppuu lyhyeen. Kun hän soittaa miehen ollessa poissa kotoa, voimme keskustella vanhaan malliin kaikesta muusta, paitsi uskonasioista. Olen niin kauhean vääränlainen ihminen, etten mitenkään kelpaa. Ystäväni ei kääntynyt miehensä oppiin, enkä tiedä, minkälaisia asioita siitä mahdollisesti on seurannut.

Vierailija

Järkyttävää aivopesua ja alistamista koko liike. Henkistä ja hengellistä väkivaltaa. Kelpaat niin kauan kuin teet juuri niin kuin käsketään, mutta jos alat ajatella itse, hylätään täysin. Eikö näitä saada kuriin?

Vierailija

Olen lestadiolainen, mutta uskoni on aivan erilainen kuin Vuokolla. Minua ahdisti lukea hänen ajatuksiaan, ne ovat niin kaukana vapaudesta, jota itse koen.

Vierailija

Tässä suurperheiden lahkossa mukana olevat noin 35-vuotiaat naiset, jotka ovat olleet jo yli 20 vuotta lapsivuoteessa ja raskaana, näyttävät käyttäytyvän hyvin häiriintyneesti asuinyhteisössä. Samoin kuin nuoret tytöt jotka tietävät mikä heitä odottaa, heidänkin käytöksensä on todella outoa.

Näyttää siltä ettei tämä lahkolaisuus suo rauhaa sielulle ja näin häiriökäyttäytyminen ilmenee monin erilaisin tavoin asuinyhteisössä.

Sääliksi käy.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Tässä suurperheiden lahkossa mukana olevat noin 35-vuotiaat naiset, jotka ovat olleet jo yli 20 vuotta lapsivuoteessa ja raskaana, näyttävät käyttäytyvän hyvin häiriintyneesti asuinyhteisössä. Samoin kuin nuoret tytöt jotka tietävät mikä heitä odottaa, heidänkin käytöksensä on todella outoa.

Näyttää siltä ettei tämä lahkolaisuus suo rauhaa sielulle ja näin häiriökäyttäytyminen ilmenee monin erilaisin tavoin asuinyhteisössä.

Sääliksi käy.

Nuoret tytöt ja naiset eivät osaa vielä realistisesti asennoitua. He ajattelevat vain, että jastkuvasti saa seksiä ilman ehkäisyä, mutta siihen se järkeily jääkin. Tulevaisuus on toista ja sitä he eivät vielä jaksa ymmärtää tai edes ajatella, nuoret elävät hetkessä, eivät osaa elämäänsä hahmottaa aikuisikään.

Mikä rasite on olla raskaana jatkuvasti ja elättää tusina lasta säällisesti. No ehkä tuota naima-asiaa hieman kevennettäisi jos ei yhteiskunta tukisi ja maksaisi äideille ja lapsille elämänpalkkaa rahana.

Stop

Kun vedotaan aina siihen, että Raamatussa käsketään lisääntymään ja täyttämään maa - niin se on kyllä jo täytetty! Liikakansoitettu ja romahtamispisteessä. Kiitos, voitte lopettaa jo sen lisääntymisen, tehtävä suoritettu!!

Vierailija

"Lisääntykää ja täyttäkää maa". Mitä se tarkoittaa? Kun sanot jollekin että ole hyvä ja täyttäisitkö lasini, niin hän jättää sen hieman vajaaksi. Luoja ei sanonut että ylikansoittakaa maa. Toisaalta YK:n raportin mukaan maapallo voisi helposti antaa vaurauden ja hyvinvoinnin 20 miljardille ihmiselle, jos poliittis-uskonnollis-kaupallinen järjestelmä olisi inhimillisempi.

Miksi naisia on sorrettu kautta historian? Mitä mieltä Luoja on siitä? Malakian 2: "Papit, olette opetuksellanne poikenneet tieltä. Te olette saattaneet Herran alttarin peitetyksi kyynelillä ja itkulla ja huokauksilla, niin ettei hän enää käänny uhrilahjojen puoleen."

Varsin suorasukaista tekstiä: Miesten suorittama palvonta oli turhaa, jos vaimot joutuivat kyynelehtien rukoilemaan Jumalaa auttamaan miestensä ala-arvoisen käytöksen aikaansaaman ahdistuksen vuoksi.
Raamattu sanoo että joka ei pidä hyvää huolta perheestään, on luopiotakin pahempi. Tuo periaate sisältää myös luvan ehkäisyyn, sillä jos mies tuottaa niin paljon lapsia ettei voi pitää siitä asiallista huolta, hänen uskovaisuutensa on turhaa eikä tuo mitään aarteita taivaaseen.

Vierailija

Missäkö on synnin mittari? Kaikkialla ympärillämme, kaikkialla maailmassa.
Ei tarvitse erikseen nostaa uskontoa vaan onko sekään oikein kun tyttöjä pakkonaitetaan vanhemmille miehille jotta tytön perhe saa hyvän maksun naimakaupasta?
Kaikki me tiedämme millaista vääryyttä ja julmuutta löytyy.

Vierailija

"klo 21:29 | 16.11.2017 Uskomatonta, että vielä 2000-luvulla ihmisiä voi manipuloida hurahtamaan tällaisiin "uskontoihin"." <>

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, millainen tilanne voisi olla niillä paikkakunnilla, joissa ei olisi lestadiolaisuutta?

Kun olin lapsi, opettaja sanoi että Suuret Nälkävuodet 1866–1868 olivat Jumalan kirous syntiselle suomenkansalle. Aikuisena selvisi karu todellisuus. Miehet joivat niin että eräässäkin Pohjanmaan pitäjässä jokainen mies oli juoppo. Koska viinan menekki oli valtava, isännät polttivat viinaksi jopa viljan varmuusvarastonsa. Kun tuli peräkkäin kaksi katovuotta, tuli nälänhätä joka surmasi kymmenesosan kansasta.

Laestadius (1800-1861) oli pappi joka saarnasi viinan kirousta vastaan. Kun naiset huomasivat että heidän viinaan menevät miehensä pääsivät irti alkoholismista, perheen elämä ja talous koheni. Tämä aikaansai jopa hurmoksellisen lestadiolaisuuden kannatuksen naisten taholta ja lyhyessä ajassa muodostui uusi uskonlahko. Raamatun tutkiminen oli edelleen sivuseikka, tärkeintä oli yhteisöllisyys ja kovan raatamisen vastapainona kokea uskonto viihteenä. Sitä tarjosi toinen toistaan karismaattisempi papintapainen, joita luokiteltiin paremmuusjärjestykseen sen perusteella, mitä enemmän sai sanakuulijat itkemään ja hurmokseen.

Vaikka siis lestadiolaisuus ei johtanutkaan ihmisiä sen lähemmäksi Jumalaa kuin perusluterilainen kirkkokaan, arvostelijoiden kannattaa muistaa, että millaisia takapajuloita olisivatkaan nyt hyvinvoivat itsenäiset talonpoikaispitäjät, jos överiksi paisunutta juopottelua ei olisi saatu kuriin Lestadiuksen herätyksellä? Se tietenkin on ikävää että noissakin piireissä uskontoa on käytetty kulissina ja salaamiskeinona samanlaisissa asioissa ja skandaaleissa, jotka nyt repivät hajalle katolista kirkkoa.

Kolmen äiti

Todella ahdistava ajatus että joutuisi ottamaan kaikki lapset vastaan. Onhan tärkeintä että jaksaisi jotenkin ne lapset hoitaakin.. Itsekin uskovana pienten lasten äitinä täytyy sanoa, ettei todellakaan jaksa lähteä kirkkoon kovin usein. Onneksi on netti ja opetusta voi kuunnella vaikka pyykkejä laitellessa. Abortti on synti, mutta olen varma että senkin voi saada anteeksi kun vilpittömästi Isältä pyytää. Siunausta sinulle ja kaikille muillekin uskoville äideille, toivon että saatte elää omanlaistaan elämää, armollisesti ja vapauttavassa uskossa.

Vierailija

Miksi kaikki on juhlapuheista huolimatta niin voimakkaasti sotaan, riitelyyn ja suvaitsemattomuuteen suuntautuvaa? Miksi YK:n täytyy varustaa tappamiseen erikoistuneet joukot pakottamaan rauhaan toisten kimppuun käyneitä kansoja ja heimoja. Miksi kansat eivät pakota oppivelvollisuuslaeilla lapsiaan opettelemaan rakastamaan ja kunnioittamaan toisia, niin koti- kuin ulkomaalaisia, niin omaan kuin toiseen rotuun kuuluvia?

Nyt kun olemme uskontojen olemassaolon historian loppusuoralla, eihän tietenkään mikään YK:n yksimielinen päätös edes pyri kenenkään uskoa pakottaa muuttumaan ateismiksi, eikä ketään itsenäiseen ajatteluun kykenevää alkamaan vapaa-ajattelijaksi. Mutta poliittiset johtajat havaitsevat että järjestäytynyt uskonto ja uskonnosta toisille puhuminen täytyy kriminalisoida, jotta saataisiin aikaan globaali rauha.

Koska historia osoittaa että vallanhimoiset uskonnot yllyttävät sotiin, mikä uskonnoissa on vikana? Valtionuskontojen maissa pannaan jopa vankilaan sellaisia jotka uskonnollisen vakaumuksensa vuoksi kunnioittavat toisten oikeutta elämään, etteivät ala kenenkään käskystä surmaamaan toisia.

Mikä uskonnoissa siis on vikana? Otetaan kuviteltu esimerkki (nimet keksitty):
Hassan: Rakas Fatima-vaimoni, olen päättänyt tehdä vääräuskoisten maassa itsemurhaiskun. Pääsen marttyyrina Onnelaan, jossa minua odottaa 70 neitsyttä.

Fatima: Rakkaani, jospa sinä jäisit hoitamaan lapsiamme ja minä menisin sinne marttyyrikuolemaan ja saisin 70 poikuusmiestä puolisoikseni?

Niin kauan kuin perheissä annetaan lapsille esimerkki naisten alistamisesta, ja uskonnoissa oikeutetaan toisten surmaaminen keksittyjen "pyhien" arvojen puolesta, on turha kuvitella että rauha, rakkaus ja suvaitsevaisuus vallitsisi missään.

Vierailija

Säälin noita lestadiolais äitejä. Pitää näyttää onnellista naamaa ulospäin ja ukot pukkaa lisää lapsia tulemaan. Sehän on vain naisen orjuuttamista. Kerran eräs lestadiolaisperheessä kasvanut nainen sanoi, "olisinpa saanut elää lapsena lapsuuden" Tarkoitti sillä että perheen vanhimpana lapsena oli kotona ainainen lastenhoitaja.

Tavallinen kuuden lapsen äiti

Aivopesua lapsuudesta lähtien. Nämä uskonnolliset liikkeet meillä ja muualla ovat julmia ja manipuloivia. Vaatii valtavaa rohkeutta repäistä itsensä irti moisesta! Onnellista tulevaisuutta ja iloa lapsista ja perheestä hänelle.

Vierailija

Aivopesua pahimmasta päästä. Hoitokokouksissa vanhat ukot tenttaavat nuorten naisten ehkäisyasioita.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat