Suomalaisten eläkeläisten keskuudessa kestosuosikkina pysyvä harrastus on uusien tietojen ja taitojen oppiminen. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopistossa eläkeikäisten opiskelijoiden määrä on kasvanut yli 70 prosenttia vuodesta 2012, mikä kertoo innostuksesta kehittää omaa osaamista vielä yli 63-vuotiaana. Kunhan sisältö kohtaa käyttäjän, ikääntyneille on tarjolla laajemmat mahdollisuuden harrastaa, kuin koskaan aiemmin.

Virikkeitä verkosta
Internetin välityksellä opiskelu helpottaa esimerkiksi haja-asutusalueilla asuvia, liikuntarajoitteisia ja kiireisiä ihmisiä, jotka haluavat kehittää itseään niin älyllisesti kuin fyysisestikin. Merkittävä hyöty digitalisaatiossa onkin harrastuksiin osallistuminen mistä tahansa sijainnista käsin, sillä keskustelupalstoille, nettikursseille ja erilaisiin materiaaleihin pääsee käsiksi myös ulkomaanmatkojen tai mökkireissujen aikana.Opastusta löytyy sekä yksittäisinä videoina, että pitkäkestoisina maksuttomina oppimiskokonaisuuksina . Aalto-yliopisto on järjestänyt ilmaista koulutusta koodauksen perusteista, joten mahdollisuudet syventyä tietotekniikan perusteisiin ovat hyvät, vaikka ei taitaisikaan kuin kotimaisia kieliä. Kuitenkin jo yksinkertainen tabletti tai kannettava tietokone internetyhteydellä sekä aloittelijan tietotekniikkataidot riittävät lukemattomiin eri mahdollisuuksiin harrastaa verkossa. Kamera ja mikrofoni lisäävät vuorovaikutuksen laatua, joten panostaminen hyviin välineisiin kannattaa, jos aikoo käyttää internettiä päivittäin kommunikointiin. Harrastaminen verkossa on turvallista, kunhan muistaa pitää tarvittaessa huolta nimettömyydestä ja koneen riittävästä suojauksesta.

Lukemista ja liikkumista
On tultu pitkälle niistä ajoista, jolloin harrastuksiin osallistuminen vaati paikkasidonnaista läsnäoloa esimerkiksi lukupiirissä tai peli-illassa. Erilaisia palveluita vanhusten sosiaalisen elämän parantamiseksi on kehitetty tukemaan itsenäistä asumista, etenkin yksin asuvilla vanhuksilla. Näitä samoja palveluita voidaan hyödyntää myös harrasteryhmän keskinäiseen vuorovaikutukseen. Kommunikointi onnistuukin erilaisten keskustelupalstojen lisäksi myös videopalvelu Skypen välityksellä. Sosiaalisesta mediasta löytyy ryhmiä eri lajien harrastajille, joten mielekkäitä aktiviteetteja voi oppia myös tuntemattomilta ihmisiltä. Netissä voi esimerkiksi opetella minigolffaamaan ja oppia pelaamaan pokeria ilman rahallista panosta .
Jos koneella istumisen lomaan haluaa sijoittaa fyysisesti aktiivista aikaa, verkosta löytyy monia mahdollisuuksia pitää huolta fyysisestä toimintakyvystä. Lukemattomien reseptisivustojen ja käsityöohjeiden lisäksi liikunnan harrastaminen kotona onnistuu kirjallisten ohjeiden lisäksi videoiden avulla. Nouseva trendi ovat myös rentoutumistekniikkaa opettavat videot , jossa opetellaan pysähtymään arjen keskelle.

Käyttäjän kohtaaminen
EETU ry:n mukaan yli puolet 75–89-vuotiaista ei ollut koskaan käyttänyt internetiä,vaikka digitaalinen ympäristö tarjoaa arkeen rajattomasti mahdollisuuksia. Haasteellista on myös sisällön kieli, sillä monet ilmaisista kursseista ovat englanniksi. Vertaisoppiminen helpottaa ensikertalaisten osallistumista, joten kokemattonta nettisurffaajaa helpottaa opastus internetin käyttöön, jotta itsenäinen oppiminen olisi jatkossa helppoa ja turvallista.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat