Taas kovasti on mielipiteitä puolesta ja vastaan. Lehdet kirjoittelee, TV uutisoi. Kyseessä ulkomaalaiset
marjanpoimijat, kauimmat Thaimaasta saakka.

Asiantuntijoiden mukaan metsiimme jää 85-90 prosenttia poimimatta näitä metsiemme herkkuja,
mustikkaa ja puolukkaa, sekä sieniäkin.

Kovasti kuitenkin vastustetaan näiden n 4000 ulkolaisen poimijan tuloa. Omat työttömät, nuoriso, ei
viitsi mennä metsään. Onko kateutta, että ulkolaiset tulevat. Vai ovatko he liian liki meidän omaa
reviiriämme? Vievätkö he meidän marjamme? Ovatko liian lähellä asutusta?
Mistä kielteinen suhtautuminen johtuu?
Minun puolestani voivat tulla, tervetuloa.
Löydän kyllä sen ämpärin pari puolukkaa, jonka kulutan. Samoin sienet.

Sivut

Kommentit (117)

Oli se kyllä aika hurjan näköistä marjanpoimintaa tänään kaakkoissuomen uutisissa teeveessä , marjasaavissa oli risuja ja oksia ehkä ne mustikat oli siellä pohjalla. Poimijoina näitä ulkomaalaisia. En ota sen paremmin/pahemmin kantaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyvä että kerääjiä löytyy edes ulkolaisista. Poimijalla keräävät, niin tulee mukaan myös roskia. Onhan se hygienisempaa kuin käsin poimiessa kun on apurina sellainen noukkijavempain.

Minustakin ne marjat olivat risuisia. Mutta silti toivotan ulkolaiset marjanpoimijat tervetulleiksi. Eivät suomalaiset lähde marjametsään.Liian monet ovat tottuneet saamaan kaiken tekemättä mitään.

Ollaanko me huonoja ja laiskoja marjanpoimijoita?

Asiantuntijoiden mukaan jos ei olisi näitä ulkomaalaisia poimijoita, niin olisimme tuontimarjojen
varassa. Nyt ei tarvitse tuoda marjoja, tuodaan poimijoita.
Hyvä niin. Vai onko?
Ehkä näille poimijoille voisi hieman enemmän antaa opastusta itse poiminnasta ja siitä,
että ei mennä ihmisten pihapiiriä liian lähelle.
Kyllä se varmasti huonojalkaista mökin mummoa keljuttaa, jos Thai-ukkeli vie mummon
piirakkamarjat mökin nurkalta.

Kyllä me olemme laiskoja marjanpoimijoita, täytyy myöntää.

Minä, mieheni ja tyttäremme lähdemme ainakin kerran muutamaksi tunniksi mustikka metsään. Vävy ei suostu metsämarjojen poimintaan. Perheen nuorisolle pelkkä ajatuskin on kauhistus, metsässä on ötököitä, sääskiä ja inhottavia kivenkoloja, kaikenlisäksi pitää laittaa kumpparit jalkaan!!
Pensasmustikan istutusta ovat harkinneet tontilleen, ei hassumpi ajatus sekään.

Tarpeeseenhan nämä ulkolaiset poimijat on tänne kauas värvätty.Suomen metsämarjat jäisivät poimimatta jos heitä ei olis ja olis se kyllä naurettavaa tuoda mehu-ja hillomarjat jostain merien takaa.

Näin tänään lehdessä kuvan "haravalla" poimituista marjoista, tai siinä laatikossa oli roskia ja niiden joukossa jokunen marja.Sääli vaan sitä raiskattua metsänpohjaa kun poiminta tehdään noin rajuilla vehkeillä kuin haravalla.

Onhan se selvää ette heillä ole aikaa poimia marja kerrallaan kuten meillä mummuilla. En osaa käyttää mitään poimuria, tai oikeastan en haluakkaan osata.

Mielipiteeni ulkomaisista marjanpoimijoista on muuttunut radikaalisti sen jälkeen, kun eilen näin heitä ison joukon naapurin mummon lähimetsässä. Taloon oli matkaa 30 metriä. Hirmuisia haravasysteemejä sekä ämpäreitä he pakkasivat pakettiautoon tien vieressä.

Jokamiehen oikeus? Se ei edellytä tekemään bisnestä. Vastuussa ovat värvääjät, poimijoita ei voi syyttää.

Näillä rehevimmillä turvemailla poimintatapa vaurioittaa luontoa satasella enemmän kuin kuivilla kangasmailla.
Revipä koko mustikkamätäs multineen kaikkineen ämpäriin! Laatu?

Luepa tarkkaan jokamiehen oikeudet!
Et saa vahingoittaa yksityismetsissä varpuja, sammalta ja niin edelleen ilman erityistä lupaa! Tulta et saa tehdä, et ottaa kasvavasta puusta mitään.

Hurjan näköistä jälkeä oli tullut vanhaan metsääni tänään. Nuotiopaikalla oli yritetty polttaa vanhaa keloa, sammalikko myllätty, varvut poissa, tietenkin myös puolukan raakileet. Alue oli kuin nyljetty multia myöten. En aina oikein jaksa ymmärtää!

Myllääjät voivat olla myös Metsäntutkimuslaitoksen porukkaa. Nehän tekevät tutkimuksiaan luvatta ja pyytämättä.

http://www.uutisvuoksi.fi/Uutiset/2012/07/28/Marjanpoimijoiden+karavaani...
Marjanpoimijoiden karavaani leiriytynyt Syyspohjaan

Seuratalon pihalle on pysäköity usea rekka ja henkilöauto. Kyläläisiä suututtavat liian lähelle asutuksia tulevat poimijat.

Syyspohjan seuratalon pihapiirissä seisova leiri on suuri. Viipyminen riippuu marjatilanteesta, sanoo poimijoille Suomeen tuloa järjestelevä Matti Hankonen.

RUOKOLAHDELLE Syyspohjan seuratalon kentälle ajoneuvoillaan leiriytynyt suuri marjanpoimijajoukko puhututtaa. Seuratalon pihapiirissä on tönöttänyt torstaista lähtien linja-auto, kylmärekkoja sekä henkilöautoja.

– Eilen illalla kentällä oli vielä useampi henkilöauto. Nyt poimijat ovat jakaantuneet ympäri metsiä keräämään marjoja, sanoo Syyspohjan kyläläinen Matti Paananen.

Leirikeittiö on pystytetty rekkojen taakse pihamaalle ja vaatteet kuivuvat iloisesti tuulessa. Osiin rekoista on tehty makuutiloja. Yhdessä rekkavaunussa on viisi ovea huoneisiin ja jokaisessa huoneessa yöpyy noin kolme henkilöä. Leirikeittiön vieressä on satoja litroja bensiiniä.

– Toivottavasti ei syty tulipaloa, kauhistelee Aki Suikkanen Ruokolahden Rajun Syyspohjan kyläyhdistyksestä.

Kaikissa autoissa on suomalainen rekisterikilpi. Poimijajoukko koostuu pääasiassa thaimaalaisista marjanpoimijoista.

Paanasella on asiasta kaksijakoiset mietteet.

– Se on hyvä, että marjoja kerätään. Nyt kuitenkin tuntuu, että omasta pihasta lähtevät marjat.

Paananen oli antanut naapurin vanhemmalle rouvalle luvan poimia konehallinsa takana olevalta hyvältä mustikkamaalta marjoja. Rouva odotteli kuitenkin marjojen kypsymistä. Tänä keskiviikkona Paananen oli yhyttänyt marjanpoimijan keräämässä mustikoita 30 metriä konehallistaan.

– Ihan kuin hän olisi vähän yrittänytkin piiloutua, kun niin kyyryssä poimi. Menin kertomaan hänelle englanniksi, että tässä on kotini ja tämä on yksityisaluetta. Jotenkin hän sen ymmärsi, koska lähti sitten autolleen päin.

Vanhalle rouvalle luvatut marjat olivat kuitenkin tiessään.

Eniten Paanasta nimenomaan harmittaa, kun kaikki pihojen läheiset marjamaat putsataan tyhjiksi. Vanhemmille ihmisille ja lapsille syvemmälle metsään marjaan meno ei olekaan niin yksinkertaista.

– Jokamiehen oikeushan kerääminen on, mutta jonkunmoista hienotunteisuutta ja diplomatiaa pitäisi olla mukana, ettei ihan talon viereen mennä.

Muut kyläläiset ovat soitelleet Paanaselle oudosta näystä seuratalon kentällä sekä lähelle pihoja tulleista marjanpoimijoista. Kerääjät eivät vain välttämättä tajua olevansa väärässä paikassa.

– Vaikka 100 metrin päässä olisikin talo, niin siellä, mistä he tulevat, se olisi keskellä korpea. Eivät he näe siinä mitään erikoista, sanoo Suikkanen.

– Poimijoita pitäisi ehkä ohjeistaa paremmin, miettii Paananen.

Hän ihmettelee myös poimijoiden tyyliä kerätä marjoja.

– Heillä on sellaiset haravat, joilla he haraavat saaviin marjoja varpuineen. Kaikenlaista metsän roskaa sieltä säkistä näytti löytyvänkin.

Sama leiri oli nähty aikaisemmin läheisellä Antamanjärven lannoitelentojen lentokenttäalueella.

Paananen on kuullut myös huhuja, että alueelle olisi ensi viikolla tulossa taas lisää poimijoita.

– Kyllä täällä aikaisemminkin on ollut kerääjiä muutamilla henkilö- ja pakettiautoilla, mutta näin isoa leiriä ei ole ennen nähty.

Paanasta mietityttää, että jos asiaan ei aleta reagoimaan, tilanne pahenee.

– Jos leiriytymisestä ja poiminnasta esimerkiksi sovittaisiin etukäteen, vältyttäisiin monelta eripuralta, hän ehdottaa.

En todellakaan tätä hyväksy :-(

Hyväksyn täysin ulkomaalaiset marjanpomijat metsissämme niin kauan kuin suikkaset ja paanaset ja kaikki muut suomalaiset eivät itse mene metsiin keräämään marjoja. Luen myös itseni tähän laiskureitten joukkoon kuuluvaksi. Thaimaalaisten poimijoiden jälkeenkin suurin osa marjasadostamme jää mätänemään metsiin.
Valitukset jättäisin omaan arvoonsa niin kauaksi aikaa kunnes joku metsänomistaja valittaa viranomaisille ja saa asian tutkimuksen jälkeen todistuksen että hänen metsämaansa on tuhottu ja saa tietysti ne haaveilemansa korvaukset. Puheet on siihen asti vain kademielisiä puheita.

Ei ulkomaalaiset poimijat kaukana metsässä haittaa ketään .Ellei suomalaisia työttömiä kiinnosta verovapaan tulon hankinta ,niin miksi ne marjat pitäisi metsään jättä.
Eri asia on sitten jos tulevat lähelle asumuksia ja kesämökkejä(näin ainakin meillä on ovat käyneet)En tykkää jos olisivat suomalaisiakin.
Siis säännöt heille ja marja -yrittäjät ottavat vastuun siitä ellei sääntöjä noudateta.
Olen nähnyt heidän poimimia marjoja ,risuja ja sammalta ainakin yhtäpaljon kuin marjoja.Mutta silti heille pitää ihmisarvo antaa ja kohdella heitä kuin haluat itseäsi kohdeltavan.

OLEN NIIN SELKÄVAIVAINE ETTEN PYSTY METSÄÄN ON HYVÄ ETTÄ JOKU KERÄÄ.ENNEN HUOLEHDIN MARJAT KOTIIN.LAPSUUDESSA OLI KOTI KÖYHÄ KUN VANHEMMAT EI OSANNUT RAHAA KÄSITELLÄ.KERRANKIN KERÄSIN NIIN PALJON JOTTA SAIN RUOKALAUTASET SYVÄT 8KPL KOTIIN,YKSI ON TALLESSA MULLA MUISTONA 55V TAKAA.TOISEN KERRAN KUN VEIN MARJOJA NIIN EN SAANNUT MITÄÄN KUN OLI RUOKALASKU NIIN SUURI.SIKSI MUA EI VAIVAA VAIKKA TULEVAT PITÄIS VAIN OPETTAA MITEN POIMITAAN JA NIILLÄ ON KYLLÄ KÄTEVIÄ VÄLINEITÄ.OLE NÄHNYT ETTÄ OMAN MAAN VÄKIKIN TUOO ROSKASIA MIKSI OSTAJA HYVÄKSYY.

alma-kolmonen

....Eri asia on sitten jos tulevat lähelle asumuksia ja kesämökkejä(näin ainakin meillä on ovat käyneet)En tykkää jos olisivat suomalaisiakin.
Olen nähnyt heidän poimimia marjoja ,risuja ja sammalta ainakin yhtäpaljon kuin marjoja.Mutta silti heille pitää ihmisarvo antaa ja kohdella heitä kuin haluat itseäsi kohdeltavan.

Siitä juuri on tuossa lehtiuutisessa kysymys. Tässä tapauksessa he
keräävät marjat asumusten ja kesämökkien läheltä - melkein pihapiiristä.

Eihän siinä mitään, jos keräisivätkin nuoremmuuttaan marjat jostain
kauempaa metsästä. Syy ei ole tietenkään poimijoiden vaan heidän,
jotka ovat heidän maahantulonsa järjestäneet eivätkä ole poimijoita
kunnolla ohjeistaneet.

Se on noiden marjafirmojen vika, jos eivät ohjeista, mistä saa poimia ja mistä ei. Olisi myös korrektia firman edustajan käväistä maastossa sen verran, että tietää, missä talot ovat ja kertoa paikallisille asukkaille/mökkiläisille, milloin poimijat maastoon tulevat. Niin ehtisivät ne, jotka itse marjastavat, käydä ensin omalla tontillaan marjastamassa.

Ulkomaiset poimijat ovat tervetulleita, jos suomalaisia ei saada rekrytoitua kesätyöhön. Itse kaupunkilaisena joudun ostamaan marjat torilta. Jokusen litran saan kasaan lähimetsästä itse poimimalla.

Lainaus:

En hyväksy ulkomaalaisia suomeen duunaamaan mitään, kyllä suomessa on työttömiä aivan tarpeeksi.

Ohjaa se suomen työtön metsään ,älä usko että lähtee.Musta On Oikeita Työttömiä ja työtävieroksuvia.Mun exä ,sen veljen tyttö.entinen vävy.tytön tyttö poikakaverinsa kanssa ,mulla oli työkavereina että pari kolme päivää ei jaksa ,tuumas ja lähti niitä oli useampi.mua ottaa päähän kun aina vedotaan suomen työttömät. Ne jotka oikein työtä haluu ,menee marjaan eikä istu kuppiloissa.

Ehdottomasti sitä mieltä, että marjayritysten ei pitäisi palkata ulkomaalaista työvoimaa ko. hommaan, suomalaisvoimin pitää pärjätä.

En tiedä maksetaanko näille edes suomen työlainsäädännön mukaista palkkaa, epäilen hiukan kun heidät oikein järjestetään maahan.
Olisihan se jo etu että palkkarahatkin jäisi Suomeen elvyttämään suomen taloutta.

Asiasta kolmanteen:
tietääkö joku millä tavoin nuo haravasysteemillä
kerätyt marjat, sammalet, risut, jäniksenpapanat
eroitellaan toisistaan?

Onko joku kone, joka osaa siepata vain marjat
erilleen ennenkuin alkaa mehujen ja hillojen
valmistus?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat