Ihmisiä voi aivopestä niin monilla asioilla ja uskomuksilla! Onko meidät aivopesty juomaan maitoa?

Kommentit (15)

Edistääkö maito terveyttä sitä en tiedä. Minun ikäluokkani ihmiset joivat maitoa, söivät tummaa leipää ja perunoita Kylmä maito on hyvää, minua ei ole tarvinnut tuohon aivopestä.

-valone-Käyttäjä698 kirjoitti:
Ihmisiä voi aivopestä niin monilla asioilla ja uskomuksilla! Onko meidät aivopesty juomaan maitoa?

ps. minulla maitotuotteet tukevat sairautta.

Miksi  maitoa tuputetaan muodossa jos toisessakin.

Samoin ruokaympyrän mukaan pitäisi syödä ainakin kuusi..siis 6- siivua leipää, ruista mieluummin josta tulee aivan hirvittävä turvotus ja ilmavaivat.

Kun menen paikalliseen kauppaan siellä on varmasti sata lajia ruisleipää, jos muuta kuin ruista tai valkoisesta vehnästä leivottua etsin, etsin turhaan.

Jos kertoisin mitä kaikkea pahaa maito on saanut aikaan minussa, olisi se nyt tänne liian pitkä selonteko.

Odotan keskustelua :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mökin muori kirjoitti:
Edistääkö maito terveyttä sitä en tiedä. Minun ikäluokkani ihmiset joivat maitoa, söivät tummaa leipää ja perunoita Kylmä maito on hyvää, minua ei ole tarvinnut tuohon aivopestä.

Niin, mistä se on lähtenyt, että suoimalaiset käyttävät ruuankin kanssa maitoa, jo lapsesta asti pakotetaan juomaan maitoa!

Tamperelainen-lehdessä on mielenkiintoinen artikkeli aiheesta!

Elämäntapamuutosterapeutti Tommi Kokko herättelee maitoasiassa miettimään.

Kolahti minuun koska olen jättänyt terveydellisistä syistä kaikki maitotuotteet.

Kokeilin tässä kerran pienellä määrällä jogurttia ja sain  taas heti oireita.

Vierailija

Juon joka päivä rasvatonta piimää, ruokailun yhteydessä. Aiemmin join maitoa, mutta sitten jossain vaiheessa alkoi piimä maistumaan paremmalta. Teen itselleni joka päiväksi rahka + jugurtti + pakkasmarjat, sekotan ne ja lisään vaniljakastiketta. Syön sitä yleensä aamuisin ja monta kertaa vielä iltapalankin yhteydessä.  Ainakin vielä olen tuntenut itseni terveeksi ja virkeäksi .

Vierailija

Olisi mielenkiintoista tietää oikein tarkemmin mitenkä maito edistää terveyttä, muuta kuin nesteen osalta, kalkkia saa muustakin ruuasta!

Ajatellaanko se ihmisen alukutaipaleen kautta, eli kun ihminen kuin elukatkin ensiruokitaan äidin tai siis emon maidolla. Mutta kun tiedetään, että poikasia ja vauvoja varten äidissä tai siis emossa kehittyy maito joka on ensiarvoisen tärkeä alkukehitykselle.  Mutta, että aikuisille?

Ei maidolla ole muuta kuin maine vellihousujen ravintona, kun jo tottuivat äidiltä saamaan sitä litkua, jota luulevat ravinnoksi, jota lehmäeläin  tuottaa. Josta suuri osa ihmisiä sairastuu, ennemmin tai myöhemmin elämässään.

Vierailija

En juo maitoa,en pitänyt maidosta edes lapsena.Maitoruuat turvottaa mutta vaivat eivät johdu laktoosista.Varmaan suolistossa on joku vika kun maito ei käy..

Vierailija kirjoitti:
En juo maitoa,en pitänyt maidosta edes lapsena.Maitoruuat turvottaa mutta vaivat eivät johdu laktoosista.Varmaan suolistossa on joku vika kun maito ei käy..

On aikamoinen lahja, että osaa kuunnella mikä  ruuansulatukselle ja koko ihmiselle sopii :)

Minulla on laktoosi-intoleranssi ollut jo 80-luvulta asti. Ja nyt sitten on ilmeinen herkistyminen  maidon proetiinille.

 Olisin monelta säästynyt kun olisin osannut kuunnella aiemmin. Mutta se ilmeisesti tuli vähitellen oireineen, että en heti ole ymmärtänyt. Hoidin yksittäistä vaivaa minkä se milloinkin aiheutti, tukkoisuutta, kurkun limayskää, ihottumaa, vaikka mitä, kunnes en enää saanut kutinalta yötäni kunnolla nukuttua. Enää en käytä mitään maitotuotetta, enkä leivonnaisia koska niissähän on aina maitoa tai sen osia käytetty.  Otin tilalle soijatuotteet, mutta ei nekään taida olla ihan sopivia, olosta päätellen.

SSE

-valone-Käyttäjä698 kirjoitti:
Ihmisiä voi aivopestä niin monilla asioilla ja uskomuksilla! Onko meidät aivopesty juomaan maitoa?

Suomessa kulutetaan eniten maitoa maailmassa per henki (2015). Sekä silkkaa nestemäistä maitoa että maitotuotteita yleensä. Juuston määrässä olemme myös maailmanmestareita. Voissa edustamme "hyvää" eurooppalaista keskitasoa, Ranska johtaa. Noin 75 % maailman väestöstä ei käytä maitoa ollenkaan, ja nekin jotka käyttävät, käyttävät sitä hyvin vähän.  Maidon kulutus ja maitoteollisuus on aika lailla Eurooppaan (erityisesti Pohjois-Eurooppaan) ja USA:aan keskittynyt asia, tosin Australia ja Uusi Seelanti pysyvät nekin hyvin perässä. Valtaosa maailman aikuisväestöstä on myös laktoosi-intolerantikkoja, mistä voi päätellä, onko luonto tarkoittanut maidon muiden kuin pikkulasten juomaksi.

Suomalaiset eivät ole maailman terveintä kansaa, joten jos maito olisi terveyden kannalta jokin ihmeaine, niin jokin tässä yhtälössä ei ihan täsmää.

En tiedä mistä Suomen maitovimma on saanut alkunsa, mutta kyllä siinä on pakko olla oma iso osuutensa maatalouspolitiikalla, joskin myös perinteillä.

Jostakin syystä maidon tyydyttymättömät rasvat eivät ole niin vaarallisia, kuin ennen on luultu. Sen sjaan maidolla on todettu olevan tilastollisesti merkittävä, mutta silti hyvin pieni positiivinen vaikutus diabetekseen. Tosin tämä on vasta niin tuore tutkimustulos, että sen varaan ei aivan hirveästi kannata laskea. Sen sijaan maidon runsaalla kalsiumilla ei ole havaittu mitään positiivista vaikutusta esim. osteoporoosiin, vaikka moni on niinkin luullut.

Uusimman tiedon valossa maito ei ole epäterveellistä, mutta ei järin terveellistäkään. Sama pätee voihin. Mutta ei maitoa juomana tietenkään sokeroituun limonaadiin kannata vaihtaa, se on aivan selvä. Mutta voin korvaaminen margariinilla on terveellisempi vaihtoehto. Margariinin mainetta takavuosina mustanneet ns. transrasvat ovat käytännössä kadonneet kokonaan markkinoilta, useissa maissa ne on itse asiassa kielletty.

Jos ei jaksa lipittää maitoa litra per päivä (suomalainen keskikulutus), niin ravintoainemielessä vähärasvainen juusto tai sokeriton jugurtti on sille erittäin hyvä vaihtoehto. Samat vitamiinit ja hivenaineet, mutta huomattavasti kompaktimmassa muodossa. Vesi on juomana hyvä vaihtoehto, mutta jos vaan oma vatsa sietää, niin ei vähärasvainen maito juomanakaan haitallista ole. Kaiken höpinän "prosessoiduista" tuotteista verrattuna "luonnontuotteisiin" voi unohtaa. Ihan perusmaitokin käy aikamoisen prosessin läpi, ennen kuin se meijeristä kauppoihin lähetetään. Eikä täysrasvainen voikaan sellaisenaan lehmän tissistä ulos tule.

Nyt voidaankin kysyä, että  mistä ne lehmät ovat niin voimallisen laajasti maatalouteemme tulleet? 

Uskon, että se raha tässäkin on suurin innoittaja, ei ihmisten terveys! Ja mikä se sellainen maataloustuki on? Jos ihminen tahtoo olla jonkin alan yrittäjä, miksi valtio on siinä rahallisesti tukemassa? Vai onko se sitä demokratiaa?Ne keskustan politiikot jotka istuvat vallan päällä, harjoittavat myös karjataloutta kuin yleensä  maataloutta! Siellä  se tämän ajan vika piilee! Politiikot ja päättäjät jotka laskevat kukkaroihinsa valtion rahaa! Ja mikä sitä valtion rahaa sitten on. Onko se sitä minkä olemme Eu.lle maksaneet, sen saavat  maatalousyrittäjät sieltä tukina.

Vierailija

Noin neljäkymmentä vuotta sitten sain terveydenhoitajalta ohjeen, kun lapsi sairastuu nuhakuumeeseen, älä anna hänelle pariin päivään maitoa, koska maito vaikuttaa limaa lisäävästi ja siinä maitolimassa elävät pakteerit lisääntyvät silloin edistäen tulehdusta kurkussa ja lisääntynyt lima haittaa hengitystä. Uskon että edistää muuallakin ja edesauttaa sairastumista aikuisdiabetekseen. Siis maito ei edistä terveyttä!

Vierailija

Miksi imetysaikaa jatketaan 4 mahaisen märehtijän maidolla ja kasvutekijöillä, jotka eivät sovi meille ihmisille lainkaan? Moni ei tiedä, että maito aiheuttaa korkemman insuliinivasteen kuin esim. muffins ja nostaa myös IGF-1 kasvuhormonipitoisuutta (maidon tarkoitushan on kasvattaa nisäkkään jälkeläistä). 

Maito nostaa verensokeria enemmän kuin monet leivonnaiset. Tähän ovat syynä maidon proteiinit, joista 80% on kaseiinia (casein) ja 20% heraa (whey). Maidossa on myös sokeria (laktoosi), mutta maidon aiheuttama insuliinivaste on jopa 5-kertainen kuin mitä sen sisältämä laktoosimäärä edellyttäisi. Fermentoidut maitotaloustuotteet eivät ole yhtä suuria insuliinin kohottajia, varsinkaan juustot (poikkeuksena raejuusto), joita ei kiinteytensä vuoksi pysty nauttimaan eivätkä siten myöskään imeydy yhtä nopeasti kuin nestemäisessä muodossa olevat maidot.

Miksi ihmisen pitäisi juoda maitoa? Ilmankin pärjää oikein hyvin. Suomessa maitoa on juotu vasta n. 4000 vuotta eli se ei ole kuulunut suomalaisen ravintoon sitä ennen. Suurimmassa osassa maapalloa ei juoda toisen nisäkkään maitoa.

Nykyaikaisen käsitellyn maidon kalsium imeytyy huonosti ja laktoosin lisäksi maitoproteiini sinällään aiheuttaa monelle ongelmia. Maitotuotteet ovat monella yksi keskeisistä syistä suolisto-oireisiin, allergioihin, atopiaoireisiin, astmaoireisiin sekä erilaisiin iho-ongelmiin (mm. akne). Maitotuotteiden eliminointi helpottaa usein näitä oireita, ja moni vuosia oireista kärsinyt pääsee pysyvästi eroon sekä ongelmasta että lääkityksestä. Lisäksi maitotuotteet keräävät limaa ja ovat usein merkittävänä tekijänä kroonisissa ylähengitystieinfektioissa.

Laadukkaat kypsytetyt juustot, luomu voi, luomu kerma ja hapatetut maitotuotteet saattavat sopia, joten kokeile niitä. Esimerkiksi juustoista (edam ja gouda) saa tärkeää  K2-vitamiinia.

1 dl maitoa, piimää, kasvijuomaa, jogurttia tai viiliä sisältää 3 grammaa proteiinia, 1µg lisättyä D-vitamiinia (ihan sitä samaa, jota myydään ravintolisänä purkissa tai tippapullossa), 5 grammaa maitosokeria ja kalsiumia 121mg (lähde: Fineli).

Proteiinin tarve on 1-2 grammaa per painokilo (normaali paino) päivässä.

D-vitamiinin tarve on 50-100µg päivässä.

Juo ainoastaan vettä, ei maitoa, ei limsaa, ei sokerimehuja, ei kasvijuomia, ei kivennäisvesiä tai mitään muutakaan.

Olen havainnut kuinka hurjasti ovat ruokakauppojen juomavalikoimat lisääntyneet. Silloin joskus nuoruudessani oli jaffaa, sitruunasoodaa, vishyä ja kokista, nyt on ainakin sataa laatua limsoja mitä kummallisemmin pakattuina ja uutuuksia tulee edelleen varmasti viikottain. 

Uskon, että vaikutus noiden juomisesta näkyy jo kuin viisikymmentä erilaista sipsilajia ja kaikenmaailman naksuja. Rasvaa ja sokeria syödään runsaasti enemmän kuin olisi tarpeen. Katukuva puhuu rankkaa kieltään niin  nuorissa kuin  lapsissa on paljon lihavia, aikuisista puhumattakaan. Jo kasvoista näkee, että terveys ja vireystaso eivät ole kohdallaan.

Kohtasin nyssessä tänään noin 10-12 vuotiaan ylipainoisen pojan joka tuijotti puhelintaan, ei meinannut siinä penkillä jaksaa olla ja istua,  lopulta kun oli tilaa niin laittoi pitkälleen, uskomatonta, oli kuin löysä jauhosäkki. Mihin tämä maailma on menossa ja nimenomaan ajatellen meidän ravintoamme. Houkutuksia on liian paljon ja rahaa hukattavaksi tuhoisaan "ruokaan".

Ei kepu

Muistan, että lapsena 1950- ja 1960-luvuilla korostettiin maidon juomisen tärkeyttä muun muassa hampaisåden takia. Suomalaisten hampaat eivät ole mitenkään erityisen hyvät siitä huolimatta. Olen asunut Kaukoidässä ja ihaillut sekä thaimaalaisten, japanilaisten ja muiden todella hienoja hampaita. Heidän ruokavalionsa ei kuulu maito lainkaan, mutta esimerkiksi runsaasti pähkinöitä ja kalaa, vihanneksia ja hedelmiä ym. Meitä on siis huijattu pahanpäiväisesti. Mutta maatalouden tukemiseksi kaikenlaiset valheet ovat olleet sallittuja. Keskustalaisella röyhkeydellä ei ole koskaan ollut mitään rajaa.

Kai se on niin, että jos ei ole tietoa tarpeeksi, pitää vain uskoa sen tiedon pohjalta jota on.

Nyt kun meillä on enemmän tietoa erilaisten ruokatarvikkeiden  terveellisyydestä voimme tehdä parempia valintoja.

En ole käyttänyt maitoa vuosiin, en maitotuotteita muuta kuin hieman joskus vanhaa kypsytettyä juustoa. Olen silloin joskus jo löytänyt itselleni maidon korvikkeeksi kahviini kauramaidon, joka on maultaan parempaa kuin maito. Jatkuvasti tulee uusia kaurapohjaisa elintarvikkeita, on todella mistä valita. 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat