Liian korkea, tai liian matala sama se.

Kun esim. minulta haluttiin alueellisessa terveyskeskuksessa mitata määräajon verenpaine ja kävin mittauttamassa sen pitkän aikaa, ja monesti verenpaineeni oli yli 20/ 120 esim. niin, vaikka terveydenhoitaja kauhisteli korkeaa verenpainettani niin, mitään muuta verenpaineeni korjaamiseksi ei tehty, verenpainettani vain mitattiin. Ja koska mitään muuta ei tehty, minä lopulta lopetin käymästä verenpainettani mittauttamassa, ja kun kysyivät," miksi en enää mittauta verenpainettani "ja kun vastasin " siksi, kun verenpaineenmittaus ei auta mitään", ja kun musta tuntui, ettei vastaustani ymmärretty. Ja kun nyt yksi suurikokoinen iäkäs mies kertoi, että hänen verenpaineensa on 102 ja hänellä on huono olla. Tuon verenpainelukeman oli saanut mittariin hänen luonaan käynyt kodinhoitaja. Kun verenpaineen mittaava henkilö näkee että verenpaine on liian korkea, tai liian matala miksi, tämä verenpainetta mitannut henkilö ei ilman potilaan pyyntöä pyydä lääkäriä tarkistamaan esim. potilaan lääkitystä? Miksi verenpainetta mitataan, kun on kun verenpainelukemilla jotka mittauksessa saadaan, ja nähdään ei tunnu olevan mitään väliä mitä ne on? Lääkäriä ei pyydetä tutkimaan asiaa, potilas saa jäädä huonon olonsa kanssa yksin. Miten tälläinen verenpainemittaus, jossa verenpainemittauksessa saaduilla lukemilla ei ole mitään merkitystä, koska minkäänlaisiin toimenpiteisiin ei ryhdytä, voidaan kutsua korkealuokkaiseksi terveydenhoidoksi? Ja miksi tälläisiin verenpaineenmittauksiin kulutetaan aikaa, kun ne ei hyödynnä ketään?

Kommentit (4)

Vierailija

Minulla on vähän samanlainen kokemus asiasta. 

Työelämässä ollessani kävin suht säännöllisesti mittauttamassa terveyskeskuksessa verenpaineeni, lukemat oli aina koholla.  Tätä jatkui monta vuotta,  aina vaan mitattiin eikä mitään tehty,  kunnes eräs lääkäri ihmetteli miksi ei ole aloitettu verenpainelääkitystä aikaisemmin.  Hän määräsi lääkkeet, niillä verenpaineet  ovat pysyneet hyvissä lukemissa.

Kun verenpainetta mitataan eikö nuo lukemat lueta, kuin esim. minulla 60/120..joka on erittäin normaali paine, kun vielä syke on n. 50-52 lyöntiä minuutissa.

Niin mietin vain aloittajan lukemaa joka on 20/120

Olen ymmärtänyt että tuo isompi eli yläpäine muuttuilee päivän mittaan, mutta tuo pienempi on se alapaine mikä on tärkeä ja osoittaa paremmin paineen? Että voiko kenelläkään elävällä olla tuo alapaine 20

Ja jos taas tuolla miehellä on tuo tärkeä eli alapaine 102 ja se on niin korkea, että kukaan ei ihmettele jos on huono olo ja sydänkohtaus lähellä.

terveydenhoitajalla ei ole ymmärtääkseni oikeutta määrätä lääkettä, mutta hänelle voi potilas antaa oikeuden varata lääkäriaika.

Kukahan tässä on nyt ymmärtänyt väärin?

.

Ihmisen, siis henkilön itsensä täytyy tehdä asialle jotain, ei sitä kukaan muu tee! Varata aika lääkärille ja saada lääkitys!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Tarkoittikohan aloittaja 200/120 eli jäikö vain yksi nolla pois, kun kuitenkin puhuttiin hirveän korkeasta paineesta?

SSE

Luku "20" ei edusta mitään järkevää arvoa ja luku "102" yläpaineena olisi ihanteellinen, mutta alapaineena kohtalaisen kohonnut. Huono olo voi johtua myös jostakin muusta kuin verenpaineesta. Terveysasemalla mitatut arvot ovat yleensä liian korkeat, johtuen ilmiöstä, jota "valkotakkikammoksi" kutsutaan tai siitä, että terveysaseman verenpainemittarissa oleva mansetti on liian lyhyt. Eli oman verenpainemittarin hankkiminen kotiin oikean mittaisella mansetilla kannattaa (mittaa olkavartesi ympärysmitta ennen ostoksille ryhtymistä). Verenpaine vaihtelee päivän mittaan runsaasti ihan luonnostaan.

Mittaukset kannattaa tehdä monta kertaa päivässä. Kunnon mittarit laittavat usein ainakin 50 viimeisintä mittausta kellonajan ja päivämäärän kanssa automaattisesti muistiin, josta niitä voi selata.

Tärkeimmät ohjeet: Mittaus pitää tehdä oikean mittaisella mansetilla olkavarresta. Mansetti pitää asettaa paikoilleen jo pari minuuttia ennen mittausta. Se ei saa kuristaa olkavartta vielä silloin, kun mittaria ei ole käynnistetty, kun taas pumppausvaiheessa sen nimenomaan pitää kuristaa olkavartta, mutta ei niin paljon että sattuu. Jos sattuu, niin mansetti on liian kireällä. Mansetin alareunan ja kyynärnivelen väliin pitäisi jättää parin sentin etäisyys. Ennen mittausta ei pidä puoleen tuntiin harjoittaa liikuntaa, juoda kofeiinipitoisia juomia tai tupakoida. Ennen mittausta pitää istua rauhassa aloilleen. Mittausta varten mittauskäsi (yleensä vasen), asetetaan rennosti pöytää vasten kyynärpäätä myöten, olkavarren sisäpuoli ylöspäin (se, josta ne verikokeetkin aina otetaan). Mansetti kierretään sellaiseen asentoon, että mittauslaitteen letku kulkee tältä samalta puolelta mittariin ja letku ei saa olla minkään esineen tai oman kätesi puristuksessa. Mansetin pitää olla suurin piirtein samalla korkeudella sydämen kanssa lattiasta mitattuna. Sen alla ei pidä käyttää vaatetta, eikä varsinkaan kiertää  hihaa rullalle niin, että se puristaa olkavartta. Muutkaan vaatteet tai istuma-asentosi eivät saa aiheuttaa puristusta. Mittauksen aikana ei saa puuhata mitään, ei edes jutella itsekseen. Oikea käsivarsi voi roikkua rennosti suoraan alaspäin. Jos kesken mittauksen joutuu vaikkapa haukottelemaan, yskäisemään, aivastamaan tai vessahätä tai vatsavaivat ilmaisevat itsensä, niin se riittää sotkemaan mittaustuloksen. Pelkkä stressaava ajatus tai puhelimen pärinä pilaa mittauksen. Mutta mittauksen voi vaivatta uusia ilman, että edes mansettia tarvitsee ottaa pois välillä. Yksittäinen uusintamittaus kestää 10-20 sekuntia.  Parin minuutin kuluttua sama mittaus kuuluu joka tapauksessa uusia. Yleensä arvot ovat melkein identtiset. Jos eivät ole, niin tee varmuuden vuoksi vielä kolmas mittaus perään. Kuumeessa tai muuten vaan kipeänä ei mittausta kannata tehdä.

Mittauksen voi tehdä niin monta kertaa päivässä kuin huvittaa, mutta ei se verenpaine pelkällä mittaamisella muuksi muutu. Alle viikon mittaisen mittailurupeaman jälkeen sinulla on  kasassa riittävä aineisto, jonka näytät terveydenhoitajalle. Hän sitten päättää, onko aihetta jatkotoimenpiteisiin, esim. lääkärin tapaamiseen, joka saattaa määrätä lääkkeitä.

Vinkki: Esim. Amazon.de verkkokaupasta voi löytää laadukkaan verenpainemittarin 40 € hintaan kotiovelle asti toimitettuna, vaikka samanlainen mittari suomalaisessa kaupassa maksaa 60-80 €. Sivustoa voi käyttää myös englanniksi, vaan ei suomeksi. Usein kuljetus Suomeen sisältyy hintaan, jos ostos ylittää tietyn rajan (esim. 40-50 €). Tästä tarkempaa tietoa tuotteen ostovaiheessa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat