Kommentit (13)

http://nettiet.fi/kysy/terveys/art5967-Fibromyalgia-ja-kilpirauhanen.html

"Valitettavasti Suomi tulee jälkijunassa kilpirauhasarvojen suhteen:

Hormonitoimintaa voidaan mitata yksinkertaisella verinäytteellä.
Ensimmäinen verikoe on S-TSH (norm. 0,2-4,5 mU/l), joka nousee kun kilpirauhasen toiminta hidastuu.
(Tämä aivolisäkkeestä eritetty hormoni piiskaa kilpirauhasta toimimaan).

Kilpirauhasesta eritetty hormoni tyroksiini laskee vajaatoiminnassa. Nykyään tarkastetaan yleensä sen vapaata muotoa,T4V(norm 9-21 pm/l). Lähde

Monien lähteiden ja Endokrinologian erikoislääkäreiden mielestä terveellä ihmisellä S-TSH arvon tulisi olla alle 2,5 tai jopa alle 2. Myös T4V arvon tulisi olla viitteen ylärajoilla.

Valitettavan usein kuitenkin yleislääkärit tyytyvät siihen että arvot ovat juuri ja juuri viitteiden sisällä.
S-TSH usein jätetään jopa seurantaan vaikka se olisi viitteiden yläpuolella.

Tämä on se asia johon me kilpirauhasen vajaatoiminnasta sairastavat,
tai vasta diagnoosia odottavat haluamme muutoksen,
haluamme että lääkärit olisivat tietoisempia asiasta ja kaikilla lääkäreillä
olisi sama tieto jonka perusteella seurata arvoja ja lääkityksen määrää.
http://www.kilpirauhasenvajaatoiminta.fi/

Lopettakaa tämmöinen hyvän sään aikana. Törkeää, todella törkeää, sotkea vakava sairaus tällaiseen "asiantuntijatekstiin" joka on peräisin joltain hömppäsivuston blogi-osastolta.

Lukekaa mieluummin tuo tri Laitilan vastaus.

Ja sitäpaitsi, uskon vahvasti, että jokainen fibromyalgikko on taatusti läpikäynyt moneen kertaan niin kattavat verianalyysit, että myös kilpirauhasarvot on selvillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lainaus:

Monien lähteiden ja Endokrinologian erikoislääkäreiden mielestä terveellä ihmisellä S-TSH arvon tulisi olla alle 2,5 tai jopa alle 2. Myös T4V arvon tulisi olla viitteen ylärajoilla.

Omalääkärini tiesi tämän jo 3 vuotta sitten ja kertoi, jotta tuota viitearvoa ollaan kuulemma muuttamassa alle 2.

Mutta vielä ei näköjään muut lääkärit tätä tiedä.

Hyvä, että on sivustoja, jotka tästä tiedottaa.

Itselläni arvo oli alle 2.

Syön jodia, joka piristää silti.

Kerronpa kuitenkin oman kokemukseni.Oireet samat kuin fibromyalgiassa,ainakin lääkärin mielestä,vaikka moneen kertaan olen sanonut että yöuni on tosi hyvää ja saunominenkaan ei tee mitään krapulaa. Lihaksissa ja kiinnityskohdissa viiltävää kipuilua ja jäykkyyttä. No,sain kokeeksi Tyroxin hoitoa 1kk 0,5 mikrogrammaa ja olo on kuin taivaassa,ei tarvii kipulääkkeitä .

Minulla on ihan samanlainen kokemus.  Vuosia fibromyalgiaa mukamas sairastaneena oireet hävisivät kilpirauhaslääkityksen myötä.  Arvot olivat viitearvojen sisällä, mutta ihan alarajoilla.  Onneksi viisas lääkäri aloitti kilpirauhaslääkityksen.

Hienoa kun löytyi vertainen ;) Nyt toivon että lääkitystä jatketaan kun koko ajan olo paranee.

Ensiviikolla selviää tulokset kilpirauhasen vasta-aineista,joistakin autoimmuniasairauksista,kun sellainenkin voi olla taka-alalla ja aiheuttaa häiriötä.

Minulla todettiin fibromyalgia n. 10 vuotta sitten. Säryt olivat kovat, nukkumisesta ei tietoakaan. Muitakin oireita oli runsaasti, ja nuo oireet sopivat erittäin hyvin kilpirauhasen vajaatoimintaan. Kilpirauhasarvot olivat viiterajojen sisällä, mutta TSH yläkantissa ja T4V aivan alarajalla. Onneksi eräs lääkäri ehdotti thyroxinin testaamista. Olo muuttui, Fibromyalgiasta ei ole sen jälkeen ollut tietoakaan. Ainoastaan yhden kerran kun toisen lääkärin ohjeen mukaan yritin jättää kilpirauhaslääkityksen pois, palasivat myös kovat kivut. Joten aloitin uudestaan lääkityksen. Olen sitä mieltä, että aina ei todellakaan pidä katsoa vain viiterajoja, vaan nimenomaan ihmistä ja oireita.

Minulla fibromyalgia ja kilpirauhasen vajaatoiminta molemmat jo toistakymmentä vuotta. Syön Novothyralia, jossa sekä tyroksiiinia että T3-hormoonia. Ei mitään vaikutusta fibromyalgiaan. Fibrokipuihin auttaa minulla Cymbalta.

Vajaatoiminnan oireita:

väsymys, lisääntynyt unentarve
ajatuksen hitaus, masentuneisuus, aloitekyvyttömyys
palelu
kuiva iho, vähentynyt hikoilu
hiustenlähtöä
ummetus
selittämätöntä painonnousua
turvotus silmien ympärillä, rannekanavaoireyhtymä
kuorsaaminen, uniapnea
käheys, äänen madaltuminen naisilla
alentunut kuulo
nivel- ja lihaskipuja
lihasheikkous, sydämen vajaatoimintaa
hidas sydämen syke, matala verenpaine, mutta joskus diastolisen verenpaineen nousu
korkea kolesteroli (vajaatoiminta nostaa kolesterolia)
hedelmällisyysongelmat: raskauden käynnistymisen vaikeudet tai keskenmenot

 

Ei ole fibron oireita nuo

 

Nopea "kotitesti" fibromyalgian diagnosoimiseen:
Jo suhteellisen vähävoimainen (kynnenalus vaalenee) aran alueen painaminen (peukalon tai yhdessä pidettyjen etu- ja keskisormen päillä) aiheuttaa potilaalle kiputuntemuksen. Tämä kipu jää useimmiten kirvelemään usean minuutin ajaksi tutkimisen jälkeenkin.

Lääkärilehti 10.05.2013
Fibromyalgian taustalla on kivunsäätelyn ja autonomisen hermoston herkistyminen

http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/nosto19_1.pdf

No nyt en ymmärtänyt kyllä pointtiasi. Enkä tuota viittaustasi lääkärilehteen myöskään. Aiheeseenko liittyvää?? Ja mikä tuossa oli sitä omaa mielipidettäsi eli osuutesi keskusteluun?

Vierailija

Kannattaa varastorauta-arvot mitata, jos fibromyalgiaoireita. Raudan puutteen oireet samanlaiset. S-ferrit alle 50 aiheuttaa fibromyalgiaoireita!
Itselläni kivut kaikonneet ja monta muutakin parantunut raudan ja muiden hivenaineiden ihanteellisille tasoille laitossa (eri asia kuin pelkkä viitearvo, joissa alaraja usein liian matala vrt. S-ferrit naiset 13-150).
Kilpirauhasen vajaatoimintakin on vähentynyt, mutta siihen saattaa olla syynä vaihdevuodet

Vierailija

Moni suomalainen (vauvasta vaariin) kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista. Yleisimmät ravinnepuutokset ovat kalan Omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA), rauta, folaatti, B12-vitamiini, D-vitamiini (ruuasta on mahdotonta saada riittävästi D-vitamiinia, oli se millainen tahansa), C-vitamiini, jodi, seleeni, magnesium, sinkki ja K2-vitamiini, joka on äärimmäisen tärkeä verisuonten ja luuston hyvinvoinnille. 

Näiden puute altistaa kaikenlaisille ikäville sairauksille.

Esim. kilpirauhasen vajaatoiminta tulee jos ravinnossa on liian vähän Seleeniä, Jodia, Sinkkiä, Kuparia ja Magnesiumia sekä D-vitamiinia. Näiden hivenaineiden ja D-vitamiinin puute on yleistä suomalaisilla. Pelkästään D-vitamiinin puutostila voi johtaa kilpirauhasen autoimmuunisairauden syntyyn.

Suomalaisten jodin saanti ravinnosta on vähentynyt lähes kolmannekseen siitä, mitä se oli parhaimmillaan 1960-luvulla.

Eli ei nää sairaudet ihan taivaasta tipu. Toki on sairauksia, joihin ei voi edes ravinnolla vaikuttaa, mutta ne eivät ole lisääntyneet.

Jodin puutostilat aiheuttavat terveysongelmia lähes kaikkialla maailmassa. Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi, että koko maailman väestöstä noin 30 % ei saa tarpeeksi jodia. 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat