Sivut

Kommentit (28)

Vierailija

MIKÄ JÄYKISTÄÄ ALASELÄN?

Siinäpä vasta kysymys!

Olematta lääkäri arvioin tätä kysymystä.

Eräs näkökohta. Runsas istuminen varsinkin huonolla tuolilla voi sen tehdä, eli "jäykistää selän". Paljon istumatyötä tekevän pitäisi säännöllisesti voimisteluttaa omaa selkäänsä. Voi esim. istua tietokoneen ääressä iltakaudet, eikä selkä saa riittävää ja monipuolista liikuntaa. Fysioterapeutit osaavat neuvoa sopivia voimisteluohjelmia, oikeastaan nykyihmisen pitäisi tehdä sopivia voimisteluliikkeitä säännöllisesti. Nykyihminen on enemmän istuva ihminen, eikä kahdella jalalla kävelevä ihminen.

Voimistelun lisäksi hyvää selkävoimistelua on rauhallinen kävely tasaisella alustalla, mutta myös metsäpolulla tai metsässä. Hitaallakin vauhdilla pitkäaikainen rauhallinen kävely myös auttaa peruskunnon ylläpitämisessä ja vetreyttää selkää, ja riittävän pitkä kävelylenkkii auttaa myös painon pitämisessä kurissa. Jo seniori-ikään ehtineen ei tarvitse välttämättä juosta, vaan rauhallinenkin kävely riittävän kauan jatkuvana on lääkettä selälle, ja koko ihmiselle.

Siis jäykän alaselän voivat aiheuttaa "epäterveelliset tavat". Liika istuminen, huonossa asennossa ja huonolla tuolilla. Liikunnan puuttuminen. Näitä voi itse kukin parantaa omalla kohdallaan. Itse olen näitä kaikkia kokenut ja kokeillut. Itse liikun paljon luonnossa ja harrastan luontokuvausta. Se on mainio harrastus myös selän kannalta. Se yksin ei riitä, tarvitaan myös näitä muita selälle terveellisiä tapoja. Näistä kannattaa keskustella fysioterapeutin kanssa, joka on alan asiantuntija, lääkärikin voi paljon auttaa. Usein selkäkivut voi täysin poistaa muuttamalla tapojaan terveellisemmiksi. Kokemusta siitä on. Näitä selkäkipuja on nuoremmillakin - ei vain senioreilla.

Vierailija

Tupakasta voi tulla selkä kipeäksi.

Vahva yhteys tupakoinnin ja alaselkäkivun välillä on kroonisen ja lamauttavan selkäkivun yhteydessä.
... Mahdollisia selityksiä onkin useita, kuten heikentynyt verenkierto selkärangan alueella.....

Tupakointihan tunnetusti supistaa verisuonia ja heikentää verenkiertoa.

Vierailija

Tupakointi tekee myös tyhmäksi.

Nikotiini on pahempi addiktio kuin kokaiini.
Elikä kokasta pääsee irti helpommin kuin nikotiinista.

Vierailija

Tuohon aloitusviestiin lisäisin hieman. Joku tietty voimisteluohjelma voi olla toiselle hyvä, toiselle huono. Se on hyvin tapauskohtaista. Voimistelussa aivan pieni kipu ei haittaa - jos enemmän kipua, on se liike jätettävä pois. Kävellessä "näyteikkunavauhti" voi olla aivan riittävä. Ei tosiaan tarvitse välttämättä juosta, kävelykin yleensä riittää.
Kannattaa ostaa "selälle hyviä tuoleja", jaa miksei myös "sedälle hyviä tuoleja", eli istumisen kannalta terveellisiä. Myynnissä on paljon huonoja tuoleja. Valokuvissa näyttävät niin hyviltä, mutta huonoja istuttavia. Todella hyviä tuoleja on vähän. Baareissa ja laitoksissa on usein laadukkaita tuoleja, mutta huonekaluliikkeissä pöytä- ja tuolisarjat on usein pilattu kehnoilla tuoleilla. Ei riitä, että tuoli näyttää hyvältä valokuvassa. Siinä pitäisi olla "mukava istua" ja sen pitäisi olla terveellinen selälle.

Vierailija

Lainaus:

Liikkumattomuus.

Niin se menee, että liikkeelle vaan.

Vai onko helpompi hake - vikaa - kun liikkua päivässä tarpeellinen määrä.

Vierailija

Lainaus:

Lainaus:

Liikkumattomuus.

Niin se menee, että liikkeelle vaan.

Vai onko helpompi hake - vikaa - kun liikkua päivässä tarpeellinen määrä.


Tärkeää on myös hyvät kengät. Jos asfaltilla kävelee on tärkeä, että ne ovat oikeanlaiset.

Vierailija

Tuohon edelliseen: Minä olen lukenut, että sekä tupakanpoltolla, että viinan juonnilla on myös myönteisiä vaikutuksia. Tupakoitsijalla on esim. pienempi riski sairastua dementiaan. Pieni annos alkoholia voi parantaa suorituskykyä. Esim. kilpa-ampujat ovat käyttäneet alkoholia "dopingina" kautta aikojen. En tosin polta ja käytän alkoholiakin harvoin ja vähän.

Tuohon selän jäykkyyteen. Itse asiassa minulla on nyt juuri huonosta tuolista ja epäterveistä tavoista johtuva selkäkipu. Minulla on fysioterapeutin laatima voimisteluohjelma, ja olen vaihtanut tuolin tähänkin tietokoneelle. Yritän myös pudottaa painoa ja nostaa yleiskuntoa. Kehitys on menossa jo eteenpäin - myös selkävaivojen suhteen. Terve selkä jo häämöttää! Toivottavasti. Ja housujen vyötäröt käyvät väljiksi. Paino on laskusuunnassa. Nyt on iltavoimistelun aika...

Vierailija

Tähän voisi vielä lisätä:

Kehittyneiden länsimaiden suurin terveydellinen ongelma on ylensyöminen. Pitäisi syödä vähemmän , harkitummin ja harvemmin. Se on kyllä totta, että pitää tarkkaan katsoa mitä syö. Yksinkertainen perusruoka on hyvä. Kuitenkin riittävän monipuolinen. Tähän ei länsimaissa kiinnitetä riittävästi huomiota, eikä muuallakaan. Ihminen kaipaa lisäksi sopivan määrän liikuntaa. Ihmisruumis on kuin kone, joka säätää itse itsensä, kunhan on tarjolla sopivaa liikuntaa. Itsesäätyvä - mikä helpotus. Pitää vain muistaa liikkua. Ja syödäterveellisesti, siis sopivasti ja vähän. Mutta kuka jaksaa toimia näin?

Vierailija

minulla on niskasta asti ahtauma alas asti en voi ulkona kävellä kun 100 metriä
tulee alaselän kova kipu on ollut kymmenen vuotta syön lyricaa ja tramalia
enkä pääse kävelemääm kun sisällä mistä apu onko teillä kokemustatästä
minua ei voi leikata kun se on koko selkärangan alue
tämä jyväskylästä ellen

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat