Tiina Arlin

Tuntuu etteivät ihmiset todellakaan tiedä mistä ns työttömien aktiivimallissa on kyse. Moni ihmettelee mitä pahaa aktivoinnissa on ja miksi työttömät eivät aio osallistua niihin vaadittaviin toimiin.

Aio osallistua?! Kuinka pihalla monet ovatkaan?! Kaikki työttömät eivät tule saamaan haluistaan huolimatta työpaikkaa tai koulutuspaikkaa tai mitään muutakaan paikkaa joka estäisi päivärahan tippumisen.
Siitä on kyse.

Työtön ei saa eikä voi valita itse mitä tekee. Kukaan ei voi marssia jonnekin ja sanoa, että minä olen nyt töissä täällä, alkakaa maksaa palkkaa.

Joku muu päättää pääseekö työtön johonkin työhön, koulutukseen tai tms toimintaan vai ei.
Ja kun ei pääse vaikka haluaisi, työttömältä se raha viedään, ei siltä kielteisen-päätöksen tehneeltä.

Pienen päivärahan leikkaaminen ei lisää palkkatyöpaikkoja. Kulutus vaan laskee entisestään ja mm palvelualan työpaikat vähenee.

Työttömien rankaiseminen siitä ettei palkkatyöpaikkoja riitä kaikille on väärin eikä lisää niitä kipeästi kaivattuja palkkatyöpaikkoja.

Hallitukselta odottaisi työllistymistä helpottavia keinoja; työajan lyhentäminen (6t) = työn jakaminen, palkkatukipaikkojen lisääminen, vuorotteluvapaa järjestelmän keventäminen, perustulo jne.

Kommentit (4)

Vierailija

Työttömien ahdistamiselta vaikuttaa nämä uudet toimet.Jos jokaista työpaikkaa hakemassa on kymmeniä ellei kohta satoja hakijoita ja yksi saa paikan ei se kyllä innosta hakemuksia lähettämään. Työtä ei vain ole kaikille,kansalaispalkka ahdingossa oleville parempi ratkaisu ja jos sitten joskus tulisi työvoimapula meillä olisi reservissä työttömiä jotka voitaisiin vapauttaa tästa kansalaispalkasta työhön.Mutta tämä kai olisi liian kallis ratkaisu joten työttömät saavat kurjistua vain lisää.Muitakin vaihtoehtoja on työn jakamista ym.Olen itse ollut työttömänä ennen eläköitymistä ja voi sanoa että työttömyyden takia sairastuin ja pääsin ahdingosta eläkkeelle. Työvoimaviranomaiset ovat olleet kuin vanginvartioita, en saanut heiltä apua työttömyyteen ja jos pienen ilkeän toiveeen saisi heittää, toivoisin nämä viranomaiset kokemaan itse työttömyyden.

Vierailija

Työttömyys on usein n.s. rakenteellista. Monessa yriyksessä on nykyään pulaa osaavista työntekijöistä. En sitten tiedä mistä se johtuu ettei työ ja työntekijät ikäänkuin kohtaa.  Ennen ihmiset muuttivat työn perään Ruotsiin ja jopa Amerikkaan. Sitoutumattomilla on kait helpompi löytää työtä koska ovat vapaampia muuttamaan työn perään uudelle paikkakunnalle. Perheelliselle on vaikeampaa yks kaks muuttaa muualle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Palkkatukipaikat eivät ole ratkaisu työttömyyteen. Kun olin työttämänä niin minut työllistettiin kaksi kertaa palkkatukitöihin. Vaikka työnantajat olivat tyytyväisiä tekemääni työhön niin työsuhteet päättyivät heti palkkatuen loputtua. Sitten taas työttömäksi työnhakijaksi. Väitän, että jotkut työnantajat jopa käyttävät hyväkseen palkkatukisysteemiä. Palkkatukityöt ovat määräaikaisia, ei tarvitse palkata työntekijää toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen ja saa rahaa työntekijän palkkaamiseen valtiolta.

Vierailija

Eikö työvoimakoulutukseen määrättyjä varoja (joita es.v.2016 jäi suuri summa käyttämättä) voisi ohjata työnantajille tueksi lisähenkilökunnan koulutukseen. Jotain pohjakoulutusta voisi vaatia, mutta eikö olisi helpompaa opettaa ihmisiä tekemään juuri niitä töitä, joita heidän firmassaan tarvitaan. Nyt työttömyysrahoja haaskataan kaikenlaisiin CV-kursseihin, jotka turhauttavat sekä osallistujia että opettajia. Pahalta tuntuu ajatella, mihin tämä maailma menee. Aktiivimalli rasittaa raskaasti myös  työttömien omaisia, jotka joutuvat entisät enemmän tukemaan heitä ja seuraamaan omien voimiensa loppumista pelätessään tyttömän omaisen ahdistusta ja omanarvontunnun tuhoutumista. Kasvavan lapsenkin on sellaista ahdinkoa raskasta seurata.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat