Sinäkin saatat hikoilla öisin jopa 7 litraa viikossa – näin usein tyyny ja peitot pitäisi vaihtaa

klo 8:02 | 17.2.2018
Milloin viimeksi pesit tyynyt ja peitot? Entä milloin näytit patjalle imuria? Vuodevaatteet, peitto ja tyyny tulee pestä tarpeeksi usein ja vaihtaa kokonaan uusiin säännöllisesti.Lue koko juttu
Mihin unohtui vuodevaatteiden tuuletus ja tamppaus? Lakanoiden vaihdon yhteydessä vien aina tyynyt, peitot ja petauspatjan tuuletusparvekkeelle ja tamppaan ne. Varsinkin petauspatjasta irtoaa mieletön määrä tomua tampatessa. Mielestäni pelkkä imurointi ei ole riittävä eikä siitä tule vuodevaatteisiin raikasta ulkoilman tuoksua. Parasta ovat kirpeät pakkaset. Kun jättää vuodevaatteet parvekkeelle tunniksi tai pariksi niin pölypunkit kuolevat.
Lakanat tulee vaihdettua kahdenviikon välein säännöllisesti,ja petauspatja ja patjaakin imuroitua yhtä usein.Olen tullut laiskaksi viemään patjaa tai petaria ulos.Olen kyllä aiemmin harrastanut tuota pölypunkkien teurastusta pakkasilla. Peitto on ainut jonka tuuletan ulkona lakananvaihdon yhteydessä,riippuu tietysti säästä voiko ulkona tuulettaa. Ja tyynyäkin tulee ulkona pöyhittyä. Tänään oli hyvä päivä tuuletukselle.
Joka viikko meillä kopistellaan miehen kanssa kaksistaan vuodevaatteet, täkit, tyynyt ja päiväpeitot. Vaihdan aluslakanan ja tyynyliinat joka viikko, pussipeitot kolmen viikon välein. Petarit ja patjat imurioidaan joka viikko, tuuletus säiden mukaan ainakin kerran kuussa. Suunnitteilla kerrostaloon muutto, jossa ei ole edes kopisteluparvekkeita, joten imurin varaan jää paljolti sitten ja tuulettaahaan voi parvekkeellaan. Minusta onkin outoa kun ei kaikissa uusissa kerrostaloissa ole kopistelumahdollisuutta muualla kuin ulkona.
On tutkittu asia, että Suomessa ei ainakaan kerrostaloissa ole pölypunkkeja. Ne eivät elä kuivassa ilmassa. Muutenkin liiallisen hygienian on todettu aiheuttavan allergioita ja muunkin vastustuskyvyn huonontumista.
Järki käteen tässäkin asiassa ja kohtuus siivoamisessa.
Jokainen tekee niinkuin parhaaksi näkee, jos nenä kestää pölyn tunnetta niin hyvä, en minä ainakaan punkkien takia pelkästään siivoa ja tuuleta.
Suomi on korkean hygienian maa, joten iltapesuilla ja suihkussa käyvät ihmiset eivät välttämättä eritä noin paljon epäpuhtautta, rasvaa ym mitä väitetään, ja siksi tahtoisinkin kuulla mihin todelliseen tietoon ja asialliseen tutkimukseen nämä väitteet perustuvat. Samoin tuo määrä että jokainen hikoilisi 7 litraa viikossa pelkästään öisin, kuulostaa rohkealta yleistykseltä. Asiallisissa kirjoituksissa olisi siksi hyvä mainita faktojen/väitteiden lähteet, mutta tässä mainitaan jokin kaupallinen mainospelle lähteenä - haloo mainospelle, kerro tutkimus. Mutta olen samaa mieltä muuten noista "vaihtoväleistä", painottaisin vaihdon syitä vain eritavalla: tärkein vaihdon syy ei ole hygienia, koska se on korkealla tasolla yleisesti Suomessa, mutta meillä on alhaisella tasolla tuotteiden LAATU. Kuluttajat valitettavasti ostavat eniten köyhissä maissa tehtyjä halpatuotteita halpaketjujen myymälöistä joissa ei ole asiantuntevaa myyntipalvelua. Niitä patjoja, tyynyjä ja petareita sekä petivaatteita ei ole tarkoitettu kestämään - hinta kertoo että kaikissa laatu asioissa, kestävyydessä, mukavuudessa ja terveyteen vaikuttavissa ominaisuuksissa on tietysti ja varmasti säästetty - niitä ei ole, on vain kaunis pakkaus ja halpahinta sekä mainospellen iskulauseet jotka lupaavat hyvää halvalla - mikä on mahdottomuus. Tässä asiassa sisutusblogien ja -lehtien artikkelit eivät edes neuvo kuluttajia, koska toimittajien know how loppuu, he eivät tiedä/osaa eivätkä välitä ottaa selvää. Siksi jutut keskittyvät pesuohjeisiin ja usein päälle näkyvään pinnalliseen ja ulkoiseen tuotteen olemukseen, mutta ei tärkeimpiin osto- ja laatu kriteereihin kuten eettisyys, kestävyys, takuu, ekoloogisuus, ergonomisuus, terveys vaikutukset, rahtien osuus iso vai lähellä valmistettua, yksilöllinen sopivuus, muut palvelut jne. Näistä laatutekijöistä ja niiden puutteista johtuen ihmisten tulisi vaihtaa nukkumisen apuvälineensä suositusten mukaisesti ja jopa useammin, koska muuten he pilaavat selkänsä, vireytensä ja elämänlaatunsa nukkuessaan. Huolehdi unesta niin uni huolehtii sinusta - mutta ei se onnistu ostamalla halvinta mitä suomalaiset tekevät paljon koska asiantunteva neuvonta laadusta ja tuotteen vaikutuksesta puuttuu ...
Mielestäni lakanoiden vaihto kerran viikossa on liioittelua paitsi jos ei huolehdi iltapesusta ja menee likaisena sänkyyn. Normieläjälle riittää kun tuulettaa vuodevaatteet vähintään kerran viikossa ja vaihtaa lakanat kahden viikon välein. Sitä paitsi lakanapyykki kerran viikossa lisää sähkönkulutusta ja sähkön hinta nousee koko ajan. Ainakaan minulla pienituloisena eläkeläisenä ei ole varaa yhtään suurempiin sähkölaskuihin.
Vaihdan tyynynpäällisen kerran viikossa, aluslakanan parin viikon välein ja pussilakanan kerran kuukaudessa. Joka aamu tuuletan sänkyni avonaisena, ennen petausta.
Petivaatteeni yritän tuulettaa sopivin välein. Imuriakin käytän joskus ja pesen sängyn puupohjan joskus.
Onneksi Suomessa on lähes joka taloudessa hyvät pesýtymismahdollisuudet. Eikä ihoakaan kannata liikaa hinkata, normaali suojarasvat häviävät.
nimim. kohtuus kaikessa
Onko tämänkin asiallisen keskustelun mentävä siihen , että aletaan mollaamaan toisten tapoja tehdä asiat. Jos joka viikko haluaa vaihtaa lakanan ja tyynynpäälliset niin mikä estää, itse maksan laskuni. Miehelläni on yliaktiivinen keho erittämään hikeä ja kuonaa, ja joka ilta käymme suihkussa, silti kerran viikossa vaihdan tyynyliinat ja aluslakanat, koska päästä lähtevä rasvan haju pinttyy tyynyliinaan, eikä 60 asteellakaan saa helposti pois. Annetaan kaikkien mielipiteiden kukkia, eikä mollata. Tuo päivisin tuulettaminen ikkunan kautta kun patterit sulkee pois päältä, on hyvä tapa. Puhtaita unia toivotellen, Ylisiistikö?
Totta kait jokainen tekee niin kuin haluaa.
Ei täällä mollata ketään. Esitetään vain omia tottumuksiaan.
Sängyssäni nukkuu kaksi koiraa joten vaihdan vuodevaatteet kaksi kertaa viikossa. Vaikka koirat eivät likaisia olekkaan niin niiden turkista erittyy rasvaa varsinkin pussilakanaan.
Ja mikäpä sen ylellisempää kuin illalla saunan jälkeen köllähtää puhtaisiin, silitettyihin lakanoihin.
Kimppakivaa.
Kyllä nämä kimppakivat tiedetään. Ja minä kun en niihin lähde mukaan.