Kommentit (10)

Vierailija

Jos nyt on jotain positiivista vaihdevuosissa, ois hyvä kuulla niistä. Kaikki lähteet informoi vain negatiivisista vaikutuksista, pakkohan on olla jotain hyvääkin tulossa, vai mitä likat.

Elämänilo hukassa

Se ettei enää ole menkkoja. Yhtäkään muuta positiivista en keksi mitenkään.
Olen nyt 62, menkat loppui 57-vuotiaana. Onko kukaan aloittanut hormonihoitoa yli kuusikymppisenä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Olen aloittanut hormoonikorvaushoidot alle viisikymppisena. Yritin päästä irti joskus vähän yli kuusikymppisenä, ja tauko oli noin kaksi vuotta, mutta oireet hikoilu, hermostuneisuus ja kärttyisyys tulivat takaisin pahempina kuin aloittaessa. Eli menin taas lääkärilleni ja hän oli sitä mieltä, että ei mitään syytä terveen ihmisen kitua noissa tuskissa kun sen voi helpottaa hoidolla. Eli elämän laadun parannus on tärkeämpi kuin pari vuotta lyhyempi elämä. Olen nyt hyväkuntoinen 74-vuotias, jaksan liikkua, käydä salilla, elää hyvää elämää.

Kinuski

Itsellä on yöhikoilut, limakalvon kuivumiset, runsaat menkat. Silti en hormoonihoitoja itseeni laita.,hikoilla saa, menkkoihin siteitä ja limakalvoihin liukastetta. Miksi naisen pitäisi hormooneja syödä ei nekään täysin vaarattomia? Miksi miehille ei esim.ehkäisyyn mitään?

Kinuski kirjoitti:
Itsellä on yöhikoilut, limakalvon kuivumiset, runsaat menkat. Silti en hormoonihoitoja itseeni laita.,hikoilla saa, menkkoihin siteitä ja limakalvoihin liukastetta. Miksi naisen pitäisi hormooneja syödä ei nekään täysin vaarattomia? Miksi miehille ei esim.ehkäisyyn mitään?
Ei niitä syödä tarvitse, laastaria vain takapuoleen tai vatsanahkaan.

Onhan tutkittu asia, että jos suvussa on rintapyöpää ei kannata ottaa riskiä.

Annuli

Miksi kiusata itseään kun hyvä apu on saatavilla.Kokemusta on ,auttaa niin fyysisesti kuin psyykkisestikin.Elämä pysyy tasapainossa,suosittelen lämpimästi.

Rintasyöpä

Ei kannata ottaa rintasyöpäriskiä kevyesti, asian kokeneena. Lukekaa asiasta syöpäyhdistyksen sivuilta. Yli 5 vuotta hkh lisää huomattavasti rintasyövän riskiä, näin kävi minulle. En tiennyt riskistä, lääkärit uusivat reseptin rutiinilla.

Vierailija

Vuonna 2018 rintasyöpään kuoli 854 naista, sydän- ja veriuonitauteihin yli 9000 naista, tapaturmiin ja välivaltaan 1111 naista ja keuhko/hengityselinten syöpään n. 810 naista. Lihavuus on hormonikorvaushoitoa suurempi rintasyöpäriskin aiheuttaja, samoin runsas alkoholin käyttö sekä liikkumattomuus. Yksi päivittäisannos alkoholia nostaa rintasyöpäriskiä 5%, ylipainon 5 painoideksin nousu nostaa rintasyöpäriskin 1,1 kertaiseksi normaalipainoiseen verrattuna.

Hormonikorvaushoidossa on hieman kohonnut syöpäriski, mutta myös etuja sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyyn sekä osteoporoosin ehkäisyyn, lihaskadon vähentämiseen sekä psyykkiseen hyvinvointiin, unen laatuun ja niiden kuumien aaltojenkin hallintaan, jotka kuitenkin ovat edellä mainittuja vähemmän vaarallisia. Näitä em. etuja ei löydy ylipainosta, alkoholista, liikkumattomuudesta tai tupakasta.

Kannattaa maltilla arvioida hyödyt ja haitat kokonaisterveyteen jokaisen kohdalla yksilöllisesti ja miettiä riskin suurutta verrattuna muihin elintapoihin.

Vierailija

Suurin osa rintaayövän saaneista ei ole koskaan käyttänyt hormonikorvaushoitoa tai hormonaalista ehkäisyä. Lääkärien on kuitenkin kerrottava riskistä ja sen suuruudesta realistisesti, ei vähättelemällä eikä liioittelemalla.

Ylipaino on yhtä suuri riski, samoin alkoholinkäyttö - yli 7 annosta viikossa - sekä liikkumattomuus.

Rintasyöpäriski on hormonikorvaushoitoa käyttävällä pienempi kuin hormoneja käyttämättömän lisääntynyt aivoinfarkti- ja sydäninfarktiriski ja niihin menehtyminen vaihdevuosien alkaessa ja sen jälkeen. Yli 60v naisten kuolleisuus sydän- ja verisuonitaiteihin on 10.000 naista vuodessa ja rintasyöpään 800 vuodessa. Hormonikorvaushoitoa saaneiden rintasyöpä löytyy aikaisemmassa vaiheessa ja on vähemmän aggressiivinen ja siten helpommin hoidettavissa. Rintasyöpä ei ole väheksyttävä missään tapauksessa, kokonaisterveys ja suvun perinnölliset alttiudet eri sairausryhmiin on otettava huomioon tilannetta arvioitaessa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat