Epätietoinen Erkki

Oletko ollut itse tilanteessa, jossa eripurainen pesä ei pääse yhteisymmärrykseen edes siitä, mitä annetaan kuolleen, perittävän, puolisolle tasinkona heidän yhteisestä omaisuudestaan? Jos perinnön jättäjällä on ollut omistuksessaan isompi osa yhteisestä omaisuudesta avioliitossa, hänen jäämistöstään luovutetaan tasinkona tasauserä vähemmän omistavalle, eloonjääneelle puolisolle. Tämän tasingon laadusta ja sisällöstä päättävät rintaperilliset yhdessä, mikäli asia etenee sopuisasti. Vaan niin ei tietenkään aina käy. Perikunta riitelee jo tässä vaiheessa siitä, mitä leskelle voidaan antaa tasingoksi. Eli kyse ei ole vielä perinnön jakamisesta, vaan puolisoiden keskinäisen omaisuuden puolittamisesta avio-oikeuden perusteella. Sopimusositus ei siis onnistu, vaan on turvauduttava toimitusositukseen. Oletko sinä käynyt läpi tällaisen asian ? Mitä asiassa kannattaa huomioda tai miten toimia riitaisen perikunnan jäsenenä? Miten hoitaa ositus niin, että pesän "narsistit" eivät sanele kaikkea ja luo liikaa kaaosta tilanteeseen. Mitä tällainen maksaa rahassa ja kuinka pitkä mahtaa olla käsittelyaika käräjäoikeudessa?

Kommentit (1)

Vierailija

En ole ollut osallisena täysin vastaavassa tilanteessa mutta olin  osakkaana riitaisassa pesässä. Jos perikunta riitelee jo tuossa vaiheessa, on turha tuhlata aikaa riitelyyn koska valmista ei tule kumminkaan. Kuka hyvänsä pesän osakas voi palkata asianajajan tekemään jako-/osituskirjan  ja perinnönjaon. Maksajana on koko perikunta, ei ainoastaan pesän osakas, joka on ottanut yhteyttä asianajajaan. 

Omalta kohdaltani asian käsittelyyn meni noin 3,5 vuotta koska yksi osakas valitti hovioikeuteen asti. Pesälle tuli kuluja noin 6000:- euroa asianajajan palkkioina. Veloitus juoksee ihan kaikesta, puheluihin vastaamisesta ja sähköpostiviestien lukemisesta alkaen. Asianajaja on kuitenkin usein ainoa vaihtoehto jos haluaa asiat selviksi ja mielenrauhan itselleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat