Vierailija

Luin tuosta työttömän eläkkeen kertymisestä juttua ja näyttäisi siltä, että henkilö joka ei saa työttömyysajalta mitään korvausta ei myöskään saa eläkekertymää. Täysin ymmärrettävää tietysti mutta aika rajua ajatellen henkilöä joka esim. on joutunut jättämään työnsä kotimaassa esim. puolison ulkomaankomennuksen takia ja ulkomailta palattuaan ei tietenkään voi saada ansiosidonnaista päivärahaa koska ei ole ollut Suomessa töissä eikä muutakaan päivärahaa koska ei ole ollut Suomessa työnhakijana.
Jos ikää on yli 40 v ja asuinpaikkakunnalla ei ole töitä tarjota, on tilanne aika onneton. Työttömyys ja 0 e tulot voi kestää jopa 10-15 v jolloin eläkeikä on jo ihan kynnyksellä.
Jääkö henkilö täysin ilman eläkettä vai sen eläkkeen varaan mitä ennen ulkomaille muuttoa työelämässä on kertynyt ?
Esim. olet 45 v ja ollut työelämässä rapiat 20 v ja muutat ulkomaille muutamaksi vuodeksi, palattuasi jäät täysin tulottomaksi ja sitä kestää eläkeikään saakka.
Aika hurja tilanne, mutta ihan tätäpäivää monien pienellä paikkakunnalla asuvien "komennusvaimojen" kohdalla.
Jos sitten vielä tulee niin onneton tilanne, että tulee avioero tai jää leskeksi ja puolison tuloja ei enää olekkaan käyttöön, miten ihmeessä sellaisen henkilön toimeentulo turvataan loppuelämäksi ?

Kommentit (16)

niin, sossu tietysti on yksi vaihtoehto, monille vain se kynnys sinne on ylipääsemättömän korkea, mieluummin kuolee vaikka nälkään ennenkuin alkaa "sossun elätiksi".
Kyllä noissa päiväraha-asioissa olisi syytä tapahtua jonkinlaista muutosta, että puolison tulot ei vaikuttaisi ihan kaikkeen ja että voitaisiin katsoa työttömäksi jäävän työhistoriaa vähän pidemmältä aikaa kuin viimeiset 6 kk. Jos joudut olemaan useamman vuoden komennusvaimona ulkomailla olet palattuasi ns. kusessa vaikka olisit ennen lähtöäsi ollut kotimaassa töissä useamman kymmenen vuotta.

Eipähän tuota eläkettä varmaan paljon tule.Itse olen juuri 64v täyttänyt työtön jonka ainoa tulo on työmarkkinatuki.Siitä ei kerry mitään eläkettä.Selässä on todettu ryhtivirhe ,kuluma ja luupiikit jonka takia olen ollut työrajoitteinen.Esim. siivoustyö ei sovi.Yhdessä tutkmuspaperissa lukee että tasapainokin on niin huono että sekin pitää ottaa huomioon työtehtäviä valitessa.En siis käy trapetsitaiteilijaksi.Nyt elokuussa todettiin lonkan nivelrikko ja viime joulukuussa toisesssa silmässä kuiva rappeuma mille ei voi tehdä mitään.On kuulemma luojan käsissä kuinka kauan näen sillä.Olen ollut työttömien työkunto-projektissa,puoli vuotta Kelan kuntoutustuella työssä ns.suojatyöpaikassa,kylpylaitoksella jossain työttömien kuntoilujutussa ja yli 7v kuntouttavassa työtoiminnassa tekemässä tuotteita myyntiin.Tulin jo liian vanhaksi ja heittivät ulos koko kuntouttavasta työstä 62-vuotiaana.Niistäkään työvuosista en saa eläkettä centtiäkään vaikka kävin siellä joka arkipäivä tekemässä 5 tuntia.Päivääkään en pitänyt sairaslomaa koska olisin menettänyt sen 8-9 euroa niiltä päiviltä.
Kysyin vuosi sitten Kelalta eläkemahdollisuutta mutta jos olisin hakenut sitä niin siihen olisi tullut joku varhennusvähennys joten katsoin paremmaksi olla työmarkkinatuella vanhuuseläkkeelle asti.Siiitäkin tulevasta pienestä eläkeestä on vähennetty jo elinaikakerroin.

Sosiaalitoimistosta en ole apua hakenut.Minulla on sairas 80v mies joka käyttää sisälläkin rollaattoria.Hän saa sitä keskimmäistä Kelan hoitotukea ja eläkettä tietenkin.Lääkkeisiin menee paljon rahaa ym.terveyteen liittyvään.En ole uskaltanut hakea omaishoitajaksi.Niistä ei saa yleensä saa kuin jotain vähän yli 300e ja veroa menee paljon.Ja kun se on verollista tuloa niin se voi vaikuttaa asumistukeen ja työmarkkinatukeen.

Onneksi pääsen lähes vuoden kuluttua vanhuuseläkkeelle ja eroon työvoimatoimistosta ja työttömyysilmoitusten lähettämisestä.Tulemme toimeen kun emme käy missään sellaisissa paikoissa mikä maksaa.Ostamme vain välttämättömät tarvikkeet.Lenkillä ainoastaan käyn kun se ei maksa mitään.Silmälasia varten sain pankista lainan vuosi sitten jota maksoin vähittäin työmarkkinatuesta.Lasit maksoivat lääkäreineen noin 700 euroa.
Eläke tulee olemaan pieni mutta kuitenkin vähän enemmän kuin työmarkkinatuki jos saisin edes takuueläkkeen verran.
Iloitsen myös pääsystä eroon työvoimatoimistosta.Toivottavasti myös pysyn elossa eläkepäivään asti.Koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu.Mutta kitkutellaan päivä kerrallaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kelpaa aina kuitenkin kun on edes molempien pienet tulot eläkkeelläkin. Kuinka usein niinkun minunkin kohdallani jäin yksin ja yhden eläkkeen varassa eläminen onkin temppuilua.

Olen tuo anonyymi joka kirjoitti 8.11 klo 08.22. Tiedän kyllä mitä temppuilua on yksin kun jäät.Jäin jo kerran vuosikymmeniä sitten yksin kahden lapsen kanssa toisen kuollessa.Menin sitten toisen lesken kanssa naimisiin muutama vuosi myöhemmin.Nyt jää nähtäväksi kumpi meistä jää toisen kerran leskeksi.Kaiken järjen mukaan se olisin minä kun toinen on jo 80v täyttänyt ja niin sairas että minun on hoidettava hänet sekä kaikki muutkin kodin asiat.Sitähän minä olen vähän pelännyt miten käy.Ehdimmekö viettää yhteisiä eläkepäiviä vai tapahtuuko jotain tämän viiimeisen työttömyysvuoden aikana mikä on vielä jäljellä.Olen ajatellut sitäkin mistä hautajaisrahat jos hän kuolee koska ei nyt jää säästöön mitään.Kaikki tulot menee terveydenhoitoon,vuokraan,sähköön,ruokaan ym.Eihän sitäkään tiedä jos vaikka minä saan yllättäen jonkun halvauskohtauksen tai muun vakavan sairauden.Ei haittaa jos itse kuolee ensin niin ei tarvitse miettiä raha-asioita ainakaan.

Mutta mitäpä näitä pohtimaan ja jossittelemaan.Mennään päivä kerrallaan ja iloitaan elämästä ja siitä mitä ollaan saatu.
Ei kaikki ole vain murhetta.Iloakin on ollut ihan riittämiin ja varmaan voi vastakin iloita vaikka pienistäkin hetkistä.Rahahan ei tee ketään onnelliseksi sanotaan ja varmaan se pitää paikkansa.

Hyvää viikonloppua!

Onkohan aloittaja nyt unohtanut mikä tämä Suomalainen työeläkejärjestelmä on? (pahoittelut typerästä foorumisoftasta)

Haluaisin kysyä miksi työttömälle pitäisi maksaa työeläkettä? Kiitos vastauksesta jo etukäteen.

Kyllä työttömistä suuri osa tekee töitä eri aloilla ja saa työmarkkinatuen ja 9 euroa päivässä.Jotkut monia vuosiakin.Heille ei kerry siitä yhtään työeläkettä vaikka kuinka tekisivät töitä joka arkipäivä.Jos sairastut niin et saa niiltä päiviltä tuota 9 euroa.Ilmaista työterveys-lääkäriä ei ole vaan on maksettava terveyskeskusmaksut.Kesäloma on pidettävä kerran vuodessa ilman noita työpäivänä saatavia 9 eurosia.Eipähän tarvitse kesälomalla matkustella vaan on oltava kotona kun menetät sinä aikana noin 200 euroa kun ei voi olla työssä vaikka haluaisikin.Niin se on asia ja koko ajan tulee lisää työttömiä kun ihmisiä irtisanotaan.Kyllä minusta kuuluisi heillekin eläkekertymää ainakin heille ketkä ovat tuollaisissa töissä.Ja heitä on paljon työharjoittelussa,kuntouttavassa työtoiminnassa ym.sellaisessa.

Lainaus:

Kyllä työttömistä suuri osa tekee töitä eri aloilla ja saa työmarkkinatuen ja 9 euroa päivässä.Jotkut monia vuosiakin.Heille ei kerry siitä yhtään työeläkettä vaikka kuinka tekisivät töitä joka arkipäivä.Jos sairastut niin et saa niiltä päiviltä tuota 9 euroa.Ilmaista työterveys-lääkäriä ei ole vaan on maksettava terveyskeskusmaksut.Kesäloma on pidettävä kerran vuodessa ilman noita työpäivänä saatavia 9 eurosia.Eipähän tarvitse kesälomalla matkustella vaan on oltava kotona kun menetät sinä aikana noin 200 euroa kun ei voi olla työssä vaikka haluaisikin.Niin se on asia ja koko ajan tulee lisää työttömiä kun ihmisiä irtisanotaan.Kyllä minusta kuuluisi heillekin eläkekertymää ainakin heille ketkä ovat tuollaisissa töissä.Ja heitä on paljon työharjoittelussa,kuntouttavassa työtoiminnassa ym.sellaisessa.

Mistähän tuo ajatus mahtaa tulla, että työstä ei kertyisi eläke?

Vuonna 2012 ansiotyö josta työnantaja maksaa palkkaa kalenterikuukauden aikana vähintään 54,08 euroa kerryttää eläkettä.

Lainaus:

Ei työmarkkinatuesta ja ylläpitokorvauksesta kerry eläkettä. Se ei ole palkkaa.

Niin mutta työmarkkinatukea saava onkin virallisesti työtön. Työsuhteessa oleva saa kyllä aina palkkaa. Jos ei saa niin sitten kannattaa viedä asia eteenpäin...

Karttuneeseen eläkkeeseen eivät alkava työttömyys ja lomautukset vaikuta, se on tallessa eläkevuosia odottamassa.

Työttömyyskassan maksamista ansiopäivärahoistakin karttuu eläkettä. Kelan maksamasta peruspäivärahasta ja työmarkkinatuesta eläkettä ei sen sijaan kerry.

Kopioin tämän alun muualta.Tarkoitin sitä että kun putoaa työmarkkinatuelle tai saa peruspäivärahaa niin siitä ei kerry eläkettä vaikka olisit vuosia niissä 9 euron hommissa.Ansiosidonnaisesta päivärahasta karttuu eläke joskin paljon pienempi mitä työstä.Paljon ihmisiä on työharjoitteluissa ja kuntouttavassa työtoiminnassa tms.joka on työtä siinä missä mikä tahansa muukin työ.He juuri saavat enimmäkseen työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa eikä eläke kartu yhtään.Harva työnantaja heitä palkkaa kuitenkaan vaan sitten kun he joutuvat lopettamaan ilman omaa syytään tai heidät siirretään toiseen paikkaan työtä tekemään niin he ottavat uuden ilmaisen työntekijän tilalle.Mitäpä sitä palkkaamaan kun muutenkin saa.
Kuntouttavassa on paljon naisia 50-63v jotka tekevät tunnollisesti työtä ilman eläkekertymää.Minusta se on väärin.
Lisäksi heistä moni jää työmarkkinatuelle 65v asti ellei sairastu tosi pahasti ja pääse työkyvyttömyyseläkkeelle.Yleensä heillä on jo aika paljon erilaisia vaivoja kaikilla.

Se siinä onkin hassua kun he ovat työssä mutta virallisesti työttömiä.He tekevät työtä mutta sitä ei katsota työksi.

Maailma vain on semmoinen että jos on vaivainen ja sairas niin sitten ei sitä rahaa tule niin paljon kuin terveillä työssäkäyvillä ihmisillä. Se varmaankin on myös oikeus ja kohtuus että työttömille ei anneta samoja etuja kuin työssä käyville. Jo nykyisellään koko peruspäivärahajärjestelmä on aivan liian antelias työtä vieroksuville ihmisille. Järjestelmissä on tuhansia työkykyisiä ihmisiä jotka kaikenlaisilla verukkeilla ovat hilanneet itsensä jopa alle kolmekymppisinä määräaikaiselle työeläkkeelle!

Lainaus:

Se siinä onkin hassua kun he ovat työssä mutta virallisesti työttömiä.He tekevät työtä mutta sitä ei katsota työksi.

Ei siinä mitään hassua ole. Se rinnastetaan opiskeluksi. Opiskelukin on täyttä työtä mutta ei sitä silti katsota työksi. Ketään ammattimiestähän ei tuollaiseen työmarkkinatukityöhön saa laittaa, vaan se pitää olla henkilölle ns. uusi ammatti jota kautta pyritään työllistymään pysyvästi.

Minäkin olin tempputyöllistettynä 55-vuotiaasta 62 vuotiaaksi samassa paikassa 5pv viikossa.Eipä työllistetty.Harmiteltiin vaan kovasti kun jouduin jäämään pois kun työvoimatoimisto ei antanut enää olla siellä.Olisin kyllä halunnut olla siellä eläkkeelle asti kun se 9 euroakin olisi ollut tarpeen.Ottivat sitten uuden työllistetyn tilalle työmarkkinatuella ja 9 eurolla.
Kyllä hiukan tuntuu katkeralta kun ne työvuodet meni ilman että eläkettä karttui yhtään killinkiä.On sellainen olo että teki turhaa työtä.

Moni tykkää kyllä olla sellaisessakin työssä ja minäkin kyllä tykkäsin.Itsetunto kohoaa ja saa olla toisten ihmisten parissa.Varsinkin heille se on hyvä jotka ovat yksin ilman perhettä.Toisaalta lähellä eläkeikää oleville se saattaa aiheuttaa mielipahaa kun he ajattelevat jo enemmän sitä millä tulla toimeen eläkkeellä.

Tuolle yhdelle anonyymille sanoisin etteivät kaikki työttömät ole työtä vieroksuvia.Onhan heissä tietysti niitäkin osa ja ihmettelen myös kun jo alle 30-kymppisiä jää paljon eläkkeelle.Yleisin syy heillä on kai mielenterveys-ongelmat tiedotusvälineiden mukaan.Kai tämä maailma on muuttunut niin rankaksi ja kaikki eivät pärjää vaan tippuvat kelkasta.

Opiskelijalle karttuu työeläkettä. Ehtona on, että opinnot päättyvät tutkinnon suorittamiseen. Eläkettä kertyy ammatillisen perustutkinnon suorittamisesta enintään kolmelta, ammattikorkeakoulututkinnosta enintään neljältä, alemmasta korkeakoulututkinnosta enintään kolmelta ja ylemmästä korkeakoulututkinnosta enintään viideltä vuodelta.

Opinnot kerryttävät eläkettä enintään viiden vuoden ajan. Niinpä kaksi eritasoista tutkintoa suorittaneelle karttuu eläkettä viideltä vuodelta, vaikka opinnot yhteenlaskettuna kestävät kauemmin.

Eläkettä karttuu ikään kuin opiskelija saisi reilun 675,98 euron (v. 2012) kuukausipalkkaa. Summa on lainsäätäjien sopima, ja se tarkistetaan vuosittain palkkakertoimella.

Opiskelusta karttuu kuitenkin eläkettä joten ei voi rinnastaa tuohon työttömien työntekoon työmarkkinatuella.

Lainaus:

Minäkin olin tempputyöllistettynä 55-vuotiaasta 62 vuotiaaksi samassa paikassa 5pv viikossa.Eipä työllistetty.Harmiteltiin vaan kovasti kun jouduin jäämään pois kun työvoimatoimisto ei antanut enää olla siellä.Olisin kyllä halunnut olla siellä eläkkeelle asti kun se 9 euroakin olisi ollut tarpeen.Ottivat sitten uuden työllistetyn tilalle työmarkkinatuella ja 9 eurolla.
Kyllä hiukan tuntuu katkeralta kun ne työvuodet meni ilman että eläkettä karttui yhtään killinkiä.On sellainen olo että teki turhaa työtä.

Moni tykkää kyllä olla sellaisessakin työssä ja minäkin kyllä tykkäsin.Itsetunto kohoaa ja saa olla toisten ihmisten parissa.Varsinkin heille se on hyvä jotka ovat yksin ilman perhettä.Toisaalta lähellä eläkeikää oleville se saattaa aiheuttaa mielipahaa kun he ajattelevat jo enemmän sitä millä tulla toimeen eläkkeellä.

Tuolle yhdelle anonyymille sanoisin etteivät kaikki työttömät ole työtä vieroksuvia.Onhan heissä tietysti niitäkin osa ja ihmettelen myös kun jo alle 30-kymppisiä jää paljon eläkkeelle.Yleisin syy heillä on kai mielenterveys-ongelmat tiedotusvälineiden mukaan.Kai tämä maailma on muuttunut niin rankaksi ja kaikki eivät pärjää vaan tippuvat kelkasta.

Kommentoisin että emme kaikki ole työtä vieroksuvia. Olen kuuskymppinen muutaman vuoden työttömänä ollut ja tehnyt muutamia päiviä kuukaudessa töitä ja itse olen niitä myös hankkinut. Hankaluus on se että tulot jäävät pieneksi ja sovitellun päivärahan idea on että vasta palkkatodistuksen toimitettua saa korvauksen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että olen ilman rahaa huonolla onnella jopa kuukauden jos työstä saatava palkka tulee tiettynä päivänä eikä todistusta ole. Työt ovat vähentyneet muutamaan tuntiin kuukaudessa ja sama sääntö pätee. Tarkoittaa sitä että en voi enää töitä ottaa byrokratian vuoksi ja säästöt olen tämän käytännön takia syönyt. Inhottaa puheet työttömien työhaluttomuudesta ja näin syyttelevät ihmiset jotka eivät tätä totuutta tiedä. Meillä on edellisten kirjoitusten lisäksi tällainenkin hankaluus.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat