Lapsuuden leikit!

Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Minä pyyvän Teiltä anteeksi kun olen tällainen vanhakahelihöpsöukko,
joka tahtoo rypeä noissa lapsuuden muistoissa.

Riittääkö kenelläkää intoa muistella lapsuuden leikkejä?
No, ei se mitään. Avaan siitä huolimatta tämän keskustelun.

Karttusilla ja hippasilla olo on tuttua varmaan kaikille, mutta kertokaa muista
lapsuuden sisä/ulko-leikeistä koulussa ja kotona. Kynän ja paperin avulla pelattavat
pelit.Ja leikkien kulku lyhyesti.
Ja leikeissä sattuneita kömmähdyksiä, niistä olisi myös mukava lukea.
Kuvia/piirroksia!

Eri puolilla valtakuntaa on ollut varmaan erilaiset leikit?

Sivut

Kommentit (24)

Vierailija

Minulla ei ollut ainuttakaan ikäistäni leikkikaveria. Lähinnä oli neljä vuotta vanhempi veljeni ja siitä vanhemmaksi päin naapurin poikia.

Leikit olivat lähinnä sitä, että yritin pysyä perässä poikien menossa. Siihen kuului m.m. puissakiipeilyä, talvella mäenlaskua ja jopa katoilla huiskimista. Ihme, etten koskaan telonut itseäni. Leluja minulla ei ollut, kun ei sota-aikana tahtonut olla aina ruokaakaan joka nälkään.

Parhaat kaverini olivat eläimet. Navetassa viihdyin hyvin ja muistan vieläkin miten lämmin oli lehmän kylki, kun sitä vasten talvella lämmittelin silloin, kun lehmä oli makuulla. Minulla oli nimikkokissa, mutta koiraa ei silloin ollut ja se harrastus tuli vasta myöhemmällä iällä omien lasten ansiosta.

Leikkipaikkana oli yksin leikkiessäni lähimetsä. Saatoin tehdä salaa pienen nuotion, jota polttelin isojen kuusten alla. Varoin tarkoin, ettei tuli leviä. Varmaan olisi tullut tupenrapinat, jos vanhempani olisivat asiasta tienneet.

Luin kerran jostakin, että yksinäisillä lapsilla mielikuvitus kehittyy, kun on itse keksittävä tekemiset. Ehkä niin ja niiltäkö ajoilta lie jäänyt rakkaus luontoon ja eläimiin, ehkä puutarhanhoitoonkin, kun olihan kotona pieni kasvimaa, jota piti kitkeä. Se ei kyllä silloin hauskaa ollut.

Leikin sijasta sain tarttua töihin heti kun kynnelle kykenin.
Vanha elli

Vierailija

Huomanta vain tiältäis susjrajalta

Tuola murteisa ei oikei tua uatos luistanna vain kokkeillaa mitenkäppää se tiällä käyp.

Muistan jottai leikkie ja pelie nimii vain niie kuluku o jo unohtunna. en osanna omillen tenavillenkaa niitä neuvvoo vain niillolkii sittä omat kujjeesa aikannaa.

Niinko metämpoika sanohii nii karttusila ja hippasilaha sitä oltii. talavis aikaa oltii rinkihippoohi vain pistän tuaha ajatusviivoila mitteekä tulloo mielee muita. näitä enimmäksee tuane toisluokkalaiseks asti. siinä vaiheesa muutettii ja tulj uuvvet kaverit ja uuvvellaiset leikit ja tekemiset

- nelmualii (ol muistaaksenj vähä pesä pallo tyyline vain neljälä pesälä)
- kirkorrottoo
- munitusta (täsä muistaaksein viskottii palloo katollen ja sittä joku toine otti vuorollaa sen kiinik)
- kuurupiiloo
- polttopalloo
sisäpelilöistä
kynälä ja paperila
- jätkäs sakkii
- pussista (täsä pyöräätettii se pennirraha takana ollu kuvijo paperilen ja sihi sittä ristit ja nollat vuorom perrää ja josko sai kolome ommoo merkkiisä perätyste voitti)
korttiloila
-hullunkuriset perreet
-mustapekka
sittä myöhemi
- moska
-kasino
lautapelilöistä
- myllypel
- ja sittä ko veljpoika ol jo työelämäsä nii hiä toi sieltä uusi vinanssi (ähvälä) nimisem peli jokol kaiketi kotomainev versijo monopoolista

Tuasa nyt ol aluks mitä tulj mielee näi yhe äki.

Keroiteha toiset lissee

T.suapisti

Vierailija

Minäpä jatkan esellisen muisteluksia:
Ulkona
- hypättiin narua
- pitkän kuminauhan yli hypättiin eri kuvioita "twistiä"
- hoidettiin käpylehmiä
Sisäleikkinä oli
- laiva on lastattu ..
- vuorotellen sanottiin jollakin kirjaimella alkavia nimiä ..
Näissä molemmissa se hävisi joka ensimmäisenä ei muistanut enää yhtään samalla kirjaimella alkavaa sanaa
- Afrikan tähti oli eniten pelattu peli

Korttipelejä meillä ei saanut pelata.

katrinka
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Kyllähän minäkin lapsuusmuistoissa ryven.

Ei tainnut vielä kukaan mainita Puks-sotaa. Jännittävä leikki jota olen jo saattanut jossain keskustelussa muistellakin. Kerron myöhemmin lisää tuosta leikistä, jos ketä kiinnostaa, nyt en ehdi.

Vierailija

Minä muistan kartun peluun , kymmenen tikkua laidalla. Poliisia ja rosvoa ja kuvastinta pelattiin välitunneilla. Afrikan tähteä pelasin käydessäni satakunnassa , missä nyt asun, tätini ja setieni luona. Kortipeleista muistan: Mustan Maijan, tikin, Aasin. Puista Dominopeliä muistan pelanneeni joskus uutena vuonna kun meillä oli vieraita, myös Fortuunaa muistan pelanneeni. Tottakai ruutua hypättiin , ja tvistiä . Ne ovat jääneet päällimäisenä mieleen lapsuuden peleistä.

katrinka
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Tuttuja leikkejä paljon on edellä olevissa jutuissa, mutta sitä puks-sotaa ei tainnut kukaan mainita. Olikohan se semmoinen sota-aikana ja vähän sen jälkeen syntyneiden erikoisuus ja keksintö ja olikohan se vain Kaakonkulmalla leikittyä.
Sehän meni niin, että kakaralauma jaettiin kahteen ryhmään tai puolueeseen niinkuin meillä sanottiin. Toinen puolue meni esimerkiksi asuinrakennuksen taakse ja toinen vastapäisen navettarakennuksen taa. Sitten jommaltakummalta puolelta ( olikohan vuorotellen) joku huusi "ALKAA". Senjälkeen menimme nurkille kurkistelemaan, rohkeimmat juoksivat aitan tai jonkun puun taakse heti. Kun huomasi toisen puolueen jäsenen piti huutaa, hänen nimensä ja perään PUKS. niin hänet oli ammuttu kuoliaaksi. Se oli todella jännittävää.

Navetantaus oli siitä hyvä puoli, että ketteränä pystyi kiipeämään huusista navetan vintille ja sieltä tikkaita pitkin latoon. Ladon ovien viriltä löytyikin rakosia joista oli hyvä huomaamattomasti tarkkailla.
Se puolue tietenkin oli voittaja josta jäi joku henkiin kun muut oli ammuttu.

Ajatteleeko nyt joku, että kylläpäs on hurja tuo katinka kun tuollaisista sotaleikeistä tykkäsi ja vielä kehtaa kehua. Se oli kuitenkin leikkiä minkä jälkeen oltiin sovinnossa eikä riitaa tullut koskaan. Myöhemmin tuli samantapainen valopiilo, jossa tarvittiin taskulamput koska iltapimeällä leikittiin.

Kyselin tuolla toisessa lapsuuskeskustelussa kerran onko kenellekään tuttu Matka halki satumaan-peli. Löytyi yksi. Nyt kysyn taas, muistaako kukaan sellaista peliä? Nyt en jaksa selostaa millainen se oli, mutta selostu löytyy Kun olin lapsi- keskustelusta. Se on ikimuistoisin sisällä pelattava peli minulle.

Vierailija

Minulla on vielä Matka halki satumaan peli. Irtolehtipainoksena tosin.

Kovasti on pelattu aikanaan. Mukavia muistoja siitä. Loppusuoralla vielä saattoi joutua pelin alkuun uudelleen - mikäli oikein muistan.

Vierailija

Afriikantähti on hyvin vanha ja suosittu peli vielä tänäkin päivänä.

Hippasilla,piilosilla,pallopelit kymmentä tikkua ja ihan tavallinen rudulla hyppääminen olivat suosittujapelejä lapsena.

Vierailija

Myöhemmällä iällä oli Mastermind peli josta yritettiin arvata minkä värisiä nappuloita toinen piilotti. Pelaan sitä nykyisinkin yli 6 v kanssa.
Siitä voi kehitellä erilaisia versioita, vielä 8v ei osaa kunnolla päätellä, mutta neuvotaan. Oppivat kärsivällisyyttä.
Suosituin peli Skippo korttipeli on toisena.
Isommille laivan upotusta paperilla. Siinäkin joutuu etsimään toisen ruutuja.

Vierailija

Kaikki nuo edellä mainitut leikit on suunnilleen leikitty.

Meillä oli sellainen leikki: Laitettiin neliskanttinen pölkky noin vajaa metrin pitkä maahan ja sen päälle poikittain

pitkä lankku oikein tukeva ei mikään lauta ja siinä sitten hypättiin . Kun toinen putosi lankun

päähän ilmasta niin toisessa päässä oleva lensi ilmaan,aina osuttiin oikeaan kohtaan eikä koskaan sattunut mitään

ikävää.Ymmärsiköhän kukaan tämän selityksen,tämä leikki on leikitty 1950-luvulla .Se oli hurjaa ja hauskaa ilma-

lentoa.

hullu lapsuus

Vierailija

Hei anonyymi klo.15.02. Meillä sanottiin : mennää hyppiin "poukkulaualla" ja se oli juuri kuvaamasi keksintö. Erittäin hauskaa oli ja paljon vaarattomampi kuin nykyinen trampoliini.
Aina löytyi hyppykaveri kun oli paljon lapsia perheessä ja vielä ne "naapurin kakaratkin" leikki mukana.

t. kesäkuu

Vierailija

Olikohan täällä jo mainittu 'Viimeinen pari uunista ulos' . Sitä leikittiin koulussa välitunneilla. Onko muille tuttu ?

ryökäle
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Paljonhan noita entisaikojen leikkejä on muistettukin. Me leikimme myös hiipimistä.

Yksi oli kauempana selin muihin. Toisten piti yrittää hiipiä tämän yhden luo tämän huomaamatta. Hän käänsi yht'äkkiä päänsä ja jos näki jonkun liikkuvan, sen oli palattava takaisin viivan taakse. Se, joka ensimmäisenä pääsi koskettamaan "maalia", oli voittaja ja pääsi vuorostaan tämän paikalle.

Kymmenen tikkua laudalla oli meillä hyvin suosittu.

ryökäle
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Tuli vielä mieleen yksi sisäleikkikin eli hölmöläisten pöytäkirja.

Siinä paperille kirjoitettiin sarakkeet ketkä, mitä tekivät, missä, milloin. Paperi taitettiin siten, että vain yksi sarake näkyi. Kukin kirjoitti vuorollaan aina yhden sarakkeen. Lopuksi paperi avattiin ja luettiin, mitä oli saatu aikaan. Esim. Liisa ja Matti hyppivät ruokapöydällä keskiyöllä.

Toinen oli sellainen, että jostain tarinasta jätettiin vaikkapa adjektiivit pois. Toiset eivät tienneet, millainen tarina oli, mutta he joutuivat vuorollaan sanomaan yhden adjektiivin, jonka tarinan kertoja aina laittoi tyhjään kohtaan. Kun teksti oli valmis, se luettiin ääneen.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat