Vierailija

Olen ihmetellyt, miksi terveyskeskuslääkärit eivät ainakaan kaikki puutu monisairaan ihmisen (mm.diabetes, korkea kolesteroli ja verenpaine) elämäntapoihin vaikka reilu ylipaino, liikunnan vähyys, liiallinen alkoholin käyttö ym. näkyvät jo päällepäinkin. Lääkkeitä kyllä tulee joka asiaan erikseen. Onko siinä kysymys välinpitämättömyydestä potilasta kohtaan, yhteistyö lääketehtaan kanssa, pelko potilaan reaktiosta vai mikä? Vai ajattelevatko, ettei tuon näköiselle ihmiselle kannata mitään sanoa kun ei tähänkään asti ole itseään hoitanut?
Ehkä potilas taas ajattelee, että eihän lääkärikään mitään sanonut lihavuudestani tms. joten eihän se niin vaarallista voi olla.
Onhan se helpompaa lääkärille määrätä vaan lääkkeitä. Oliko pahasti sanottu? Kommentoikaa joku!

Sivut

Kommentit (27)

Hei Anonyymi,
Olen ajatellut aivan samaa asiaa. Asiaa sanoit.Tuntuukohan lääkäristä siltä, että ei hienovaraisuudesta viitsi mainita ihmisen lihavuudesta? Tunnen monta ihmistä, jotka ovat tosiaan ylilihavia ja silti esim. ruokatottumuksillaan lisäävät vain ongelmaa.
Yhdelle tuttavalleni olen monta kertaa yrittänyt hyvin hienovaraisesti sanoa, että kahvin kanssa ei ehkä tarvitsisi ottaa kaikkia sortteja, mitä pöydästä löytyy. Itse pitäydyn aina yhdessä sortissa arkioloissa, juhlissa voi sitten suoda itselleen paria sorttia.
Otan itse kahvin kanssa mieluummin vaikka Karjalan piirakan ilman voita kuin wienerin.
Terveisin Aluisa

Kyllä nykyään puhutaan niin paljon ylipainon aiheuttamista mahdollisista terveydelle aiheuttamista vaaroista,että ihmisten se pitäisi jo itsekin tietää,ilman,että joku siitä huomauttaa ja vaikka lääkäri huomauttaisikin,ei hän voi olla valvomassa,noudatetaanko niitä määräyksiä,mitä on annettu.Samoin on alkoholin ja tupakan laita.Moni saattaa lisäksi loukkaantua mahdollisista huomautuksista,tai arkana,tai hävettävänä aiheena ei halua kuulla siitä puhuttavankaan.Meillä päin lääkärit kirjoittavat ns.liikuntareseptejä.Se on määräys liikkumiseen ja se miten ihminen on reseptiään toteuttanut,tarkistetaan myöhemmin.Ihminen voisi myös itse pyytää lääkäriltä tietoja tahoista,missä hän saisi apua painonhallintaan.Jos painoa on kertynyt huomattavasti,ei sen pois saaminen ole mikään pikkujuttu,eikä painon pudotus käy hetkessä.Painonhallinnassa pitää muuttaa koko elämäntapa uusiksi,ei riitä,että pudottaa painoa ja sitten jatkaa taas entiseen malliin,josta ne ongelmat tulivat.Useimmilla paikkakunnilla on jo painonvartija-ryhmiä ja omalta terveysasemalta saa kysyttäessä neuvoja.Se on vaan ihmisestä itsestä kiinni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Niin, kyllähän tietoa tulee tuutin täydeltä eri puolilta, siis siitä, mitä meidän pitäisi. siltä on kuitenkin helppo sulkea korvansa ja silmänsä ja on se vähän turruttavaakin ja joskus ristiriitaista. On helppo ajatella, että ei tuo taida minua koskea. Tämä tietotulva ei mielestäni sulje pois lääkärin vastuuta. Siitähän tässä otsikon mukaan kai on kysymys? Jos siitä puhutaan mitä pitäisi meidän tavallisten pulliaisten, niin mielestäni lääkärin ei pitäisi ajatella niin, että potilas voi loukkaantua asiallisesta neuvosta. Monille lääkäri on kuitenkin ainoa jota suostuu kuuntelemaan. Eikö se ole lääkärin velvollisuus sanoa asia niinkuin se on. Yleensä jos ihminen loukkaantuu jostain itseä koskevasta neuvosta, alkaa asia kuitenkin mietityttämään.

Eikö äskettäin tullut televisiosta joku ohjelma joka käsitteli tätä aihetta? Siinä puhuttiin juuri siitä miten terveydenhuollossa pitäisi kiinnittää huomiota juuri niihin elämäntapoihin ja sairauksien ennaltaehkäisyyn. Sellainenkin ohjelma on tullut joskus muistaakseni viime talvena jossa puhuttiin turhista lääkkeiden määräämisestä, niistä joista hyötyvät lääketehtaat ja ehkä lääkärit. Toivottavasti kuitenkin on myös paljon vastuunsa tuntevia lääkäreitä. Kyllä lääkärin pitäisi olla asiakasta varten eikä lääketehtailijoiden palvelijoita. Lääkkeitäkin toki tarvitaan.
Kyllä, lääkärin velvollisuus on sanoa asia niinkuin se on.

Kaivoin esiin tämän vanhan keskustelun kun nyt näyttää olevan meneillään toinen samantapainen. Tässähän on jo jokunen mielipide.

Terveyskeskuksissa ainakin olettaisin lääkäri-aikojen olevan niin mitoitettu, että vain varsinaisiin oireisiin ja sairauksiin kyetään vain apua antamaan?
Voihan esim. diabeteshoitaja tai aikuisneuvolan terveydenhoitajatkin noista elämäntavoista keskustella ja varmaan niin tekevät.
Loppujen lopuksihan se on potilaan vastuu, noudattaako neuvoja. Motivaatiokysymys myös ? On tietysti paikkakuntakohtaista löytyyko esim. laihdutusryhmää tms. vertaistukea.
Kyllä terveydenhuolto mennyt koko ajan huonommaksi. Pienillä paikkakunnilla lakkautetaan tk ja sairaaloissa supistetaan osastoja taloudellisten syiden takia.
Terveydenhoidon kulmakivi pitäisi olla ennaltaehkäisy, tällä menolla tulevaisuus kauhistuttaa, kun eliniät koko ajan pitenevät.

Monella yksinäisellä ei ole muita ystäviä kuin se jääkaappi tahi pullapuoti/pullopuoti.
Sieltä löytyy kaveri, kenen kanssa tuntuu hyvältä.

Toisten mielestä suu pitäisi napittaa milloin mistäkin syystä.
Yhdellä syömisestä, toisella turhasta sanan lätinästä.

Pienellä paikkakunnalla saa olla kiitollinen, jos edes pääsee lääkäriin.
Jos he vielä rupeaisivat joka läskin mittoja miettimään, ei kai muuta ehtisi tehdäkään.

Meitä on moneen junaan ja joka lähtöön. Ei kaikkia eikä kaikkea voi kuitenkaan parantaa.

Omassa tuttavapiirissäni on kyllä monta henkilöä,
nuoriakin, jotka ovat niin ylipainoisia, että on ihan
selvää, ettei kenenkään elimistö kestä kovin pitkään
sellaista. Tietävät sen kyllä itsekin, mutta tahdonvoima
ei kuitenkaan riitä elämäntapojen muuttamiseen.
Sitten vasta, kun lääkäri sanoo, että laihduttava on,
jos aiot elämässä eteenpäin porskuttaa, sitten vasta
se otetaan vakavasti.

Tohtori Kiminkisiä täytyisi olla enemmän :)

Mistähän saisi näitä Kiminkisiä ja Heikkilöitä tänne meiän "arvauskeskukseen"?
Nykysillä lääkäreillä kun on se asenne, että joka vaiva paranee vain pillereillä;
ei siihen ruokavalioita tarvita....?
Vaiva kuin vaiva;kyllä pilleriresepti löytyy!

Eikä ole reumasairauksiinkaan mittään merkitystä ruokavaliolla; kortisonia ja sytostaattia
naamaan vaan!
Itekseni olen kuitenkin "rukkaillut" ruokavaliota ja tulehdusarvot on laskenu ja
kipulääkkeen tarvekin vähentyny.
Tietysti kortisonin ansiosta-ja sytostaattien- on tohtorin mielipide.

Just joo.Syönyt niitä jo vuosia mites ne alko tehota vasta nyt?
Vammanen taitaa olla koko lääkäri:asennevammanen.

Sääliksi käy niitä potilaita jotka uskoo pelkkien pillerien voimaan.
Monella kortisoninsyöjällä on vatsahaava yms.kivaa-
luulisi ruokavaliota voivan edes kokeilla?

Ei se tapa-mutta monet lääkkeet kyllä sen tekkee!
Monikin kokeilisi ruokavaliota, jos se olisi "lääkärin määräys"
-onhan niitä "liikuntareseptejäkin"
Vaan sen liikunnan puutteenkin voisi vissiin jollain pillerillä korvata?

Tämä taitaa olla taas "ajankohtainen" keskustelun aihe. Uutisissakin mainittiin, että terveydenhuolto alkaisi enemmin kiinnittämään huomiota asiakkaidensa esim. Ylipainoon sairauksien ehkäisemisessä. Jokohan se nyt sitten vihdoin tapahtuisi. Minä uskon, että jo pelkkä mainitseminen lääkäriltä potilaalle auttaisi joitakin motivoitumaan, eikä se paljon lääkärin ajasta veisi. Tunnen monia jotka tarvitsisivat hiukan kannustusta elämäntaparemonttiin. Ehkä joissain terveyskeskuksissa näin tapahtuukin, mutta ei meillä.

No voi hyvänen aika. Ei lääkärin tehtäviin kuulu ainakaan kovin perusteellinen terveysvalistus. Mainita toki voi ja ainakin meillä kyllä mainitsevat. Varsinainen elämäntaparemonttiin ohjaaminen tapahtuu hoitajien vastaanotoilla ja sieltä saa kyllä tietoa ja seuranata-aikoja niin paljon kuin haluaa. Ja nämä ihmiset tekevät töitä tiiviisti yhteistyössä lääkärin kanssa. Joten - se on voi voi, jos joku ei tajua olevansa läski ilman että lääkäri sitä nimenomaan sanoo.

Eri puolilla Suomea sattaa olla erilaisia käytäntöjä, mutta ainakin meillä hoitajat ovat tehneet juuri tuota työtä ainakin viimeiset 15 vuotta.

Myös minä olen sitä mieltä,että ei se lääkärin kuulu toitottaa,etä laihduta,laihduta.Kyllä jokainen nykyisin sen jo päässään ymmärtää,jos on tarvetta.Siitä niin yleisesti puhutaan tuutin täydeltä.Paitsi jos jossain erakkona asuu,mutta sielläkin ei ylipaino ongelmaa ,kun ei kaupassa joka pvä rampata.Jos ylipainon pois saanti olisikin niin helppoa ,kun jotkut laihat hölpöttää,niin lääkäreiden töissä olisikin suuri vaje.Sitäpaitsi,jotkut sairaudet on niin pitkälle perinnöllis pohjalla,että olet laiha tai lihava ,ne saat.Korkeintaan niiden puhkeamista voit pitkittää.On suvussa:diabeetestä,verenpainetta ym..ja on laihaa ja lihavaa....

Lainaus:

No voi hyvänen aika. Ei lääkärin tehtäviin kuulu ainakaan kovin perusteellinen terveysvalistus. Mainita toki voi ja ainakin meillä kyllä mainitsevat. Varsinainen elämäntaparemonttiin ohjaaminen tapahtuu hoitajien vastaanotoilla ja sieltä saa kyllä tietoa ja seuranata-aikoja niin paljon kuin haluaa. Ja nämä ihmiset tekevät töitä tiiviisti yhteistyössä lääkärin kanssa. Joten - se on voi voi, jos joku ei tajua olevansa läski ilman että lääkäri sitä nimenomaan sanoo.

Eri puolilla Suomea sattaa olla erilaisia käytäntöjä, mutta ainakin meillä hoitajat ovat tehneet juuri tuota työtä ainakin viimeiset 15 vuotta.

Juuri näin.
Ihan kauhistuttaa, kun luen näitä kirjoituksia.
Aikuiset ihmiset, missä teidän ajatusmaailma oikein harhailee.
Eihän se nyt lääkärin tehtävä ole huolehtia ja käyttää lääkärin koulutustaan meidän pulliaisten terveysvalistukseen.
Siihen on kyllä omatkin osaajansa.
Vastuu on aikuisella ihmisellä itsellään.
Jos osaa elää väärin niin se on oma asia ja saa itse kantaa vastuun siitä.
Jos on kykenevä tilaamaan ajan lääkärille ja osaa mennä vastaanotollekkin niin kyllä pitää osata hoitaa muutenkin itseään!!!!
Jos ihminen sairastuu ja kuolee ennenaikojaan omien elämäntapojen seurauksena niin ei se ole lääkärin vika eikä lääkärin vastuulla.

Onko tälläkin keskustelufoorumilla menty siihen samaan suuntaan kuin muussakin oman vastuun pakoilussa.
Ei ole ihme, että metsään mennään kun syytetään ulkopuolista tahoa omista virheistä.

Päiväkoteja syytetään lasten kasvatusvastuun pakoilusta.
Kouluja ja opettajia syytetään opetus ja kasvatusvastuun laiminlyönneistä.
Terveydenhoitoa syytetään................
Vanhustenhoitoa syytetään.............
Kelaa syytetään...................
Sosiaalitoimea syytetään................
Vakuutusyhtiötä sytetään....................

Että näin me opetamme tulevia sukupolvia vastuuttomiksi ja avuttomiksi yhteiskunnan jäseniksi.

Juuri noin. Selkeää oman vastuun pakoilua. Ihmiselle on annettu järki, joten me jokainen olemme vastuussa itse itsestämme ja elintavoistamme. Turha syytellä lääkäreitä, jos peilikuva ei miellytä.

Lääkkeiden kirjoittaminen lääkkeiden päälle on helppoa.
Pitäisi ajatella kaikkien määrättyjen lääkkeiden yhteisvaikutuksia ja tämä kuuluu kyllä lääkärille ei sitä potilas itse osaa määritellä.
Puhutaan paljon kytköksistä lääkefirmoihin että tältä pohjaltahan kaikki tuntuu hyvin loogiselta menettelyltä.
Kyllä sairauksiin vaikuttavat elintavat ja oikeaoppinen informaatio pitäisi olla kaiken A ja O.

Lainaus:

Lääkkeiden kirjoittaminen lääkkeiden päälle on helppoa.
Pitäisi ajatella kaikkien määrättyjen lääkkeiden yhteisvaikutuksia ja tämä kuuluu kyllä lääkärille ei sitä potilas itse osaa määritellä.
Puhutaan paljon kytköksistä lääkefirmoihin että tältä pohjaltahan kaikki tuntuu hyvin loogiselta menettelyltä.
Kyllä sairauksiin vaikuttavat elintavat ja oikeaoppinen informaatio pitäisi olla kaiken A ja O.

Lääkkeitä lääkkeiten päälle tulee, jos potilas vaihtaa usein lääkäriä tai jos lääkäri yhtä mittaa vaihtuu kuten terveyskeskuksissa näyttää käyvän. Potilas jättää usein kertomatta, mitä lääkkeitä hänellä jo on. Käsikauppalääkkeet ja ravintolisät pitää ilmoittaa myös niiden mahdollisten yhteisvaikutusten vuoksi. Lääkkeistä kertominen kuuluu potilaalle.

Potilaan kohtaamiseen jää terveyskeskuksessa aikaa 10 - 20 minuuttia per potilas. Useimmat potilaat tulevat hakemaan reseptiä ja pettyvät, jos lääkäri määrää pudottamaan painoa 20 kiloa, lopettamaan tupakoinnin ja liikkumaan joka päivä.

Lainaus:

Lääkkeiden kirjoittaminen lääkkeiden päälle on helppoa.
Pitäisi ajatella kaikkien määrättyjen lääkkeiden yhteisvaikutuksia ja tämä kuuluu kyllä lääkärille ei sitä potilas itse osaa määritellä.
Puhutaan paljon kytköksistä lääkefirmoihin että tältä pohjaltahan kaikki tuntuu hyvin loogiselta menettelyltä.
Kyllä sairauksiin vaikuttavat elintavat ja oikeaoppinen informaatio pitäisi olla kaiken A ja O.

Lääkkeet ja lääketieteellinen vastuu on lääkärillä.
Lääkkeiden yhteisvaikutus ja niiden haitat on ihan eri asia kuin väärät elämäntavat ja niiden vaikutus ihmiseen.
Todella elintavat voivat vaikuttaa sairauksiin ja informaatiota on liikaakin.
Jokaisen pitää omassa päässään miettiä mikä minulle on hyväksi/ haitaksi.

Muutama päivä sitten yksi lääkäri juuri otti kantaa Helsingin Sanomissa siihen, että tuleeko lääkäreistä kohta terveysneuvojia, kun sairaanhoitajat saa rajoitetun luvan kirjoittaa reseptejä. Ennen terveysneuvontaa antoi sairaanhoitajat!!!!!!!!!!!????????????
Kyllä lääkäreiden mielipidekkin on aika tärkeä näissä keskusteluissa!

Sanonpahan minäkin tuohon sanasen.
Monissa sairauskertomusjärjestelmissä on osio, joka kertoo reseptiä kirjoitettaessa eri lääkkeiden yhteensopivuudesta ja -sopimattomuudesta. Eli kyllä lääkärit sen asian yleensä huomaavat.
Mutta ongelma on juuri se, mitä tuossa aiemmin mainittiinkin, että ihmiset vaihtavat lääkäriä ja valittavat samoja vaivoja välillä tk:ssa välillä yksityisillä lääk.asemilla eivätkä edes kerro muualta saamiaan lääkkeitä. Tästä se soppa syntyy ja on tasan potilaan oma vika.

Kyllä tk-lääkärin on vaikea ottaa kokonaisvastuuta jonkin sairauden hoidosta, jos potilas/asiakas hyppää välillä muualla. Ei niin etteikö jokainen saisi käyttää mitä palveluja haluaa, mutta silloin on turha syyttää lääkäreitä jos on päällekkäisiä lääkkeitä tms. tai tutkimusten/hoidon jatkuvuus horjahtelee.

Samaa mieltä kuin anonyymi 18.09
Myös samaa mieltä siitä, ettei ole lääkärin vika, jos ihminen sairastuttaa itsensä väärillä elämätavoilla. Onko niin, että ellei lääkäri huomaa varoittaa esim. heikoille jäille menemisestä, on jäihin putoavan mielestä syy lääkärin ;D

Olen keskustelun aloittaja. Ihmettelen miten tämä on tällaiseksi kääntynyt. En ainakaan minä eikä varmasti kukaan muukaan ole sysäämässä lääkärille kokonaisvastuuta. Kyllä olen samaa mieltä, että ihmisellä on vastuu omasta terveydestään. Mielestäni kuitenkin lääkäri voisi sanoa potilaalle suoraan asiat ja jos potilas haluaa, neuvoisi kenen puoleen pitäisi kääntyä tukea saadakseen. Siis osoittaa potilaalle, että muutakin voi tehdä kuin lääkkeitä syödä.

Kaikesta tietotulvasta huolimatta, tai siitä johtuen, moni tuntuu olevan ihan hukassa, masentunutkin voi olla.
Tuosta tietotulvasta vielä puheenollen kun luki noista lehdistä laihduttamisesta, oli niissä usein maininta, että ei omin päin pidä alkaa laihduttamaan vaan kääntyä lääkärin puoleen.
No tuli selväksi, ettei kannata, vaikka olisi kuinka ylipainoinen ja tuntisi itsensä avuttomaksi. Yhteiskuntahan nämä sairauksien kulut enimmäkseen maksaa kai. Terveydenhuolle kalliiksi käy.

En todellakaan halunnut astua kenenkään varpaille. Nyt kun täällä on tietäviä ihmisiä niin voisiko teistä joku ihan ilman sarvia ja hampaita kertoa keneen on ensiksi otettava yhteyttä jos haluaa luotettavaa neuvoa elämäntaparemonttiin. Siis mistä pitää aloittaa jos ei lääkäristä?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat