Miten leski selviää perinnön jaosta.
Miten leski selviää perinnön jaosta.
klo 11:27 | 2.1.2019
Puoliso kuoli. Omaisuutta oli, mutta kiinteistössä kiinni. Veroittaja laski kaiken perinnönsaajille, siis lapsille, käyvän arvon mukaan. Miten tässä leski satoja tuhansia jostain taikoo, kotiaan myymättä. Perilliset eivät painosta, mutta rahalle olisi käyttöä jokaiselle.
Laita lotto vetämään.Tai oikeesti myy se sinulle yksin liian suuri asunto, myyntirahoilla maksat perintöverot ja ostat itsellesi sopivamman asunnon. Ja lapsetkin tykkää.
Jos perintövero on satoja tuhansia, pitää kiinteistön olla linnaluokkaa tiluksineen. Myy osa maasta ja maksa verot perillisten puolesta.
Ymmärrän asian toisin. Ei kai ole kyse perintöverosta yksin, vaan luultavasti kuolinpesän osakkaille eli leskelle ja lapsille on jaettu osuudet kuolinpesän varallisuudesta, ja kiinteistö, joka sitä varallisuutta on, on arvokas. Lesken siis pitäisi maksaa lasten osuudet, jos haluaa asua kiinteistössä (talossa). Jos lapset eivät halua heti rahojaan, ei kai ole mikään pakko maksaa heitä "ulos". Mutta eikö tässä käy niin, että kuolinpesän osakkaiden pitää kuitenkin maksaa perintövero pois?
En lakiasioista ymmärrä tuon taivaallista, mutta jotenkin näin ymmärrän asioiden menevän. Tai sitten ei. Kuka tietää?
"Perilliset eivät painosta, mutta rahalle olisi käyttöä jokaiselle."
Vaikuttaa vähän siltä, että aloittaja pelkää perillisten kuitenkin myöhemmin vaativan lakiosuuttaan. Perintöverot on maksettava, vaikkei lakiosia tarvitsisikaan maksaa.
Sanon, että: höpö höpö. Leski ei peri mitään. Jos avioehtoa ei ole ja ainoa omaisuus on kiinteistö , jossa aviopari on asunut niin leskellä on hallintaoikeus siihen koko loppuelämänsä ajan. Leski omistaa kiinteistöstä puolet eikä maksa mitään perintöveroa. Lapset perivät kiinteistöstä puolet ja maksavat perintöveroa. Eloon jääneen lesken ei ole mikään pakko maksaa lastensa perintöveroja, myydä kiinteistöä tai muuttaa sieltä pois. Näin se vaan menee.
Jos perilliset keksivät alkaa vaatia lakiosiaan, jostakin rahat on kaivettava. Tiedän tällaisia tapauksia. Jos tulee isot perintöverot, saattaa halukkuutta ilmetä.
Perilliset saavat lakiosansa perimällä puolet kiinteistöstä mutta koska leskellä on hallintaoikeus kiinteistöön niin sitä ei voi myydä jos leski ei ole myyntiin halukas. Kaivakoon lapset rahat perintöveroihin mistä tahansa. Se ei ole lesken huoli. Perinnöstä voi myös kieltäytyä niin silloin ei joudu maksamaan perintöveroa. En ymmärrä sellaisia lapsia, jotka vaativat jäljellä jäänyttä leskeä myymään asunnon, jossa on asunut monta kymmentä vuotta vain sen takia, että saisivat perintöveronsa maksettua ja siihen päälle vielä rahaa asunnon myymisestä.
Voi surkeus, kuinka monta kertaa tällaista tapahtuu.
Leski ei ole kiinteistön myyjä, jos siitä on perintöveropäätös tehty lapsille- eli leski ei omista taloa. Vain omistaja pystyy myymään, joskin lesken suostumus myyntiin tarvitaan, kun kyse on jakamattomasta kuolinpesästä, josta ei leskeä ole ositettu pois(aviovarallisuutta ole osituksella purettu).
Eli leskellä on hallintaoikeus, ja se ei ole sellainen oikeus jolla voisi kiinteistön myydä. Omistava taho voi.
Niin mutta jos yksi lapsista haluaa saada isänsä perintöosuuden kiinteistöstä niin hän voi lakiteitse sen tehdä, se on ikävä asia ja riitauttaa kaiken. Onhan lapset luotuneet maksamaan iän osuudesta perinöveron. Näin minulle kävi, mutta leski pani hanttiin ja riita alkoi kumpuilemaan heti lesken kuoleman jälkeen, no se ei enää leskeä kiusannut. Pelko saattaa olla aiheellinen, että joku ryhtyy vaatimaan osuuttaan. Nämä ovat ikäviä asioita, mutta leskellä on onneksi oikeus omaan puolikkaaseensa.